Staršia dcéra ma odmieta ako mamu. Prečo je to tak?
Ahojte.
Dcéra má čerstvo 3 roky a máme doma aj 5 mesačnú.
Ako sa narodila mladšia, staršia ma jednoducho odmieta.
Keď s ňou chcem niekde ísť, resp.ideme samé dve povie mi, že škoda, že nešiel tatino. Doma , keď je doma manžel, je hotové peklo - nesmiem sa jej ani chytiť. Všetko muž. Keď nie je doma, tak stále reve, že nech už k nej príde. Keď jej niečo nedovolím, zakážem povie mi, že tatino by jej dovolil. Viete, ja už nevládzem. Dnes som ju sprchovala, lebo manžel je chorý a ona dovtedy vyvádzala, aby prišiel on, kým som nehodila uterákom a odišla.. ja už nevládzem. Fakt sa snažím, starám sa o ňu, snažím sa aj s ňou hrať, vybavila som aj opatrovateľku ku mladšej, keď chodíme na krúžky, fakt mi na nej záleží a nič. Ja už nevládzem. Každý deň rieši to isté. Dnes sme išli so známymi na prechádzku samé dve a ona radšej chytila za ruku známu ako mňa. Veľmi ma to trápi.
Hmmm nooo mám niečo podobné ale mám mladšie dieťa
Inklinuje viac k otcovi ale ked sme sami,tak je to ok
Zatial ale tiež čakám všeličo časom 😅
Toto už je vyslovene odmietanie a vymýšľanie
A mal by aj otec zasiahnuť
Možno sa odborne poradiť ako reagovať, či to je fáza,ci narušená väzba, či skúša koľko budeš o ňu ,, bojovať,,
Sa citi odstrcena,tak ti vracia..?
Neviem no ale príde mi to za čiarou
Určite by som sa poradila s nejakým psychológom
ano vyvadza lebo mozno ziarli na tu mladsiu lebo uz nie je sama. Tu sa treba porozpravat s tatinkom aby ta podporil. On musi ukazat a aj nahlas hovorit, ze na tebe zalezi. "Ak sa nebudes pekne spravat k mamine budem z toho velmi smutny lebo ja ju lubim" Ak mala vyvadza, ze sa jej nesmies chytit, on by ju nemal chytat tiez lebo teraz napr. ju kupes ty a hotovo. Mozno to zvladnete aj sami ale on musi byt velka podpora a malej ukazat, ze taketo vystrajanie nie je v poriadku.
@nikolka232 nemôžete vo všetkom poslúchať dieťa, vy ste rodičia. Najprv sa musíte rozhodnúť (obaja) aké pravidlá platia na 100% a nebude sa o nich diskutovať a potom to aj obaja dodržte. Pri sprchovaní si ju mala rýchlo umyť, tata je chorý máš smolu a nech reve koľko chce.
@nikolka232 je to normalne a a tak ako to prislo tak to aj odide. Akceptuj to a vydrz to bez toho aby si si frustraciu vybijala na dcere alebo muzovi. Toto “tata” obdobie sa objavuje aj bez prichodu surodenca.
@nikolka232 žiarli a trestá ťa za to, že sa venuješ mladšej, neustupujte jej musí si zvyknúť.
ano vyvadza lebo mozno ziarli na tu mladsiu lebo uz nie je sama. Tu sa treba porozpravat s tatinkom aby ta podporil. On musi ukazat a aj nahlas hovorit, ze na tebe zalezi. "Ak sa nebudes pekne spravat k mamine budem z toho velmi smutny lebo ja ju lubim" Ak mala vyvadza, ze sa jej nesmies chytit, on by ju nemal chytat tiez lebo teraz napr. ju kupes ty a hotovo. Mozno to zvladnete aj sami ale on musi byt velka podpora a malej ukazat, ze taketo vystrajanie nie je v poriadku.
@zuzikak to je pekné citové vydieranie, ak sa nebudeš pekne správať k mame...
@nikolka232 obdobie vzdoru skúša vás plus mladší súrodenec na ktorého žiarli.S tým kúpaním by som jej nevyhovela.Kazde dieťa má obdobie kedy preferuje jedného rodiča ako príde, tak odíde.
Vôbec sa to nemusí zmeniť. dieťa má väčší vzťah k ocinkovi. Je na tom niečo zlé? Máme to už tak roky.
