icon

Borelióza: Potrebujem pomôcť s lekárskou správou a liečbou

bianka727
Dnes o 08:52

Dobrý deň prajem chcela by som sa opýtať. 22.6. som mala kliešťa po vybratí to nieto bolo v poriadku až v noci z 3 na 4.7 som mala zimnicu a následne horúčku prst na nohe bol trošku červený ale nebol to klasický fľak. Na pohotovosti mi predpísali antibiotiká a pondelok som šla k obvodnej. Tá mi po odbere krvi povedala nech pokračujem v bráni liekov, ale po obede mi volala že mám zlé výsledky krvi a že sa mám zbaliť a ísť do nemocnice. Od kedy som mala antibiotiká horúčky som už nemala. Ale v krvi im ukázalo že mám nízke biele krvinky, zle pečeňové a crp. Robili mi lumbalnu, CT mozgu. Prepustili na po 5 dňoch. Správa z nemocnice má 9 strán a úplne tomu nerozumiem povedali mi že prvotné meranie z krvi na boreliózu som mala pozitívne nepovedali mi dokopy nič. Som vystrašená, mám málo informácií dnes som 14 deň na antibiotikách a včera keď som tam bola mi povedali že antibiotiká mám po 14 dňoch vysadiť. Brali mi krv že vraj druhá vzorka na boreliózu. Je tu prosím niekto kto by mi vedel preložiť do ľudskej reči lekársku správu ? Prípadne tie lieky mám naozaj vysadiť ak nemám ani výsledok z 2vzorky ? Aktuálne sa cítim dobre. Ale bojím sa či to bude všetko ok. Mám malé dieťa bojím sa nejakých komplikácií a od lekárov nedostávam informácie ako by som potrebovala aby som bola pokojná. Vie mi to niekto prosím vysvetliť ?

ivicatolic
Dnes o 09:03

@bianka727 bolka je sviňa, zostane v tele, ozve sa aj po niekoľkých rokoch, ak sú zlé výsledky, riešia dlhodobo ATB, no problémy môžu zotrvať po celý život

simsalabim
Dnes o 09:07

@bianka727 v prvom rade je super, ze ti liecbu nasadili hned, takze je velka pravdepodobnost, ze infekciu zlikviduju atb. Nedaj sa vystrasit prispevkom vyssie - toto byva pri neskoro zistenej borelioze - po mesiacoch az rokoch. Tiez momentalne uzivam doxycyklin na boreliozu (mam ich na 3 tyzdne). Ja som nasla stipanec, nie kliesta, a na 14.den kruh a zvysenu teplotu a velku unavu, 2 dni bolest klbov. Teraz uz ok, zivot mi zneprimnuju len tie atb, lebo nemozem na slnko a jest s nimi mliecne vyrobky (ani ich nahrady kvoli obsahu vapnika) . Nehovoriac o investicii do probiotik ….

anonym_3d0050
Dnes o 09:51

Lekar ktory pisal spravu ti to vysvetlit nevedel? Alebo nepytala si sa ho ani? Podla mna lekar, ktory ju vydal bude ta vediet o tvojom zdravotnom stave poucit najlepsie a zodpovedat na vsetky otazky ohladom tvojho zdravotneho stavu v suvislosti s boreliozou. Tu aj ked sa niekto neskor najde tak by som sa velmi nato nespoliehala, nikdy nevies overit, ci je to skutocny lekar, zdravotnik alebo to hodil len do AI a snazi sa byt mudry. Normalne az mozog mi zastavuje, ze niekto zveri otazky ohladom zdravotneho stavu anonynom ako keby sa priamo v ordinacii osetrujuceho lekara spytal na vsetko, co mu nie je jasne. Alebo ked uz su tu poradne, kde su overeny odbornici tak aspon skus tam dat dotaz ak tam bude vhodny odbornik.

bianka727
autor
Dnes o 10:33
@anonym_3d0050

Lekar ktory pisal spravu ti to vysvetlit nevedel? Alebo nepytala si sa ho ani? Podla mna lekar, ktory ju vydal bude ta vediet o tvojom zdravotnom stave poucit najlepsie a zodpovedat na vsetky otazky ohladom tvojho zdravotneho stavu v suvislosti s boreliozou. Tu aj ked sa niekto neskor najde tak by som sa velmi nato nespoliehala, nikdy nevies overit, ci je to skutocny lekar, zdravotnik alebo to hodil len do AI a snazi sa byt mudry. Normalne az mozog mi zastavuje, ze niekto zveri otazky ohladom zdravotneho stavu anonynom ako keby sa priamo v ordinacii osetrujuceho lekara spytal na vsetko, co mu nie je jasne. Alebo ked uz su tu poradne, kde su overeny odbornici tak aspon skus tam dat dotaz ak tam bude vhodny odbornik.

