icon

Stahovanie do Nemecka - obavy a výzvy

24. nov 2025

Dobre ranko,
potrebujem sa len vyrozpravat 😭
moj muz je nemec, zijeme par rokov na SR a budeme sa stahovat do DE. vraj len na par mesiacov, ale z tych par mesiacov som si ista, ze to bude navzdy. Aj on to tak citi.
Mame 2r dieta, ktore uz zacalo chodit do skolky, zvyklo si a teraz zmena? Pojde medzi deti, ktore nepozna?
A ja co? Sice som este na RD, jazyk neviem hoc som cely min.rok chodila do jazykovky. Mam uroven ledva a2. Mozno ani to nie je.
Ja sa stahovat nechcem, mam tu rodinu, zazemie, aj pracu.
Ani muz z toho nie je nadseny, ked mu vraveli ze tu ostava, a zrazu zo dna na den ho potrebuju v de.
Kazdy sa pripravuje a tesi na Vianoce, a my… nebudeme mat ziadne vianoce a budeme riesit kam vypratat byt, kde sme zili 3 roky a kam podavat vsetky tie veci.
Je mi z toho smutno, velmi… 😭

bec
24. nov 2025

A co takto sa na to pozriet ako na nieco nove. Si mlada, dieta je male a zvykne si. Nic lepsie ako moznost ziskat cudzi jazyk pre malu do zivota nedas. A mozno sa Vam tam otvoria nove moznosti. Chvilku to bude tazke, ale zabojujete a prinesie to ovocie. Urcite.

luccys
24. nov 2025

Chapem tvoje pocity. Este je to cerstve. Ale neboj, dobre bude🙂 Casom. Ja som tiez neplanovala zit v zahranici, a som tu (AT). Nemcinu som nikdy velmi neoblubovala, ale tu som sla na ÖSD Sprachkurs a mam certif. B2, a potom som sa este zlepsila, ale to uz na papieri nemam. Velmi pomohla komunikacia s muzom po nemecky, to je zaklad. Najviac som sa asi naucila od neho. Ked sa naucis rec, pojde to lahsie. Najdes si pracu atd...dieta ma len 2 roky. To je vyhoda. Mozno bude najskor trochu uplakane, ale po 2 mesiacoch v novej skolke bude v pohode. So skolou by to uz bolo komplikovanejsie.

anonym_04d159
24. nov 2025

Mozno si to este skuste zvazit, bez nj budes izolovana a nedufaj v lepsiu pracu, ocakavaj nizsiu kvalitu za viac penazi- restiky, sluzby…drahsie potraviny, najmy, vsetko…treba si aj toto spocitat ci sa vam to finalne oplati, do skolky dobrej je tiez narocne sa dostat

luccys
24. nov 2025
@anonym_04d159

Mozno si to este skuste zvazit, bez nj budes izolovana a nedufaj v lepsiu pracu, ocakavaj nizsiu kvalitu za viac penazi- restiky, sluzby…drahsie potraviny, najmy, vsetko…treba si aj toto spocitat ci sa vam to finalne oplati, do skolky dobrej je tiez narocne sa dostat

@anonym_04d159 Sa ma teraz rozviest alebo ako???

anonym_a051f4
24. nov 2025
@luccys

@luccys nie ale keby to bolo ozaj iba na pár mesiacov tak ja by som sa nesťahovala.

3009
24. nov 2025

@anonym_autor mám známu aj jej syn sa presťahoval v lete aj s 2 deťmi do DE. Sú veľmi spokojní.Deti si ľahko zvykajú na škôlku a jasle. Lepšia vybavenosť. Škôlku platia 80 eur, potraviny rovnako drahé ako u nás a príjem 3x väčší. Máš výhodu že je Nemec.

anonym_2676a6
24. nov 2025

@anonym_autor Ani nevieš čo by som ja za to dala aby sme odišli mimo SR

chestnut
24. nov 2025
@luccys

@luccys nie, ale ked pojde na silu, tiez to manzelstvu nepomoze

madeincssr
24. nov 2025

@anonym_autor ste na to dvaja, mladi, navyse muz je domaci. Dieta este nechodi do skoly a je male. Jazyk sa naucis, ked budes stale v nemecky hovoriacom prostredi, navyse aj pre dieta bude Nemcina velke plus. Veci z bytu docasne mozete poriesit (uskladnit vhodne zabalene) napr. prenajatim si garaze na par mesiacov. Prevozy veci mozete riesit zapozicanim dodavky (Ducato, Jumper, Boxer, staci velkost L3H2 do 6m dlzky) do 3,5t na obycajny vodicak na osobne auto. Poziciavajucich dodavku najdete aj na bazarovych portaloch aj za rozumne peniaze. Nic sa neboj, dvaja milujuci sa ludia prekonaju horsie veci 👍.

anonym_4b4606
24. nov 2025

Aj ja mam muza Nemca, tiez sme sli na par mesiacov, uz je to par rokov a navrat planujem mozno tak na dochodok 😊 o maleho sa neboj, deti su flexibilnejsie ako my.

