Ako zistiť diagnózu môjho 3-ročného syna?
Viem že v tomto prípade by som sa mala poradiť s nejakým odborníkom, prípadne pediatrom, ale skôr ako sa obratim na nich, skúsim sa popýtať tu vás.
Ide o syna, ma 3 roky (v novembri 4). Okrem neho máme o 2 roky mladšiu dcéru. A mám pocit, že syn ma nejakú diagnózu. Od septembra chodí do škôlky a viackrát mi učiteľka hovorila že robil deťom zle, že ich kúsal a jedno dievčatko mi vravelo že mu bral hračky.
Doma si nechce umývať zuby, môžem sa na hlavu postaviť, on mi nedovolí aby som mu umyla zuby. Keď ho chcem osprchovať vrieska a reve pri tom ako nenormálny. Koľkokrát príde za mnou a len tak bez príčiny ma kusne, štipne. Zle robí aj svojej mladšej sestre. A ešte aj mojej mame. Keď niečo chce a nedovolím mu to, snaží sa to vydupat krikom, revom, hodí sa o zem.
Je neposedný. Bola som s ním na výlete cca 2 hodiny vlakom, po celom vozni pobehoval a nevydržal sedieť ani 5 minút vkuse. Čo vystrájal v hoteli na raňajkách, že nechcel ani jesť a nenechal ani mňa najesť sa.. ledva som do seba rýchlo naliala džús, lebo na celú reštauráciu kričal, že sa chce ísť hrať do detského kútika. A keď mu hovorím, že sa najprv naraňajkujeme, tak to nie, on nechce, on sa ide hrať a ťahá ma za ruku. A ostatní hostia len pozerali na nás a mysleli si čo to je za nevychovany dieťa a neschopnú mater. A čo vyvádzal v centre mesta keď sme boli, to radšej nekomentujem.
Pediatrička nás prednedávnom poslala na vyšetrenie ORL, ani za ten svet sa nechcel nechať vyšetriť, aby sa mu doktor pozrel do nosa. Lekár z neho bol nervózny, lebo 10 minút a ním bojujeme a nič z toho nebolo. A takisto keď som ho objednala ku kadernícke strihať sa, nechcel sa ostrihať a robil tam cirkus. Nakoniec sa nechal, aj to som mu musela dať cumel a pustiť video na mobile.
Ešte dodám, že odplienkoval sa len teraz, a cumel počas spania chce mať stále, už som skúšala že ho odnaucim zaspávať bez cumla, ale reval tak, že sa až zachádzal.
Podľa partnera (jeho otca) sa správa ako úplne normálne dieťa, podľa jeho mamy ma autizmus.
Jediný, pred kým má rešpekt je jeho otec. A mňa zhadzuje že si neviem si synom urobiť poriadok.
No.. mne tiez pride ako nevychovany a vy ako neschopni, v tomto diagnozu nevidim… ale mozem sa mylit.
Ak otca počúva tak nech sa trošku viac pridá k pomoci tebe . On nech ho sprchuje ,umýva zuby. A čím skôr tým lepšie. Aby ho ešte nevylúčili zo škôlky keď sa tak som sprava
Ako sa podieľa na výchove tvoj nezrelý partner? Dieťa chcel a plánoval?
kamoska mala podobnu dceru, hrozne sa spravala v tomto veku, bolo to preto, lebo kamoska bola prilis makka, vsetkym sa podriadovala, a ta mala to hned vycitila, tak si dovolovala, casom z toho vyrastla, mozno aj skolka jej pomohla
musis byt prisnejsia a dosledna, ale aj s nim travit vela casu, mozno sa citi na 2. kolaji, ked sa mu narodila sestra, a potrebuje pozornost
Ja mam autistku, mna nerespektovala ale otca sa bala a boji sa ho dodnes hoci je dospela, ale on bol malokedy doma. Ja by som si netrufla tvrdit, ze je nevychovany, ani ze ma autizmus. Len poukazujem na to, ze aj autista moze mat pred rodicom respekt, to, ze otca respektuje, nevylucuje autizmus.
Ak to tak citis, ze potrebujete vysetrenie, urcite za tym chod. Ja som nesla, lebo mi vsetci hovorili, ze je to normalne dieta, aj ked ja som citila a videla ze nieco je zle. Takze mi dieta skoncilo s obrovskymi psychickymi tazkostami. Mozno keby dostala vcas spravnu terapiu a liecbu tak by to nedoslo az do takeho stadia v akom je to teraz. Drzim palce.
