icon

Sťahovanie sa so školopovinným dieťaťom do Nemecka

lelkaformi
29. dec 2020
Strana
z2
lelkaformi
autor
6. jún 2021

@sovica chcela by som sa Vás spýtať ohľadne škôl v De.Po 4.rocniku ide dieťa na gymnázium alebo Realschule.Z Realschule po maturite môže ísť tiež na gymnázium?myslím také 4 ročne ako je na Sk.V De sa robia aj primacky na gymnázium,alebo odporúčanie dá učiteľ?

mnamko
6. jún 2021

@lelkaformi no podľa znamok,teraz bolo také vysvedčenie,z troch predmetov matematika, nemčiny,hsu- ak malo dieťa z nich dokopy 8 ide na Real schule,ak lepšie na gymnázium ak horšie na Mitelschulle

lelkaformi
autor
6. jún 2021

@sovica dobrý deň,chcela som sa popytat ohľadne gymnázia,tam sa berie priemer žiaka alebo odporúčanie učiteľa alebo primacky?deti v škole sú skúšané na základnej škole usnou formou alebo písomnou testovaním?My obidvaja s manželom máme vysoké školy,tak by sme aj syna chceli na gymnázium nasmerovať.V bavorskú je priemer na gymn.2,3 a v Baden Wurtembersku neviete?

sovica
10. jún 2021

@lelkaformi Na Grundschule (ZŠ) deti nie sú skúšané ústnou formou, píšu sa len testy, diktáty... Časť známky je vždy aj aktivita (snaha) dieťaťa - ako často reaguje, ako sa na hodinách hlási, časť je aj úprava zošita.
Na Gymnázium sa prijímačky nerobia. Záleží však na tom, ako sa dieťa učí na Grundschule. Základ je matematika a nemecký jazyk. Horšiu ako dvojku by z týchto predmetov nemal mať. Už len z dôvodu, že na Gymnáziu by potom nestíhal. Priemer som nikdy neriešila, lebo obe deti sa na GS učili dobre, takže o ničom inom, ako o Gymnáziu sme neuvažovali. V každom prípade viem, že obaja mali aj odporúčanie z GS. Tak isto viem, že sa hlásilo aj pár žiakov, ktorí mali horšie známky resp. horší priemer a ak nebol stav na Gymnáziu naplnený, tak vzali aj takých. Potom už záleží len od žiaka, ako sa učí. V synovej triede boli v 6 ročníku dvaja žiaci preradení na Realschule a jeden prepadol. Zároveň však dostali dve dobré žiačky z Realschule. Čiže ten prestup je stále možný aj vo vyšších ročníkoch (v oboch smeroch), ale max tuším, že do 9 triedy. Vysvedčenie z 10 triedy je už dôležité k maturite a 11 a 12 sú už kvazi maturitné ročníky, tam je už nejaké bodovanie a aj niektoré predmety si deti vyberajú a niektoré zase rušia.
Po ukončení Realschule sa už na Gymnázium nedá ísť. Tu nie sú 4 ročné Gymnáziá.

Výučba aj známkovanie je v Nemecku trošku iné, ako u nás, ale zvyknete si😅.
Rozmýšľali ste už, či dáte syna aj na Religion?

lelkaformi
autor
16. jún 2021

@sovica dá sa vybrať náboženstvo a etická výchova?my sme veriaci ale Religion v De žiadne.

lelkaformi
autor
16. jún 2021

@sovica a vy ste bavorskom či Baden Wurtembersku?

yanni
16. jún 2021

@lelkaformi jasne že sa da vybrať.

sovica
17. jún 2021

@lelkaformi My sme v Baden-Württemberg. Na Grundschule (1-4 ročník) je len Religion a môžete si vybrať, či ho mať dieťa bude alebo nie. My sme nedávali. Ale pre istotu sme sa spýtali detí, či chcú alebo nie. Nechceli a nám sa to zdalo aj ako zbytočná záťaž. Aj z toho sa totiž píšu testy a je to známkované.
Na Gymnáziu v 5 ročníku je to rovnaké, ako na Grundschule. Od 6 ročníka si môže dieťa už vybrať medzi Religion a Ethik. Syn si vybral Ethik. Dcéra je teraz piatačka, na Religion nechodí a od 6 triedy chce Ethik.

lelkaformi
autor
16. sep 2021

@sovica syn je druhak,pekne si zvykol,podstatne je,že sa mu v škole páči.Ma prísnu učiteľku.V matematike je vynikajúci.Co sa týka nemčiny uvidíme.Neviete mi poradiť,ak by som chcela niekde kúpiť také kartičky na naučenie slovíčok,takou hrajivou metódou?

marca12
16. sep 2021

@lelkaformi super,drzim palce,nech sa vam dari

sovica
16. sep 2021

@lelkaformi Super, to ma teší. V podstate, v škole sú ešte len pár dní, tú nemčinu pomaly "chytí" - chce to čas. A ak si dobre pamätám, máte aj škôlkára. Ten si na škôlku ako zvyká?
S takými kartičkami nemám skúsenosť, ani som ich v obchodoch nevidela. Najlepšie asi hľadať na Amazone alebo si dajte do vyhľadávača napr. Sprachmemo, Bildkarten für den Deutschunterricht, Memo-Spiel... Len tak narýchlo, čo mi našlo:
https://www.amazon.de/s?k=Sprach+Memo&__mk_de_D...

https://www.amazon.de/Langenscheidt-Memo-Spiel-...