Myslím si, že je to kombinácia žiarlivosti, preferencii otca a vydobíjania si svojho. Nemyslím si, že ťa odmieta, lebo ťa nemá rada, ale nevie spracovať svoje emócie. Neopísala si to úplne podrobne ale na mňa to pôsobí, že otec zvyčajne zachráni situáciu. Je tomu tak? Vie, že si vydobije svoje tým, že chce otca? Povolí otec, keď ty nie? Vieš, prišlo by mi okay keby išlo iba o miernu preferenciu jedného rodiča. Syn tiež preferuje mňa, občas muža odmietne, ale rozhodne to nie je v štádiu, aby to výrazne negatívne ovplyvnilo chod celej rodiny.
A dôležitá vec, ktorá tak byť nemusí, ale môže, pre istotu to napíšem. To, či si v očiach dcéry dostatočná mama (zveličene napísané, myslím tým, že napĺňaš jej potreby ako by ona chcela) sa nemeria len tým koľko sa s ňou hráš. Možno po narodení súrodenca na ňu viac kričíš, si viac nervózna, máš na ňu väčšie nároky, ktoré sú na ňu moc, možno ju často odbiješ, že teraz nemôžeš, lebo sa venuješ mladšej a ona si to zapamätá, hromadia sa v nej emócie a bezpečný prístav je otec, preto za ním uteká. A 1:1 čas na krúžkoch to nezachráni. Oveľa doležitejšie sú tie bežné interakcie počas dňa ktoré sa práve asi príchodom súrodenca zmenili. Možno som voči tebe moc kritická, neviem, nenapísala si toho dosť aby som urobila záver, len si myslím, že môže byť vo veci aj toto.
@nikolka232 možno žiarli na súrodenca a takto púta pozornosť a možno iba preferuje momentálne manžela, to je normálne. U nás je to opačne, dcére preferuje mňa a muža často doslova odháňa. Bral to zle, ale už tomu rozumie a je s tým v pohode. Veď ono sa to zas zmení časom. Manžel by ťa však mal zapájať. Ja ho zapájam, poviem jej, že teraz popros vodu tatina, teraz sa s tebou zahrá tatino, atd...
Je tam asi aj ta ziarlivost a zaroven - je to aj ta trochu normalne, naidi si niekd "vyvoj dietata oidipovske obdobie" - je to obdobie, kedy dieta vacsinou zacne odmietat rodica rovnakeho pohlavia ako je ono a chce len toho druheho na vsetko. Je to normalne vyvojove stadium. Chapem, ked si dieta nechce nechat vysvetlit, je to obcas na nervy, ale mozno jej skus potvrdit, ze ju lubis aj tak. Ked si niekde pocitas o tom, mozno ti to nebude tak vadit, lebo tieto obdobia, kedy dieta prilne k niektoremu z rodicov sa striedaju. Aj u nas bola taitinkovacka, to musi aj tatino sa zastat mamy, dat pred dcerkou najavo, ze vas vztah je pre neho tiez dolezity. U nas som bola u dcery v zaciatkoch puberty nepriatel, bolo mi to luto. Ale o dva roky si take papulovacky muz uzil, ze zas bolo luto jemu, kde sa to pekne podelo a mna uz zase dcera chapala 🙂 A o dalsi rok dieta kludne, uz nas akceptuje zase oboch. Ktovie, co este pride 🙂
@nikolka232 nechcem nijako stresovat, ale moj mladsi syn ma tiez po narodeni najmladsieho dietata zacal takto odmietat. Resp. kym som bola doma iba ja, tak bolo dobre, ale ked bol doma aj manzel, tak som synovi nemohla ani vodu podat. Vsetko okolo neho musel manzel. S najstarsim sme takuto zmeni v spravani po narodeni babatka do rodiny nezazili. Nebola to prva vec, co sa nam na spravani prostredneho nezdala. Nakoniec vysvitlo, ze tento syn je autista.
@nikolka232 nechcem nijako stresovat, ale moj mladsi syn ma tiez po narodeni najmladsieho dietata zacal takto odmietat. Resp. kym som bola doma iba ja, tak bolo dobre, ale ked bol doma aj manzel, tak som synovi nemohla ani vodu podat. Vsetko okolo neho musel manzel. S najstarsim sme takuto zmeni v spravani po narodeni babatka do rodiny nezazili. Nebola to prva vec, co sa nam na spravani prostredneho nezdala. Nakoniec vysvitlo, ze tento syn je autista.
