Predať byt so zlými susedmi alebo počkať?
Ahojte,
chcem sa poradiť ohľadom hypotéky, ak niekto bol v rovnakej situácii, alebo má vedomosti v tejto oblasti.
Pred 1,5 rokom sme s mužom kúpili byt a nasťahovali sa. Zistili sme, že za susedu máme psychicky narušenú osobu, ktorá v kuse vyvádza, nadáva, kričí alebo reve ako dieťa, proste čisté psycho (dospelá, býva s rodičmi, ktorých terorizuje). Okolnosti nie sú podstatné, jednoducho je to neriešiteľné, nie je s nimi reči.
Čakali sme, či sa to nezlepší, či si nezvykneme, atď. Pôvodne sme chceli počkať 5 rokov, aby sme nemuseli platiť daň zo zisku z predaja, aj aby sme vyčerpali možnosť daňového bonusu za zaplatené úroky. Každopádne, je to teda teraz 1,5 roka a už sme psychicky vyčerpaní a v depresii. Vieme, že určite tu zostať nechceme.
Sú teda nasledovné možnosti: byt hneď predať a skúsiť hľadať iný. Problém je ten, že ceny výrazne stúpli, síce predáme byt drahšie než sme kúpili, ale zaplatíme daň zo zisku, a druhá vec je, že máme stále rovnaký plat, takže výrazne väčšiu výšku splátky nám banka aj tak neschváli, takže by sme museli hľadať menší/horší byt. A neviem ani, ako sa stavia banka k situácii, že by sme vyplatili hypotéku a rovno chceli druhú na inú nehnuteľnosť.
Ďalšia možnosť by bola byt dať do prenájmu a zatiaľ ísť bývať taktiež do prenájmu. Otázne je, ako dlho by nejaký nájomca v byte s takými susedmi vydržal. Nájomca by nám však aj tak pravdepodobne nepokryl všetky náklady, mali by sme teda náklady na náš nájom + nejaké výdavky ešte za ten byt.
Tretia možnosť by bola byt predať a ísť na čas do prenájmu, kým sa nedáme mentálne trochu dokopy.
Zhrnutie: rozhodujeme sa, či byt predať hneď, alebo čakať aspoň tých 5 rokov, kým naberie viac na cene. Problém je, že na cene naberú aj iné nehnuteľnosti, a momentálne nemáme ani jeden veľkú perspektívu lepšieho platu a ani v priebehu tých 5 rokov nečakáme výraznú zmenu.
A to aké máte steny že tak počúvate? Ja by som dala izoláciu. Však keď ku Vám nechodia, tak vo svojom nech robia čo chcú Dakedy aj my sme mali susedov keď sa rozvádzali vkuse sa hadali a bili.
moj osobny nazor, ceny su tak vypukle ze podla mna extra neporastu hore ak ste z toho vycerpani isla by som rovno do predaja a kupi noveho. tiez sme mali taku susedu VDAKA BOHU odstahovala sa cela rodina a ziadne odhlucnenie nepomohlo
Izoláciu protihlukovu? By nepomohlo?
Lebo ťažká situácia fakt
@anonym_24521c nie je šanca
A to aké máte steny že tak počúvate? Ja by som dala izoláciu. Však keď ku Vám nechodia, tak vo svojom nech robia čo chcú Dakedy aj my sme mali susedov keď sa rozvádzali vkuse sa hadali a bili.
@anonym_833520 úžasný prístup. Keď raz niekto býva v bytovke ,tak prijíma domový poriadok, ktorý hovorí o tom, že nemá svojím konaním brániť kľudnému nažívaniu ostatných.
čo hovoria na to ostatný susedia? neriešili ste to na domovej schôdzi?
neskúšali ste častejšie volať políciu?
nejakým spôsobom ich vypudiť aby sa oni odsťahovali
@anonym_58d350 je to nepodstatné, my sme proste rozhodnutí, že tu nechceme ostať. nemám už ani nervy sa tu o tom rozpisovať, proste bývajú tu 40 rokov, pred nami tu bývali viacerí a všetci sa odsťahovali. Susedia nebývajú priamo pod nimi, takže to nepočujú až toľko.
To je fakt ťažké, netuším, co sa da robiť, len rozmýšľam, ze ak byt predáte a toto zatajíte, tak ci to nemôžu noví majitelia napadnúť. Vám toto povedali, keď ste ho kupovali? Išla by som sa poradiť s pravnikom, ci sa to nedá napadnúť.
Mám pre teba dobrú správu ohľadom hypotéky: nemusíte žiadať o úplne nový úver a znova prechádzať posudzovaním príjmu v banke. Banky umožňujú tzv. prenos záložného práva na inú nehnuteľnosť. Predáte tento byt, hypotéku si prenesiete na nový a podmienky aj splátka vám zostanú rovnaké (pokiaľ bude mat nový byt dostatočnú hodnotu pre banku).
Čo sa týka dane z predaja do 5 rokov – platí sa len zo zisku (rozdielu cien) a do nákladov si môžete započítať všetky zaplatené úroky, poplatky banke, katastru, províziu realitke či rekonštrukciu. Vo výsledku tá daň nebýva až taká drastická.
Prenájom určite neodporúčam – ak je suseda problémová, nájomníci budú utekať a budete mať len ďalší stres.
Určite nečakajte 5 rokov. Psychické zdravie a pohoda domova sú prednejšie než akýkoľvek daňový bonus.
To je fakt ťažké, netuším, co sa da robiť, len rozmýšľam, ze ak byt predáte a toto zatajíte, tak ci to nemôžu noví majitelia napadnúť. Vám toto povedali, keď ste ho kupovali? Išla by som sa poradiť s pravnikom, ci sa to nedá napadnúť.
