icon

Odsťahovanie sa rodiny do Nemecka so školopovinným žiakom

midoma8
14. jún 2023

Zdravím. Boli tu také témy ale neviem ich nájsť a potrebujem reálnu radu ako čo prebieha, čo treba vybaviť na SK a pod. Koncom augusta sa sťahujeme za mužom do Nemecka okolie Steinach , Badénsko - Wurttembersko. Dcéra ukončuje momentálne 3.ročnik ZŠ. Potrebovala by som vedieť ako to bude prebiehať v Nemecku v škole. Jazyk sa pomaly učí, je tam nejaká škola v okolí čo je na deti zo zahraničia zvyknutá alebo ako to nazvať. Nastúpi do 4.ročníka normálne? Kedy treba vybaviť školu v Nemecku? Proste prosím o radu , pomoc skúsenosti ohľadom školy a pod. Ďakujem veľmi pekne 🙏

yanni
14. jún 2023

@midoma8 v DE su vsade zvyknuti na skolakov zo zahranicia. nastupi normalne do 4. rocnika, popr. rozhodne skola. V DE (BaWü a aj ine Bundesländer) je 4. rocnik prelomovy, kedze sa nimkonci ZS a prestupuje sa na weiterführende Schule. Cize v 4. co najlepsie znamky aby dieta zobrali do 5. rocnika na co najlepsiu skolu. Takze moze byt, ze ju daju aj do 3. rocnika. V 3. rocniku sa uci najviac plus ma o jeden rok vic üoriadne sa naucit jazyk. Niektore skoly maju Förderunterricht z roznych predmetov pre vsetky deti, cize Mathe pre horsich v Mathe, Deutsch pre horsich v Deutsch a niektore skoly maju aj extra Deutschunterricht pre "spriselcov".
Co sa tyka prihlasenia, ked uz viete kedy a presne kde (adresa) sa stahujete (najlepsie cim skor aby dieta nasavalo jazyk v prirodzenom prostredi) kontaktuj uz teraz najblizsiu Grundschule podla bydliska. V BA-Wü je Sprengelpflich, t.z do klasickej zakl. skoly mozes dieta prihlasit len do tek, do ktorej patrite podla bydliska. Ta ta MUSI prijat, aj ked je plna. Do inej Regelschulen na s Gastantrag, to je komplikovane a väcsinou zamietnute, kedze skoly su plne. Ine je samozrejme privatne skoly, tam si vyberaju a bydlisko je druhorade. Do konca jula je este vyucivanie, takze cim skor tam napises, tym lepsie, nech sa vedia pripravit.

midoma8
autor
14. jún 2023

@yanni Ďakujem, ďakujem a ešte ráz ďakujem 🙏🙏🙏

anjelicek26
14. jún 2023

Odporucam zopakovat treti rocnik.. zo stvrtej triedy sa ide na pokracujuce skoly a na normalnu dobru by sa teda nedostala,lebo znamky budu kadejake.

sovica
14. jún 2023

@midoma8 Ahoj, písala si mi aj do IP, ale vyjadrím sa tu, aby bolo info aj pre ostatné mamičky. V podstate súhlasím s @yanni aj s @anjelicek26.
My sme tiež v BW, tak ako aj vy. U nás končí školský rok 28.júla a ďalší škol. rok začína 11. septembra. Dieťa musia vziať na Grundschule v mieste bydliska. Ako bolo už vyššie napísané, čo najskôr kontaktuj školu, ktorú budete mať najbližšie, aby si všetko stihla vybaviť načas. Myslím, že škola ju vezme rovno do 4 ročníka a ak by mala veľké problémy, tak ju preradia na polroku do 3, prípadne "prepadne" a bude opakovať ročník. Alebo to skúste rovno s 3 ročníkom, aby mala čas sa adaptovať a naučiť jazyk. Síce by "stratila" rok, ale 4 ročník by už potom zrejme nebol taký problém. Porozmýšľaj nad tým alebo sa poraď aj v škole, čo Ti povedia - odporučia. Ak má dcéra aspoň dobré základy nemčiny, tak by sa mohla rýchlo chytiť. Deti sa jazyk učia veľmi rýchlo, hlavne keď sú v prostredí "donútené" hovoriť. V Nemecku sú deti zvyknuté, že každá trieda je "multikulti" a vôbec neriešia národnosť alebo farbu pleti. Ak dcéra natrafí na pár dobrých spolužiačok, pomôžu jej rýchlo sa adaptovať v novom prostredí. Určite bude mať aj doučovanie jazyka, Zvyčajne to býva po vyučovaní, ale pamätám si, že dcéra mala spolužiaka, ktorý chodil na doučovanie nemčiny aj v priebehu riadneho vyučovania (nastúpil k nim do 3 triedy v priebehu roka a po nemecky nevedel ani ceknúť).
V DE je Grundschule len po 4 ročník. Potom deti prechádzajú na Gymnasium, Realschule atď.
Bolo by super, keby sa tu vyjadrila nejaká mamička, ktorá si prešla tým procesom, akým teraz budeš prechádzať Ty resp. Tvoja dcéra. Nám 3, ktoré sme napísali, sa deti narodili v DE a preto do školy nastupovali plne vybavené nemeckým jazykom. Čiže osobne nemáme identickú skúsenosť, akú budeš mať teraz Ty.
Možno by mohla dať nejaké info @bluka2, ona sa sťahovala s deťmi do DE. Od nej by si mala dosť relevantné info.
Možno aj @lelkaformi, aj keď je už dosť dlho neaktívna. Jej skús skôr správu do IP a v mailoch sa jej ukáže, že má nejakú správu na MK a možno sa prihlási.
A pridaj do skupiny Nemecko, možno aj tam sa nájde nejaká mamička, ktorá riešila Tvoj problém:
https://www.modrykonik.sk/group/99/