Ak otca počúva tak nech sa trošku viac pridá k pomoci tebe . On nech ho sprchuje ,umýva zuby. A čím skôr tým lepšie. Aby ho ešte nevylúčili zo škôlky keď sa tak som sprava
@parvinka0001 práveže to väčšinou on deti sprchuje aj umýva im zuby. Ale on je taký, že keď synovi chcem umyť zuby ja, začne sa proti tomu brániť, zakrývať si ústa a povie že ocko mi umyje zuby. A partner sa smeje na tom. A keď umýva zuby synovi on, a syn sa náhodou "pozabudne" a začne pri umývaní zubov vystrájať takisto ako mne, stačí že na neho zle pozrie, zvýši na neho hlas so slovami nech prestane, že ja nie som jeho mama, pri nej si toto môžeš dovoliť, ale pri mne to robiť nebudeš. Takže akokeby ho nabádal k tomu, že pri mne si môže robiť čo chce, ale ku nemu musí mať rešpekt.
A takisto keď ma napríklad bije, smeje sa na tom. A potom ma blbe reči že mi skáče po hlave a neviem ho vychovať a raz ma zabije.
Miliónkrát som ho prosila, aby mu dohovoril, že mama a ani sestra sa nemaju biť, aby stal na mojej strane. Keď na syna zvriesknem,alebo popravde, už odomna dostal aj po zadku, sa rozplakal a utekal za svojím oteckom, ten si ho samozrejme pomojkal, utešil ho a pre oboch som potom bola tá hnusná ja a ten malý ešte na mňa kričal že mama ty nepočúvaš a ten jeho otecko sa zase z toho smial.
Bodaj by mal malý voči mne rešpekt keď ma zhadzuje jeho otec.
mne to na diagn, nepríde.
Ako sa podieľa na výchove tvoj nezrelý partner? Dieťa chcel a plánoval?
@anonym_8827d1 akože nemôžem povedať že sa nestará, lebo stará sa, zoberie vonku, na ihrisko. Od narodenia sa vlastne stará, nikdy nemal problém ani prebaliť alebo okúpať dieťa. Ale je pravda že aj mobil od neho dostanú
@parvinka0001 práveže to väčšinou on deti sprchuje aj umýva im zuby. Ale on je taký, že keď synovi chcem umyť zuby ja, začne sa proti tomu brániť, zakrývať si ústa a povie že ocko mi umyje zuby. A partner sa smeje na tom. A keď umýva zuby synovi on, a syn sa náhodou "pozabudne" a začne pri umývaní zubov vystrájať takisto ako mne, stačí že na neho zle pozrie, zvýši na neho hlas so slovami nech prestane, že ja nie som jeho mama, pri nej si toto môžeš dovoliť, ale pri mne to robiť nebudeš. Takže akokeby ho nabádal k tomu, že pri mne si môže robiť čo chce, ale ku nemu musí mať rešpekt.
A takisto keď ma napríklad bije, smeje sa na tom. A potom ma blbe reči že mi skáče po hlave a neviem ho vychovať a raz ma zabije.
Miliónkrát som ho prosila, aby mu dohovoril, že mama a ani sestra sa nemaju biť, aby stal na mojej strane. Keď na syna zvriesknem,alebo popravde, už odomna dostal aj po zadku, sa rozplakal a utekal za svojím oteckom, ten si ho samozrejme pomojkal, utešil ho a pre oboch som potom bola tá hnusná ja a ten malý ešte na mňa kričal že mama ty nepočúvaš a ten jeho otecko sa zase z toho smial.
@226lenka Naco si s takym chlapom? Ma ta za nic. Takze najprv sa zbav toho blbca. Lebo dieta sa vraj dost casto sprava ako druhy rodic. On ta zhadzuje, dovoluje si k tebe. A presne tak sa k tebe sprava aj tvoj syn. Ak ostanes s tym blbcom coskoro sa tak zacne k tebe spravat aj tvoja dcera.
@parvinka0001 a teraz chodí do súkromnej, od septembra je prijatý do štátnej a tiež som mu hovorila že keď sa tak bude správať v štátnej tak ho môžu vylúčiť. On si to nemyslí.
Potom keď syn vidí že už som z jeho správania vyčerpaná, smutná, chce sa mi plakať, vtedy za mnou príde, povie mi že ma ľúbi a sľubuje že už bude dobrý, tak pár minút je dobrý a potom sa zase jeho správanie otočí.
@226lenka adhd
@226lenka Naco si s takym chlapom? Ma ta za nic. Takze najprv sa zbav toho blbca. Lebo dieta sa vraj dost casto sprava ako druhy rodic. On ta zhadzuje, dovoluje si k tebe. A presne tak sa k tebe sprava aj tvoj syn. Ak ostanes s tym blbcom coskoro sa tak zacne k tebe spravat aj tvoja dcera.
