Čaute,
Chcem sa opýtať prvý krát budem letieť tento rok a potrebujem vedieť čo za jedlo si môžem zobrať do lietadla ( samozrejme také čo zjem v lietadle) taký lepeňák sa môže? :D
Chipsy, oriešky, bagety obložené? A čo sa týka pitia viem že jeden liter môžem mať, je to pravda? Budem letieť spoločnosťou Smartwings. Ďakujem
Z tuhej stravy hocico, vodu kupis za bezpecnostnou kontrolou, liter tekutin neplati na litrovu flasu vody, ale 10x100ml tekutiny prepravovane v zatvaratelnom sacku
a kam letis, resp aky dlhy je let? Neber si vodu, zober si flasku a tu si mozes po kontrole naplnit na wc. V prirucnej mozes mat do 1l tekuteny dokopy (kremy, parfemy...), max vsak 100 ml objem na jednu vec. A pocas letu od hladu neumries ;) ak je let dlhsi ako 3 hod, daj si nieco na palube. Keksiky a take mat mozes, lepenak by som neriesila (ale podla mna mozes)
jedlo mozes mat hociake, ak to nie je konzerva nad 100 ml, to by ti vyhodili. ak letis v ramci eu, tak je v pohode vsetko, inak su tam nejake obmedzenia, co sa do krajin nemoze dovazat (pripadne je to obmedzene gramazou). liter vody urcite nie, ale zase zalezi odkial letis, niektore letiska uz maju system, kde to netreba vylievat. u nas to, samozrejme, nie je.
Zober prazdnu fľašu a napustis si za kontrolou, alebo si tam kupis. Jedlo mozes, ked nie je tekute, ja vascsinou nejake pagaciky alebo croissanty
Pitie si kupujeme po kontrole a na jedenie si berieme napriklaf proteinove tycinky. Odporucam nearomaticke veci, nemusia vsetci vediet o tom, co jes. Drobne prkotiny ci kavu si mozes kupit rovno v lietadle.
To si fakt ešte niekto napúšťa vodu do fľaše? Veď, to kúpim za kontrolou, aj jedlo, ak nevydržíš pár hodín, tak sa najedz vopred, alebo na letisku. Lepeňák som veru v lietadle ešte nevidela
Jedlo mozes hocijake, ak nie je tekute (ako napr. jogurt), takze kludne lepeñak, bageta, keksiky. Vodu naplnis do prazdnej flase po prejdeni bezpecnostnej kontroly, alebo za ñou kupis balenu. Niektore spolocnosti ponukaju jedlo v lietadle. Ak napises odkial, kam a s akou spolocnostou letis, budeme ti vediet lepsie poradit
@mk1111111111 si predstav, ze ja ano. Na dovolenku si normalne beriem nerezovu flasu, ktora sa vyborne hodi na vylety. Nie kvoli peniazom, ale kvoli ochrane prirody, neviem si predstavit to kvantum plastovych flias, ktore by som vyhodila.
Bagety takisto ludia beru do lietadla, najma preto, ze na vacsine europskych letov sa jedlo neponuka, a ak clovek leti v case obeda a s detmi, a nechce kupovat tie umele bagety v lietadle, tak je to najlepsia moznost.
Ak ideme na kratší let, kde sa jedlo nepodáva, kupujeme si za kontrolou balenú vodu a bagety alebo sendviče. Smartwings ponúka na palube na predaj jedlo a nápoje, ak si dobre pamätám, bezplatne dajú len minerálku.
@zuzubb007 preco by jej mali vyhodit jedlo, ak nie je tekute? V zivote mne ani nikomu, koho poznam, nevyhodili jedlo. Jasne, ze nejake tycinky, pagaciky, pecivo a podobne moze mat. Vieme, ci nie je napriklad diabeticka, ktora potrebuje pocas letu nieco zjest?
mozes lepenak, chipsy, oriesky aj bagety. inymi slovami vsetko, co je suche. nemozes napr. dzus, jogurt, acidko a pod.
liter vody nemozes mat, ale mozes si vziat flasu a napustit si vodu za kontrolou, alebo si kupit.
inak aj my nosime svoje flasky, zidu sa aj na dovolenke. obcas si vodu kupime, obcas nalejeme. ako sa nam chce.
@mk1111111111 Samozrejme, ze si ludia napustaju vodu do flase. Vela ludi. Ti, co dbaju na ekologiu alebo co nechcu kupovat predrazenu vodu.
Inak oriesky by som z ohladuplnosti k alergikom nebrala. Hlavne arasidy vedia ohrozit na zivote.
Jedlo si môžeš zobrať, ale brala by som také najnutnejšie, isto nie chipsy orechy a neviem čo. Ja som mala bagetu.
@zuzubb007 žiadne tuhé jedlo jej nik vyhadzovať nebude, max. ak kontrola bude mať nejaké podozrenie, môžu to skontrolovať, ale to nie je žiadna dráma.
