icon

Neznámá slečna mi jen tak zaplatila kávu. Stalo se Vám to taky někdy?

jennyska
Dnes o 07:52

Dobří lidé nevymřeli ❤️

Dnes ráno jsem šla nakoupit. Normálně chodím až po práci, ale dnes to nějak vyšlo jinak. Po cestě jsem dostala chuť na kávu v jedné pouliční bratislavské kavárničce, tak jsem si ji objednala. Viděla jsem terminál, takže jsem počítala s tím, že zaplatím kartou. Jenže hotovost u sebe nula, měla jsem jinou kabelku než obvykle. A platba přes QR kód nešla. Výpadek banky. Prostě nic.

Navrhla jsem, že částku převedu na účet, ale to prý bohužel neumožňují. Bylo mi to strašně trapné. Káva už byla hotová a já ji neměla jak zaplatit. Už jsem chtěla říct, že doběhnu domů pro hotovost a aspoň ji zaplatím, i když bych si ji už nevzala, protože by mezitím vystydla.A v tu chvíli se ozvala mladá slečna za mnou: Paní, já vám tu kávu vezmu.

Úplně mě to zaskočilo. Nejdřív jsem odmítala, že to určitě ne, že si dojdu pro hotovost. Ale ona trvala na svém. Řekla mi, že se jí něco podobného s platbou už několikrát stalo a vždycky ji někdo „pozval“. Tak že teď zase pozve ona mě. Stála jsem tam skoro bez slov a jen děkovala. V hlavě mi hned běželo, že skočím vedle do obchodu pro čokoládu a dám jí ji aspoň jako malé poděkování. Jenže slečna si vzala kávu s sebou a než jsem se vzpamatovala, byla pryč.

A tak jsem pak pila svou kávu a bylo mi hrozně hezky u srdce. Že jsou mezi námi lidé, kteří jsou nejen dobří, ale to dobro dokážou takhle nenápadně posílat dál.

Dnes jsem díky jedné neznámé slečně měla opravdu krásné ráno.

A pokud si to tady někdy přečte, ještě jednou děkuji. Jste skvělá a dobrosrdečná ❤️

Stalo se Vám někdy něco podobného, že Vás takto někdo noname na něco pozval nebo za Vás prostě něco zaplatil?

anonym_e0e6aa
Dnes o 07:57

@jennyska ja by som ti ju tiez zaplatila... velmi pekne od nej... verim, ze sa jej to vrati... a pravdepodobne tak spravila tiez preto, ze sama bola v rovnakej situacii

la_dolce_vita
Dnes o 08:00

Tiez by som to urobila, ved ma to nezruinuje a tebe pomoze..

katarinaba
Dnes o 08:00

Mne sa take nestalo, ale ja som raz zaplatila nakup jednej starej pani - v potravinach, pri pokladni zistila, ze si zabudla doma penazenku. Ledva chodila, v nakupe len zakladne veci, cca 11 EUR. A minule som zas bola kupit vo fitku synovi permanentku a bol tam chalan, ktoremu chybalo 1,50 na nieco. Tiez len hotovost potreboval. A to bol aj zazrak, ze ja som hotovost mala 😀 lebo tymto typom penazi mam zial vecne suchoty 😀 😀 😀

chrobak7
Dnes o 08:13

@jennyska Tomu sa hovorí "Pay forward". Láskavosť urobíš nie tomu, či ju urobil tebe, ale niekomu cudziemu, inému. A on ju oplatí zase niekomu inému. Je aj taký film s Kevinom Spaceym.

