Štvorročná dcéra nechce jesť

erienka
26. jún 2017

Ahojte. 4 rocna dcera mi odjakziva nechce jest, zje len par jedal. V skolke na desiatu zje maximalne vianocku alebo potom suchy chleba. Na obed v 99percentach tiez odmieta jedlo, tak jej daju aspon suchy chlieb. Je potom az doma o tretej. Dnes skolky dostali z ministerstva zdravotnictva upozornenie, aby nedavali detom na obed namiesto jedla len chlieb, pretoze nesplna vyzivove podmienky atd. Mam teraz problem, pretoze ak vraj do septembra nenaucim dceru jest, nebude moct chodit do skolky, nakolko by vraj dostali pokutu, keby prisla kontrola a ona by jedla chlieb. Dosli sme ku kompromisu, ze ak bude veduca kuchyne suhlasit, na desiatu jej ten suchy chlieb da a o 11.00 pred obedom po dceru pridem a vezmem ju uz domov.
Mamy ne-jedakov, ako to budete riesit vo vasich skolkach? Dakujem
PS> prosim, nedavajte mi rady, ako naucit dceru jest, unavuje ma uz riesit to. Dakujem za pochopenie

hora_lka
26. jún 2017

ahoj, u nas v skolke zatial funguje suchy chlieb, je tam viac takých deti, su aj take co ani ten suchy chlieb nezjedia. zatial nikto nic nespominal, ze by s tym bol problem. pokial bude, tak bude maly bud jest alebo bude jest az ked pridem prenho. pozeram dopredu jedalny listok a uz viem kedy sa naje a kedy bude hladny, podla toho mu uz vzdy nieco do skolky nesiem. idem z roboty, skor pre neho nemam moznost ist ..

anjelikdianka
26. jún 2017

Moj syn bol presne taky ako tvoja dcerka.nosila som ho domov ale po obede.ked jedol nieco tak jedol ked nie tak jedol doma ale na obed tam ostal ale spat uz tam nespal,lebo vadsinou nic nejedol.

erienka
autor
26. jún 2017

@hora_lka a chodi do statnej skolky? Lebo u nas je vyslovene zakazane nosit pre dieta nieco jest. Jedine ak ma potvrdenie od lekara, ze ma napr. celiakiu a pod.
Mne este povedali, ze cely den bez jedla nemoze byt, takze kedze chlieb jest je po novom zakazane, nemoze v skolke ostat. Ach jo. Absurdne

hora_lka
26. jún 2017

@erienka ano chodi do statnej, no ja mu to dam jest ked uz ho vyzdvihnem, domov nam to trva este nejakých 25 minut, takze taka prva pomoc .. ale napríklad zajtra nesiem tortu, lebo ma narodeniny a pytala som sa si mozem priniest, bez problemov.
no ak vyvstane tento problem, ze nebude moct byt bez jedla, tak to neviem .. ale on sem tam nieco zje, skor aj malo pije a na zachod nechce chodit vobec

eeffka
26. jún 2017

@erienka vobec to nie je absurdne. Dieta nema byt cely den co o chlebe. Ja som mala rovnaku jedacku ale u nas nejes? Smola. Hlad je velky pan. Po 2t uz jedla vsetko. Tym ze jej ustupovali jej urobili medvediu sluzbu.

zuzana76
26. jún 2017

@erienka chodila som po neho do skolky, obed sme museli mat tiez zaplateny, ale nikdy z neho nezjedol nic, mozno par krat, ked mali masovy vyvar, ani my sme nesmeli nosit jedlo do skolky

sense
26. jún 2017

u nas v skolke, ak maju zo vcera tak moze mat dieta ja to zo vcera, prihriate, ale ak nechce vobec nic ma smolu, nechce jest nemusi ale ine nebude az olovrant... oni si ale varievaju sami a nezijeme na slovensku, a vzdy maju na vyber surova zelenina al. salat, potom maju maso , priloha a dusena zelenina, ....a tiez na olovrant nezjes co je o.k, nemusis jest...jednoducho deti nenutia...ale nikto im nenuka do nemoty ci vobec nieco chcu alebo co maju radi... a dom anech im daju rodicia na veceru co len chcu... a suhlasim s @effka

hettinka
26. jún 2017

@erienka my sme brali dcéru zo školy domov naobed, o 12:00
tiež nejedla, ak jej chceli nanútiť, povracala sa a revala. Radšej bola hladná.

