Sú tu mamičky ktoré odišli do zahraničia - nemecky hovoriacich krajín?

slivka5
9. jún 2019

Potrebovala by som sa opytat ako sa vam tam paci - ake mesto, ako ste tam zacali, aka je situacia s cuzdincami, pracou a byvanim, ake su tam podmienky pre deti a podobne...pozitiva, negativa, budem velmi vdacna

sapetka
9. jún 2019

@slivka5 my sme odisli do nemecka pred rokom, nelutujeme nas odchod zo SVK.. s cudzincami co ja viem aj ja som cudzinec 😀ale tu kde sme porynie falsko to nie je az tak citit takmer vobec (mozno je to ine vo velkych mestach-berlin mnichov kolin..)ja zatial nepracujem som doma s malym. Od augusta zacina chodit do skolky. Rozhodne je tu viac moznosti lepsia zivotna uroven a ja to beriem aj ako lepsi start do zivota pre moje dieta.

slivka5
autor
9. jún 2019

@sapetka prosim ta ako ste tam zacali? Najprv pracu alebo byvanie??

yanni
9. jún 2019

@slivka5 Bez prace byvanie nedostanes. Aspon v DE nie. Bez prace ti nik neprenajme byt.V dnesnej dobe si mozu (hlavne vo velkych mestach a okoli do ca. 50 km) majitelia vyberat zo stoviek zaujemcov. Len tak hockomu byt neprenajmu. Cim lepsia a istejsia prace a casto najlepsie bez deti a domacich zvierat, tym lepsie.

sapetka
9. jún 2019

@slivka5 manzel dostal pracu v Luxe.. bez pracovnej zmluvy by sme asi dom nedostali.. a ano zaujemcov je vela ale nedaj sa odradit recami ze s dietatom ti nikto byt neprenajme alebo preto ze si z vychodnej europy.. my sme do mesiaca boli v nemecku s manzelom a aj s dietatom 😊

yanni
9. jún 2019

@sapetka Ale zial, hlavne vo velkych mestach je to tak: Majitelia bytov si z toho mnozstva zaujemcov vyberu toho najlepsieho. Zalezi aj od postu rodinnych prislusnykov, velkosti bytu. lokalite, zamestnania, platu atd.

sapetka
9. jún 2019

@yanni nevravim ze nie, len to nemusi byt stale pravidlo. My sme mali velke stastie a napriek vsetkym reciam okolo toho sme mali do mesiaca podnajom.. a este k tomj plne zariadeny takze sme nemuseli minut ani cent😊

yanni
9. jún 2019

@sapetka Len napis persen kde ste, potom ti poviem preco. Alebo ma muz nadpriemerne dobru pracu. Vo velkych mestach bud mas stastie alebo hladas aj pol roka ak nie dlhsie. A zariadeny by som ja osobne napr vobec nechcela. Akurat kuchynska linka by bola aok ale nic viac.
Su regiony a lokality, kde je bytov vela prazdnych, kedze ludia odchadzaju za pracov prec. Akurat, tam ani robota nie je. Takze Teufelskreis.

sapetka
9. jún 2019

@yanni my sme mali stastie a mozno aj preto ze majutelia nie su nemci.. sme pri luxemburskych hraniciach takze prenajmi tu ficia kedze vela ludi pracuje v luxe no zije v de. A zariadeny ze je mne vobec nevadi nikto pred nami tam nebyval este. S muz ano ma celkom dobre platenu pracu😀nemozme sa statzovat

mamcotka
10. jún 2019

My žijeme v Rakúsku. Odišla som sem so synom ktorý tu začal chodiť do školy v 6 triede. Ale ja tu mám mamu a musela sa zaručiť na začiatku za mňa že bude platiť byt inak by mi nikto nič neprenajal ani povolenie k pobytu by som nedostala . Neskôr som si našla prácu. Som vo Wien je to tu ok ale prvé dva roky furt nejaké vybavovačky.. život tu nie je zlý ale samej sa mi obracať ( bez partnera) je ťažšie.. sociálne výhody ok ak sú nutné. Lepšie ako na SK.
Bezpečnosť relatívne dobrá..