@anonym_3d0050 nie nedostala som od nich odpovede preto sa pýtam už hoci kde kde by mi vedeli poradiť. Jediné ich vyjadrenie bolo že v krvi bola borelióza a že mám brať 14 dní antibiotiká. Tam to skončilo. Nemali na mňa čas aby mi vysvetlili či tie hodnoty sú lepšie alebo horšie či reálne môže zabrať liečba na 14 dní. Neviem o svojom zdravotnom stave dostatočne veľa informácií a chcem predísť komplikáciám keďže mám dieťa ktoré má potrebuje. Takže sa mi nemôžete čudovať že už skúšam sa pýtať aj tu.

bianka727
autor
Dnes o 10:35
@simsalabim

@bianka727 v prvom rade je super, ze ti liecbu nasadili hned, takze je velka pravdepodobnost, ze infekciu zlikviduju atb. Nedaj sa vystrasit prispevkom vyssie - toto byva pri neskoro zistenej borelioze - po mesiacoch az rokoch. Tiez momentalne uzivam doxycyklin na boreliozu (mam ich na 3 tyzdne). Ja som nasla stipanec, nie kliesta, a na 14.den kruh a zvysenu teplotu a velku unavu, 2 dni bolest klbov. Teraz uz ok, zivot mi zneprimnuju len tie atb, lebo nemozem na slnko a jest s nimi mliecne vyrobky (ani ich nahrady kvoli obsahu vapnika) . Nehovoriac o investicii do probiotik ….

@simsalabim Ďakujem pekne za odpoveď. Mne nasadili doxyhexal na 14 dní ale lekár na pohotovosti mi povedal že 4 až 6 týždňov. A úprimne sa bojím aby som liečbu neukončili skôr.

anonym_3d0050
Dnes o 10:44
@bianka727

@anonym_3d0050 nie nedostala som od nich odpovede preto sa pýtam už hoci kde kde by mi vedeli poradiť. Jediné ich vyjadrenie bolo že v krvi bola borelióza a že mám brať 14 dní antibiotiká. Tam to skončilo. Nemali na mňa čas aby mi vysvetlili či tie hodnoty sú lepšie alebo horšie či reálne môže zabrať liečba na 14 dní. Neviem o svojom zdravotnom stave dostatočne veľa informácií a chcem predísť komplikáciám keďže mám dieťa ktoré má potrebuje. Takže sa mi nemôžete čudovať že už skúšam sa pýtať aj tu.

@bianka727 ale pytala si sa ich? Boli ticho na tvoje otazky alebo ich odignorovali a rozlucili sa? Povedali ti to do oci priamo, ze na teba nemaju cas? Ved si bola pacient ako kazdy iny, cas maju mat na kazdeho od toho tam su. Ja si neviem predstavit odist z ambulancie bez toho aby som bola dostatocne poucena to by ma museli vyhodit jedine nasilu. Na kazdej lekarskej sprave mas, ze pacient bol pouceny ak by som nebola tak ani by som nic nepodpisala a neprevzala.

simsalabim
Dnes o 10:54
@bianka727

@simsalabim Ďakujem pekne za odpoveď. Mne nasadili doxyhexal na 14 dní ale lekár na pohotovosti mi povedal že 4 až 6 týždňov. A úprimne sa bojím aby som liečbu neukončili skôr.

@bianka727 lekari na pohotovost nemaju kompletne info a skusenosti. Verila by som infektologom. Mne povodne predpisali ba 10 dni (z pohotovosti som mala pred tym sumamed), ale predlzili mi to, flak nam este viditelny, aj miesto vpichu ( to vraj moze byt aj mesiace). Ak mas pochybnosti, pridi k nim na kontrolu. A daj si pozor na kombinaciu s vapnikom - znizuje vstrebavanie lieku - a slnko.

anonym_30d55b
Dnes o 11:21

CRP 65,4 mg/l = výrazný zápal, ALT 5,50 µkat/l približne 9x nad normou, AST 4,11 µkat/l približne 7x nad normou, GMT 5,72 µkat/l – približne 9x nad normou, ALP 3,07 µkat/l zvýšená, borélia IgM pozitívna. Takáto kombinácia je nezvyčajná pre samotnú boreliózu. Pri borelióze bývajú pečeňové testy zvýšené skôr mierne a CRP často nie je také vysoké.
Nie je tam náhodou súčasná anaplazmóza? Častá koinfekcia po prisatí kliešťa, typicky vysoké CRP a pečeňové testy. Resp. nejaká bakteriálna infekcia na pozadí. Pečeň bola vyšetrená - USG, MR apd? Akútne ochorenie pečene napr. vírusová hepatitída alebo iná príčina, ktorá sa môže vyskytovať nezávisle od boreliózy. Inak Doxyhexal je v tejto situácii vhodná voľba, pretože lieči aj anaplazmózu. Zaujala ma ešte jedna hodnota na výsledkoch a to eukocyty sú 17,9 × 10⁹/l, čo spolu s CRP 65,4 mg/l tiež viac svedčí pre výraznú bakteriálnu infekciu než pre izolovanú boreliózu. Ale na toto musí dať odpoveď lekár. Ak nevieš ako ďalej, choď sa praktikom.

taktotedanie
Dnes o 11:38
@ivicatolic

@bianka727 bolka je sviňa, zostane v tele, ozve sa aj po niekoľkých rokoch, ak sú zlé výsledky, riešia dlhodobo ATB, no problémy môžu zotrvať po celý život

@ivicatolic dokonca hladiny fluktuuju, raz negativne, raz vychadza zase pozitivne dokonca moze ukazovat aj akutnu fazu aj ked realne clovek postipany nebol a nema ziadne priznaky a clovek je po kompletnom prelieceni aj niekolko rokov takze naozaj je to zakerne

taktotedanie
Dnes o 11:39
@bianka727

@bianka727 pytas sa na to co chces vediet?