Vulgárne správanie 9-ročných chlapcov: Čo s tým?
Ahojte, chcela by som sa vás opýtať, ako vnímate okolo seba správanie chlapcov vo veku cca 9-10 rokov.
Náš syn je skôr pokojnejšej povahy, rešpektuje nastavené pravidlá, dá sa s ním vo všetkom dohodnúť, nepotrebuje vystrajat hlúposti, ani zbierat v skol poznámky, no v triede väčšina chlapcov sa dokáže zabaviť iba tým, že si nadávajú, ukazujú prostredník, bijú sa, strkajú do seba, nerešpektujú dospelých... Syn medzi nich vôbec nezapadá.
Aké máte skúsenosti vy? Som rada, ze náš syn sa správa "normálne", len som na pochybách, či je to primerané jeho veku.
Skúšali sme mu cez leto nájsť aj kamaráta, ktorý by mu bol podobný a aj keď som mamičkám napisala, že hľadáme chlapca, ktorý mu bude podobny, na stretnutie prišlo divoké nepočúvne dieťa.
chlapci? ja na sk chodim len raz do roka- a vzdy sa nestacim cudovat ako dospely dokazu spinavo rozpravat na ulici,v obchode,kupalisku- co slovo to nadavka.. v beznej konverzacii ... a sa niet co cudovat,ze deti to opakuju ... proste su ludia a ludia ... hresi sa vsade na svete,ale slovensko je podla mna na tom v poprednych prieckach
No ja sa obavam ze tie decka to vidia doma a je to pre nich urcita norma. 10 rocni maju rodicov vo veku dajme tomu 35-40 rokov cca a teda akoze velakrat ziram ako sa ti ludia spravaju... Akoby sami nedospeli... Neviem ci spomienkovy optimizmus alebo to fakt take nebolo ...?
@anonym_autor ja ked pocujem telefonaty synovych kamaratov co slovo to vulgarizmus, chlapec vyzera zakriknuto chuducky nevyrazny a takyto slovnik. To iste ini spoluziaci.
Ber si že v minulosti keď dieťa vystrájalo tak ho okríkol hocikto na ulici. Tiež deti mali rešpekt pred učiteľmi.
Teraz je voľná výchova, dieťa si môže robiť čo samé chce a nikto "nemá právo" ho usmerňovať, trend je búriť sa voči autorite.
Ber si že v minulosti keď dieťa vystrájalo tak ho okríkol hocikto na ulici. Tiež deti mali rešpekt pred učiteľmi.
Teraz je voľná výchova, dieťa si môže robiť čo samé chce a nikto "nemá právo" ho usmerňovať, trend je búriť sa voči autorite.
@anonym_3e15fb Teraz ťa tú zožerú tie mamičky, ktoré keď decko pohryzie, tak ich objímajú a bozkávajú a donekonečna vysvetľujú :D
chlapci? ja na sk chodim len raz do roka- a vzdy sa nestacim cudovat ako dospely dokazu spinavo rozpravat na ulici,v obchode,kupalisku- co slovo to nadavka.. v beznej konverzacii ... a sa niet co cudovat,ze deti to opakuju ... proste su ludia a ludia ... hresi sa vsade na svete,ale slovensko je podla mna na tom v poprednych prieckach
@anonym_fa4bf0 presne totálny hnus! V bežnej konverzácii hlavne. V práci sa už nedá s nikým ani porozprávať.