Ja som pred pár mesiacmi stretol jeden starší nemecký pár s kuframi na Štrkovci v BA. Hľadali autobusovú stanicu Nivy. Nejaký dobrák ich poslal k hotelu Nivy (kto pozná BA, tak vie, že hotel Nivy je pekne ďaleko od aut. stanice Nivy). Poslať ich tam MHD by bol pre nich zabijak, ešte viac by zablúdili. Ani ja nepoznám dokonale autobusové trasy. Tak som im povedal, že niečo vybavím v banke a na stanicu ich odveziem autom. Boli sme na stanici do 10 minút.

janina1127
Dnes o 08:21

Viackrát som spravila nejaké drobnosti, ktoré sa počítajú do kategórie dobrý skutkov. Zakaždým som bola prekvapená z toho, že tí ľudia boli úplne šokovaní, že niekto pre nich niečo spravil len tak 🙂

anonym_968a34
Dnes o 08:27

Diky za tip, vyskusam. 🙂

anonym_47e48b
Dnes o 08:29

Ja som raz zabudla doma peňaženku. Bola som v Lidli nákup som mala košíku ,až v pri pokladni som zistila že nemám peňaženku. Predavačka mi povedala, že mám môj nákup nechať tam bokom od pokladne a ísť domov pre peniaze. Tak som urobila. Keď som sa vrátila nákup ma pekne čakal pri pokladni v košíku. Tak mne sa to nestalo, nikto nič za mňa nezaplatil, keď som nemala peňaženku. 😀😀😀

vevesh
Dnes o 08:30

Zo 4 detmi sa mi to nestava😆😆ale ked som bola sama alebo este s prvorodenou, tak velmi casto- ona bola take krasne babo, ze furt jej niekto nieco kupoval a daval zadarmo🫣🫣🫣🤦‍♀️🤦‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️a ano, sem tam som davala par drobnych k nakupu, ak ludom nevychadzalo pri kase (a neboli to profesionalni "odr*bavaci" s prepacenim), a mne sa to tiez raz takto stalo...

anonym_625124
Dnes o 08:30

@jennyska mne sa to tiež stalo a tiež mi mladý chlapec, možno 15r zaplatil 😄 a ja som takto zaplatila zo svojho vrecka zákazníčke gaťky, lebo nám tiež vypadol terminál a ona nemala hotovosť, videla som, že asi nehoda...tak nebudem hnusná. Kolegyňa, však, na mňa pozerala, že to nemôžem. Ja som jej tie nohavičky nedala zadarmo, ale kúpila som ich za plnú sumu. ☝️😘

kalifka
Dnes o 08:31

Ono sú to maličkosti, ale s maličkostí sa skladá svet 🙂
Veľa krát som doplatila, čo chýbalo či deťom, alebo starším ľudom.

anonym_aa184d
Dnes o 08:35

@jennyska Pekné gesto. Mne sa to zatiaľ nestalo. Ja som raz doplatila jednej starej pani za nákup, lebo nemala pri sebe dosť peňazí, druhý krát som doložila " spoluobčianke", ktorej chýbalo pár eur, nakupovala len mlieko a plienky, tak prečo nie. Myslím, že takéto drobné veci nikoho finančne nepolozia, a druhému môžu veľmi pomôcť. Ľudia by mali ostať ľuďmi

anonym_478d55
Dnes o 08:36

@jennyska 🥹

anonym_ecf058
Dnes o 08:39

@jennyska to je síce pekné, ale čo ma viac zaráža je, že Češi žijúci na Slovensku "pořád mluví' na rozdiel od Slovákov žijúcich v Čechách 😱

marsmykkok
Dnes o 08:43

Chcela urobiť dobrý skutok, keby mám náladu a čas a je takáto situácia zachovám sa rovnako.

marsmykkok
Dnes o 08:52

Inak minule som videla na IG ako jedna baba pozvala bezdomovca na kávu a koláč. Bolo vidno že si to veľmi užíval, pre nás niečo obyčajné, pre neho niečo extra. Tiež veľmi pekný skutok za 5 eur urobiť niekomu možno naj zážitok za posledných 20 rokov... Toto ma celkom zaujalo a možno niekedy by som to urobila.

emjee
Dnes o 08:53
@anonym_ecf058

@jennyska to je síce pekné, ale čo ma viac zaráža je, že Češi žijúci na Slovensku "pořád mluví' na rozdiel od Slovákov žijúcich v Čechách 😱

@jennyska sú dva druhy ľudí, tí prví ti zaplatia len tak kávu a potom sú tu takí ako
@anonym_ecf058 ktorí si potrebujú rypnúť už len preto, že nehovoríš po slovensky. Drž sa tých prvých.

januska12323
Dnes o 08:55
@anonym_ecf058

@anonym_ecf058 radšej budem počúvať Čecha s češtinou ako babišovčinou

unicornlady
Dnes o 08:59
@emjee

@jennyska sú dva druhy ľudí, tí prví ti zaplatia len tak kávu a potom sú tu takí ako
@anonym_ecf058 ktorí si potrebujú rypnúť už len preto, že nehovoríš po slovensky. Drž sa tých prvých.

