Kto je živnostník a nemá podnikateľský účet?

terezia98
3. apr 2025

Ahojte je tu niekdo kdo je živnostník a nemá podnikateľsky účet aj keď je od apríla povinný ? Ja som si ho založil v primabanke a veľmi toho banujem ….tak som sa chcela opýtať či sa na to niekdo vykašľal a proste si ho nezaložil

katarinaba
3. apr 2025

Z praxe nepoznam nikoho, kto by si ho neotvoril. To, ze ho nebudu pouzivat niektori, to viem, ale ze by si niekto nesplnil tuto povinnost - takeho som nestretla.
Mozem vediet, preco banujes? Zla volba banky? Alebo preco?

terezia98
autor
3. apr 2025

@katarinaba ja som si ho založila v banke kde mám aj osobný účet konkrétne primabanka kde som musela hneď vložiť 20€ aby tam bola nejaká čiastka a dnes druhý deň som tam bola v mínuse neviem kam tie peniaze sa vyparili …strhli mi za kartu 2,50€ a presne z tou sumou som tam bola v mínuse teraz to iste a bojím si tam nechávať peniaze keď odtiaľ miznú peniaze a internet baking mi nič neukazuje kde by sa vyparili na infolinke mi neporadili že mám prísť osobne len ja každý deň pracujem do večera ale budem musieť tam ísť ale proste som z rohoto strašne vytočená

michaela412
3. apr 2025

Na to že Tatra Banka a Slovenská sporiteľňa dávajú podnikateľský účet bezplatne, tak od Prima Banky je to dosť zlý ťah. No budeš musieť ísť do banky a buď ti to dajú bezplatne, alebo si otvor podnikateľský v inej banke, kde ho ponúkajú bezplatne. Za neotvorenie podnikateľského účtu hrozí pokuta

katarinaba
3. apr 2025

@terezia98 no ale toto s problematikou podnikatelskeho uctu kvoli TD nema nic spolocne. Skor zla volba banky, co ma mrzi. Ja sice primu mam, ale len na hypo.
Pokial sa dobre pamatam, tak prima chce aby na ucte bol vzdy nejaky minimalny zostatok - tych 20 EUR. Kedze toto drzi ako zabezpeku, nezapocitava to do zostatku a preto, ked si strhli poplatok za vydanie platobnej karty 2,50 EUR, tak ti to ukazuje, ze si v minuse, i ked im to v podstate nedlzis. Cize keby si tam teraz vlozila 10 EUR, tak tvoj zostatok bude 7,50 EUR, tych 20 EUR ti tam nebude zobrazovat. Ale tak by si to mala mat aj na osobnom ucte, ci?
Snad si to dobre pamatam.
Skus si otvorit penazenku, klikni si na ten ucet a potom este raz na to zelene pole hore na sipku - tam mas napisane: uctovny zostatok (vratane blokacie), disponibilny zostatok - to je to, co mozes vyuzivat a potom este vlastne prostriedky, to je bez nejakeho precerpania a tej blokacie (zabezpeky). Nizsie je aj uvedene, ze tam je blokacia a presne kolko.

katarinaba
3. apr 2025

@michaela412 aj Prima ma podnikatelsky zadarmo (vedenie uctu, nie ine operacie), ak tam ma osobny. To co jej strhli nie je poplatok za ucet, ale poplatok za vystavenie platobnej karty. To uz maju banky rozne, ci zadarmo, ci kartu na pockanie, ci poslu dodatocne.

michaela412
3. apr 2025

@katarinaba aha jasné, ja mám podnikateľský v SLSP a nič mi nestrhli, ani za kartu. A tak v dnešnej dobe sa to dá ľahko zmeniť. Stačí ísť do inej banky a hotovo

katarinaba
3. apr 2025

@michaela412 jasne, obzvlast teraz, ked sa banky predbiehaju. Len ona by potrebovala v tomto pripade potom zmenit aj osobny aj podnikatelsky, kedze potrebuje prevadzat peniaze z podnikatelskeho na osobny a chce neplatit transakcnu dan.
Toto su vsak tak nechutne praktiky bank - na internete stale, ze zadarmo, zadarmo, zadarmo - ale potom zistis, ze za ine veci platis, ze na to zadarmo musis mat nejaky zostatok, alebo tri dalsie ucty, alebo isty obrat, vyuzivat platobnu kartu a podobne. Je to hrozne, lebo nie kazdy tomu rozumie a nakoniec za ten ucet zaplati viac, ako v inej banke za ucet s poplatkom.

