icon

Ako cukor ovplyvňuje učenie a pamäť mozgu

modrykonik
13. jan 2026

Cukor neovplyvňuje len hmotnosť alebo obvod pása. Výskumy ukazujú, že má priamy vplyv aj na to, ako sa mozog učí a ukladá informácie. Vysoký príjem cukru sa spája so zhoršenou schopnosťou mozgu vytvárať nové nervové spojenia, slabšou pamäťou a horšími výsledkami v učení. Dôležitú úlohu v tom zohráva látka BDNF, ktorá je kľúčová pre pamäť a učenie a ktorú môže nadbytok cukru znižovať.

💬Ako to vnímate vy?
💬Všimli ste si u seba alebo u detí súvislosť medzi množstvom cukru v strave a sústredením, pamäťou či učením?

Podeľte sa o svoje skúsenosti.

Ako cukor ovplyvňuje učenie a pamäť mozgu
anonym_a7d7c8
13. jan 2026

Ja som cukrový maniak a zabudla som prečo 😋
Ale je pravda, že od detstva veľmi veľa jem sacharidov a som taký priemer inteligencne... aspoň viem dôvod
A o čom je tema?
🙂🌹

anonym_9aee98
13. jan 2026

@modrykonik Je to tak,ako píše štúdia, ktorú citujete.Pozivanie cukru v nadmernom množstve má negatívny vplyv na činnosť mozgu, ale zároveň je aj zdrojom energie aj pre mozog.

anonym_b19dc3
13. jan 2026
@anonym_a7d7c8

Ja som cukrový maniak a zabudla som prečo 😋
Ale je pravda, že od detstva veľmi veľa jem sacharidov a som taký priemer inteligencne... aspoň viem dôvod
A o čom je tema?
🙂🌹

@anonym_a7d7c8 sacharidy nie sú cukry,pozor.

anonym_b19dc3
13. jan 2026
@anonym_9aee98

@modrykonik Je to tak,ako píše štúdia, ktorú citujete.Pozivanie cukru v nadmernom množstve má negatívny vplyv na činnosť mozgu, ale zároveň je aj zdrojom energie aj pre mozog.

@anonym_9aee98 blbosť,mozog vôbec nepotrebuje CUKOR

basska_b
13. jan 2026

No ono... cukrové výkyvy nie sú dobré na energiu a na sústredenie, preto treba jest vyvazene. Nasa pani ucitelka zakázala do desiaty čokoládu a cukríky, lebo deti sú potom ako besne a absolutne sa nesustredia na učenie. Vidi tam tiež tu súvislosť, že deti, co to s konzumáciou preháňajú, sú bezprostredne po konzumácii neschopné sa sústrediť na učivo. Ja sa veľmi zle sústredím a som až agresívna, keď som hladná. Na vyriešenie situácie som sa oducila jest "rychle cukry" a sladkosti, kľudne si dám aj nejaké maso alebo pomalé cukry

anonym_a7d7c8
13. jan 2026
@anonym_b19dc3

@anonym_b19dc3 každý cukor je sacharid
ale nie každý sacharid je cukor🙂

alexandra_pavlova
13. jan 2026
@anonym_9aee98

@anonym_9aee98 cukor "nedodava" energiu ale dopamin. Rovnaky pocit, no velky rozdiel

lunastruna
13. jan 2026

Čím nahrádzate cukor? Resp. vždy po obede hneď siahnem na sladké 😒 ani nemám na to chuť ale mám to zautomatizovane. Čim to nahradiť?

rozculena
13. jan 2026
@lunastruna

Čím nahrádzate cukor? Resp. vždy po obede hneď siahnem na sladké 😒 ani nemám na to chuť ale mám to zautomatizovane. Čim to nahradiť?

@lunastruna 95% čokoláda,alebo kúsok syra,...ale ako môžeš niečo jesť,keď na to nemáš chuť?

lunastruna
13. jan 2026
@rozculena

@lunastruna 95% čokoláda,alebo kúsok syra,...ale ako môžeš niečo jesť,keď na to nemáš chuť?

@rozculena niekedy som jedla veľa veľa sladkeho. Celé Salko, celý čokoládu, no maniak 😃Hneď za obedom som si dala sladkosť.
A teraz by som chcela sladké obmedziť ale také to zautomatizovane zaužívané ma brzdí 🙂

lunastruna
13. jan 2026
@rozculena

@rozculena ako sa vraví všetko je v hlave

anonym_765d09
13. jan 2026

@modrykonik ja cukor nekonzumujem takmer vôbec, alebo len minimálne a to od detstva a nemám pocit, že by moja pamäť bola nejaká úžasná, je to asi individuálne

kristina2412
13. jan 2026

Ja som asi divná a to od detstva. Sladké som nemala nikdy obzvlášť rada, raz do roka na sviatky zjem nejaký zákusok a to je všetko. Keď mi kamarátky hovoria, že zjedli celú čokoládu, vôbec nechápem ako sa im to podarilo. Moje maximum bolo počas skúškového naraz 6 kociek. Čo sa pamäte týka, žiaľ pamätám si aj to, čo by som nemusela, často úplne detaily a neraz aj kto, mal čo vtedy oblečené....

