Sťahovanie sa so školopovinným dieťaťom do Nemecka

lelkaformi
29. dec 2020
mnamko
29. dec 2020

Dost tazke pre dieta ale nauci sa jaxyk,skor bude problem zo zvyknutim si na nove prostredie bez svojich kamaratov

leuchtturm
29. dec 2020

a kde je otazka? O com chces diskutovat?

maximilie
29. dec 2020

@lelkaformi dovod?

sovica
29. dec 2020

@lelkaformi Koľko rokov má dieťa resp. do ktorej triedy by išlo? Ovláda aspoň základy nemčiny? Sťahovanie kedy? Lebo teraz, v čase corony, si to veľmi neviem predstaviť...

lelkaformi
autor
30. dec 2020

Dôvod sťahovanie za prácou.Na Sk by mal ukončený prvý ročník.Chcela by som vedieť,či ho zoberú do druhej triedy alebo dajú zopakovať prvý rocnik.?

lelkaformi
autor
30. dec 2020

@sovica základy ovláda.ma 7 rokov,je prvák na Sk.Takze pôjde do druhej triedy.Stahujeme sa cez leto za prácou.Zoberu ho do druhej triedy alebo spať do prvej ?

lelkaformi
autor
30. dec 2020

Aký je prvý druhý ročník v Nemecku keď to môžete porovnať?

sovica
31. dec 2020

@lelkaformi V Nemecku môže mať každá krajina trošku iné zákony. Ale čo sa týka školy, tak myslím, že v tomto prípade to bude asi všade rovnako. Predsa nemôžu dať napr. 10 ročné dieťa do prvej triedy. My sme Baden-Württemberg a keď mojim deťom prišli do triedy noví žiaci, tak v pohode napr. do 3 ročníka nastúpil chlapček, ktorý nevedel ani zaťať po nemecky. V Nemecku sú na to zvyknutí a vedia tieto deti veľmi dobre integrovať. Po obede, niekedy aj počas vyučovania mávajú individuálne resp. 2-3 žiaci doučovanie nemčiny (niektorí až do konca 4. ročníka). Deti sa učia rýchlo a keďže v triedach sú naozaj žiaci z celého sveta, tak tie deti nemajú problém si nájsť veľmi rýchlo kamarátov a vždy sa nájde niekto, kto sa o takéhoto nováčika postará.
Myslím, že Vášho syna vezmú rovno do druhej triedy a len ak by mal cez rok problémy s nemčinou alebo iným predmetom (5 a 6 na vysvedčení), tak by ho ročník nechali opakovať. Ale to určite nebude Váš prípad, ak dieťaťu pomôžete a budete sa mu doma dostatočne venovať. Ak idete do Nemecka až v lete, učte sa s ním pomaly gramatiku a hlavne nech má slovnú zásobu. Na začiatku mu to dosť pomôže pri porozumení. Nikto nebude od neho očakávať alebo požadovať perfektnú nemčinu. Myslím, že učitelia budú skôr príjemne prekvapení, ak bude mať dieťa aspoň nejaké základy.
Deti mám už na gymnáziu, takže neviem, či si spomeniem na všetky odlišnosti. Ale ak mám porovnať prvý a druhý ročník na SK a v DE, tak napr. v Nemecku sa v prvej triede učia len tlačené písmená, písané až v druhej triede. Písmo majú trošku iné, takže sa bude musieť prispôsobiť. Ale keďže ako prvák už písať vie, tak tie malé odlišnosti zvládne "ľavou zadnou". Matematika v prvej triede: sčítavanie a odčítavanie, tuším do 100, v druhej triede začínajú už malú násobilku a delenie, sčítavanie a odčítavanie stále do 100 a len opakujú, ak si dobre pamätám.
Ak by ste sa ešte niečo chceli opýtať, kľudne napíšte. Ak budem vedieť, odpoviem.

lelkaformi
autor
2. jan 2021

@sovica ďakujem,za Vás príspevok.este sa ozvem.

lelkaformi
autor
2. jan 2021

@sovica Neviete od ktorého ročníka je angličtina?

