icon

Majú učiteľky právo odobrat' mobil?

zabka79
Dnes o 09:46

Ahojte, synovi vzala ucitelka mobil. Kontrolovali hromadne tasky - osobne veci. Mobil nepouzil ani nezvonil/nerusil. Bol v taske v priehradke.
Maju pravo ucitelky sa hrabat v osobnych veciach ziaka a vziat mobil ktory ziak nepouzil? Dakujem.

anonym_9004c1
Dnes o 11:00

My máme toto v ŠP: V základnej škole sa používanie mobilného telefónu alebo obdobného osobného zariadenia elektronickej komunikácie (ďalej len „komunikačný prostriedok“) okrem zariadenia vo vlastníctve alebo správe školy počas školského vyučovania zakazuje:
a) žiakom prvého až štvrtého ročníka základnej školy úplne,
b) žiakom piateho až deviateho ročníka základnej školy okrem prípadov, ak používanie
komunikačného prostriedku v týchto ročníkoch na účel výchovy a vzdelávania prispieva k napĺňaniu vzdelávacích štandardov štátneho vzdelávacieho programu, ale len ak jeho používanie na účel výchovy a vzdelávania vo vyučovacom predmete povolí učiteľ príslušného vyučovacieho predmetu. Zákaz používania mobilného telefónu sa nevzťahuje na žiakov so zdravotným znevýhodnením používajúcich komunikačný prostriedok na účely súvisiace so zdravotným znevýhodnením na základe súhlasu riaditeľky školy. Ak žiak použije mobilný telefón / komunikačný prostriedok bez povolenia pedagogického zamestnanca, môže mu škola komunikačný prostriedok dočasne odobrať a odovzdá ho iba zákonnému zástupcovi žiaka.
Ak má žiak mobilný telefón / komunikačný prostriedok v škole je povinný ho na prvej vyučovacej hodine vypnutý uložiť do uzamykateľnej skrinky vo svojej triede. Po poslednej vyučovacej hodine si ho žiak zoberie. V prípade, že žiak odchádza zo školy skôr, požiada učiteľa o vydanie mobilu.

Pri porušení tohto zákazu žiak bude mať pokarhanie RŠ a pri opakovanom zníženú známku zo správania. V prípade porušovania tohto nariadenia zákonný zástupca žiaka bude informovaný triednym učiteľom a jeho priestupok bude riešiť výchovná komisia za účasti rodiča a vedenia školy.

anonym_e0e954
Dnes o 11:09

je jedno kde ho ma ci vo vacku, ci v taske vypnuty alebo zapnuty, skolsky poriadok nieco hovori a toho sa skola drzi a riadi a tym. je jedno ake skusenosti maju iny rodicia, dolezite je ako to funguje u vas na skole, a ano ak treba robime namatkovo aj my "prehliadky" mobilov, kedze zo zakona su zakazane v skole, deti tieto zakazy porusuju vo velkom, natacaju sa na wc a pod... takze citaj vas skolsky poriadok skoly apodla toho vies argumentovat co a ako. tvoje + je ze ho mal vypnuty v taske, ak mate vsak v skolskom poriadku, ze sa maju odkladat do satne do skrinky tak ho tam mal mat...

zabka79
autor
Dnes o 11:09
@mimaapeto

ja si pamätám ako k nám do školy chodili so psami a kontrolovali tašky aj na drogy a lieky a podobne... chceme mať deti v bezpečí ja v tom problém nevidím skontrolovať tašku keby nájdu niekomu nôž napríklad a v ramci toho tvojmu mobil akože mali nejaké podozrenie asi tak to riešili... ja už fakt neviem niektorý rodičia riešia aj to čo nemusia fakt učiteľom by som nechcela byť ani keby plat je 2000€

@mimaapeto policajti zo psami su ina liga a drogy tiez. Toto nebol ten pripad

anonym_52799c
Dnes o 11:11

moja telefonmusi vlozit do obalu kt rusi signal .. ten sa uzavrie a otvorit ho moze len recepcia pred odchodom zo skoly .... kto nema obal odovzdava mobil ... je to fer .. decka nemaju mat co mobil v skole-naco? maku sa venovat uceniu a cez prestavky sa rozpravat hrat ..dost ze su nonstop doma na tom zaveseny .. a ze ti povie,ze ho ma cely cas v taske? moze aj nemusi ...