inak, nejedla do cca. 10 rokov, tiež len suché zemiaky, suchú ryžu, suché cestoviny, suchý chlieb ... všetky nátierky jej museli dávať dolu ... tak sme sa ptoom dohodli, že z každého jedla aspon ochutná a zje to, čo jej chutí, aspon zemiaky, ryžu, cestovinu. A davali jej bez omáčky, aby to mala suché. Ona potrebovala vidieť, čo je, nič také pomiešané nezjedla. napr. suchú ryžu a maso zjedla, rizoto nie.

a teraz všetko do seba popchá, nátierky vyrába avokádové, všeliaké kaše, smoothies, okrem bežného jedla, čo máme...

siska53
27. jún 2017

@erienka Nasa sice doma.jedava viac-menej dobre (riez obcas vymysla,ze nechce - ok,nechce,nemusi,ona bude hladna), ale po nastupe do skolky nechcela ani jest,ani pit. Ja som.nemohla take nieco,ze na obed ju ist vyzdvihnut.. Najskor po nu chodili nasi na 15tu,potom sa najedla a napila. Do nej nedostali ale vobec nic,ani ten suchy chleba! Prosto zatata. Po case som.si povedala,ze uz nebusem brat ohlad a nahanat mamu aj vtedy,ked ja stiham po nu ist..
Postupne,po necelych 2m.zacala tam pit,neskor zacala pit aj mlieko,obcas ju nakrmili.. Po 3mesiacoch zacala jest sama a teraz zje vsetko,co jej chuti a podla uciteliek je maloco,co ona nezje (viem,ze ochutene jogurty nie,ona len cisto biele alebo cokoladove). Medzitym mala opat obdobie,kedy nechcela papat - preco? Netusim,lebo nebolo to po pauze..

Takze ak tvojej nedaju suchy chlieb ale riadne jedlo,mozno pochopi,ze ma smolu. a ak nechce byt hladna,tak zje to,co ostatni,aspon trochu. Ona si totiz zvykla,ze nemusi zjedt obed,lebo vsak dostane suchy chlieb.. Toto nasej nerobili a docielili sme to,ze sa rozjedla.. A ani sme z toho nerobili vedu a dohovarania. Ucitelka mi len povedala,ze okrem ineho nechcela jest a ani pit,ja ze dobre,dakujem.

Neviem teda,ako ste pristupovali k nej doma,ale ak je naucena,ze ak nezje to,co ma,dostane suchy chlieb,tak to ocakava aj nadalej a ked bude zmena,bude velmi prekvapena a aj zatata nejaky ten cas.

Minule mi mala spravila toto- nedojedla cele druhe,ze staci a hned si vypytala sladke. Vravim jej,ze ak nema v brusku miesto pre zemiaciky (par ich nechala), tak nema miesto ani na sladke. Krumple zmizli jedna radost. No a potom dostala i to sladke.

siska53
27. jún 2017

@erienka a to ako ti potom vylucia dieta,lebo nechce jest? Resp.len na 4hodiny? Vela deti la na zaciatku problem,niektore dokonca cely prvy rok,neskor sa rozjedia.. Dobra blbost,co zas idu vymyslat!

erienka
autor
27. jún 2017

@siska53 no ved to, ze ked som im povedala, ze nech jej teda nedaju jest nic, tak oni ze nemoze byt cely den hladna. Takze finito, mam si po nu chodit o 11tej - aj to len ak veduca kuchyne dovoli dat jej na desiatu suchy chlieb. Ak nie, nebude moct chodit vobec do skolky.
Musim to ale este prebrat s riaditelkou, ze ci sa teda toto bude tykat uplne vsetkych deti, co nechcu jest, aby to nedopadlo tak, ze ja jedina budem takto o 11 tej behat.
Lebo zatial mi to bolo cele prezentovane tak, ze s takym niecim ako moja dcera sa este nestretli.