lelkaformi
autor
17. sep 2021

@sovica škôlkar sa len hraje,páči sa mu tam,je dobrý jedák,ale v škôlke mu nechutí,iné jedlo.

lelkaformi
autor
17. sep 2021

@sovica sme v meste,kt.vsetkych cudzincov smeruje do Vorbereitung Klassen,kde je výlučne len jazyk,medzi deťmi,kt.vobec nehovoria Nemecky,čo som nechcela.Nastupil normálne do základnej školy medzi nemecké deti.Oni ho prijali veľmi dobre.Myslim,že je lepšie keď bude medzi nimi ako tam,kde by všetci hapkali bez prízvuku akože nemčinu a hovorili by inými jazykmi.Coho sa obávam je čítanka,lesebuch,podľa mňa dosť ťažké pre také malé deti.Ulohy robia v škole,ale len deti čo sa s nimi rodičia neučia,že sú v práci.No uvidím,či som urobila dobre.

maciatkolulu
17. sep 2021

@lelkaformi https://www.thalia.at/kategorie/tiptoi-11540/
My máme toto, na začiatok to bolo super a teraz keď už rozumie, ešte lepšie. Sú aj hry, všetko možné. Ma aj Forderstunde malý? Neviem teda ako v De, ale v AT ich cudzinci dostávajú. Je to super. Neboj, do pol roka rozpráva, že budeš cumiet.

lelkaformi
autor
17. sep 2021

@maciatkolulu skúsim to kúpiť. Vaše dieťa je na grundschule?

maciatkolulu
17. sep 2021

@lelkaformi my sme Rakúsko.

lelkaformi
autor
17. sep 2021

@maciatkolulu nepoznám niekoho,kto odišiel s dieťaťom do nemecký hovoriacej krajiny.Preto by som sa Vás spýtala,aké boli vaše začiatky?nastúpilo vaše dieťa do základnej školy?alebo bolo menšie?a čo nemčinu?učili ste sa s ňou alebo ste ju dali na jazyk?Rakúsko a Nemecko má zhruba rovnaký systém .

lelkaformi
autor
17. sep 2021

@lelkaformi budem rada za odpoveď.Vase dieťa ako do prvej,druhej triedy?chodili ste aj na forderungskurze,ako často do týždňa?nebolo to náročné?

maciatkolulu
18. sep 2021

@lelkaformi malý mal 5 rokov čerstvých keď sme prišli, išiel do škôlky, v podstate hned. Najprv sme ho vozili do waldorfskej, ale to mu vôbec nesadlo. Následne musel nastúpiť do štátnej, keďže bola povinná u nás. Nemal vôbec žiadne problémy, nerozumel nič. 🤪Aspoň som si ja myslela. Odmietla som ho dat do prvej triedy, je koniec augusta. Bol malý a nevládal jazyk. Bol to cirkus, ale uznali moje dôvody, druhý rok, tiež sa mi nezdalo, že by rozprával a nakoniec som mu vybixovala(pôsobila som na tunajších ako exotická kvetina a mierne šialená) VSK v úplne ono meste a bum, dieťa zrazu rozprávalo, J a viem, že všetko chce čas, ale toto bolo aj prístupom učiteľky. Teraz je prvák, má forder Stunde, nechala som ho na tej skole, teda pardon, opäť som mudela vybojovať. Opäť som bola za zvlastnu🤪🤣, no a nemčinu som sa s ním na radu učiteľov vôbec doma neeucila, iba slovíčka, úprimne, ale skôr on mne hovoril ako ja jemu, minimálne mi upravuje prízvuk 🤣🤣🤣. Jaaaj, ešte toto je celkom fajn, da sa tam nájsť aj pre väčšie deti, napr, Dino, veľryby atď.
https://tonies.com/en-gb/
To už máš aj tipy na darčeky na Vianoce 😉
Ja som malého dala predo do VSK, aby bol jazykovo pripravený na 1.ricnik,aby proste rozumel, čo sa deje. Aby to mal ľahšie. Zatiaľ nadáva, iba, že ho učiteľka nepusti 3x po sebe na WC a ze veľa rozpráva a jeho tak veľa nenechá. 🤣, uvidíme ďalej, ale stále som pripravená potiahnuť na inú, už mám v hľadáčiku.

lelkaformi
autor
18. sep 2021

@maciatkolu som sa rada že ste mi napísali.Tiez som toho názoru,že v zahraničí,keď chce človek nieco dosiahnuť,tak musí za tým chodiť,aj napriek tým pravidlám.Niekedy tie VKL triedy neboli a dieťa bolo hodené medzi ostatné nemecké a dohovorilo sa.Deti deťom pomôžu.

maciatkolulu
19. sep 2021

@lelkaformi VSK bolo v AT bežné, keďže tu nie je bežný odklad v škôlke. To nie je pre cudzincov.

lelkaformi
autor
19. sep 2021

@maciatkolulu neviem či som pochopila správne na to VBK ti chodil 2 roky?v čom tie triedy spočívajú,myslím ako často do týždňa a koľko hodín denne si vorbereitungsklassr?čo sa tam učili?slovíčka,čo sa povie,vieš mi bližšie povedať?alebo celé vety?A prečo ti nedoporucovali sa s ním učiť doma?Neskúšala si ho dať do jazykovej školy individuálne?

lelkaformi
autor
19. sep 2021

@lelkaformi a v tej VBK bol 2 roky?čiže vám začal cca po 2 rokoch hovoriť nemecký?pýtam sa všetko,lebo nikoho nepoznám,kto si tým prešiel a zvládol to.

Strana
z2