icon

Vyplatila sa vám prísna výchova na deťoch?

Dnes o 15:16

Na mňa bola mama veľmi prísna bolo to až týranie a vôbec práveže nemáme dobrý vzťah ale musím ju akceptovať

Strana
z2
anonym_b41ca1
Dnes o 15:17

@anonym_autor preco ju musis akceptovat? Ked tak to trosku rozved...

anonym_6d9b33
Dnes o 15:28

@anonym_autor veď prísna výchova sa nemusí rovnať týraniu

huxy
Dnes o 15:29

Prísna výchova a týranie je niečo úplne iné. Ja som bola vychovávaná myslím celkom prísne, ale nikdy na rodičia netýrali

anonym_7d91eb
Dnes o 15:36

akceptovať to važne ? život sa má žiť a nie preživať
prisna vychova a týranie je dosť rozdiel
prečo by sme mali mať dobrý vztah ked tam bolo týranie a očividne stále je kedže svoj vztah s matkou akceptuješ

anonym_32aeb3
Dnes o 15:43

Co je to týranie a prísna výchova
Lebo aj to si veľa ľudí interpretuje rôzne

anonym_a4b997
Dnes o 15:46

Ani ja nemám dobrý vzťah s mamou. Je taká kapitánka dirigentka

d_ivana
Dnes o 15:46

@anonym_autor Prísna výchova nie je týranie - a naopak. Moji rodičia boli prísni, ale netýrali ma. Teraz ich nielen akceptujem, ale ich aj mám rada...ak ťa mama skutočne týrala, obmedz kontakt, taká osoba si ťa nezaslúži.

anonym_99f876
Dnes o 15:50
@anonym_a4b997

Ani ja nemám dobrý vzťah s mamou. Je taká kapitánka dirigentka

Týranie je napr.fyzické tresty, nadávky,ponižovanie,odopieranie jedla.Prísna výchova môže byť vyžadovanie dodržiavania pravidiel, pomáhanie s prácami v domácnosti, vedenie k zodpovednosti za svoje činy,úcta voči rodičom, učiteĺom,starším, vyžadovanie prípravy do školy atď.Nie je to rozhodne to isté.

anonym_41299e
Dnes o 15:56
@anonym_99f876

Týranie je napr.fyzické tresty, nadávky,ponižovanie,odopieranie jedla.Prísna výchova môže byť vyžadovanie dodržiavania pravidiel, pomáhanie s prácami v domácnosti, vedenie k zodpovednosti za svoje činy,úcta voči rodičom, učiteĺom,starším, vyžadovanie prípravy do školy atď.Nie je to rozhodne to isté.

@anonym_99f876 to čo popisuješ nie je prísna výchova,ale normálna výchova. Dodržiavanie pravidiel, domáce práce, úcta, zodpovednosť, príprava domácich úloh. Veď to je normal.

anonym_41299e
Dnes o 16:00

@anonym_autor prísna výchova podľa mňa je, keď napríklad prídeš domov neskoro, máš z toho strach, lebo si bola napríklad s chlapcom. Ale sa bojíš priznať rodičovi, aj keď máš napríklad 17 rokov, alebo 18, lebo rodičia by ti vytýkajú chlapca, nepočúvali by, nesúhlasili aj keď je chlapec dobrý,a slušný. Napríklad si sa oneskoril a o 10 minut a preto ti zákazu chodiť von celý mesiac. Prísna výchova podľa mňa vychováva klamárov.

loliki
Dnes o 16:02

@anonym_autor Možno ju raz pochopíš. Každé dieťa je iné, výchova nie je jednoduchá.