@emjee Ja si nemyslím, že to malo byť rýpanie do autorky, že prečo nehovorí po slovensky. Istotne to nikomu nevadí. Skôr poukázanie na to, že prečo Slováci v ČR (neviem koľkí) si neuchovajú svoju slovenčinu a hovoria po česky.
Ale napr. tuším Andrea Verešová sa snaží stále po slovensky hovoriť, aj keď žije v Česku.

biba_18

mne sa to stalo - zaplatil za mňa chlapík poplatok u lekára v hotovosti - a ja som mu to nemohla vrátiť platbou na jeho účet, lebo nemal na svk účet 😒

jennyska
autor
@anonym_ecf058

@anonym_ecf058 co tě na tom zaráží více? To, že si rozumíme cz-sk a je to ohromná výhoda (snad rarita ve světě) anebo to, že se Češi nepodvolili a prostě slovensky, byť rozumí, nemluví? 🙂 A že někteří Slováci po hodině v ČR už mluví? Mě je to například úplně ale fakt že úplně jedno, jak Slovák mluví v Česku a detto jak mluví Češi na Slovensku. Buďme rádi, že si rozumíme... ale pokud je toto tvůj jediný problém, který na Slovensku vidíš, tak jsi šťastný člověk a určitě se tím dále zabývej 🙂

jennyska
autor
@emjee

@emjee já reálně slovensky mluvím, myslím si, velmi obstojně, ale říkám si, proč bych Slováky ochuzovala o kus defacto cizí řeči, které rozumí a neustále si tak osvěžují paměť (a naši společnou historii 🙂 )? Ale chápu, že někdo je tak zarytý nacionalista, že mu to prostě nedá. Jsou prostě dva druhy lidí....

martinka17
Dnes o 09:00

Ja mám opačnú skúsenosť. Zvykla som občas niečo zaplatiť, niekomu niečo kúpiť. az sa mi stalo - pani nevedela zaplatiť za kávu, blbol jej mobil, kartu ani hotovosť nemala, priložila som moju kartu. Pani bola až nepríjemná, ako som to mohla spraviť a podobné reči, nech to ten barista zruší... :( Barista na ňu pozeral, že veď to je milé gesto a pani nevedela čo robiť, urazilo ju to. Odvtedy to nerobím.

anonym_3d1354
Dnes o 09:02
@anonym_ecf058

@anonym_ecf058 preco ja som nikdy nehovorila cesky ked som zila v cr,normalne stale po slovensky a preto,ze poculi konecne skvelo znelu slovencinu,kazdy si ma hned zapamätal.Aj kolegyne som ucila slovo Lubim ta.Im sa to slovo velmi pacilo.

anonym_2df2fd
Dnes o 09:02

Jasne, my s mužom fungujeme štýlom ,,dávaj a bude ti dopriate”. Samozrejme rozlišujeme kedy a komu nie bezhlavo, ale stále nechávam vyššie sprepitné keď som ozaj spokojná (nielen v reštaurácii), doplatiť keď niekomu chyba či kúpiť kávu alebo tým že pracujem v službách - urobiť svoju prácu zadarmo.

jennyska
autor
Dnes o 09:07
@anonym_2df2fd

Jasne, my s mužom fungujeme štýlom ,,dávaj a bude ti dopriate”. Samozrejme rozlišujeme kedy a komu nie bezhlavo, ale stále nechávam vyššie sprepitné keď som ozaj spokojná (nielen v reštaurácii), doplatiť keď niekomu chyba či kúpiť kávu alebo tým že pracujem v službách - urobiť svoju prácu zadarmo.