mimaapeto
Dnes o 11:16
@zabka79

@mimaapeto policajti zo psami su ina liga a drogy tiez. Toto nebol ten pripad

@zabka79 tak ho mohla učiteľka vidieť s mobilom ako ho dáva do tašky... a pokiaľ neuposlúchol aby jej ho dal po dobrom tak si ho vzala po zlom.. to je taký probém sa zastaaviť v škole a pekne sa porozprávať s učiteľkou ako to ide dieťaťu v škole či sú nejaké problémy atd?? vždy je dieťa najlepšie a ostatný sú najhorší a potom to tak všade naokolo vyzerá ...

anonym_ca9c02
Dnes o 11:16

Do osobnych veci nemaju pravo chodit ale ak v skolskom poriadku maju zakaz nosenia telefonov do skoly vtedy ho odobrat moze aj ked je v taske bez ohladu ci ho pouziva. U nas 1-5.rocnik maju zakaz nosit mobil, 6-9.rocnik pred prvou hodinou uzamknu do skrinky, po poslednej vyberu.

stvura
Dnes o 11:19
@zabka79

Ucitelka to nazvala "skolska kontrola" . Na o otazku ci ho syn pouzil odpisala znova " pri skolskej kontrole mu bol odobraty mobil". Mam si pre mobil prist ja do zborovne. Chcem priblizne vediet skusenosti ked tam pojdem co im poviem. Podla pravnika ziadna kontrola osobnych veci neexistuje a je to porusenie prav.

@zabka79 beries to velmi tragicky...v dcerinej triede sa denne takto kontroluje a konfiskuje...nikto z toho nerobi haloo...proste prides, poucia ta co je v skolskom poriadku ktory si zrejme necitala, preberies si mobil a budes konat tak ako ta instruuju...nic valne.

zabka79
autor
Dnes o 11:22
@mimaapeto

určite to nebolo bezdôvodné... treba vypočuť obe strany a nie len žiaka kt. sa cíti doknutný lebo nemá mobil pri sebe 24/7

@mimaapeto so synom som este nehovorila je v skole a ja v robote. Ale on mobil nepouziva ucitelov sa boji ako cert križa.aj ked mu minule bolo zle mi nevolal sa neodvazil.

zabka79
autor
Dnes o 11:30
@anonym_4076f0

@zabka79
Pokiaľ si ty b práve a právnik ti to potvrdí, podaj žalobu. Zas odtiaľ potiaľ. A ešte do zborovne máš ísť preň?? To prečo mu ho nedali okamžite po vyučovaní? To by som narobila teda bordel. Nech si kontroluje svoje decko a môjmu nech nesiaha na osobné veci! Mama na to právo. A už vôbec pod zámienkou nejakej prablbej školskej kontroly.
A ja osobne nie som za používanie mobilov deťmi, aké! V dnešnej dobe, keď šikanu vážení učitelia vedia zamietnuť pod koberec, nevidím dôvod aby ma dieťa v takých prípadoch kontaktovalo aj zo školy. A fakt som inak proti používaniu Pc a mobilov deťmi na kraviny a ani na učenie! Majú knihy, hlavne na zš.

@anonym_4076f0 asi okrem sikany ziaka chcu aj mne cistit zaludok za to ze mal mobil v taske, "strasny zlocin maleho chlapca"

svetlonos
Dnes o 11:37
@anonym_c1e04f

@anonym_4076f0 Zákaz mobilov je práve kvôli šikane v školách. Deti ich majú mať v skrinke, aby nikoho nenahrávali a nedávali to na sociálne siete. Nahrávajú si učiteľov, spolužiakov, robia to cez prestávky, na WC a zverejňujú, proste učitelia nemajú dosah a oči všade.
To by ste tu zasa inak kvičali, keby nejaké decko takto počas vyučovania šikanovali a zabilo by sa kvôli tomu. Otázka je, kde mal mobil byt a prečo ho mal chalan pri sebe. Na našej škole, ak má žiak mobil napriek zákazu, tak mu ho vezmú a ide si poň rodič, ktorý má za dieťa zodpovednosť. Čo iné môžu urobiť?