anonymes
Dnes o 16:04

Mohla by si to prosím trochu rozviesť, keďže si uviedla dve odlišné veci? Prísna výchova je predsa niečo iné ako týranie. Čo presne tým myslíš? Myslíš tým fyzické týranie? A koľko máš rokov?
Ja som mala tiež veľmi prísnych rodičov, hlavne otca, ale dobre urobili. Ak ta tvoja mama týra, obmedz ju. Takéto , či si už plnoletá

anonym_ba6e92
Dnes o 16:11

Mala som prísnu výchovu, ale netýrali ma. Pod pojmom týranie si predstavujem - trestanie hladom, časté bitky atď. Toto som našťastie nezažívala a nechcem si ani predstaviť čo to s človekom urobí. Prísna výchova u nás spočívala v pomoci v domácnosti, žiadne také že matka luxovala a ja som ležala na gauči, rodičia boli prísni aj čo sa týka vzdelania, skôr také to zameranie na disciplínu u nás bolo.
Vzťah máme super, ale ja som miernejšia vo výchove. No žiadne také, že chodiť okolo decka po špičkách a žiadne pravidlá..len myslím, že svojmu synovi dávam viac najavo lásku a pochopenie narozdiel od mojich rodičov, inak som tiež dosť zásadová 🙂

anonym_2e1eb5
Dnes o 16:12

@anonym_autor ja a súrodenci sme boli vychovávaní v pohode, bez nejakých prísnych pravidiel. Nikdy sa u nás nekričalo. Teraz keď sme dospeli ludia, tak musím povedať, že sme sa dobre vydali/ozenili. Príde nám prirodzene pomôcť aj druhým ľudom úplne nezištne. Môj manžel bol s bratom vychovávaní prísne. Otec cely život alkoholik a mama kde sa dalo tam na seba upútavala pozornosť. Dnes sú obidvaja dospeli na silných psych. liekoch. Sú veľmi vazni ľudia a sami od seba nepomôžu ani keby neviem čo bolo. A ja takisto vychovavam syna radšej nech ma voľnosť ale nech sa sprava ku každému s úctou, s rešpektom a keď vidi, že niekto potrebuje pomoc tak mu jednoducho pomôže. Sám od seba. Ma 9 rokov.

anonym_99f876
Dnes o 16:15
@anonym_41299e

@anonym_99f876 to čo popisuješ nie je prísna výchova,ale normálna výchova. Dodržiavanie pravidiel, domáce práce, úcta, zodpovednosť, príprava domácich úloh. Veď to je normal.

@anonym_41299e Áno, mne to príde tiež normál, ale ked vidím napr.v obchode ako sa niektorí idú z tých svojich maznákov uškriekaných a rozmaznaných priposrať, rešpektuje sa každý rozmar nedotknuteĺných polobohov, tak to na mňa učinkuje ako spoĺahlivá antikoncepcia.😁

gab1sol
Dnes o 16:17
@anonym_41299e

@anonym_41299e uhol pohľadu. Ja som podľa mojej dcéry prísna. A to máme dobrý vzťah. Ale jednoducho, keď sa porovnáva s kamarátkami a ich výchovou (sú ešte malé, tak skôr sa bavme o tom, čo im je dovolené a čo nie, aké sú doma pravidlá), tak ja s takýmto nastavením som vraj prísna mama. Pritom ja to tiež považujem za normálnu výchovu.

ivanakal
Dnes o 16:25

Moja mama bola velmi prisna. Doma som vzdy musela byt ked este bolo svetlo, ak som prisla domov potme bola bitka. Klacali sme na polienkach (sme 3 surodenci), aj nas bila, aj kricala. Ale chodievali sme na dovolenky, hrali sme sa, vzdy sme mali co jest, stretavali sme sa s rodinou, chodievali na prazdniny. Na detstvo velmi rada spominam. Teraz je viac nasobna babka, nikdy ani hlas nezvysila,. Mame velmi dobry vztah s rodicmi, aj surodenci medzi sebou. Mozem povedat (neskromne) ze nas rodicia velmi dobre vychovali..Je rozdiel medzi prisnou vychovou a tyranim...

anonym_b740b3
Dnes o 16:28
@ivanakal

Moja mama bola velmi prisna. Doma som vzdy musela byt ked este bolo svetlo, ak som prisla domov potme bola bitka. Klacali sme na polienkach (sme 3 surodenci), aj nas bila, aj kricala. Ale chodievali sme na dovolenky, hrali sme sa, vzdy sme mali co jest, stretavali sme sa s rodinou, chodievali na prazdniny. Na detstvo velmi rada spominam. Teraz je viac nasobna babka, nikdy ani hlas nezvysila,. Mame velmi dobry vztah s rodicmi, aj surodenci medzi sebou. Mozem povedat (neskromne) ze nas rodicia velmi dobre vychovali..Je rozdiel medzi prisnou vychovou a tyranim...

