icon

Detský autizmus: otázky o vývoji dieťaťa a vzdelaní

memola45
Dnes o 03:31

Dobré ráno.
Potrebovala by som poradiť ohľadom syna, ktorý má detský autizmus stredného stupňa. V auguste bude mať 4 roky. Vie sa sám obliecť, najesť sa, umyť zuby, umyť sa, obuť, rád sa učí od detí a má rád deti, cez deň odplienkovaný ale nechce ísť na záchod ani do nočníka kakať iba do plienky keď sa zobudí alebo do slipov ale párkrát sa vykakal do záchoda. Minulý rok v lete začal hovoriť jednoslovné vety, ktorým nebolo vôbec rozumieť, neskôr už vyslovovil správnejšie a hneď nato začal dvojslovné vety rozprávať ktorým sa dajú rozumieť, ale nehovorí úplne bezchybne, ale keď sa snaží povedať celé vety tak už iba blaboce nezmysli. Keď niečo chce: mlieko, keksíky, čokoládu, banán, tak buď mi povie, málokedy sa stane že bez slov ukáže, alebo si zoberie sám a mlieko si naleje sám alebo vypije z krabičky. Je veľmi dobrý papkač skoro všetko zje. Vždy bol taký aj keď nie často, že sa hádzal o zem ale nikdy nebol agresívny. Až pred mesiacom začal byť. Začal si zápchávať uši, robiť grimasy. A ešte neudrží pozornosť pri úlohe hlavne keď má pri sebe hračku. Keď sa už chce hrať normálne že udrží pozornosť iba na hračku tak sa už vôbec nezaujíma o úlohu a začne robiť chyby a unaví sa ako keby. Pri prechádzke nemáme problém, pekne sa drží za ruky a hovorí že čo vidí príklad strom, krík, alebo keď máme viac času sa pohrá s kameňmi, potom im hovorí že papa kamene, alebo papa mravce. Vie sa pekne zahrať aj hodinku bez problémov, aj sám ale často chce aby som sa s ním hrala príklad s lego kockami.
Moje otázky:
-Je tam tá možnosť že bude niekedy rozprávať pekne zrozumiteľne?
-bude môcť chodiť do normálnej školy?
-ako sa správajú takéto deti v siedmych rokoch a v dospelosti?
-vedeli by ste mi odporučiť nejaké vitamíny ktoré pomáhajú aj pri agresivite alebo na vývin?
-mali ste dieťa ktoré chodilo do normálnej škôlky a vydržal tam pekne? V prípade či dodržiaval pravidlá, či spolupracoval, či pomohli asistentky učiteľov alebo či potrebuje vlastnú asistentku? Robili mu zle učiteľky, prípadne deti?
-môže sa vekom zlepšiť?
-môže chodiť do normálnej škôlky?
-

anonym_fd1bee
Dnes o 04:25

@memola45 vyjadrím sa hlavne k tej MŠ a ZŠ keďže tam pracujem s takými deťmi. Hlavne k ZŠ lebo škôlka je len 2-3 roky a tu kľudne aj bežná s asistentom je zvládnutelna keď nie je dieťa agresívne a extra hlučné.
Každý autista je iný, absolútne sa nedajú pausalizovat. Tvoj syn je ešte malý, čas ukáže. Zdá sa mi to alebo ti veľmi záleží na tom aby bol zaradený v bežnej škole? Po jednej stránke tomu rozumiem. Ale treba dat dieťa tam kde bude šťastné a kde bude napredovať v rámci svojich možností. Lebo teraz je u nás veľmi moderná inklúzia a rodičia nasilu pretlacaju a drzia svoje deti v bežnych školách, čo nie je vždy najlepšia možnosť. Vidím tam toľko flustrovanych, nešťastných autistov co sa nikam neposuvaju ALE rodičia sú spokojní... Nehovoriac o tom ako to ovplyvňuje kvalitu vzdelávania ostatných deti. Proste su auti deti ktoré to dávaju a potom tie, ktoré to nedávajú ale držia ich tam nasilu lebo rodičia si to prajú. Urob tak, aby tvoje dieťa bolo šťastné a spokojné tam kde je, potom aj jeho napredovanie pôjde ľahšie 🩵

anonym_8c1922
Dnes o 05:10

Píšem ako mama autistu, ktorý má už 16 rokov - to, či chodí dieťa do normálnej školy závisí od intelektu. Dieťa s mentálnym postihnutím nepatrí do bežnej školy, nezvládne ju. Teda budú zrejme testovať aj tvoje dieťatko, pred nástupom do školy. Naše dieťa chodilo do bežnej školy, s asistentom na každej hodine. Bolo to 9 rokov trápenia. Teraz chodí na strednú školu medzi deti s telesným postihnutím, sú tam aj autisti bez MP a konečne má kamarátov, rovnocenných, je šťastné.