kathy7337
3. apr 2025

@terezia98 neboj, nestresuj sa. sú to len bloknuté peniaze, presne ako píše katarinaba.
ja som si v decembri tiež založila v prime podnikateľský účet, lebo tam mám súkromný a peniaze odtiaľ naozaj nemiznú. Nemusíš nič rušiť ani sa obávať.

sisska96
3. apr 2025

SLSP ponúkala podnikatelský učet zadarmo navždy.... žiadne poplatky nič

maranco
3. apr 2025

FIO má osobný aj podnikateľský účet zadarmo bez podmienok, aj vydanie kariet bez poplatku

V Prime by mi vadilo že si nemôžeš nastaviť na karte limit na platby cez internet, je spoločný limit na výber z bankomatu, platbu kartou v obchode aj platbu na internete a zmena limitu je za poplatok.

zic
3. apr 2025

@katarinaba terezia98
podobne sa mi stava kazdy rok... platim dane a banujem toho... zvazujem, ze prestanem platit... je to otravne je tu este niekto, kto nechce platit dane? 🙂 🙂

terezia98
autor
3. apr 2025

@michaela412 v primabanke tiež ponúkajú účet zadarmo čiže nechápem prečo tie peniaze na tom učte niesu ale z tým mi poradí asi iba banka

terezia98
autor
3. apr 2025

@katarinaba áno ďakujem už to chápem bohužiaľ mi toto pani v banke takto nevysvetlila :/ ja slm si tam založila aby som neplatila transakcnu daň a v primabanke mám aj pôžičku kvôli tomu ale neviem no ja ho nechcem ani používať ani kartu som si neaktivovala len mi tam budú chodiť peniaze ktoré si potom nakoniec prevediem na osobný

katarinaba
3. apr 2025

@terezia98 chapem, ale zial, s postupom bank v tomto pripade TD nesuvisi. Ani v tom nema nasa vlada prsty. Skor by som zvazila, ze by som si preniesla vsetko do inej banky. Alebo aspon podnikatelsky ucet a otvorila novy osobny tam. Ked si pozorne precitas podmienky, napr. uz spominana FIO, by mohla byt riesenim (za info vsak nerucim, necitala som ich podmienky). Osobny v PB mozes ponechat, asi aj kvoli uveru ho nemozes zrusit. Ale podnikatelsky a osobny v inej banke, ked budu zadara, tak usetris.

terezia98
autor
3. apr 2025

@katarinaba ďakujem o tom podnikateľskom porozmýšľam v inej banke len v PB mám osobný kde mám aj úver a plus tam mám prečerpanie nechcem mat dva osobne ale podnikateľsky určite inde založím niesom tu spokojná

maranco
3. apr 2025

@terezia98 v cenníku Primabanky pre podnikateľov máš tieto položky za 2.50€

Mesačný poplatok za platobnú kartu Mastercard Standard 2,50 EUR pokiaľ nie je zahrnuté v mesačnom poplatku za vedenie účtu

Vklad v hotovosti oprávnenou osobou 2,50 EUR

Poskytovanie služby Internet banking 2,50 EUR/mesačne

katarinaba
3. apr 2025

@terezia98 no ak nepotrebujes prevadzat peniaze z podnikatelskeho uctu, tak jasne, osobny nepotrebujes. Resp. sa zmieris so zaplatenim 0,4% TD z prevadzanej sumy na ucet mimo PB.

terezia98
autor
3. apr 2025

@maranco hlavne že majú všade že podnikateľsky zadarmo a nakoniec sú skryté poplatky :D

terezia98
autor
3. apr 2025

@maranco plus daň z finančných transakcii som si všimla že mi zobrali takze to sú take fejkove reklamy že PB má podnikateľsky zdarma

hopatko
3. apr 2025

@terezia98 ale ved tu dan platis statu a nie Prima banke

lenkakravcova
3. apr 2025

@terezia98 z každej odchádzajúcej platby z TU mimo osobný účet v tej istej banke ide poplatok štátu. V každej banke.

katarinaba
3. apr 2025

@lenkakravcova nezmysel, su platby, ktore su aj oslobodene. Odvody a dane, napriklad. Bud bud konkretna, alebo radsej nepis.