sovica
2. jan 2021

@lelkaformi Angličtina je už od prvého ročníka, ale úplne jednoduchá. Žiadna gramatika, len slovíčka (farby, zvieratká, školské potreby, čísla atď.), deti veľa spievajú, počúvajú, veľa sa učia podľa obrázkov. Strašne veľa opakujú až po 4. ročník. Moju dcéru to vôbec nebavilo, lebo 10 slovíčok opakovali dookola aj dva týždne. Základná škola je v Nemecku po 4 ročník, potom sa deti už delia na Gymnasium, Realschule, Hauptschule. Záleží od známok a preferencií jednotlivých žiakov. Ja mám deti na gymnáziu, takže sa môžem vyjadriť len k tomu. Angličtina na gymnáziu hneď od 5 ročníka je už brutál. To už nie je hrajkanie, ako na základke. Idú veľmi rýchlo a učia sa veľa. Na Realschule a Hauptschule to bude určite oveľa ľahšie.

maciatkolulu
2. jan 2021

@lelkaformi ja ti viem povedať iba rakúski a tu sa zvesela opakujú prvé ročníky ako na bežiacom páse.... Takže pokiaľ viete, že niekam už v lete idete, predpokladám, že viete kam, tak kontaktujte školu a pýtajte sa priamo riaditeľa. Mailom to ide aj hneď. Tu ti zbytoc e niekto niečo napíše.

cicamaci
19. jan 2021

Tu sú na to zvyknutý, moja dcéra ma tiež v triede (3 ročník) novú spolužiačku. Je polka a po nemecky ani necekla. Behom pol roka sa tak naučila že by nikto nebol povedal ze je tu len 6 ci 7 mesicov.

lelkaformi
autor
23. jan 2021

@cicamaci ďakujem za vaše príspevky.Inak je dobré prepnúť aj doma hneď na nemčinu,aby si dieťa rýchlejšie zvyklo?Slovenčina aj tak bude dominantná.

lelkaformi
autor
23. jan 2021

@sovica ďakujem,pomohli ste mi.Ked už budeme v Nemecku,je dobré na dieťa vravieť len nemecký,aby si ľahšie zvyklo?

yanni
23. jan 2021

@lelkaformi nastupi Normalne do druhého rocnika. Dostane extra hodiny němčiny. Anglina nie je vsade od prveho rocznika. Zalezi od skoly. Kazda to ma inak. A v ziadnom pripade nehovorte s nim doma po nemecky ak nie ste nemecki Muttersprachler. naucite ho nieco zle, a to sa potom tazko naprava.

mnamko
23. jan 2021

@lelkaformi nam to nedopotuvovali,pretoze nerozpravame spravne nemecky

maciatkolulu
23. jan 2021

@yanni konečne normálni názor.👋👋👋👋👋Do mňa sa púšťajú všetci, čo s malým nehovorím, čo ho neučím... Akože pardon, ved ja sa sama ešte učím a výslovnosť učí malý mna😂

cicamaci
23. jan 2021

@lelkaformi aj aj. Moja dcérka sa veľmi rýchlo naučila len doma nechcela po nemecky rozprávať.

cicamaci
23. jan 2021

@maciatkolulu nám odporúčala logopedicka s nou vôbec po nemecky nerozprávať kým sa mala dobre nenaučí. Len keď tak slovíčka z detských kníh. A veru bolo to aj lepšie.

yanni
23. jan 2021

@maciatkolulu to je vseobecne zname. Len native speaker nauci dieta jazyk spravne. Moje deti su trojjazycne, viem o com hovorim.