@anonym_c1e04f
Perfektne. Ďakujem ti veľmi pekne za objasnenie, toto ma fakt nenapadlo. Že sú niektoré decká hyeny, to viem ale až takéto?
Kamoška má akurát problém so šikanou dieťaťa a ten, ktorý to má riešiť, to hra do autu. Už tam bol aj horší prípad a hodilo sa to nakoniec na rodinu. Škola nepomohla aby na nich nepadlo zlé svetlo.
Aké v tomto s tebou úplne súhlasím.

zabka79
autor
Dnes o 11:42
@stvura

@zabka79 beries to velmi tragicky...v dcerinej triede sa denne takto kontroluje a konfiskuje...nikto z toho nerobi haloo...proste prides, poucia ta co je v skolskom poriadku ktory si zrejme necitala, preberies si mobil a budes konat tak ako ta instruuju...nic valne.

@stvura nerobim halo len chcem ziskat informacie z praxe.

anonym_d6aecf
Dnes o 11:46

pozri ucitelka mala na to pravo, stale si sa nevykoktala ako to mate v skolskom poriadku. kde ma mobil uschovat ?
druha vec že sikana lebo kontroluju ? sa tu spamatejte, ked nejake prepnute dieta tam nabehne zo srandy so zbranou alebo nozom tak budete zase skakat meter dvadsať, že nikto nic nekontroloval.. a to že deti veselo fajcia a beru fet a ni nehovorim.

anonym_96386f
Dnes o 11:49
@zabka79

@stvura nerobim halo len chcem ziskat informacie z praxe.

@zabka79 odpovedas len na to, na co sama chces. Ty budes presne ten typ rodica co sa vyhraza pravnikom a pritom nedokaze respektovat elementarne primitivne pravidla. Ak raz ma v poriadku ze ma mat mobil v skrinke, tak ho tam ma mat. Miesto toho tu ides pomaly obradne upalit ucitelku ako si to ONA DOVOLILA. Ale Tvoj syncek si tiez nemal dovolit porusovat pravidla - predpokladam, ze to pravidlo nezaviedli vcera 3.5.2026...

Alebo este lepsie - nepacia sa Ti pravidla? Chces sa sudit? Ok. A ber si chlapca na domace vzdelavanie, ked sa Ti nepaci system na skole, ved kazdy ma moznost vyberu. Pravdepodobne sa Ti podakuju.

anonym_96386f
Dnes o 11:54

A Tvoj chlapec ked ma 11, myslim ze nie je nijaky "hlupucky chudacik prvacik" co nevie pochopit, ak niekde mobil ma alebo nema byt... Ci? On to chudak nevedel, ze nema mat mobil v taske ale na mieste na to urcenom?

svetlonos
Dnes o 11:54
@zabka79

@anonym_4076f0 asi okrem sikany ziaka chcu aj mne cistit zaludok za to ze mal mobil v taske, "strasny zlocin maleho chlapca"

@zabka79
Opýtaj sa na to. A riešila by som to možno len telefonicky. Telefón nech potom odovzdajú synovi. Veď uvidíš čo ti povedia. Možno aj urobil niečo čo nemal, kto vie. Kamoskinmu dieťaťu spolužiaci písali hnusne veci, len nerátali s tým, že tatko pri ňom zrovna sedel a videl to. Ten narobil riadnu bordel a už boli skromnucki ako baránok boží.