bluka2
14. jún 2023

Potrebovala by som vedieť ako to bude prebiehať v Nemecku v škole. Nastúpi do 4.ročníka normálne?

To sa tu nedozvies. Obe ja a moja kolegyna sme sa stahovali s 8 rocnymi detmi do Nemecka a uplne iny postup v tom istom Bundeslande (ale nie v tvojom). Moja skusenost ti az tak nepomoze, lebo moja vedela velmi dobre po nemecky a dali ju dokonca o triedu vyssie nez povodne chodila, ale v jej skole by tvoju dali tak ako chodi, ze by isla do 4. triedy. Tak to robia s ostatnymi detmi, co prisli po nej. Zas musim povedat, ze tie deti ale vedia aspon nejaky bezny jazyk ako anglictinu. A potom ze uvidia, co dalej, ako sa chytia. V skole v blizkosti bydliska mojej kolegyne deti bez znalosti jazyka davaju najprv na rok na jazykovy kurz a az potom do normalnej triedy. Nejaky velmi jednotny system aspon tu u nas nie je.

Jazyk sa pomaly učí, je tam nejaká škola v okolí čo je na deti zo zahraničia zvyknutá alebo ako to nazvať.
Ako ti povedali, nauci sa velmi rychlo, zrejme uz za par mesiacov plynulo.

Kedy treba vybaviť školu v Nemecku?
Az ked budes mat nemecku adresu, v podstate az po prichode, ked dieta zaregistrujes na pobyt. Ak mas uz najomnu zmluvu a vies presnu adresu, kde bude dieta byvat, mozes uz zacinat pisat skolam v okoli, ci maju miesto. Ja som pisala 3 skolam, 2 mi hned ponukli miesto a jedna, ze bohuzial su preplneni. Ked ju prihlasis a este skolu nemas, za take 2 tyzdne ti pride list, ze eviduju skolopovinne dieta a ze im mas do 2 tyzdnov poslat potvrdenie, ze niekam chodi. Vybavovat za mna hned ked vies, kde budete byvat. Hlavne si zisti, ake su tie skoly od ludi zo susedstva. Mne sa najprv pacila jedna blizko domu, ale v realite ist pre dieta tym smerom by bolo smerom do industrialnej zony a tak som vybrala taku trochu dalej, ale v centre, kde ma dobru trasu chodit sama. To mi z Googlemaps na zaciatku nebolo uplne jasne

mogaa
15. jún 2023

@midoma8 no úprimne, zobudila si sa skoro....máš na to 2 týždne, potom toho veľa nevybavíš.....

sovica
15. jún 2023

@mogaa U nás (DE-BW) je škola do konca júla, tak nezavádzaj, keď nevieš! Času na vybavenie má ešte dosť...

sovica
15. jún 2023

@bluka2 Dík, že si sa tiež vyjadrila. Čo sa týka tej adresy, tiež som to chcela napísať, ale potom som to nechala tak. Z toho, čo @midoma8 napísala, som pochopila, že manžel pracuje v DE už dlhšie a dievčatá sa sťahujú za ním. Čiže s pobytom by nemal byť problém.

yanni
15. jún 2023

@mogaa to co za koment? Ty kde zijes? V BaWü a aj u nas v Bayern konci sk. roko vzdy koncom jula. My sme jedine dve nemecke spolkove republiky, ktore nerotuju a mame letne prazniny vzdy v rovnaky cas (zaciatok a koniec plus minus par dni. Takze ma na prihlasenie a vybavenie 1.5 mesiaca, plus ak by to z nejakeho dovodu nestihla, tak kludne tie posledne 2 praznidnove tyzdne, to uz v skolach personal normalne pracuje (priparava atd.)