Kam sa stahujete (vychod/zapad)? Budete mat ake take zazemie (muzova rodina)? Bude tazko, hlavne na zaciatku, ale v dlhodobom meradle a najma pre maleho buducnost asi najlepsie co sa vam mohli stat…

kiki68
24. nov 2025

@anonym_autor chapem Ta, ja som tak isla, Kamoska tiez aj s 3,5 rocnym dietatom, teraz spokojne zijeme. Nemcina uvidis ako nabehne priamo tam na mieste. To pojdes iny level. Neboj sa toho. Ja som prec v AT 16 rokov, som na druhom konci krajiny, cize SK je daleko.,nepoviem ze nejake Kittsee. Ale toto je uz uplne ine.

danica2711
24. nov 2025

@anonym_autor chováš sa ako malé dieťa, život je zmena, treba sa vedieť prispôsobiť. Začni s mužom doma rozprávať po nemecky, prestaň smútiť, preber sa a teš sa na nový život! Inak tvoju ustrašenosť preberie aj dieťa a sťaží mu to adaptáciu na nové prostredie

olimuc
24. nov 2025

Dieta sa prisposobi velmi rychlo a do polroka rozprava plynule (samozrejme primerane veku) ty budes na zaciatku odpisana, ale skus integracne kurzy NJ, urcite sa naucis aj ked nie perfektne, ale kym ti skonci RD investuj do toho cas, pretoze ak nechces robit nejaku nekvalifikovanu pracu, tak Nj budes potrebovat a soce muzov plat pojde hore ale aj naklady. Existuju miesta, kde prenajimaju lodne kontajnery na uskladnenie veci… to je najmenej. Ak je byt vas nic by som nevypratavala… ale za par mesiacov v lete, ked sa vsetko utrasie a mal pekne Vianoce. My sme sa stahovali medzi DE a ES a Svk … 1 stahovanie bolo narocne, posledne bolo 12 hodin … 🤷‍♀️zvladnete to

anonym_5cbdf3
24. nov 2025

Ja by som teda do Nemecka nešla. Keď už tak do inej krajiny, ale nie nemecky hovoriacej.

kiki68
24. nov 2025
@anonym_5cbdf3

Ja by som teda do Nemecka nešla. Keď už tak do inej krajiny, ale nie nemecky hovoriacej.

@anonym_5cbdf3 ale jej muz je Nemec, tak kde maju ist do Thajska? Trosku logiky. Preco nie do nemecky hovoriacej? Nie je krajsia rec ako nemcina, ten jazyk je tak krasny a fascinujuci. Ja uplne zboznujem, ked moj muz na mna hovori nemecky a hlavne ked sisle na nase deti 😀

anonym_a62db9
24. nov 2025

@anonym_autor nič lepšie pre vaše dieťa nemôžete urobiť. Nesťahujes sa do Južnej Ameriky, tak žiadna panika. Dieťa si zvykne veľmi rychlo

kiki68
24. nov 2025
@anonym_a62db9

@anonym_autor nič lepšie pre vaše dieťa nemôžete urobiť. Nesťahujes sa do Južnej Ameriky, tak žiadna panika. Dieťa si zvykne veľmi rychlo

@anonym_a62db9 predpokladam, ze ked je muz Nemec, tak sa rozprava s dietatom po nemecky. Cize pre dieta mini zmena. A doma to tiez nemoze byt novy jazyk. Ako mne raz muz pocas corony povedal , ze Rakusko je moj domov, on je moj muz a spravi vsetko, aby som bola v krajinec kde som a zaroven jeho krajine povodu stastna. A naozaj to robi ako len moze.