sovica
24. jan 2021

@lelkaformi
Čo sa týka nemčiny, súhlasím s @yanni, @maciatkolulu a @cicamaci. Doma so synom rozprávajte stále po slovensky, nevadí, či žijete na Slovensku alebo v Nemecku. Za prvé - nestratí kontakt s rodným jazykom a za druhé - ak neovládate nemčinu na 100%, tak by ste ho mohli naučiť nesprávnu výslovnosť, prízvuk, skladbu vety atď. Skôr mu púšťajte rozprávky v nemčine a ak to bude možné, nech k vám často chodia spolužiaci (kamaráti), ktorých si nájde, pustite ho s kamarátmi von - tá konverzácia medzi deťmi je na nezaplatenie.
Moje deti sa narodili v Nemecku, ale sme obaja Slováci a pediater nám hneď na začiatku povedal, že máme s deti rozprávať len našim rodným jazykom, že v škôlke sa naučia. Bola to pravda. Do 3 rokov deti rozprávali len po slovensky, ale dosť často som im púšťala rozprávky v nemčine. Čiže tú nemčinu pasívne vnímali - nasávali. V čase škôlky som využila každú príležitosť, aby deti aj "po škôlke" mali doma nejakého kamaráta. V podstate sme si deti s mamičkami striedali 🙂.
Obe deti sú už na Gymnáziu a doma stále rozprávame len po slovensky. Úplne v pohode však prepínajú zo slovenčiny do nemčiny a naopak a výborní sú aj v angličtine. Čo sa týka filmov a dokumentov, nerobí im problém pozerať niečo v slovenčine, češtine a nemčine, synovi (15 rokov) ani v angličtine. Ja si myslím, že keď deti podporíme, trošku sa im venujeme a majú nejakú motiváciu, tak to ide ľahko.
V každom prípade, ak ste si istí, že sa tento rok sťahujete do DE a syn nastúpi do 2 ročníka, tú slovnú zásobu a nemecké frázy by som pomaly trénovala, prípadne ak by ste našli dobrú učiteľku nemčiny, určite by nebolo na škodu mať nejaký základ. Ja si myslím, že na začiatku by mu veľmi pomohlo, keby niečo rozumel, motivovalo by ho to vedieť a rozumieť viac. Prípadne si na youtube nájdite nejaké videá "Deutsch für Kinder", tam vidí obrázky a počúva nemčinu, takže slovíčka ľahko pochopí. Ak by zvládol obľúbenú rozprávku (film), čo má "napozeranú", "napočúvanú" v slovenčine a pozrel by to v nemčine, aj to je cesta, ako sa učiť jazyk...

maciatkolulu
24. jan 2021

@yanni no, je to všeobecne známe, a ja som za exota, že žijem mimo a s malým hovorím po slovensky, rakúska suseda na mňa krivo pozerá.... Ale ja si idem svoje. Malý ma výbornú učiteľku a krásne pokroky je vidieť od septembra. Škôlka bola nanič. Ale kebyže si na sk na ihrisku by si zirala koľko native speakerov je medzi matkami a ako sa snažia po aj hovoriť na potomkov a to takým prízvukom, že to mne drasa uši.

lelkaformi
autor
25. jan 2021

@sovica ste milá,že mi píšete,ďakujem za Vaše postrehy zo školy

lelkaformi
autor
25. jan 2021

@cicamaci ďakujem všetkým,tak hádam chlapec do toho vnikne prirodzene,budeme mu vo všetkom pomáhať s muzom.

lelkaformi
autor
25. jan 2021

@sovica neviete ako je to,že nebude prvé dva ročníky klasifikovaný z nemčiny,ešte to platí,niekde som to vyčítala?

cicamaci
25. jan 2021

@lelkaformi o tom neviem.

sovica
26. jan 2021

@lelkaformi Neviem o tom, že by takéto deti neboli z nemčiny klasifikované. Možno si to mýlite s tým, že prvý ročník sú deti hodnotené len písomne, bez známok. A druhý ročník boli klasifikované len nemčina a matematika + písomné hodnotenie.
Ale naozaj sa nemusíte obávať. Ak je Váš syn bystrý, tak to zvládne. V Nemecku sa neodpovedá pred tabuľou, píšu sa len testy, diktáty si deti nacvičujú, hodnotená je ale aj aktivita počas hodiny, úprava zošitov atď. Prvé dva ročníky sú naozaj ľahké a určite bude mať Sprachförderung viackrát do týždňa, možno aj denne.
Skúste nájsť nejaké videá na youtube, ako som Vám vyššie písala. Nech má tú nemčinu trošku "napočúvanú". Pomôže mu to. Nechajte ho, koľko pri tom vydrží, nech je to skôr hravou formou, aby sa mu to nesprotivilo. Aj 5-10 minút denne je lepšie, ako nič.

lelkaformi
autor
10. feb 2021

@cicamaci takže doma hovoria deticky nemecký a v škole škôlke nemecký?

cicamaci
10. feb 2021

@lelkaformi doma po slovensky a v skôlke, škole po nemecky.