yanni
15. jún 2023

@midoma8 ono je tazko sa tu pytat, kedze dostanes odpovede zamerane sice na skolstvo ale z roznych Bundesländer. A to ti velmi nepomoze. Skolstvo je v De Ländersache, co znamena, ze si kazdy Bundesland robi ako chce. Uz napr. dost evlky rozdiel je, ze nie vsade (aj ked v globale je to tak) je ZS 4 roky. V Berline je Grundschule napriklad 6 rokov. Tiez su rozne moznosti weiterführende Schulen. Mnohe republiky uz davno nemaju Sprengel, BaWü a Bayern este stale a drzia sa toho zubami nechtami. Takze, ked ti
@bluka2 napise, ze napis aj do 5 skol, tak to ti velmi nepomoze. Hessen myslim nema Sprengel. V BaWü ti to fakt nepomoze. Mozes napisat aj do 20tich ale skor privatnych, popr Regelschule ale s Gastantrag. Ty patris podla bydliska jednoduche to jednej jedinej grundschule, vasej Sprengelschule. Ta jedina je zuständig a ta jedine zo vsetkych Regelschulen ti dieta MUSI prijat. Ostatok je vsetko v privatnych podla "sympatie" a v Regelschule (vzdy s Gasschulantrag) podla volneho miesta, co je v dnesnej dome viac ako nemozne, ze nejaka Regelschule by mala volne miesto pre Nicht-Spregel-Kind.

Ja mam relativne cerstvu (vlani v marci) skusenost. Spriateleny rodina zo Saudi prisli v polivici marca 22 do DE. Rodina je cisto uzbecka, deti neovladali vobec nemcinu, zato prefektne anglictinu a rustinu ako materinsky jazyk. Starsia bola v druhej triede, mladsia skolkarka. Stahovali sa do Hamburgu. Tam nie je Sprengel, cize mohli si skolu vybrat. Vybrali si ale najblizsiu a aj dobre urobili. Kedze som jej vsetko vybavovala ja, tak viem, ze dievca riaditel dal do prveho rocnika namiesto do druheho s moznostou extra hodin nemciny alebo extra Deutschklasse. Odovodnil to tym, ze tam sedia sami Unkrajinci a je to hroza. Ucia sa prakticky jazyk, ktory sa takto poriadne nenaucia. Toto on nerozhodol, prislo to takto zhora. To opakovanie rocnika absolutne nebolo na skodu, jasne, ze vedela viac ako spoluziaci ale vo vela veciach ju brzdil jazyk, tak si to akosi vyrovnalo. No a teraz an Velku noc sme ich v HH navstivili a cuduj sa svete, sprechuje ako keby sa s nemcinou narodila. Pise tiez bez problemov, dokonca sa aj rychlo naichila ich pisane pismo. Cize jazyka by som sa nebala, aj ked, ano su deti, ktore su rezistentne a bud sa nenaucia a bojkotuju alebo naucia ale nie poriadne.

midoma8
autor
16. jún 2023

Ďakujem Vám z celého srdca za odpovede. Ani neviete ako ste mi pomohli, čo sa týka jazyka, dcéra je učenlivá a jej to všetko čo sa týka učiva ide rýchlo.. už teraz sa veľmi teší a učí sa každý deň 🙏 muž tam pracoval velmi dlho, tak prišiel spať na Slovensko a od júna tam šiel opäť, ale už tam chce mať aj nás, máme ešte 16mes syna, čiže... Tešíme sa ale samozrejme mám trošku aj obavy... Ďakujem vám ešte raz za všetko.. 🙏

bluka2
16. jún 2023

@yanni Ja som pisala iba do statnych, NRW. Tu sa mi nechce platit ani euro za sukromne skoly a ta statna je fakt dobra. Nakoniec ma dcera uz aj vela kamaratov a vsetko ako ma byt. V pondelok vysvedcenie, uz sa tesim 🙂

bluka2
16. jún 2023

@yanni Popravde ani neviem, ci je tu Sprengel. Ja som len tak napisala a vyskusala a fungovalo. Chodi do tej dalej od bydliska, takze neviem, ci by tam spadala. Su tu 3 skoly uplne blizko nas, ale teda ta je najdalej (aj tak 5 minut na kolobezke)

yanni
16. jún 2023

@bluka2 NRW nema Sprengel. A to uz veeeelmi dlho. Myslim nejak od roku 2008. OT ken Bayer a BaWü su take skostnatene. Cize jasne, ze si nemala problem. Ak by bol u vas stale Sprengel ako napr. u nas v BY, tak prve, co skontroluju je Zuständigkeit. A hned by ti z tych dvoch "nespravnych" skol prisiel Liebesbrief, ze na zaklade takeho a takeho zakona lebo Schulsprengen /Bezirksprengel, lebo medved, nie su ako skola pre tvoje dieta zuständig.