icon

Ako pomôcť tínedžerovi, ktorý sa trápi?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 06:11

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť s rodičmi tínedžerov.

Máme doma syna v stredoškolskom veku a posledné mesiace mám pocit, že sa nám úplne vzďaľuje. Kedysi sme si boli veľmi blízki, vedeli sme sa rozprávať o všetkom, ale teraz sa čoraz viac uzatvára do seba a na všetko odpovedá, že je v pohode.

Vidím ale, že sa trápi. Je často smutný, podráždený, nechce veľmi chodiť medzi ľudí a úplne odmieta psychológa alebo akúkoľvek pomoc. V škole majú psychologičku, ale po pár rozhovoroch s ňou povedal, že mu to nepomáha. Dokonca si odo mňa pýtal lieky na upokojenie, čo ma dosť vystrašilo.

Máte niekto skúsenosť, ako sa priblížiť tínedžerovi, ktorý sa uzavrie a nechce sa rozprávať? Čo vám pomohlo, aby ste si k dieťaťu znovu našli cestu?

Ďakujem za každú radu alebo skúsenosť.

Ako pomôcť tínedžerovi, ktorý sa trápi?
anonym_146d80
Dnes o 06:18

stres zo skoly? nestastna laska? nepoznas blizsie nejakeho jeho kamarata?

jennky13
Dnes o 06:36

tu by bolo fajn, keby sa zainteresoval otec, ale neviem aky ma s nim vztah. Keby ho otec zobral na nejaky spolocny vylet, veceru, alebo niekde, kde je syn rad a skusil sa s nim porozpravat. Dolezite je hlavne netlacit a nechciet to z neho vydolovat. Problem je aj to, ze ty sa o neho bojis a svoj strach chces prirodzene riesit tym, ze ho tlacis, aby povedal problem a ten nasledne si pripravena riesit, ale potrebujes spolamlit a nechat ho, nech pride sam. Mozno staci veta : Viem, ze sa trapis, vidim to na tebe, chcem, aby si vedel, ze som tu pre teba, ale respektujem tvoje rozhodnutie ci za mnou prides alebo nie.

tanyan
Dnes o 06:56

Požiadaj ho o pomoc / podporu pre seba. Ukážeš mu, že je prirodzené požiadať druhého a nikto nemusí zvládať všetku váhu života sám. Je to príležitosť, aby ste spolu trávili čas a cítil sa potrebný a dôležitý. Je jedno či spolu pôjdete na prechádzku alebo plaváreň, či budete spolu upratovať alebo tvoriť... Podstatné je, že budete mať príležitosť byť spolu a ak si tínedžer hľadá svoje miesto v živote, tak je prínosom aj následné verbálne ohodnotenie a poďakovanie za podporu a pomoc.
Ak sa cíti stratený, tak si môžeš nájsť nový "koníček" a ponúknuť spoluúčasť. Aj keď sa nezapojí, tak bude vidieť, že človek môže kedykoľvek začať s niečím novým, čo prinesie radosť, zábavu, uspokojenie...