Rozmýšľame, že by sme odišli žiť do Nemecka
Ahojte, zaujimalo by ma, ako to máte vy, čo žijete mimo SR. S manželom sme v posledných dňoch rozmýšľali nadtým, že by sme možno odišli do Nemecka. Sme ešte mladí (21,25) len problém je, že sa bojím toho, že neviem jazyk. Zachvíľku rodím takže náš malý by si tam vedel zvyknúť a začal tam vyrastať. Ľutujete, že ste odišli alebo by ste už neprišli nikdy naspäť? Ďakujem za všetky názory
Jazyk sa naučíš rýchlo, pokiaľ sa neobklopis skupinkou Slovákov, s ktorými budeš hovoriť len po slovensky. Ja som po 3 mesiacoch rozprávala plynule nemecký. Ale tak ja som si aj veľa ten jazyk napocuvala, keďže má "hodili " hneď na nemecké gymnázium keď som tam prišla a všetko , čo som vtedy vedela povedať po nemecky bolo dobrý deň a nemám čas . Inak ja som tam žila pár rokov, platové podmienky sú samozrejme lepšie ako u nás, viac možnosti vyžitia sa atď, ale ja som tam nikdy nebola úplne šťastná, stále mi chýbal domov a rozhodla som sa vrátiť. Inak uvažuj aj o tom koľko tam dáš za škôlku, byvanie atd, neviem aku budete mať s manželom prácu, ale ak obaja zarobíte minimálku, či sa vám to oplatí. Mám tam rodinu a kamarátky a chodíme tam cca 2 krát do roka, čiže viem ako sa ceny cca pohybujú (samozrejme v každej časti Nemecka je to iné ). Moja mama býva v maličkom mestečku cca 40km od Stuttgartu a platí za 3 izbový byt bez balkóna nájom s energiami cca 1000 eur.. škôlka tam vychádza na niečo okolo 400 eur. Služby ako kadernik atď sú tam drahé. Pohonné hmoty sú tiež drahšie ako u nás a o poistení auta ani nehovorím. Plus tam neplatis PZP na auto, ale na osoby. Čiže keď chcete využívať jedno auto dvaja, musíte sa naň obaja poistit. Po roku žitia tam, musíte prihlásiť auto na nemecké ŠPZ , čiže platiť tieto poistky.. prídavky sú tam napr viac ako u nas- t.j. cca 250 eur na dieťa a za "štúdium " tam dostaneš tiež pekne peniaze. Ja keď som sa učila za sestričku u obvodnej oekarkyz dostávala som vtedy cca 800 v čistom + prídavky a každým rokom , čo sa učis to stúpa . Vezmi si , že na Slovensku za prax v nemocnici platíš ty 😀 čiže čo sa týka školstva atď sú na Tom by som povedala lepšie ako my.. treba si zvážiť všetky pre a proti.
@rebrambora v com ide Nemecko dolu vodou? 🤨
@lucka_ke ja môžem len plne súhlasiť s @lenuska9999 všetko pekne rozpísala.
Az napíšem z môjho pohľadu-neľutujeme, je to dobrá skúsenosť, deti sa naučili jazyk ja tiež, plus som si spravila školu kedze mi nemci neuznali. Ale mesto nie je pre nás,takže sa sťahujeme po 10r naspäť (a to sme plánovali tu zostať navždy)
@milka1988 vseobecne???....vo vela veciach.
Nie je to ani tak o tom, ze by Nemecko slo dole vodou, ale ten upadok je za poslednych 10 rokov viditelny. To ti vravim nielen ako clovek ktory sa prizera na stav krajiny z pohladu divaka, ale aj z rozpravania kolegov Nemcov ktori vidia co sa u nich doma deje a teda o nejakom lichoteni sa veru rozpravat neda.
Migracnu krizu evidentne nezvladaju. Mysleli si, ze prijatim mnozstva migrantov vyriesia problem s nedostatkom prac. sily. Lenze Nemci potrebuju ludi na kvalifikovane prac. pozicie a tito migranti su kvalifikovani akurat tak na rabovanie alebo natahovanie ruky k socialke. Uz aj samotni Svedi pochopili, ze politika otvorenej naruce pre vsetkych je blbost skrz coho zaviedli najtvrdsiu migracnu politiku zo vsetkych krajin EU.
Krajina ide do recesie. Uz tento rok im hrozi pokles niekde na urovni 0,3-0,5% pretoze im chyba prac. sila. Odhadom sa pocita, ze kazdy rok bude Nemecku chybat 300-400k novych pracovnikov co je dovodom preco firmy zacali mierne znizovat naroky aj na kvalifikovane prac. miesta aby vobec vyplnili prazdne pozicie.
O naraste kriminality ci ultranacionalizmu myslim, ze ani netreba hovorit. Ak vezmem do uvahy incidenty v Berline ci v Hamburgu za poslednych par mesiacov tak o Nemecku sa ako o bezpecnej krajine hovorit neda.....urcite nie vo velkych mestach.
Ako uz bolo spomenute inym uzivatelom, skor by som autorke odporucal Rakusko. Ak ma ale fakt zaujem o Nemecko tak ja osobne mozem odporucit Bayern. Krasny region a jeden z najbohatsich v ramci Nemecka. Neporovnatelny rozdiel v kvalite zivota ak by si chcela porovnat s Berlinom ci Hamburgom.