lenkakravcova
3. apr 2025

@katarinaba akým spôsobom budú oslobodené?
Banka pozná účet sociálnej poisťovne?
Ak áno, tak toto a zp bude jediná výnimka pre bežného živnostníka. A to predsa môže platiť aj z bežného účtu.
Preto si majú SZČO prevádzať výplaty na bežné účty, aby sa tým poplatkom vyhli. Čo zle som napísala?

maranco
3. apr 2025

@lenkakravcova výnimky/neplatenie transakčnej dane sú tu
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

lenkakravcova
3. apr 2025

@maranco vypísané som to videla. Len som zvedavá ako toto bude fungovať v reále. No o pár dní uvidíme pri platbe odvodov 🙂

maranco
3. apr 2025

@lenkakravcova už tu niekto písal že zaplatil odvody a banka strhla transakčnú daň, tak bude reklamovať, tuším to bola Prima

katarinaba
3. apr 2025

@lenkakravcova vsetko zle pises. Kazdy zivnostnik musi vsetky platby suvisiace s podnikatelskou cinnostou uhradzat z podnikatelskeho uctu, bez ohladu na to, ci su od dane oslobodene alebo nie. Taktiez bez ohladu akym sposobom si uplatnuje vydavky v podnikani. Ziadne, ze prevediem si na sukromny a odtial budem platit - toto je velmi nebezpecne, lebo ak zivnostnik zaplati nieco take zo sukromneho uctu, tak sa stane platitelom TD a bude musiet dan vypocitat, vykazat a uhradit sam. Plus este pokutu, vsakze.
Prevod na sukromny je preto vyhodny, lebo je bez TD a nasledne si moze vybrat peniaze z uctu. Keby peniaze vyberal z TU/PU, tak zaplati TD 0,8% neobmedzene z vyberanej ciastky.
Banky urcite maju zoznam uctov, kam poukazane platby budu oslobodene. A taktiez kazdy podnikatel ma iste povinnosti, ako ma identifikovat uhrady svojich odvodov. Takze ak toto vsetko spravi ako ma, banka mu TD nezrazi (i ked PB ma evidentne nejaku poruchu, mne TB ziadnu dan za odvody nezrazila, To sa vsak da reklamovat).

Ty si nejaka uctovnicka, podnikatelka, ekonomka? Ak ano, prosim, dopln si vzdelanie. Ak nie, sa na odborne temy nevyjadruj stylom, ze takto to je. Otazku poloz, informuj sa, ale neposkytuj rady a informacie.

lenkakravcova
3. apr 2025

@katarinaba a ako mu to v reále dokážu, že to bol náklad na firmu, ak má paušálne výdavky?
Ako reálne ako toto dokáže štát ?
Povie, že nemal náklady a dal si paušál a nič sa nebude diať, lebo sa to proste nedá.
Celý ten zákon je mimo.. s tým ešte bude xyz problémov ako to dostať prakticky do praxe.

katarinaba
3. apr 2025

@lenkakravcova podla stanoviska ma danovnik sam urcit, co je a co nie je vydavok spojeny s podnikanim. Ok, nakup mobilu mu nemozu popriet ako sukromny vydavok. Ale co ak ma pausal pisany na ICO? Leasing a plati dan z motorovych vozidiel? Co take kadernicky, manikerky, pedikerky a im podobne - ved pracuju v salonoch - pokial to nie su ich salony kupene na sukromnu osobu a prenajimaju si tieto priestory, zmluvy maju predsa na ICO. Pokial si niekto kupi vec na ICO, napr. kvoli vyhodnejsej cene - to vsetko predsa tym ico oznacil za vec suvisiacu s podnikanim. Mnohe veci sa daju velmi jednoducho dokazat.
Takze ver tomu, ze diat sa bude.
Nech uz je zakon akykolvek mimo, podmienky su dane. Kludne nech si kazdy robi podla seba, ale nech potom neplacu, ked ich budu sankcionovat.

hopatko
3. apr 2025

@katarinaba inak viem si predstavit ake Eldorado na SR nastane s tou nasou bezhranicne vynaliezavou mentalitou...pretoze tu sa veci robia len s tym vedomim, ze sak ako mi to dokazu? Tu sa korektnost, poctivost a svedomitost nenosi, cest vynimkam.