@anonym_ecf804 čo sa vám ešte nezdalo prosím ťa?
@anonym_ecf804 čo sa vám ešte nezdalo prosím ťa?
@nikolka232 viac toho bolo, ale....to tazko oddelit, co patri k obdobiu vzdoru a co je uz "cez" a treba to riesit.
@nikolka232 hlavne budte s muzom jednotni. Neustupujte. Dieta skusa, kolko dovolite a vy nakoniec vzdy dovolite. Ty nieco zakazes a tatino dovoli? Chyba. Muz ma byt na tvojej strane a nedovolit rovnako ako ty. Muz isiel osprchovat dceru aj ked je chory? Chyba. Tatino je chory a nemoze. Bodka. Vy ste dospeli, komunikujte, stanovte hranice dietatu a dodrzujte ich.
Normalne odpovede su
- dobre pockame na ocka, dovtedy sa teda oblec/najedz/podaj si to sama
- dobre pockame na ocka, nech ti to dovoli/zakaze on
No a k spravaniu - nechytaj ju, nevyzaduj nic, len tam proste bud. A skoda, ze nesiel aj tatino - to je zle vyjadrenie? Treba povedat, ano mas pravdu, bolo by pekne, keby sme mohli ist vsetci spolu, ale ocko je v praci... Nesmie sa ta to takto dotykat... muz je tiez rodic... moj syn lipne na muzovi neskutocne, otvori oci a ocko ocko ockooo, jedine dieta, co takto zatatinkovane a ja si to - uzivam... rano o tej pol siestej mu ho rada odnesiem a padnem nazad do postele a usmejem sa na manzela, ze ale on chce ist za tebou 😂
@zuzikak to je pekné citové vydieranie, ak sa nebudeš pekne správať k mame...
@nikolka232 obdobie vzdoru skúša vás plus mladší súrodenec na ktorého žiarli.S tým kúpaním by som jej nevyhovela.Kazde dieťa má obdobie kedy preferuje jedného rodiča ako príde, tak odíde.
@anonym_ea9b80 nie nemyslim to ako citove vydieranie ze jej ma tym nejako ublizovat alebo sa s nou nebavit. Nepochopila si ma spravne. Mal by jej dat na javo, ze sa mu nepaci ako sa sprava k mame pretoze ona si rozhodne zasluzi respekt a aj on by mal pred dcerou ukazovat ze ma s manzelkou dobry vztah a ze ju ma rad. Toto predsa predtym nerobila, kym sa narodil surodenec. Len jednoducho aby v tatikovi nemala oporu, ked sa jej zaziada neposluchat mamu lebo on vsetko dovoli....
Myslím, že vidí druhé bábo, tak skúša, či ju eštee ľúbiš, aj keď je pekelná. Či budeš bojovať, aby si ju mohla umyť, ísť s ňou von, aj napriek tomu, že ona ti dáva pocítiť, že ťa teraz nechce. Chce, len nevie, ako s tým všetkým naložiť. Trojročná je tiež iba malinké bábätko. Chápem, že v teórii sa tu dá všeličo písať, ale v reálnom živote je to únavné, vyčerpávajúce a že ti je z toho smutno. Poradiť neviem. Asi len vydržať. A tiež to. že si tiež človek s emóciami, nie robot, tak keď letí uterák na zem, je to v poriadku.
Žiarli. Možno sa cíti na vedľajšej koľaji, musíš ju stále uisťovať, že ju ľúbiš, aj keď má súrodenca. Ze aj ona má miesto v tvojom živote, musí sa cítiť ľúbená.

Problem je v tom ze vyvadza lebo vie, ze nakoniec dosiahne svoje. Takisto ako dnes mali jej sceny pri sprchovani zelany koniec, Ty si odisla a nakoniec ten tatino prisiel. Preco by to neskusala, ked vie, ze to pomaha k dosiahnutiu svojho.
Takze sa odosobni a chvilu vydrz. Havne - je to len obdobie, to sa zas zmeni. Ale absolutne by som netancovala ako ona piska, ci toto moze tata ci mama.