@anonym_2df2fd jste moc milí a děláte krásná gesta! Mě se sem tam stalo takové to běžné doplacení u kasy, když někomu chybělo pár centů nebo klasika posílání pár EUR na ludialudom, donio sbírky atd., ale v takovéto situaci, ve které jsem se já ocitla dnes, jsem nikdy nebyla v té opačné pozici, kdy bych mohla někoho cizích pozvat. A to je to - zareagovat úplně přirozeně, dobročinně a nečekat nic za to, to je ta krásná lidskost.

danica2711
Dnes o 09:08
@jennyska

@anonym_ecf058 co tě na tom zaráží více? To, že si rozumíme cz-sk a je to ohromná výhoda (snad rarita ve světě) anebo to, že se Češi nepodvolili a prostě slovensky, byť rozumí, nemluví? 🙂 A že někteří Slováci po hodině v ČR už mluví? Mě je to například úplně ale fakt že úplně jedno, jak Slovák mluví v Česku a detto jak mluví Češi na Slovensku. Buďme rádi, že si rozumíme... ale pokud je toto tvůj jediný problém, který na Slovensku vidíš, tak jsi šťastný člověk a určitě se tím dále zabývej 🙂

@jennyska "to, že se Češi nepodvolili a prostě slovensky, byť rozumí, nemluví" - pobavila si, fakt znak národnej hrdosti...

jennyska
autor
Dnes o 09:10
@martinka17

Ja mám opačnú skúsenosť. Zvykla som občas niečo zaplatiť, niekomu niečo kúpiť. az sa mi stalo - pani nevedela zaplatiť za kávu, blbol jej mobil, kartu ani hotovosť nemala, priložila som moju kartu. Pani bola až nepríjemná, ako som to mohla spraviť a podobné reči, nech to ten barista zruší... :( Barista na ňu pozeral, že veď to je milé gesto a pani nevedela čo robiť, urazilo ju to. Odvtedy to nerobím.

@martinka17 och... tak to bych neřekla. Ovšem, připouštím, že někomu to může být velmi nepříjemné a trapné - kdo ví, jak se v tu chvíli ten člověk cítí. Já jsem to např. až po pár chvílích vzala jako karmu - snažím se, tam kde to jde, pomáhat (fyzicky i finančně) a nikdy za to člověk nic nečeká zpět (to je přece podstata té nezištné pomoci, že jo 🙂 ) a dnes to vlastně mohlo být tohle gesto s kávou, prozměnu směrem ke mně. Kdo ví.... 🙂

biba_18
Dnes o 09:11

@marsmykkok my sme raz boli na pizzu a moj chlap takým malým cigančatam čo tam došli žobrať že nech si prídu sadnúť k nám 😲 jeden si sadol a stihol 1-2x zahryznúť, ale nabehla obsluha že ani náhodou ... ok, tak zabaľte mi tú pizzu a mne doneste ešte jednu takú ... tú zabalenú dal tým cigančatám, jedli ju pred pizzerkou a my sme počkali na ďalšiu ...

jennyska
autor
Dnes o 09:11
@danica2711

@jennyska "to, že se Češi nepodvolili a prostě slovensky, byť rozumí, nemluví" - pobavila si, fakt znak národnej hrdosti...

@danica2711 proč bychom tak měli mluvit? Jeden jediný relevantní důvod mi sem napiš prosím.

anonym_dc74bf
Dnes o 09:13
@jennyska

@emjee já reálně slovensky mluvím, myslím si, velmi obstojně, ale říkám si, proč bych Slováky ochuzovala o kus defacto cizí řeči, které rozumí a neustále si tak osvěžují paměť (a naši společnou historii 🙂 )? Ale chápu, že někdo je tak zarytý nacionalista, že mu to prostě nedá. Jsou prostě dva druhy lidí....

@jennyska v budúcnosti bude jedna vláda, budeme sa učiť jeden spoločný jazyk a hranice štátov aj nacionalizmus pominie