Autorka, napriek tomu, čo tu padlo, nebudeš ani prvá ani posledná s lepeňákom - sendviče si ľudia so sebou nosievajú na celom svete. A ak letia na dlhšiu vzdialenosť nízkonákladovkou, kde nedostanú zadarmo pomaly ani pohár vody, obzvlášt. Teda kľudne si vezmi pečivo, kupované sladkosti, domáce koláčiky, šalát, box so zeleninou... len mysli na ostatných cestujúcich a z ohľaduplnosti sa vyhni aromatickým syrom, zavináčom a podobným chuťovkám.
Obmedzenia sa môžu vyskytnúť pri prechode hraníc Schengenu, ale to sú obmedzenia dovozu, kde kontrola prebehne až pri vstupe do krajiny - nik to nebude kontrolovať na odletovom letisku. Teda buď ten šunkový sendvič pred pristátim zješ, alebo ho jednoducho necháš v lietadle.
Tekutina je obmedzená (ak cestuješ s deťmi, obmedzenia sú veľmi mierne až žiadne). Milióny ľudí fungujú na letiskách presne tak, ako ti radia vyššie. Cez bezpečnostnú kontrolu prenesú prázdnu fľašu a za ňou si ju naplnia vodou na toalete. Mnohé letiská (v Európe skôr len tie väčšie) mávajú vybudované priamo pitné fontánky.
Po kontrole si tiež môžeš kúpiť jedlo a pitie na letisku a môžeš ho vziať na palubu, ale mnohí, rovnako ako ja, toto bojkotujú, pretože ceny sú extrémne.
@mk1111111111 ja som si isty cas nosila aj jedlo z domu, aj lepenak, aj ine jedlo. Mala som obdobie cca 2 rokov, kedy som nezniesla ziadnu laktozu v jedle. Jedina istota bola zobrat si z domu.
Raz mi nabalili v hoteli (cestou domov) na cestu reznami, pecivom, kopec ovocia a bezlakto kolacov. Velku papierovu krabicu s usami som si niesla. Ale aka som bola spokojna, ze som mala co pocas cesty jest. Ten hotel so mnou pri prichode spisal dotaznik o alergiach a intoleranciach. Cely cas mi varili na poziadanie, takze po 2 tyzdnoch som im verila, ze mi nabalili jedlo, z ktoreho sa neposeriem ;)
Zober si prazdnu flasu a ak nemas rada cistu vodu tak sumienku alebo nejake sumi ve tablety … a jedlo … tuhe (lepenak, Keksy atd …) uz som videla ludi aj s celou pizzou. Fontany na pitnu vodu najdes … v AT a ES su vacsinou blizko zachodov a v DE tam kde su masiny na kavu ( pokial nejdes do US, Novy Zeland alebo Juznej Ameriky … v ramci EU si pomyslia iba pazravec, ale su zvyknuti) v Barcelone cez kontrolu pre deti a dochodcov snad prenesies aj cele prasa a s vodou / dzusom sa nejak nezaoberali, ked sa moze napit male dieta … tak to jedovata nebude ♀️ nebol problem.
@olimuc ja mam ine zazitky z Madridu, pred par rokmi sme prileteli z Bratislavy a cez Madrid sme pokracovali na ostrov, museli sme menit terminal a tym padom znova absolvovat bezpecnostnu kontrolu. Mali sme len prirucnu a mala som nejake parenice..... A pani premotivovana na kontrole, ze to odkial som priletela/z akeho letiska.... No z Bratislavy.... A to bol podnet na prekutranie celej batoziny, lebo Bratislava je velmi podozrive a nebezpecne mesto a v tej parenici moze byt nieco vnutri schovane, jasne, ja pohanska blondina, dve dcerky pri mne podobne, a ja tam zavarim do parenice vybusninu alebo koku z Bratislavy
, napokon mi to bolo velmi smiesne a bolo mi jej luto
Jedlo môžeš mať akékoľvek okrem tekutých. My si brávame napríklad croissanty, niekedy lepeňáky, dcére ovocie. Vodu si kúpiš za kontrolou
Mozes mat cokolvek, co nie je tekute, tiez mozes mat tekutiny, led to kupis za zonou kontroly, ako odtial do lietadla je to uz jedno. Ja som letela uz davnejsie s nimi na dovcu a 10 hod let, mala som vsetky mozne snacks so sebou a nejake jablka. Vodu som kupila na letisku za security checks. Uplne na pohodu ten let. Ale uz som prepravovala aj torty a kadeco cez letiska na jedenie a nikdy nebol problem. Zazrakom torty prezili
Jedno deci vody môžeš mať, a jedlo tiež nie, ak tak dáke jablko to je vsetko, vyhodia ti aj pollitrovu flasku, najedz sa a napi pred odletom