Niet divu.....Kde su peniaze, tam je obvykle poriadok a nizka kriminalita a preto sa Bayern radi k jednym z najbezpecnejsich regionov v ramci Nemecka.
Ja ti tiez radim radsrj Rskusko. No uvazovala si bez naivity, co tu budete robit, ked nevies jazyk?
Oni ta asi nikde neuvitaju s otvorenou narucou ked im nerozumies.
Pracovala som v podniku, kde brali dlhodobo nezamestnanych (aj zeny po 2,5 rocnej materskej).
Tam brali cudzincov, autistu aspergera, muza s depresiami atd. No sama diagnoza. Nic v zlom za to - no vedenie si vymysleli takuto kravinu, len zabudli, ze tito ludia realne potrebuju asistenta aby v tej praci boli osozni! A tak musel zamestnanec bez dg robit za troch - za seba, za druheho a k tomu aj toho asistenta!
A brali aj ludi, co nevedeli suoer po nemecky. Ale museli chapat, co sa od nich vyzaduje.
V ramci prace odporucam gastro - platia momentalne dobre - 4☆☆☆☆ hotely. Ponuknu za malu cenu aj ubytovanie a stravu.
Ale celkom bez nemciny - ajy je vas plan? Pridete do DE/AT a potom co? Kde a za co budete byvat, ako praca, kto vam pomoze s uradmi?
@rebrambora veru aj mňa to zaujíma v čom ide Nemecko doku vodou?
No dobre a teraz sa racionálne zamyslite, čo tam budete obaja robiť? Ste kvalifikovaní, viete obaja plynule aspoň po anglicky a išli by ste vykonávať nejakú odbornú prácu (resp. muž, keďže ty sa budeš starať o dieťa)? Čo bývanie? Vízia do budúcnosti? Ak by som nemala odbornú prácu, do zahraničia by som sa tesne pred pôrodom nevybrala.
@slovakboy vyššie @hopsadobrandejsa to naozaj super napisal. Urcite veci tu fungujú perfektne. Ale vyššie komentár naozaj vystihuje co by som aj ja napísala.
@hopsadobrandejsa Baden-Württemberg je tiez fajn na zivot
@lapersefona jj, pekny region 🙂
@hopsadobrandejsa haha mily obrázok zili sme aj v Sachsen vo veľkom meste a tam to bolo tiež fajn
Ja som zila v mnichove 10 rokov, vratili sme sa, sme krstnymi rodicmi 2 dnes uz dospelych ludi, takze kontakt mame stale...teraz v lete som tam bola po dlhsom case...na prvy pohlad to islo s nemeckom dole vodou a velmi ma to prekvapilo...necakala som az taku zmenu... aj ti, co vtedy podporovali cudzincov, ich dnes uz maju plne zuby, pochopili, ze nie mnozstvo, ale kvalifikacia cudzincov je spravna cesta...multikulti ist gescheitert...jednoducho nefunguje a prinasa len problemy...
Nepises, ake mate vzdelanie, co by ste tam robili?..necakaj, ze prides do bayern a najdes ubytovanie, tak to nefunguje...moja krstna dcera plati za 3 izb.byt v mnichove.. ok, je to altbau..1800€ warm...a to na ten byt
bolo okolo 70 zaujemcov...mali stastie, majitel si vybral ich...on je pravnik, krstna dcera ekonom...a samozrejme kaucia k tomu..3 mesacne najomne minimalne...necakaj, ze bez vzdelania a jazyka budes mat super plat...je to tam ako u nas, dokonca este ako cudzinec budes na tom horsie...pre predstavu...predavacka v lidli sa tam ma cca.tak ako u nas predavacka v lidli...necakaj zlatu banu...my obaja s muzom mame vs, ja som sa tam naucila nemcinu, manzel je ITckar, narodil sa nam tam syn...mali sme sa tam dobre, a to len vdaka manzelovmu.povolaniu...napriek tomu sa vyskytlo mnoho veci, kt.boli rozhodujucimi pre nas navrat
Ahojte. Mám veľkú dilemu. Manžel dostal veľmi dobrú ponuku od nemeckého zamestnávateľa veľkej firmy pracovať na trvalý pracovný pomer. Akurát na Slovensku sme si zobrali byt a čoskoro sa budeme sťahovať. Malý tu má hneď škôlku a sme tu už zvyknutý, ale s manželom sme veľmi málo spolu príde raz za dva mesiace čo je veľmi veľa a malý ho už prestáva rešpektovať nebuduje si snim vzťah aký som ja chcela. Manžel sa veľmi preto trápi.
Ten nemecký šéf mu povedal že mu vybaví všetky papiere aj bývanie s rodinou ak by sa rozhodol unho zamestnať. Moja otázka znie čo by ste robili keď ste si už zaplatili za bývanie tu na Slovensku byť sme si museli zariadiť sami nábytkom a spotrebičmi. Som z toho už na prášky akurát taká ponúka prišla pre manžela keď sme už zaplatili byť. Prosím ako by ste sa rozhodovali vy? Ja naozaj neviem cudzina je cudzina. Jazyk ja neovládam no manžel áno. Ďakujem všetkým za prečítanie a poprípade rady

Urcite do toho. Nelutujem, nevratila by som sa. Ale Nemecko ide dolu vodou, skôr Rakusko, ak ide o nemecky hovoriacu krajinu.