@ivanakal No neviem...mne to klacanie na polienkach normalne nepride. To bolo kedy? Ved to ani moja mama (nar.1960) take nezazila, a teda jej mama bola dost sekera. A bolo to na dedine.

slavka1988
Dnes o 16:36
@ivanakal

@ivanakal vsetko ok ale to klacanie na polienkach? Ako tiez sme boli 3ja ...som rocnik 88 aj po mne papucu hodila aj varechu pouzila ale to klacanie je za mna vela 😬😬😬😬😅😅😅🙄🙄🙄

anonym_13fd17
Dnes o 16:41

@anonym_autor co je to prísna výchova?

marcellka32
Dnes o 16:41
@ivanakal

@ivanakal je smutne, ze obhajujes mamu, ktora vas týrala... Klacanie na polienkach totiz tyranie je

anonym_9c2aea
Dnes o 16:45

@anonym_autor snazim sa byt opak mojej mami. a ty troll, co preto robis?

anonym_be393f
Dnes o 16:48

Podľa toho čo tu čítam, aj ja preferujem prísnu výchovu.

Vedieť pozdraviť, ospravedlniť sa,tolerovať a rešpektovať iných, pomahat ,nevysmievat sa nikomu ,pomáhať doma ,zodpovednost za svoje ciny ,plnit si svoje povinnosti (ucenie ,upratanie svojich veci atd), viest ich,ze rodina je zaklad ...atď je podľa mňa základ výchovy

Podľa dcerr som ,ale prísna koli tomu ,že nemôžu si robiť čo chcú, ze maju večierku,po skole domov ,žiadne chaty,alkohol,cigarety ,diskoteky ..atď...

Takúto výchovu som mala aj ja ...a až teraz si uvedomujem,že som rodičov vyhrala ....aj ked nie vždy to bolo po chuti...

...

anonym_77bc61
Dnes o 17:16

Nepoznám nikoho kto by sa nesťažoval na rodičov, že mu skazili život. A preto robím veľa vecí inak, ako moji rodičia. Mám seba v úcte, deti v úcte a je to aj naopak. Takže im vo veľkej miere svojím životom ukazujem, ako sa dá žiť v radosti a úcte, či už sám k sebe alebo k ľuďom v okolí. A preto mám vo svojom živote ľudí ktorých mám rada a majú radi oni mňa. Prosto, keď lásku dávam, láska sa mi vracia a aj ju priťahujem k sebe.
Aj moji rodičia skúšali na mňa v dospelosti rôzne vydieracie a manipulatívne taktiky, aby ma mohli ovládať a mať naďalej v moci. Hlavne cez tú vetu, že sme jedna krv, rodina a podobne... Prosto ma nemali v úcte. Tak som nastavila hranice, inak to nešlo, lebo by som išla proti sebe a svojim deťom. A je pokoj. Povedali sme si všetko, čo nám vadí, čo nechceme a chceme a všetko nevypovedané sa povedalo. Nachvíľu sa aj urazili, čakala som kým ich to prejde. Aj prešlo.

kristina2412
Dnes o 17:23

Ja prísna nie som vôbec. Mám len dve pravidlá, a to žiadne klamstvá, aj tú najhoršiu pravdu , som schopná prijať s pokojom a v rámci možností pomôcť , aj keby sa jednalo o akýkoľvek hlúpy či nerozvážny čin. Druhé pravidlo zámerne neubližujeme, ľuďom, zvieratám, neničíme veci, svoje ani cudzie. Na týchto pravidlách trvám , inak sa so mnou dá vždy dohodnúť, chápem, že dieťa nie je stroj, že má chvíle kedy sa mu nechce, kedy zabudne , či už na úlohy alebo na domáce povinnosti a nikdy nerobím dusno kvôli malichernostiam. S dcérami mám veľmi dobrý vzťah , aj teraz v puberte, neraz sa mi zverujú nielen ony ale občas aj ich kamarátky.

