icon

Genetika farby očí: Modré oči rodičov a hnedé oči dieťaťa

alguno
Včera o 22:58

Ahojte, možno hlúpa otázka, no aj tak sa spýtam. Otec a mama majú modré oči, ale majú syna ktorý má hnedé oči. Neznamená to náhodou, že syn nie je otcov ale niekoho iného?

anonym_83a5a6
Včera o 23:56
anonym_b779c7
Dnes o 04:19

Nie nemusí mať modré oči, pretože existujú homozygoti a heterozygoti.

zmrzlinka2021
Dnes o 04:20

@alguno moji rodičia hnedé, ja modre

anonym_03b484
Dnes o 04:25

@alguno
Vo vseobecnosti, ano dvaja modrooki tzn.naozaj modrooki, a nie ako pisu v poradni modra-zelena, siva-modra, zelena-siva, ale musi byt jednoznacne modra-modra mozu mat len modrooke dieta.
Akakolvek ina kombinacia farieb oci moze mat dieta s akoukolvek farbou oci, cize aj dvaja s hnedymi ocami mozu mat dieta modrooke. Ale dvaja modrooki len modrooke.

beata_k
Dnes o 04:37

@alguno Odpoved z chat gpt
Áno, môžu, hoci je to pomerne neobvyklé.

To staré pravidlo „modrookí rodičia nemôžu mať hnedooké dieťa“ platí iba pre zjednodušený školský model, kde sa farba očí berie ako jeden gén s dvoma alelami. V skutočnosti je farba očí polygénna – podieľa sa na nej viacero génov.

Takže:
👩🏻 modré oči + 👨🏻 modré oči → najčastejšie modrooké dieťa

ale hnedooké dieťa je geneticky možné, ak rodičia nesú vhodné kombinácie ďalších génov ovplyvňujúcich množstvo melanínu v dúhovke. Je to však veľmi zriedkavé.

A ešte zaujímavosť: zelené, sivé či orieškové oči sa môžu objaviť medzi modrookými rodičmi tiež, práve preto, že dedičnosť farby očí je oveľa zložitejšia než jednoduché „hnedá dominantná, modrá recesívna

anonym_c538f5
Dnes o 05:20

Pravdepodobnejšie je, že syn nie je otcov ako že sú nositeľmi toho génu.

anonym_78411c
Dnes o 05:23
@zmrzlinka2021

@alguno moji rodičia hnedé, ja modre

@zmrzlinka2021 tvoje je mozne, modre+modre=hnede nie je mozne

btus
Dnes o 05:24

A starí rodičia majú ako? Lebo napr. stal sa v Anglicku, že žena porodila černoška ale obidvaja boli biely. Až potom vysvitlo, že jej otec je černoch, mama jej to nepovedala. Takže môže byť, že niekto v rodine mal hnedé oči.

anonym_78411c
Dnes o 05:25

Ak nema aspon 1 rodic hnede oči, tak hnedooke dieta nie je mozne

anonym_41c8c5
Dnes o 05:36

@alguno Veľa ľudí ťa tu za túto otázku odsúdi.Ale ich vec.Neboj sa,genetika je naozaj zaujímavá vec.Syn môže mať farbu očí aj po pradedkovi alebo prababke.Je otcov a mamin.Je to úplne v poriadku.Mozes byť v pohode.

anonym_ad10ba
Dnes o 06:31
@anonym_41c8c5

@alguno Veľa ľudí ťa tu za túto otázku odsúdi.Ale ich vec.Neboj sa,genetika je naozaj zaujímavá vec.Syn môže mať farbu očí aj po pradedkovi alebo prababke.Je otcov a mamin.Je to úplne v poriadku.Mozes byť v pohode.

@anonym_41c8c5 genetika ma svoje zakonitosti, aj napriek tomu, ze je "zaujimava" 😉 dvaja hnedooki mozu mat modrooke dieta, ale dvaja modrooki aby mali hnedooke dieta je velmi, velmi, velmi raritne.

anonym_fb114e
Dnes o 06:37

No v našej rodine čo sú pary a majú modré oči tak sú všetci modrooký aj deti . A to majú po 6 deti a ani jeden nemá hnedé oči . A čo sú hnedooký a majú po 3 deti tak 2 majú u nich hnedé oči a jedno ma modré . Aj moja teta sú hnedooký a 5 deti ma hnedé oči a najmenšie ma modré oči . Čiže genetiku neošľahaš buď je dieťa adoptované alebo nie je jeho . :DD

anonym_6d2410
Dnes o 06:57
@anonym_b779c7

Nie nemusí mať modré oči, pretože existujú homozygoti a heterozygoti.

@anonym_b779c7 U nas to podla tej tabulky nesedi ...ja ako mama mam modre oci, otec hnede oci a deti jedno modre a druhe zelene oci (otec je isto ich 😁, to dam ruku do ohna)

anonym_03b484
Dnes o 07:16
@anonym_c538f5

Pravdepodobnejšie je, že syn nie je otcov ako že sú nositeľmi toho génu.

@anonym_c538f5 skor ako "telenovelu" tipujem ze rodicia nie su uplne modrooki ale niekto z nich ma oci do zelena alebo sive.

alguno
autor
Dnes o 07:47

Ďakujem za odpovede 😉
Rodičia majú čisto výrazné tmavo modré oči, syn tmavohnedé. Už rozumiem.

anonym_6bb90e
Dnes o 07:55

Raz som niekde čitala, že oči sa "dedia" po starých rodičoch. A v našej rodine to celkom platí.
Brat so ženou hnedé oči-dieťa modré.
Ja s mužom zelené-dieťa hnedé...

michaela329
Dnes o 08:07

@alguno nie, neznamená. Náš syn má zelené oči po manželovom ujovi a neznamená to, že som spala s 80rocnym strycom😏 Ak niečo v rodine raz je, môže sa to vyskytnúť hocikde a u hocikoho - ak pár generácií potom.