anonym_4b4606
24. nov 2025
@anonym_04d159

@anonym_04d159 nizsia kvalita restauracii a sluzieb? Drahsie potraviny? Urcite? Do skolky sme sa tiez dvakrat dostali bez problemov (nezijeme vo velkomeste ale to je ten isty problem ako na svk)

anonym_04d159
24. nov 2025
@anonym_4b4606

@anonym_04d159 nizsia kvalita restauracii a sluzieb? Drahsie potraviny? Urcite? Do skolky sme sa tiez dvakrat dostali bez problemov (nezijeme vo velkomeste ale to je ten isty problem ako na svk)

@anonym_4b4606 ja hovorim z vlastnej skusenosti, ano najdes aj fajn restiky ale pre 2 tak od 150 vyssie, ten priemer 60-80 eur pre dvoch je bieda, potraviny platim 200-300 viac ako na SK a u nas vo velkomeste fakt dobra skolka po znamosti…kadernik 300, v BA lepsi salon rovnaka sluzba 100,nechty musis velmi patrat po kvalitnom salone- nie aziatke

anonym_4b4606
24. nov 2025

Ja tiez pisem zo skusenosti 😉 nejdem sa hadat o restikach, mozno som len nenarocnejsia. Jedlo platime porovnatelne s diskusiami tu na MK, praveze som vzdy v soku z cien potravin ked sme na slovensku. Kadernicku v podobne velkych mestach platim v DE tak o 30% viac, rozhodne nie 3x tolko. Na nechty nechodim. Skolka je megaproblem aj v Bratislave ale nie som si ista, ci mas na SVK zakonny narok, ako je tomu v DE.

Co ale opominas su nemecke platy. Ja mam dvakrat tolko co som mala na SVK, moj muz tiez tusim o tretinu viac. Ked je to v DE vsetko tak neporovnatelne drahsie, preco tam si?

Uznavam ti to, ze bez nemciny to bude mat autorka tazke (mozno este s aj v nejakom velkomeste by sa dalo) ale jej muz je Nemec, asi vie do coho ide aj co kolko stoji.

chestnut
24. nov 2025
@anonym_4b4606

Ja tiez pisem zo skusenosti 😉 nejdem sa hadat o restikach, mozno som len nenarocnejsia. Jedlo platime porovnatelne s diskusiami tu na MK, praveze som vzdy v soku z cien potravin ked sme na slovensku. Kadernicku v podobne velkych mestach platim v DE tak o 30% viac, rozhodne nie 3x tolko. Na nechty nechodim. Skolka je megaproblem aj v Bratislave ale nie som si ista, ci mas na SVK zakonny narok, ako je tomu v DE.

Co ale opominas su nemecke platy. Ja mam dvakrat tolko co som mala na SVK, moj muz tiez tusim o tretinu viac. Ked je to v DE vsetko tak neporovnatelne drahsie, preco tam si?

Uznavam ti to, ze bez nemciny to bude mat autorka tazke (mozno este s aj v nejakom velkomeste by sa dalo) ale jej muz je Nemec, asi vie do coho ide aj co kolko stoji.

@anonym_4b4606 situacia sa vyvrbila tak, ze tu musim byt mmt, tie platy asi tiez zavisi od toho co si zarabala na SK, aj tam vies zarobit velmi slusne…nie je pre mna ten rozdiel taky velky platoon, ten kadernik tu kde som stoji proste 3x tolko, lacnejsiu alternativu som nenasla…na SK ak nedostanes v 3 rokoch skolku mas myslim narok na pokracovanie RD, tu napriklad je RD do 14mesiacov…a skolka aspon tu u nas kvoli zmesy ludi, ver, ze nechces aby chodilo kdekolvek;)

anonym_05528c
24. nov 2025

@anonym_autor my sme tu práve 2roky. S mojim nie sme manželia, malý mal 5 a pol roka, predskolskú ešte absolvoval na sVK. Vsetko super zvladol, uz je druhák. Naše povolanie je "voľné" sme hudobníci, takže reč v mojom prípade nevadí ze neviem na 100%. Existujú tu ale kurzy pre takých ako ty. A ver mi, každý jeden deň sa presviedcame, že lepšie rozhodnutie sme spraviť nemohli, na SVK sme žili 7 rokov. A aj moja rodina a blízki mi nonstop posielajú správy, ako by aj oni išli, keby mohli, že im tu mam držať miesto a tak. Neviem, do ktorého mesta idete, no Svk nie je tak ďaleko aby ste nemohli na prázdniny prísť pozrieť rodinu. Smelo do toho!