anonym_f4197a
Dnes o 05:51

dieta s detskym autizmon 50:50 nerozprava a ma mentalne postihnutie. tazko povedat ako to bude u vas. pises ze nie je agresivny a v zapati sa pytas na lieky na agresivitu.... za mna ak v 4r rozprava slabo problem s recou bude stale do akej hlbky si netvrdim odhadnut. chodite predpokladam na logo. normalna skola - zavisi od intelektu, ked vam ho zmeraju uvidite.moje deti chodili do normalnej skolky, syn tazko zvladal dcera bez problemov. ale maju lahsiu formu. skolu davaju. syn problem. dcera ok. ale obaja maju vyssie IQ. nerataj ze sa extra sam zlepsi, vsetko je to o tom co dieta naucis. o terapiach. je jedno v akej skole bude, dolezite je ako ho pripravis na zivot, ci dokaze relativne samostatne fungovat v spolocnosti. nakup, cestovanie, komunikacia, sebestacnost .. drzim palceky

memola45
autor
Dnes o 06:01
@anonym_f4197a

dieta s detskym autizmon 50:50 nerozprava a ma mentalne postihnutie. tazko povedat ako to bude u vas. pises ze nie je agresivny a v zapati sa pytas na lieky na agresivitu.... za mna ak v 4r rozprava slabo problem s recou bude stale do akej hlbky si netvrdim odhadnut. chodite predpokladam na logo. normalna skola - zavisi od intelektu, ked vam ho zmeraju uvidite.moje deti chodili do normalnej skolky, syn tazko zvladal dcera bez problemov. ale maju lahsiu formu. skolu davaju. syn problem. dcera ok. ale obaja maju vyssie IQ. nerataj ze sa extra sam zlepsi, vsetko je to o tom co dieta naucis. o terapiach. je jedno v akej skole bude, dolezite je ako ho pripravis na zivot, ci dokaze relativne samostatne fungovat v spolocnosti. nakup, cestovanie, komunikacia, sebestacnost .. drzim palceky

@anonym_f4197a písala som, že pred mesiacom začal byť agresívny. Pýtam sa kvôli tomu, že by sme príklad o rok, dva, tri potrebovali tak aké odporúčate. Teraz nechcem určite dávať stačí nám rybí olej

anonym_f4197a
Dnes o 06:55
@memola45

@anonym_f4197a písala som, že pred mesiacom začal byť agresívny. Pýtam sa kvôli tomu, že by sme príklad o rok, dva, tri potrebovali tak aké odporúčate. Teraz nechcem určite dávať stačí nám rybí olej

@memola45 na agresivitu ti nepomoze nic pririodne, len nastavit dieta na liecbu cim mu najviac pomozes stavilizovat svoje emocie

barborab1411
Dnes o 06:57
@memola45

@memola45 neviem či je rybí olej na agresivitu dostačujúci,rozumiem že nechcete do dieťaťa dávať lieky keď netreba ale po porade s odborníkom uvidíte či rybí olej stačí ....

anonym_fd1bee
Dnes o 07:01
@anonym_8c1922

Píšem ako mama autistu, ktorý má už 16 rokov - to, či chodí dieťa do normálnej školy závisí od intelektu. Dieťa s mentálnym postihnutím nepatrí do bežnej školy, nezvládne ju. Teda budú zrejme testovať aj tvoje dieťatko, pred nástupom do školy. Naše dieťa chodilo do bežnej školy, s asistentom na každej hodine. Bolo to 9 rokov trápenia. Teraz chodí na strednú školu medzi deti s telesným postihnutím, sú tam aj autisti bez MP a konečne má kamarátov, rovnocenných, je šťastné.

@anonym_8c1922 vieš koľko rodičov si zaplatí diagnostiku aby bolo ich dieťa papierovo ,,vhodné,, do bežnej školy?! Na papiery vysokofunkcny autista, normointelekt, vzdelavatelny... Ale prax je úplne iná. Trápenie pre všetkých zúčastnených. Nerozumiem tomu ani ako matka ani ako ped.zamestnanec.

memola45
autor
Dnes o 07:09
@anonym_f4197a

@memola45 na agresivitu ti nepomoze nic pririodne, len nastavit dieta na liecbu cim mu najviac pomozes stavilizovat svoje emocie

@anonym_f4197a na akú prosím Vás?

petruldo
Dnes o 07:21
@memola45

@anonym_f4197a na akú prosím Vás?

@memola45 tabletky najlepšie od detského psychiatra