Zvažujeme kúpu border kolie

4. jún 2025

Ahojte. Čo vravíte na toto plemeno ?
Rozmýšľame pomaly s priateľom nad kúpou psíka, a toto plemeno nás zaujalo. Máme veľký dvor aj dom, bývame na dedine. Chodievame často na prechádzky do lesa.
Keď som to spomenula okoliu, tak ma dohovárajú. Vraj je to šibnuté plemeno, že stále beha, veľmi vela energie ma, nedá sa skrotiť atd.

Akú máte skúsenosť ?

Ďakujem

colsami
4. jún 2025

A si si o tom plemene nastudovala nejake relevantne zdroje? Stranku chovatelskeho klubu border kolii? A chovatelskych stanic?

A ano, plemeno ma extra vela energie, stale beha, no nie len fyzicku aktivitu vyzaduje, niekedy narocnejsie je zamestnat hlavu. Ak borderku nezamestnas nejakou pracou ci vycvikom, darmo sa budes denne prechadzkovat, neunavis ju len tak 🙂 A zo psa sa moze stat demolator alebo "psychopat", jednoducho chudak, ktoremu majitel neposkytol to, co ten pes potrebuje.

Pozri, ja by som borderu nechcela ani zadarmo ani keby to bol posledny pes na svete - ALE v spravnych rukach a u majitelov ktori jej vedia poskytnut co potrebuje a vedia a chcu vyuzit jej potencial, je to najlepsi pes na svete. Otazka znie nie co si kto mysli o plemene, ale ci Ty si taky majitel? Ten spravny pre borderu?

wade
4. jún 2025

Mali ste už psa? Prvá vec čo sa o nich hovorí - že nie sú pre začiatočníkov. Potrebujú dobry výcvik a prácu, nielen pohyb.

autor
4. jún 2025

@colsami či som správny majiteľ to neviem. Psa som mala už 2x. A keďže v detstve som mala prístup k rôznym plemenám, mám ako taký odhad, ktoré je aké, ako k nim pristupovať. Som naozaj dosť troezlivá, chodievame ako som vravela na prechádzky, behať a podobne. Moja predstava je taká, mať parťáka, s ktorým budem vedieť niečo robiť. Či už behať, či sa učiť, vymýšľať nejaké aktivity, učiť sa povel, možno tanec atd. Vždy sa mi to veľmi páčilo a ťahalo ma to k tomu. Nehľadám psíka, ktorý mi bude strážiť dom, alebo proste bude niekde na dvore a sem tam da zahráme. Plánujem sa učiť/ zdokonaľovať aj ja ☺

zuz0110
4. jún 2025

My si ideme v lete brat borderku. Podla mojho prieskumu a rozhovoru s chovatelkou, velmi zalezi z akej linie stena je. Ci pracovnej alebo vystavnej. Vystavna je v ramci moznosti trochu kludnejsia. A samozrejme aj na povahach konkretnych rodicov stenata. Rodicia "nasho" stenata su rodinni maznaci z vystavnej linie. Maminku uz sme boli pozriet, totalne kludny maznos, ktoreho staci vybehat aportovanim a chodit na dlhsie prechadzky. Zboznuje deti. Samozrejme ako plemenu, im treba venovat viac casu aj vo vnutri, ucit nove veci, davat podnety. U nas na sidlisku su dve borkedy a su to uplne pohodove fenky.

biba_18
4. jún 2025

je to ovčiacky pes - teda potrebuje pohyb. ale že by bola preto šibnuté plemeno?
plus je veľmi múdra. podľa niektorých odborníkov na psov asi najmúdrejšie psie plemeno. ovládať sa dá na povely úplne excelentne, dokonca sama vie vyhodnotiť mnohé situácie. ale teda sa jej treba patrične venovať - musí mať aj pohyb, aj hlavu jej zamestnať…

zuzkaa1991
4. jún 2025

My mame 3r psika prvy rok bol salaleny to je pravda 😁 lenze zas ja som o tom plemene nic nevedela az potom som zacala čítať viac....ale potom ako presiel rok rok a pol uplna zmena.....jedine co ho zaujíma ked niekto pride alebo sme.vonku je lopta😁 kazdy musi mu kopať 🤣🤣🤣
Pri mne viac menej spi ;) alebo sa mojka kedze ho volam ze je to velky mojkac....tiez mame velky dvor aj na prechádzky raz za cas ide a hlavne.ked je tak horúco ako zacina sa mu nechce nic hlada si len chladok alebo s vodou sa hrajeme resp osviežujeme ho...zalezi možno aj o rodicov akych ma....ale musim povedať nas je.celkom kludny....len večer ho vela veci rusi a steka alebo sa naucil ze ked stekal isiel.dnu do predsiene spat takze. Zime sa tak pytal.dnu....aj v lete zvykne sa pytat.ak je cez den aj cez noc horuco tak.sa chodi dnu chladit ;) ale bala som sa toho plemena ale v pohode je aj ked ho necvicime na povely kedze sme nemali cas naucil sa zakladne ;) vie co moze a co nemoze robit na dvore 🤣

anega79
4. jún 2025

radsej australsky ovciak, podla mna su trochu kludnejsi

danniiee8
4. jún 2025

Suseda má, neviem aká línia - ,,čistokrvná bezpapierová" a teda fakt inteligentný učenlivý pes. Ešte som nestretla psa, ktorý by poznal toľko povelov a inštrukcií ako ten jej a pritom je to prvý pes tej pani v rokoch.
A energie má na rozdávanie, suseda dôchodkyňa takže s nim chodí 3x denne na vychádzky aby mal psík dosť pohybu.

