icon

Muži odpúšťajú po hádkach rýchlejšie ako ženy - ako to funguje u vás?

modrykonik
13. jan 2026

Narazili sme na zaujímavý poznatok z psychologického výskumu, podľa ktorého muži po konfliktoch často odpúšťajú rýchlejšie, zatiaľ čo ženy si dlhšie spracúvajú emočné detaily, kým sa dokážu posunúť ďalej. Nejde o to, že by jedno pohlavie zvládalo hádky lepšie než druhé, ale o rozdielny spôsob, akým prežívame a vnútorne spracúvame emočný stres.
Výskumníci upozorňujú, že práve táto rozdielnosť môže vzťahom pomáhať, ak je medzi partnermi priestor na komunikáciu a porozumenie. Rýchle odpustenie môže uvoľniť napätie, zatiaľ čo hlbšie spracovanie emócií môže zabrániť tomu, aby sa problémy opakovali.

Zdroj: Journal of Social and Personal Relationships

💬Ako to máte doma vy?

💬Kto sa po hádke upokojí skôr a kto potrebuje viac času?

💬Pomáha vám o tom hovoriť?

Muži odpúšťajú po hádkach rýchlejšie ako ženy - ako to funguje u vás?
martinmmartin
13. jan 2026

A nieje to tak ze muzi si skor myslia ze to preco sa s nimi zenska hada je prkotina a viac menej ich to netankuje - taky folklor - vykric sa moja pekna ulavi sa ti

moonlight1210
13. jan 2026

Myslim, ze zalezi na tom, co za slova pri hadke padnu.

Aj muz dokaze po hadke niektore veci spracuvat cele tyzdne a je tym ovplyvneny. Neodkaze to hodit za hlavu.

anonym_c6b1c5
13. jan 2026

Ach jaj keď už aj som zakladá témy dvojmo

sisska96
13. jan 2026

Môže byť. Môj muž sa tvári po hodine, že sa nestalo nič 😂

sevrin
13. jan 2026
@sisska96

Môže byť. Môj muž sa tvári po hodine, že sa nestalo nič 😂

@sisska96 tvári, ale v duchu už kuje pomstu 😁

pininka1
13. jan 2026

U nás presne naopak.

anonym_f940d7
13. jan 2026

nemyslim si, ze muzi odpustaju rychlejsie. Len tolko neriesia a neradi sa nechavaju vtiahnut do konfrontacie. Problemy nemaju chut riesit.

slovakboy
13. jan 2026

@modrykonik my sa hádame málo, ak tak si odpúšťame do pár minút. V minulosti keď sme boli mladší viac sme sa hádali a odpustenie trvalo dlhšie ale nikdy nie do ďalšieho dňa. Nehovoríme o tom veľa a udobrujeme sa naraz spoločne. Jeden z nás povie niečo kľudným tónom a druhý hneď na to naskočí. A robíme to raz jeden raz druhý. Približne pol na pol.

anonym_f768ff
13. jan 2026

To sa mali pýtať môjho muža, urazený na smrť kvôli prkotinam a kľudne aj niekoľko dní, ako malé decko.

anonym_8f0f64
13. jan 2026
@martinmmartin

A nieje to tak ze muzi si skor myslia ze to preco sa s nimi zenska hada je prkotina a viac menej ich to netankuje - taky folklor - vykric sa moja pekna ulavi sa ti

@martinmmartin tak vieš,žena rieši prkotiny,ako čo navariť,ako vyjsť s peniazmi,čo robiť,keď je dieťa zase choré...a pod.
Chlapi riešia len veľké veci,ako napr. MS vo futbale....

tamtamka26
13. jan 2026
@anonym_f768ff

To sa mali pýtať môjho muža, urazený na smrť kvôli prkotinam a kľudne aj niekoľko dní, ako malé decko.

@anonym_f768ff podobne aj u nás. horšie ako ženská...🙄

fadama
13. jan 2026

Potrebujem hooodne času 😄😆😆

kofolala
13. jan 2026

Myslím ,že to sa nedá napísať na všetkých mužov. Každý má rozdielnu emočnu zrelosť ako aj ženy

mimi2018
13. jan 2026

@modrykonik záleží kto ma vo vzťahu navrch ak je takýto vzťah založený na nerovnovahe. Ak je dominantný muž tak odpúšťa skôr žena a naopak. Takéto fungovanie ale nerobí naozaj šťastného nikoho v takomto vzťahu. Vo vyrovnanom spokojnom šťastnom vzťahu odpustaju obaja rovnako, raz žena a raz muž.

pr85
13. jan 2026

@modrykonik Ja si myslím, že v našom vzťahu to platí. Ja odpustiť skôr, ako žena.

ouwecka
14. jan 2026
@martinmmartin

@martinmmartin toto keby spravil alebo mal.moj chlap tak ho asi zabijem,u mas sa krici fakt malo a vzdy si veci vyjasnime nerobime druhemu zle a naprieky,ale keby ma takyto pristup koniec 🙈

ouwecka
14. jan 2026

@modrykonik asi ako co,ja po hadke uz som ok ked sa veci vycistia a vyjasnia a j muz,to ze veci vidi inak je len o komunikacii,ale my uz sme spolu skoro 20 r hadiek je minimum

anonym_8fae2e
14. jan 2026

My sa nehadame čo treba si vydiskutujeme a hotovo