anonym_bfa870
Dnes o 17:29
@anonym_6d9b33

@anonym_autor veď prísna výchova sa nemusí rovnať týraniu

@anonym_6d9b33 presne tak, ja som mala prisnu vychovu a ziadne tyranie. Ziadny extrem nie je dobry predsa.

anonym_d43398
Dnes o 17:34

Nie nevyplatila sa. Dostala som prísnu výchovu. Musela som poslúchať na slovo, dobre sa učiť, pomáhať v domácnosti a v záhrade, všetko dodržiavať na minútu presne.
Plus k tomu fyzicke tresty, nadávky, ponižovanie že nič neviem, že som nikto a podobne reči.
A čo som z toho mala? Bola som ustráchana, hambliva, stranila som sa ľudí, a mala som ťažký štart do života.
Vďaka mojej mame, ja som sa jej bála celé detstvo, bála som sa aby som nič zlé nespravila, aby som všetko dodržiavala, lebo ináč by som dostala trest.
A teraz nemám s ňou dobrý vzťah, nikdy som nemala.
Ona mi volava pár krát do mesiaca, dvakrát do roka sa stretneme a tým to zhasne.
Ja som úplne iná, moje deti ľúbim najviac na svete. Máme dobré vzťahy, neboja sa zveriť sa mi s čímkoľvek, vedia že vždy ich vypočujem a pomôžem im a že sa na mňa môžu spoľahnúť. Toto je rozdiel vo výchove.

anonym_1102cc
Dnes o 17:44

@anonym_autor výchova by nemala byť prísna, ale mali by ťa viesť tým, čo je správne.

anonym_41299e
Dnes o 17:59
@anonym_d43398

Nie nevyplatila sa. Dostala som prísnu výchovu. Musela som poslúchať na slovo, dobre sa učiť, pomáhať v domácnosti a v záhrade, všetko dodržiavať na minútu presne.
Plus k tomu fyzicke tresty, nadávky, ponižovanie že nič neviem, že som nikto a podobne reči.
A čo som z toho mala? Bola som ustráchana, hambliva, stranila som sa ľudí, a mala som ťažký štart do života.
Vďaka mojej mame, ja som sa jej bála celé detstvo, bála som sa aby som nič zlé nespravila, aby som všetko dodržiavala, lebo ináč by som dostala trest.
Ona mi volava pár krát do mesiaca, dvakrát do roka sa stretneme a tým to zhasne.
Ja som úplne iná, moje deti ľúbim najviac na svete. Máme dobré vzťahy, neboja sa zveriť sa mi s čímkoľvek, vedia že vždy ich vypočujem a pomôžem im a že sa na mňa môžu spoľahnúť. Toto je rozdiel vo výchove.

@anonym_d43398 každý rodič si myslí, že vychováva dobre, najlepšie ako vie. Máme v rodine ženu, ktorá má postraumaticky stresový syndróm z detstva, v 15 odišla bývať ku starým rodičom, lebo už nezniesla rodičov. Jej matka mi prísaha, že svoje deti vychovala dobre a všetky majú VŠ. 🤔Je so sebou spokojná. 🤷. Jej dcéra sa s ňou t.č. nebaví, odstrihla sa, po nedávnej hádke ohľadom blbosti. Tak si vyber, deti sa sťažujú, vytýkajú rodičom chyby, rodičia však svoje deti ľúbia, tak si vyber. 🤷

anonym_823e3b
Dnes o 18:05
@anonym_d43398

@anonym_d43398 presne aj u nas. Ja som si odniesla z detstva len traumu a nerada naň spomínam, vela zlých veci moj mozog uz aj vytesnil. Uz mam pred 40tkou, v 18tich som sa vypratala z domu a odvtedy sa robi najlepsou a najchapavejsou mamou, avšak ja k nej nic necitim, a uz aj vnucata, ktore su väčšie začínajú vidiet jej ozajstnu povahu, donedávna sa tešili z nej, aj ked sa podarilo ist k nej, ale uz sa pri nej cítia neprijemne, uz nepôjdu k babke. Chvalabohu, bolo mi vzdy zle, ked som videla ako sa pretvaruje a hra cukríkovu.

Strana
z2