Aj dievčatá sú v tejto dobe vulgárne, to nie je už len doména chlapcov.... Už som to počula aj menšie aj raz pubertačky v autobuse 4 cenová😀
Moji chalani športujú a musia si dávať pozor na jazyk, lebo je to nešportové správanie v žiackych súťážiach
To, čo opisujete, nemusí byť problém vášho syna. V 9–10 rokoch je úplne bežné, že deti skúšajú hranice, predvádzajú sa pred rovesníkmi a získavajú si postavenie aj hlučnosťou, provokovaním či fyzickým kontaktom. Váš syn sa nespráva nenormálne, naopak, vytvorili ste mu bezpečné prostredie, v ktorom nemá potrebu búriť sa, aby získal pozornosť. Problém, ktorý tu však nevedomky vzniká, nie je na strane spolužiakov, ale v tom, ako vy definujete jeho „správnosť“. V tomto veku (9 – 10 rokov) je prirodzenou vývinovou úlohou chlapcov testovať hranice, hľadať svoju pozíciu v kolektíve a spracovávať agresivitu a áno, často to robia hlučne, nemotorne a hraním sa na „drsňákov“. Tým, že ho nálepkujete ako toho „dobrého, pokojného a poslušného“ v kontraste s „divokými a neposlušnými“, ho uzatvárate do úlohy, z ktorej sa neskôr len veľmi ťažko vystupuje. Hrozí, že namiesto prirodzeného vývinu bude napĺňať vašu potrebu mať doma bezproblémové dieťa. Prestaňte mu manažovať vzťahy. Sledujte, či nepotláča hnev. Uvoľnite nároky na kontrolu. Skutočná odolnosť nevzniká v sterilnom prostredí bez konfliktov, ale v schopnosti ustáť normálny chlapčenský chaos. Ak má kamarátov, cíti sa v triede bezpečne a len jednoducho nemá potrebu zapájať sa do šantenia ostatných, nie je čo opravovať. Chcem, aby bol môj syn prijatý taký, aký je alebo potrebujem, aby sa svet okolo neho správal tak, aby som sa ja cítila pokojne? Nemusíte nájsť dieťa, ktoré je „podobné vášmu synovi“. Potrebujete nájsť dieťa, pri ktorom môže byť sám sebou.
@anonym_fa4bf0
S tymto uplne suhlasim. Naposledy v meste u nas deti sedeli na lavicke a len par metrov dalej na druhej lavicke dvaja dospeli chlapi ( mladsi rocnik) z toho jeden ktory telefonoval tak ako ten najvacsi huron v okoli.....kazde druhe slovo nadavka.
Absolutne nechapem tu nulovu reflexiu u niektorych ludi. Male deti vsade naokolo a nadavky lietaju vzduchom ako by to bola bezna sucast slusnej konverzacie.
Co sa tyka spolocnosti tak to zacina byt naozaj zle. O nas rozpravali aky sme uz my boli za mlada, ale ruku na srdce, toto co dnes vystrajaju poniektori tak tam sa uz neda hovorit ani o elementarnej slusnosti......neskutocny suteren.
pracujem v skole a vsimla som si ze dieta rozprava tak ako to doma vidi, t.j. ak v rodine bezne pouzivaju nadavky pouziva ich aj dieta, su deti ktore tak nekomunikuju nie je to pre nich prirodzene lebo v tom nevyrastaju. dietatu kamarata nenajdes on si ho musi najst sam ak nechce nebude ho mat aj ked mu prinesiet na stretnutie 20 deti... v triede su urcite aj chlapci ktori rozpravaju "normalne" ale evidentne tvoj nema potrebu sa s nimi kamaratit ked mu hladas "noveho" kamarata. ma takmer 10 rokov nechaj ho nech si nachapa priatelstva sam, nebud stihacka ktora mu beha za zadkom a vsetko za neho robi
pracujem v skole a vsimla som si ze dieta rozprava tak ako to doma vidi, t.j. ak v rodine bezne pouzivaju nadavky pouziva ich aj dieta, su deti ktore tak nekomunikuju nie je to pre nich prirodzene lebo v tom nevyrastaju. dietatu kamarata nenajdes on si ho musi najst sam ak nechce nebude ho mat aj ked mu prinesiet na stretnutie 20 deti... v triede su urcite aj chlapci ktori rozpravaju "normalne" ale evidentne tvoj nema potrebu sa s nimi kamaratit ked mu hladas "noveho" kamarata. ma takmer 10 rokov nechaj ho nech si nachapa priatelstva sam, nebud stihacka ktora mu beha za zadkom a vsetko za neho robi
@anonym_085b2f syn veľmi chce mať kamaráta, s ktorým by mal spoločné záujmy... V triede sú buď nevychovane deti, alebo potom slušní introverti, ktorí nehľadajú nových kamarátov. Cez leto bol veľmi nešťastný z toho, že sa nemá s kým stretnúť a porozprávať sa o veciach, ktoré ho bavia, tak sme skúsili nájsť kamaráta... Len tak vonku nemá šancu niekoho nájsť, netuším, kde trávia čas jeho rovesníci. Ale vonku stretáme len malé deti...
My, rodičia, sa s ním snažíme robiť veci, ktoré ho bavia, ale kamaráta mu to nenahradza

9-10 rokov som mala pred 18rokmi a spravali sa tak niektori spoluziaci, neskor pocas VS som pracovala s 3 a 4 rocnikom na ZS a tiez. Deti boli take dve skupinky ti, slusnejsi a ti, problemovejsi.