icon

Nezákonná výpoveď pre nadbytočnosť: Ako sa brániť?

Včera o 21:24

Ahoj, v praci som dostala vypoved z dôvodu nadbytocnosti v aprili. Zároveň prijali novú kolegyňu od 1.5. Na iné oddelenie ale náplň práce cca rovnaké a zároveň na jednom mieste výkonu, tiez mam prax na výkon práce. Mne ta pozícia nebola ponúknutá. Keď som sa dopytovala bolo mi povedané ze to bolo dávno uz dohodnuté, že ju príjmu. Neviem kedy podpisali zmluvu. Je to vôbec relevantné, mali mňa uprednostniť aj ked mali s nou podpísanú zmluvu? Alebo len vtedy ked ešte nemali podpísanú zmluvu? Aká sa brániť? Ďakujem 😊

chrobak7
Včera o 21:31

@anonym_autor Keďže o prípade nevieme absolútne nič, nedá sa ti relevantne poradiť. Mohlo sa stať, že zmluvu s ňou mali podpísanú už pred tým, než tebe dali výpoveď, alebo že už to miesto mali obsadené, len zmluva nebola. Ono je len čisto na rozhodnutí zamestnávateľa, komu dá výpoveď, ak má viacerých zamestnancov na rovnakej pozícii s rovnakou kvalifikáciou. Nie je povinný uprednostniť existujúcich zamestnancov.

Brániť sa ale môžeš aj napriek tomu. Môžeš podať žalobu o neplatné skončenie prac. pomeru a bude o tom rozhodovať súd. Musíš ale dostatočne zdôvodniť a preukázať, prečo je výpoveď neplatná.

dadis
Dnes o 04:13

@anonym_autor Podat zalobu o neplatne skoncenie mozes - ale myslim si, ze islo o poziciu na inom oddeleni, mas malu sancu vyhrat. Ale ak si to spises a podas sama, nemas co stratit. Ale pozor, vysledkom nebude, ze ta naspat privitaju... skor mozes ziskat mzdu spatna za nejake obdobie..