bosoriak
27. jún 2017

A mozno by bolo dobre zistit pricinu toho, preco neje a odstranit ju (naduvanie, velke mandle, ktore drazdia pri prehltani, alebo psychicky problem). To, ze dieta neje, nie je normalne a rozhodne ho v tom nemozno podporovat tym, ze sa cely svet teraz bude tocit okolo toho, ci papuska alebo nie. Nerozumiem tomu tiez, to akoze ked dieta nezje x gramov jedla za den, tak ho vylucia? Ako to meraju u ostatnych? Ci len tvoju dceru sleduju? Toto by som si razne vyprosila. Ved jej nemusia davat nic jest, dieta nechce, tak nechce, dalsie jedlo bude o 3 hodiny, bodka.

Podla mna cim viac rozruchu okolo toho robite vsetci, o to viac si dcera uziva pozornost a o to menej je motivovana jest. Mala som take obdobie pri vsetkych detoch, mali par dni po sebe, ked boli o cistej vode a jednom pribinacikovi. A preslo to, akonahle som sa tomu prestala tak chorobne venovat.

Urcite by som skusila odbornika - najprv vseobecneho lekara, gastro, ORL a psychologa. Ak vsetci vylucia nejaky problem, potom by som s kludnym svedomim dieta nechala o hlade. Par dni a prejde ju to. A zo skolky by som si veru nenechala diktovat taketo podmienky, to je riadna blbost. Na zaklade coho dostanu pokutu, to akoze pridu inspektori a budu vazit vsetky deti, kolko zjedli? 😀

erienka
autor
27. jún 2017

@bosoriak na gastre sme boli, vsetko bolo v poriadku, chystam sa este este na ORL.
Ja ten rozruch okolo jedla uz davno nerobim, ale v skolke to furt riesia a navyse to riesia vzdy v pritomnosti dcery, ktora to cele pocuva. Nabuduce uz budem musiet povedat, ze sa o tom chcem rozpravat, ked tam nebude.
Som nastvana v celom tomto pripade najma na seba, lebo som v soku z toho celeho suhlasila, ze tam bude len do 11 tej a teraz mi dochadza, ake je to cele odveci.
A nastvana som aj na tento system, na ministerstvo zdravotnictva, ktore zrejme chce vykazovat nejaku aktivitu, tak zavadza kadejake reguly. Dcera je z tejto veci ohladom jedla dost vystresovana, ked mi to cele vcera riaditelka rozpravala, hned si zacala (dcera) obhryzat nechty. Stresuju v skolke deti s tym, ze do nich tlacia jedlo, ktore oni jednoducho nechcu. Naco je to dobre?

siska53
27. jún 2017

@erienka tak tomu neverim! Aj v malejo triede boli take deti,aj u malej su a boli take deti,vzdy minimalne jedno-dve deti vymyslaju.. A nech aj oni pohnu rozumom a skusia ist na nu stylom,tak budes hladna..
U nas to aj vdaka pristupu uciteliek, dopadlo tak,ze mala papa. Ale ona doma v podstate nemala problem s jedenim..Len.ked je soplava alebo samozrejme jej niektore jedla nechutia,mozno je ich viac ako u jej brata,ten zje takmer vsetko,dovolim si tvrdit na 90-95% ona je skor taka 75% a rychlo meni to,co jej chuti a co jej nechuti.

No drzim.paste,mozno by som napisala na tie vyssie institucie ziadost o vysvetlenie a pekne doporucenou postou.

siska53
27. jún 2017

@erienka taketo nutenie do jedlaakurat vyvola este vacsi,aj celozivotny odpor. Moja mama tak neje spenat a drzky, u mna je to celozivotny odpor k masu, ja ho prosto nemozem..lebo ma nutili..doma i v skole..
Moze to viest az k nejakej poruche vyzivy..