@lukbe Správanie suseda sa podľa Občianskeho zákonníka neberie ako technická alebo právna vada samotného bytu (ako napr. statika či zatekajúca strecha). Noví majitelia by na súde len veľmi ťažko presadili odstúpenie od zmluvy alebo zľavu z ceny. Pri obhliadkach je však najlepšie nič nezavádzať a nezatĺkať, ak sa priamo spýtajú.
A keby sa dali do súdneho sporu s človekom, čo im byt predal pred rokmi, bol by to proces na dlhé roky s neistým výsledkom, stál by kopu peňazí na právnikov a po celý ten čas by v tom byte museli ďalej žiť.
@pat_kov predaj do 5 rokov bude znamenat aj zapaltit zo "zisku" zdravotny odvod. Asi by som to skor riesila odhlucnenim, izolaciou stien.
@pat_kov za 5 rokov budete na psychiatrii. Necakaj.
Ano vyplatila som stary uver a po potvrdeni o vyplateni som hned ziadala novy uver na iny byt. Len pozor cas medzi predajom a kupov nemusi vyjst. Mne prevod trval 2 mesiace, to som byvala v podnajme lebo stary byt uz bol predany a novy prebiehal zapis na katastri + cas vystahovania povodnych majitelov
@anonym_58d350 a kde sa odsťahujú nevieš? majú postihnuté dieťa, rodičia sú asi Ok. rodičia trpia, kde by si ich chcela chudákov vyštvať.
By som ti priala mať dieť a s psych. diagnózami.
štát ti nepomôže a susedia ťa ešte budú chcieť vysťahovať aj z tvojho.
"Super život" . Ľudskosť z teba priam srší.
Mám pre teba dobrú správu ohľadom hypotéky: nemusíte žiadať o úplne nový úver a znova prechádzať posudzovaním príjmu v banke. Banky umožňujú tzv. prenos záložného práva na inú nehnuteľnosť. Predáte tento byt, hypotéku si prenesiete na nový a podmienky aj splátka vám zostanú rovnaké (pokiaľ bude mat nový byt dostatočnú hodnotu pre banku).
Čo sa týka dane z predaja do 5 rokov – platí sa len zo zisku (rozdielu cien) a do nákladov si môžete započítať všetky zaplatené úroky, poplatky banke, katastru, províziu realitke či rekonštrukciu. Vo výsledku tá daň nebýva až taká drastická.
Prenájom určite neodporúčam – ak je suseda problémová, nájomníci budú utekať a budete mať len ďalší stres.
Určite nečakajte 5 rokov. Psychické zdravie a pohoda domova sú prednejšie než akýkoľvek daňový bonus.
@anonym_4b3d1d Teoreticky sa to da ale prakticky neverim, ze existuje predavajuci, ktori dovoli kupujucemu preniest si na jeho byt hypoteku, kym nie je transakcia dokoncena. Riesila som to iste. Je to takmer nemozne a z pohladu predavajuceho aj velmi nerozumne. Ja som to nakoniec vyriesila tak, ze som hypoteku preniesla na nehnutelnost rodicov a o nejaky cas potom na moj novy byt.
@anonym_58d350 a kde sa odsťahujú nevieš? majú postihnuté dieťa, rodičia sú asi Ok. rodičia trpia, kde by si ich chcela chudákov vyštvať.
By som ti priala mať dieť a s psych. diagnózami.
štát ti nepomôže a susedia ťa ešte budú chcieť vysťahovať aj z tvojho.
"Super život" . Ľudskosť z teba priam srší.
@anonym_cbe9a8 keď dospelý človek terorizuje okolie, má sa liečiť a podľa možnosti dostať to pod kontrolu a nie kvôli nemu budú trpieť všetci naokolo
Ahoj, ak mate dobru hypo, vobec nemusite vyplacat a brat novu. Robili sme to tak uz dvakrat, pred par rokmi sme kupovali byt, pred rokom dom, na ktory sme z nasho bytu prenasali hypo. Presne preto, lebo sme mali vyhodnu hypo a nechceli sme brat novu, co uz by tak vyhodna nebola. A uz by nam ani nedali, kedze dovtedy pribudli deti a moj prijem nikde... Ak mas k tomu nejake otazky, kludne sa pytaj. Ale bezne sa to robi.
A ako hovoris, cakat nema zmysel, lebo ako bude na cene naberat Tvoj byt, tak budu naberat aj ostatne nehnutelnosti.
To, ze niektori byty predavaju aj pred 5 rokmi a zmenezuju tak aby nemuseli platit dan z rozdielu, ani nebudem hovorit ani rozoberat, nikoho na take konanie nenavadzam (!), len konstatujem, ze sa to bezne robi. 🙂
@anonym_4b3d1d Teoreticky sa to da ale prakticky neverim, ze existuje predavajuci, ktori dovoli kupujucemu preniest si na jeho byt hypoteku, kym nie je transakcia dokoncena. Riesila som to iste. Je to takmer nemozne a z pohladu predavajuceho aj velmi nerozumne. Ja som to nakoniec vyriesila tak, ze som hypoteku preniesla na nehnutelnost rodicov a o nejaky cas potom na moj novy byt.
@anonym_362b58 zaujimave, my sme tak uz dvakrat prenasali a nemali s tym problem. A to islo o uplne cudzich ludi a o vyrazne vyssiu cenu novej nehnutelnosti. Takze aj prakticky sa to da, aj ked Ty si to stastie teda nemala...

Izoláciu protihlukovu? By nepomohlo?
Lebo ťažká situácia fakt