manzanillaa
13. jan 2026

Ja som si ani neuvedomovala, koľko sladkého som dokázala zjesť,kľudne naraz aj študentskú pečať alebo milku 300g🙈🙈🙈zistili mi cukrovku... teraz navyše dostávam kortikosteroidy a tam si fakt nemôžem dať sladkosti,lebo cukor šalie. Takže,zakázala som si takto jest,kvôli zdraviu... a hľadám alternativy sladkého, cukrím erythriyolom,steviou..horká min. 85% cokolada,ale tiež tak 1-2 kocky,nie celú naraz...potrebujem aj ja cítiť sladkú chut😁

evkatk
13. jan 2026

Nuž ak niekto tvrdí, že sacharidy nie sú cukor, tak asi veľmi veľa cukru v živote požíval. Alebo vôbec nechodil do školy? Alebo nepostúpil na ZŠ do ročníka, kde už bola chémia? Cukry, teda sacharidy a to monosacharidy, polysacharidy a disacharidy sú učivom 8. ročníka.
Cukor mozgu škodí najmä na vytváranie nových neurotransferov. Deti minimálne do 3 rokov by sladké vôbec nemali jesť. Glutamát - hlavný excitačný neurotransmiter ovplyvňuje učenie, aj pamäť. Cukor jeho tvorbu tlmí.

jamimo
13. jan 2026
@lunastruna

@rozculena niekedy som jedla veľa veľa sladkeho. Celé Salko, celý čokoládu, no maniak 😃Hneď za obedom som si dala sladkosť.
A teraz by som chcela sladké obmedziť ale také to zautomatizovane zaužívané ma brzdí 🙂

@lunastruna pozri si v kníhkupectve pár kníh o cukre a jeho vplyve na ľudské telo ( zvlášť v konzumácii cukroviniek a veľkého príkmu sladkostí...) a hneď ťa chuť prejde. Ani žravú krízu nebudeš mať 🤔
Moja prvá prečítaná kniha bola Cukor náš zabijak. Hneď som mala v tom jasno 😉

lunastruna
14. jan 2026
@jamimo

@lunastruna pozri si v kníhkupectve pár kníh o cukre a jeho vplyve na ľudské telo ( zvlášť v konzumácii cukroviniek a veľkého príkmu sladkostí...) a hneď ťa chuť prejde. Ani žravú krízu nebudeš mať 🤔
Moja prvá prečítaná kniha bola Cukor náš zabijak. Hneď som mala v tom jasno 😉

@jamimo ďakujem idem si to hneď vyhľadať 🥰

anonym_9aee98
14. jan 2026
@anonym_b19dc3

@anonym_9aee98 blbosť,mozog vôbec nepotrebuje CUKOR

@anonym_b19dc3 ... povedal kto, že nepotrebuje?

anonym_9aee98
14. jan 2026
@alexandra_pavlova

@anonym_9aee98 cukor "nedodava" energiu ale dopamin. Rovnaky pocit, no velky rozdiel

@alexandra_pavlova Obávam sa, že pod pojmom "cukor,, myslime na iné.Ja mám na mysli sacharidy vo všeobecnosti.Tie sú zdrojom energie ako pre svaly, tak aj pre mozog.Rafinovany cukor,to je už iná téma.Je škodlivy a zapalotvorny v tele,dokonca niektoré zdroje uvádzajú, že sa spolupodieľa na bujneni chorých buniek

anonym_9aee98
14. jan 2026
@lunastruna

@lunastruna V prípade , že sa pýtate čím nahradiť rafinovaný cukor a pochutiny,v ktorych sa nachádza,tak mne sa osvedčilo ako náhrada ovocie.Obsahuje síce iný druh cukru -fruktozu,ale popri nej aj iné,pre telo prospešné látky

anonym_b19dc3
14. jan 2026
@anonym_9aee98

@anonym_b19dc3 ... povedal kto, že nepotrebuje?

@anonym_9aee98
gluconeogenéza

anonym_9aee98
14. jan 2026
@anonym_b19dc3

@anonym_9aee98
gluconeogenéza

@anonym_b19dc3 Je to vyrovnavaci mechanizmus -proces, nezabezpečí celoživotné fungovanie organizmu bez sacharidov

anonym_9aee98
Včera o 07:50
@anonym_b19dc3

@anonym_b19dc3 A čo sú sacharidy,ak nie cukor?