@anonym_d5d542 už veľakrát sme sa kvôli synovi pohádali, už aj rozchod hrozil. Ale vždy sme to nejak ustáli. Vlastne skôr ja som doliezla za ním aby sme to nejak ešte zachránili, predsa len deti sú malé a nech nežijú v rozvratenej rodine. Ale inak popravde, už aj ona začína kopírovať synovi správanie. Viackrát prišla ku mne a z ničoho nič ma udrela po ruke. A ten môj podarený partner to videl a samozrejme sa začal na tom smiať ako besny, potom sa začali smiať aj deti a už divadlo pokračovalo. Potom ma začal udierať syn, potom zase dcéra...a on sa na tom rehoce.
A od neho potom počúvam len že je kvôli mne nevychovany, neviem si ho vychovať, a raz ma zabije... Čo mám robiť? Keď som mu povedala že s ním zájdem ku detskej psychiatričke, poslal ma s tým nápadom do kelu, že to je zbytočne, lebo on si je istý že nemá žiadnu diagnózu, je zdravý, len na takú povahu a z nej musí vyrásť. Len ja som z toho už psychicky na dne, ja už nevládzem.
K malemu sa neviem vyjadrit, ale tvoj partner ma diagnozu Debil 🙈 Sorry, je mi to luto, ale velmi zle si si vybrala. Neviem, ako sa s tym teraz vysporiadat. Riesila by som to na zaciatok cestou psychologa, psychoterapeuta, psychiatra, ak bude treba. Ale v prvom rade ty a muz spolocne k psychologovi, do nejakej poradne alebo co. Strasne naozaj.
P. S. Normalne to naozaj nie je. Ak aj nie hned diagnoza, tak malemu zarabate na obrovske problemy a sebe tiez
@226lenka tak potom tvoj chlap je jeden veľký blb prepáč . Keď sa tá nevie zastať pred malým deckom ale ešte ho pomojka.
kamoska mala podobnu dceru, hrozne sa spravala v tomto veku, bolo to preto, lebo kamoska bola prilis makka, vsetkym sa podriadovala, a ta mala to hned vycitila, tak si dovolovala, casom z toho vyrastla, mozno aj skolka jej pomohla
musis byt prisnejsia a dosledna, ale aj s nim travit vela casu, mozno sa citi na 2. kolaji, ked sa mu narodila sestra, a potrebuje pozornost
@anonym_ab7fe9 snažím sa byť prísna, len keď druhý rodič nestojí na mojej strane ale na strane dieťaťa je to náročné. Taký je od jeho cca 1,5 roka. Myslela som si že je to len nejaký ten vzdor a časom ho to prejde, ale vidím že nie. Často som sa mu venovala, nikdy som ho neodstrkovala ani ja ani partner a ani keď sa mala narodila.
K malemu sa neviem vyjadrit, ale tvoj partner ma diagnozu Debil 🙈 Sorry, je mi to luto, ale velmi zle si si vybrala. Neviem, ako sa s tym teraz vysporiadat. Riesila by som to na zaciatok cestou psychologa, psychoterapeuta, psychiatra, ak bude treba. Ale v prvom rade ty a muz spolocne k psychologovi, do nejakej poradne alebo co. Strasne naozaj.
P. S. Normalne to naozaj nie je. Ak aj nie hned diagnoza, tak malemu zarabate na obrovske problemy a sebe tiez
@lindusss2016 on je presvedčený že nič zle nerobí, ani že syn nemá nič, žiadnu diagnózu, že sa správa ako normálne dieťa v jeho veku. A to, že mňa bije, za to môžem len ja, lebo som na neho slabá, neviem ho vychovať. To sú jeho slová.
@226lenka tak potom tvoj chlap je jeden veľký blb prepáč . Keď sa tá nevie zastať pred malým deckom ale ešte ho pomojka.
@parvinka0001 veľakrát sme sa kvôli tomu pohádali, naposledy včera. On je veľmi tvrdohlavý, nedá si povedať, aby synovi dohovoril aby sa tak ku mne nesprával.
@226lenka ty si slabá
Syn si dovoľuje
A muž namiesto toho aby podporil teba radšej podporí jeho
Celá rodina mate problém a bude sa len zhoršovať
@petrao2 som slabá, to je ten môj najväčší problém. Včera sme sa presne kvôli tomu pohádali, že sa rehotal ako ma bije. Sa bojím najviac toho, že sa zo syna stane nejaký vrah a vyvrazdi buď našu rodinu, alebo spolužiakov.
@lindusss2016 on je presvedčený že nič zle nerobí, ani že syn nemá nič, žiadnu diagnózu, že sa správa ako normálne dieťa v jeho veku. A to, že mňa bije, za to môžem len ja, lebo som na neho slabá, neviem ho vychovať. To sú jeho slová.
@226lenka no neviem, ja mam dve deti 8 a 10, chlapca aj dievca, ale v zivote nikoho nepohryzli, necapli, ani mna, ani ine dieta. Teraz sa uz medzi sebou mastia bezne, ale v tom veku mi nerobili ani sceny nikde na verejnosti, ani nic z toho, co popisujes. Obcas samozrejme kvoli niecomu revali a aj stale revu, ale ziadne psycho vylevy.