anonym_3bd1d6
Dnes o 12:06

Treba si precitat skolsky poriadok, tu ti nikto nepomoze (pokial dieta nechodi do rovnakej skoly), my ti tu mozeme napisat ako to je skolach nasich deti s cim vo vasej skole daleko nezajdes.
U nas mame v skolskom poriadku zakaz pouizvat mobil, ziaci maju povinnost ho odovzdat do sepcialnej skrinky na mobil (okrem deti ktore maju vynimku napr diabetici na kontrolu inzulinovej pumpy) a ako rodicia kazdy rok podpisujeme suhlas s prehladavanim veci v urcitych pripadoch. Takze na nasej skole by ucitelka bola v prave a ziak by bol este pokarhany ze mobil neodovzdal do skrinky. Ale ako pisem - to je u nas, u vas mozno ucitel taketo pravo nema

anonym_fd583f
Dnes o 12:12

@zabka79 školský poriadok si má každý rodič aj žiak naštudovať najlepšie spolu, aby mohol rodič vysvetliť dieťaťu školské pravidlá čo sa môže a čo je zakázané, aby sa predchádzalo podobným situáciám a nedorozumeniam.
Takže autorka, predtým než sa stretneš s pani učiteľkou naštuduj si poriadok a nezabudni sa triedne učiteľke ospravedlniť za synove porušenie školských pravidiel.

sense
Dnes o 12:16

U nas, musi dat dcera telefon do skrinky na kod. Alebo mozu mat pri sebe ale vypnuty, Nielsen zvonenie ale komplett. Tašky im kontrolovali 2x ale vzdy ked bolo podozrenie, a celej triede, nie jednemu žiakovi. Plus stýlom, že žiak vybral obsah tašky a ucitela do tašky pozrel, ako ked sa chodi do muzeii alebo galerie a robia kontrolu. Maju to uvedene aj v školskom poriadku. Do konca aj to, komu najdu mobil zapnuty alebo HO použije dostane ho dalsi den po škole. Toto pravidlo bolo odsuhlasene rodicovskou radou

anonym_0f480f
Dnes o 12:19
@zabka79

@zabka79 aj policajti šikanujú vodičov keď ich pokutujú za porušenie pravidiel cestnej premávky?

chrobak7
Dnes o 12:21
@zabka79

@yalla966 chapem to ak mobil pouziva, ale nie ze lezi s vypnutym zvonenim v taske a ucitelka zistuje kto ho ma a tomu ho vezme

@zabka79 To je verzia tvojho syna. Spýtaj sa učiteľky na jej verziu príbehu.

anonym_c87e61
Dnes o 12:38

@zabka79 To, či mala učiteľka právo odobrať mobil, závisí od interných pravidiel danej školy.V prípade, že sa v interných pravidlách uvádza, že mobil má mať žiak zamknutý v skrinke alebo odovzdať na mieste, ktoré škola určila, mať mobil v taške,aj keď vypnutý,je porušenie pravidiel danej školy a učiteľka mala právo vykonať nápravu.Su však aj školy, kde je podmienkou mať mobil v taške a vypnutý.V tom prípade, nie je dôvod mobil odobrať, jedine v prípade, že ten mobil sa použije

prasiatko30
Dnes o 12:41

Namiesto konzultacii s pravnikom ohladom porusovania osobnych prav by som zasla za ucitelkov aby mi vysvetlila co sa stalo. U nas maju zakaz pouzivania telefonov, aj cez prestavky. Minule mi hovorili, ze jedno dievca pristihli s telefonom a mala jeden den suspens. V zivote by som sa nestazovala za to, ze im mobil zoberu. A ked je mojmu dietatu zle tak odkomunikuje s ucitelom a volaju mi zo skoly - absolutne nie je zavisla na to aby mi zavolala svojim mobilom.

zabka79
autor
Dnes o 13:00
@chrobak7

@zabka79 To je verzia tvojho syna. Spýtaj sa učiteľky na jej verziu príbehu.

@chrobak7 mala som iba pisomnu verziu ucitelky, jeho verziu som sa dozvedela pred chvilkou. Islo o hromadnu kontrolu ci ziaci maju / nemaju v taske mobil, napriek tomu ze mobil neuzivaju. Kto ho mal tomu ho vzali.

demartka
Dnes o 13:00

@zabka79 rady si dostala-prečítať, čo je uvedené v školskom poriadku. U nás nesmú mať mobil zapnutý, ak zazvoní, berú ho a musí prísť rodič.
Škola nemá prehľadávať tašky, právne to neobstojí. Ak majú podozrenie napr.na drogy,majú volať políciu, kontaktovať zákonných zástupcov a iba polícia za prítomnosti rodičov môže prehľadať veci. Čiže mobil nie je považovaný za predmet, kvôli ktorému by prehľadávala polícia tašky.