Inu skolku nezvazujete oslovit?
Ja vie,ze nie je to jednoduche..

katka1981
27. jún 2017

@erienka, tak nech jej nalozia malicko a daju k tomu chlieb, pride kontrola pomyslia si ze nieco zjedla ako zistia ze tak jedava kazdy obed? Su to vyhovorky podla mna. Keby dosla kontrola a tvoja si len obed miesa obed ako dojdu na to ze ho nejedava? Povedia ze to len dnes a co oni snad budu pozerat denne na nu?

erienka
autor
27. jún 2017

@katka1981 presne to som si hovorila, ze ako moze kontrola prist na to, co skutocne jedava a co nie. Ano, su to len vyhovorky, teraz som si uz takmer ista

katka1981
27. jún 2017

@erienka, nie si nahodou na MD s druhym dietatkom?

erienka
autor
27. jún 2017

@katka1981 ano, som. Co som si vsimla, v triede do ktorej chodi dcera, je viacero takychto mam

erienka
autor
27. jún 2017

@siska53 ano, napisem na ministerstvo zdravotnictva, ze ci toto nove nariadenie sa ma interpretovat tak, ze deti, ktore nechcu jest, maju byt vylucene zo skolky

katka1981
27. jún 2017

@erienka, no tak poznam ze v skolke kde je malo miesta, sa snazia mamicky co su na MD aby si deti davali len na pol dna do skolky, popripade cez letne prazdniny aby ich mali doma. Keby robis, tak to neskusaju. Nepis nikam, usetris si cas. Su to klamstva.

bosoriak
27. jún 2017

@erienka Nedala by som sa ani nahodou. Pride mi to uplne odveci, nelogicke a vobec, ich nic do toho, kolko dieta zje, to je predsa tvoja zodpovednost. By som im povedala, ze sa ti to rozlezalo v hlave a ze by si rada vedela, ako to teda budu merat aj ostatnym detom, kolko zjedia. A nech ti ukaze na zaklade coho mozu dostat pokutu a na zaklade coho chcu dieta vylucit na pol dna zo skolky.

dezire1000
27. jún 2017

U mojho syna to bolo tiez take.V skolke moc nezjedol ani doma.Nejak som to neriesila ale pokracuje to dodnes tak som sa rozhodla ist s nim k lekarke.Vysetrenia mal v poriadku tak nas poslala na gastro a diagnoza?Anorexia.Nechutenstvo.Samozrejme nevyzera ako anorektik ale bohuzial.Na vasom mieste by som to riesila aj so skolkou co sa tyka stravy ale pokial vam doma je v pohode tak chyba je inde

lubina
27. jún 2017

@erienka toto presne poznam, nasa mladsia ak v skolek povedala, ze nie, nebude jest, tak nejedla...hotovo. Ale riesila som to vtedy tak, ze som sa dohodla, ze jej teda ponuknu aj polievku a aj hlavne jedlo a nechaju ju nech zje, co sama z toho "povybera" akoze jej to chuti...takze skoro kazdy den nieco zjedla, raz to boli suche zemiaky, raz iba kusok maska, raz dve tri lyzice polievky...teraz ma 8 rokov a stale zje iba co chce a to tiez nie vela...uplne chapem tvoju situaciu, ale aj to, ze dieta sa musi snazit tiez. Ja by som na tvojom mieste dcerku nechala v skolke aj na obed a vobec by som jej nedovolila dat suchy chlieb. Jednoducho nech jej ponuknu to, co aj ostatnym detom a ak zje tak zje, inak nic a moze ist domov...ale ani ty by si jej nemala doma varit, co chce, lebo v skolke ti jest niekdy nebude, ked bude vediet, ze doma aj tak dostane to, co sama chce..viem je to tazke, Jedlo riesime stale, doteraz...ale pomalicky, pomalicky sa to zlepsuje, len je to beh na dlhe trate...