A muzovi odkazujem, ze sa sprava ako hlupak. Rodicia maju byt vo vychove jednotni. Ma sa ta zastat, ked vidi, ze sa k tebe syn sprava nevhodne a napomenut ho, nie sa na tom smiat ako blbecek a zdvihat si svoje ego. No mne je ta luto, ze si si zavesila takehoto idiota na krk. Ale pripomina mi to rodinku nasich pacientov pochadzajucich z etnickej mensiny. Chlapec 7 rocny chodi po nemocnici s cumlom, ale mame nadava do k.riev a vykrikuje na nu, nech drzi hubu, ze nie je doma a pod. No kde to nabral? Asi len od otca. A u vas to speje k podobnemu
@petrao2 som slabá, to je ten môj najväčší problém. Včera sme sa presne kvôli tomu pohádali, že sa rehotal ako ma bije. Sa bojím najviac toho, že sa zo syna stane nejaký vrah a vyvrazdi buď našu rodinu, alebo spolužiakov.
@226lenka prosím ťa koľko má tvoj muž rokov že sa smeje ako tá bije dieťa ? Lebo správa sa skôr ako jeho súrodenec a nie ako otec
@226lenka ako sa na tom moze rehotat? Je to idiot 🙈 normalne mam nervy, len to citam. Nici zivot nielen tebe, ale aj vasmu dietatu, takto z neho psychicky zdraveho jedinca nevychova. Daj mu ultimatum, bud zajdete do poradne a budete synove spravanie riesit spolocne, alebo od neho odid a ries to sama. Zatial je maly, este nie je neskoro, ked podrastie, budes mat velky problem
Píšeš že začal chodiť do škôlky. Predtým teda taký nebol? Plus tvoj partner ho skvele podporuje v tomto správaní. Tlieskam mu. Ako na čo čaká? Však neboj. Syna vylúčia a môže s ním byť otecko doma....
@226lenka Ziadna diagnoza,tozmaznane decko s ty si neveis s nim poradit lebo so slaba nastavit hranice.V4 r este cumel?
@226lenka no neviem, ja mam dve deti 8 a 10, chlapca aj dievca, ale v zivote nikoho nepohryzli, necapli, ani mna, ani ine dieta. Teraz sa uz medzi sebou mastia bezne, ale v tom veku mi nerobili ani sceny nikde na verejnosti, ani nic z toho, co popisujes. Obcas samozrejme kvoli niecomu revali a aj stale revu, ale ziadne psycho vylevy.
A muzovi odkazujem, ze sa sprava ako hlupak. Rodicia maju byt vo vychove jednotni. Ma sa ta zastat, ked vidi, ze sa k tebe syn sprava nevhodne a napomenut ho, nie sa na tom smiat ako blbecek a zdvihat si svoje ego. No mne je ta luto, ze si si zavesila takehoto idiota na krk. Ale pripomina mi to rodinku nasich pacientov pochadzajucich z etnickej mensiny. Chlapec 7 rocny chodi po nemocnici s cumlom, ale mame nadava do k.riev a vykrikuje na nu, nech drzi hubu, ze nie je doma a pod. No kde to nabral? Asi len od otca. A u vas to speje k podobnemu
@lindusss2016 už som to viackrát oľutovala že som ho neposlala niekam ešte v roku 2021, keď mi vyčítal, že som zaplatila u zubára za plombovanie zuba tuším 50 alebo 60 eur. A načo si bola u zubára, ako si si mohla dovoliť u neho toľko zaplatiť, peniaze potrebujeme na iné veci, nie na tvoje zuby...a že on by nikdy nevyhodil toľko eur na zubára. Viem, sprostá som
ak pocuva otca a teba nie-nema diagnozu-len nema ani respekt voi tebe a ty nevies ako nanho ...
Tu ma byt nadpis, nie aku diagnozu ma moj syn, ale aku diagnozu ma moj partner.
A sa divin, ze ho este partnerom nazyvas, lebo to je jeden velky debil, prepac.
Poviem ti to takto. Kebyze sa ho zbavis, budes mat lepsi zivot a tvoje deti sa casom zacnu spravat k tebe normalne, lebo nebudu mat blby vzor od otca. Bohuzial tento blby vzor vstepeny v detstve poznaci ich spravanie k druhym. Ale hlavne, ze nebudu z rozvratenej rodiny, vsak?
Uvaz, ci ti stoji za to zivot s nim.

Potom keď syn vidí že už som z jeho správania vyčerpaná, smutná, chce sa mi plakať, vtedy za mnou príde, povie mi že ma ľúbi a sľubuje že už bude dobrý, tak pár minút je dobrý a potom sa zase jeho správanie otočí.