zabka79
autor
Dnes o 13:03
@demartka

@zabka79 rady si dostala-prečítať, čo je uvedené v školskom poriadku. U nás nesmú mať mobil zapnutý, ak zazvoní, berú ho a musí prísť rodič.
Škola nemá prehľadávať tašky, právne to neobstojí. Ak majú podozrenie napr.na drogy,majú volať políciu, kontaktovať zákonných zástupcov a iba polícia za prítomnosti rodičov môže prehľadať veci. Čiže mobil nie je považovaný za predmet, kvôli ktorému by prehľadávala polícia tašky.

@demartka suhlasim s prispevkom, ked zazvoni alebo sa pouziva zobrat, ale robit kontroly typu vpadnem do triedy a kontrolujem obsah tasky ziakov je u mna moc.

zabka79
autor
Dnes o 13:10

Pre info, islo o hromadnu kontrolu (mobilov) kde pocas vyucovania prisiel iny pedagog zo skoly a opytal sa kto ma mobil v taske (nikomu nezvonil/nerusil ani nehladali drogy a noziky) kto povedal ze ma - vzali (nas pripad) Kto povedal ze nema - boli prinuteny vysypat obsah tasky na stol ci nahodou neklamu. Komu to pride v poriadku ok, pre mna to nie je v poriadku. BTW. Snad nebudu nabuduce deti prehmatavat ci ich nemaju vo vacku.

demartka
Dnes o 13:12
@zabka79

Pre info, islo o hromadnu kontrolu (mobilov) kde pocas vyucovania prisiel iny pedagog zo skoly a opytal sa kto ma mobil v taske (nikomu nezvonil/nerusil ani nehladali drogy a noziky) kto povedal ze ma - vzali (nas pripad) Kto povedal ze nema - boli prinuteny vysypat obsah tasky na stol ci nahodou neklamu. Komu to pride v poriadku ok, pre mna to nie je v poriadku. BTW. Snad nebudu nabuduce deti prehmatavat ci ich nemaju vo vacku.

@zabka79 majú v šk.poriadku uvedené, že mobil nesmie byť v taške?

zabka79
autor
Dnes o 13:13
@demartka

@zabka79 majú v šk.poriadku uvedené, že mobil nesmie byť v taške?

@demartka asi nechapes, ten kto ho nemal musel vysypat tasku na stol aby to dokazal.

wolf_
Dnes o 13:15

Bože, aká som ja rada, že som chodila do školy za inej doby 🙂
V každom prípade, nie, normálne mi to nepríde. Či má alebo nemá na to "právo" z právneho hľadiska netuším, ale rozhodne ani ako žiak by som si nenechala snoriť v osobných veciach (policajné kontroly so psami apod. sú úúúúplne iná vec) a už vôbec by som svoju osobnú vec neodovzdala, že ok, zober mi ju, domov pôjdem bez toho 🤦‍♀️🤷‍♀️😁
Ale tak ja sa nečudujem, že mnohým (väčšine?) to príde OK. Ono aj potom v zamestnaní (a v živote) často vidíme ako mnohí skláňajú hlavy.

zabka79
autor
Dnes o 13:17
@wolf_

Bože, aká som ja rada, že som chodila do školy za inej doby 🙂
V každom prípade, nie, normálne mi to nepríde. Či má alebo nemá na to "právo" z právneho hľadiska netuším, ale rozhodne ani ako žiak by som si nenechala snoriť v osobných veciach (policajné kontroly so psami apod. sú úúúúplne iná vec) a už vôbec by som svoju osobnú vec neodovzdala, že ok, zober mi ju, domov pôjdem bez toho 🤦‍♀️🤷‍♀️😁
Ale tak ja sa nečudujem, že mnohým (väčšine?) to príde OK. Ono aj potom v zamestnaní (a v živote) často vidíme ako mnohí skláňajú hlavy.

@wolf_ sama by som to tak krasne nenapisala 👍