charlie1980
27. jún 2017

Ja nadobudam pocit, ze do slov. zariadeni bude treba pomaly "hotove deti" nosit, ktore Budu posluchat na slovo, od stola sa Ani nehnu, zjedia Vsetko, co im nalozia, budu Pol dna zamestnane s jednou aktivitou, Budu spat na povel, nebudu chorlave a ohryzat si nechty, nebudu sa prilis dlho hrat na zemi, dokonale v 4.rokoch, hotove, pomaly dospele, ktore musia ovladat pri nastupe do skoly celu abecedu, po slovensky, po anglicky, s perfektnou jemnou motorikou budu vediet vysivat, inak Budu deti "vysortirovane"

Mala si sa ucitelky opytat, ci Ona Vsetko zje.

girlie_konik
27. jún 2017

@erienka Presne, ty si doma s mladsim, tak maju pocit, ze preco nemas doma aj starsiu!
Teraz musis byt asertivna a nedat sa, inak sa zblaznis! Presne to vidim na sebe - maly ma 3,5r, od oktobra chodi do skolky. V oktobri sa mu aj narodila sestricka. Lenze ja fakt nie som ten typ mamy, co celu MD sedi doma , od 5. mesiacov malej robim na 2 dni, plus malemu sa realne v skolke paci a ma tam kamaratov vybornych, je to rpe neho dobre straveny cas.
Ale od zaciatku to na mna ucitelky skusaju, ked je cokolvek, prva si ho mam nechat doma, ze "ved ste predsa doma s malou". No nie nie, nie som, doba uz je inde a malokto je doma 3 roky, ja som zivnostnicka a mam proste robotu aj teraz. Tak zostali ako obarene a uz je toho menej.

Maly ma v skolke spoluziaka, ktoreho mamina je doma s mladsou sestrou, ale teda ona je realne doma. Co ich v skolke podla mna aj tak nemusi zaujimat, ked uz ho raz prijali. S nou sa bavili takymto stylom tiez hned, ona si to nechala a doteraz lieta pre syna na obed, lebo si v skolke vymysleli nejaky pseudodovod!

Takze sa nenechaj, bav sa s nimi slusne, ale razne a NEDOVOL, aby toto zacali zneuzivat. Proste im to oznam ako hotovu vec, ze mala neje, nech to neriesia, od hladu tam nezomrie a zo skolky ti ju kvoli tomu vylucit nemozu. Drzim palce

sense
27. jún 2017

nuz mozno potrebuju miesto v skolke pre deti , kt. matky nie su na materskej s druhym dietatom, lebo neverim ze kazde dieta vzdy vsetko zje, a k tym ich smerniciam a nariadeniam , keby aj kontrola pride raz za uhhorsky rok, tak holt zrovna dnes dietatu nechuti jest ....

natty_nz
27. jún 2017

@bosoriak môj má obdobie nejedenia vyše roka. Nepomáha nič, zje jogurt aj to termix, suchý chlieb a chlieb so syrom. Bol na tom už tak, že mu boli predpísané nutridrinky ale ani tie nevypil. Mohla by som ho nechať aj týždeň "hladného" a proste normálne jedlo nezje. Takže to nie je také ľahké, nechať dieťa o hlade sviac tým, že veď to prejde.. Môj ide tiež do škôlky v septembri a škôlka je oboznámena s jeho problémom a povedali, že keď nič nebude chcieť jesť, dostane suchý chlieb. Takže by som si dala s riaditeľkou posedenie a prebrala to.

eeffka
27. jún 2017

@siska53 netreba nikam pisat, nam visi to vyrozumenie na nastenke v skolke, ak nezabudnem zajtra rano odfotim. Je tam napisane nieco v zmysle "ze ak rodic nesuhlasi so stravovacim rezimom v skolke odporucenym mini.zdravotnictva tak ma moznost zvazit domace vzdelavanie s individualnym stravovanim"
v preklade bud sa prisposobis alebo ta vyradia.

ikissedagirl
27. jún 2017

@erienka a ked mi mala nejedava doma, tak mi tiez pride kontrola a vylucia ju z mojej rodiny?
Samozrejme sa nepytam vazne. Len chcem poukazat na absurdnost tohto tu ;)