martinka13
5. jún 2025

Pokiaľ si aktívna a budeš sa psíkovi venovať tak je to dobrá voľba. Len ozaj potrebuje veľmi veľa pohybu.

renesance80
5. jún 2025

je to jeden z najmudrejsich psov ale sa mu treba naozaj vela venovat , preto treba zvazit aj do buducna cca 15 rokov ci budete mat na neho tolko casu

antonia11
6. jún 2025

Ahoj mam už 5 rokov ...za mňa a pre mňa dokonalá. Nestačí dvor a sem -tam prechádzka v lese. Potrebuje "unavit " po fyzickej stránke a zamestnať hlavku.Kazdy deň sme vonku cca 5-7km ,kde sa vybeha a učí povely. Cez víkend v horách celé dni ..ale to je môj životný štýl, takze sa k sebe hodime ..Je naviazaná na panička a priznám ja na ňu ...♥

kikkkkkkk
6. jún 2025

Moja je úplne úžasná ☺️ nedám na ňu dopustiť. Potrebuje pohyb a stimuláciu, takže určite veľa prechádzok, poprípade agility, ktoré ale viete robiť aj doma ak máte veľký pozemok. Plus ja mám aj rôzne logické hračky pre ňu.
Ako šteniatka potrebujú doslednú výchovu, to je pravda, ale ak sa jej budete venovať, tak z nej bude úžasný psík.

jazula
6. jún 2025

Naša borderka má 13 rokov a nemyslím, že bola šalena, alebo extra náročná a to bola z “pracovnej vetvy” (jej mamina zaháňala ovce na salaši). Áno potrebuje pohyb a zamestnať hlavu, ale nič, čo by aspoň trochu aktívny človek nezvládol. Naša miluje aport, prechádzky a lopty, celkom obstojne hrá futbal 😁. Teda…gól nedá, to by musela loptu pustiť 😂. Pred ňou sme mali kríženca československého vlčiaka a tá bola podľa mňa náročnejšia.

wolf_
11. jún 2025

Môj pohľad je taký, že ak človek nechce so psom "pracovať", tak je xy vhodnejších plemien. Nepáči sa mi ak sa hľadá "tá kľudnejšia borderka" alebo "tá výstavná nepotrebuje až tak pracovať" atď... Je to zbytočné kazenie plemena. Borderka je pracovný pes. Vyšlachtený na prácu. Prečo z neho robiť niečo iné?
To neznamená, že človek sa musí tomu venovať na závodnej profi úrovni, kľudne aj len tak pre radosť, ale niečo skrátka treba. To je za mňa bez diskusie. Možností rôznych psích športov alebo celkovo toho ako fyzicky, ale najmä psychicky zamestnať psa je veľa, každý si môže nájsť to svoje 🙂
.... A keď dopraješ borderke prácu, tak nie, nie je z nej žiaden šibnutý neustále aktívny pes. Ani jej netreba "neustálu prácu" (ako som už všelikde čítala), v podstate tej správnej práce netreba veľa - ide o kvalitu, nie o kvantitu. Ale je pravda, že to sa ťažko opisuje takto cez písmenká 🙂 Skrátka borderke prechádzky stačiť nebudú. Nie je to pes pre každého. Celkovo je taký svojský - tendencia pásť (mnoho majiteľov zo začiatku rieši nežiadúce pasenie.. autá, cyklisti, tiene, všeličo... s tým treba rátať a hneď v zárodku zakročiť).. potreba naučiť oddychovať, resp. celkovo zaviesť režim práce a oddychu.. ani nie je ideálne nechávať ich len tak voľne na dvore.. a celkovo treba sa naučiť s ňou pracovať - na nejaký drill pri tréningu borderky nie sú, pracuje sa s nimi krásne (nie nadarmo sa v rebríčku inteligencie - alebo za mňa skôr schopnosti spolupracovať - umiestňujú na 1. mieste), ale treba ich pochopiť... atď. V mnohých ohľadoch sú tak trošku iné. Ale pre mňa osobne je to naj plemeno 🙂
Zhrnula by som to tak, že ak hľadáte psíka na prechádzky a občas niečo iné, tak toto plemeno vhodné nie je. Ale ak hľadáš plemeno s ktorým sa chceš nie len prechádzať, ale aj pracovať (ako si písala učiť sa nové povely, triky, možno dogdancing....) a máš chuť učiť sa, zdokonaľovať aj ty, tak sa nenechaj odradiť. Pri správnom prístupe sú to super psy 🙂