Ako zaradiť viac sacharidov bez spracovaných potravín?

22. apr 2025

Posledne roky som sa intuitivne stravovala nizkosacharidovou dietou. Chcela by som skusit zaradit viac sacharidov lebo potrebujem viac energie na sport. Bola som na merani, kde mi odbornik vypocital prijat 183g sacharidov za den. Viem, ze vas tu je vela co si trackujete kalorie v tabulkach, tak by som sa chcela poradit, ze co vlastne jete ked chcete prijimat sacharidy a zaroven nejest sprocesovane potraviny. Robila som si predbezny rozpis jedla na zajtra a keby som si na veceru nepridala 120g razneho chleba, tak nemam sacharidy ani v polovici 😀 chlieb nie som zvyknuta jest ani kupovat. Moja strava doteraz spocivala zvacsa z masa, zeleniny, syrov, vajec, mliecnych produktov. Ryzu nejem lebo mi nechuti a jest cestoviny len kvoli tomu aby mi "sedeli" sacharidy sa mi nezda ako ideal diety. Taktiez strukoviny ani tofu nepripada do uvahy. Ked to tu tak pisem tak rozmyslam, ze ci sa na to radsej nevykaslat a nepokracovat v tom co doteraz ale chcela by som aspon vyskusat zaradit viac sacharidov len fakt neviem z coho ich mam brat.

ivinkapink
22. apr 2025

Akoze ja vzdy rozmyslam, kde priskrtit sacharidy 🙈 ja teda normalne prilohy jem, bola by som hladna..a co zemiaky? Ovocie? Aj tam su sacharidy...

autor
22. apr 2025

@ivinkapink Ja pozeram, ze by som mala priskrtit protein 😀 Aj ja jem prilohy k hlavnemu jedlu, no zvycajne je to zelenina a tam nie je tych sacharidov tolko aby mi to vyplnilo limit. Dokonca som si na zajtra napisala do tabuliek ako snack cele mango a stale mam malo.

marianarem
22. apr 2025

Bio susene ovocie, med, dzem z cisteho ovocia, ovocne pyre, quinoa, cestoviny z tvrdej psenice, bulgur alebo kuskus, kesu orechy, tigrie orechy, ovsene vlocky.

vanilkovazmrzka
22. apr 2025

Chcela by som mat tento tvoj “problem” 😃

biba_18
23. apr 2025

@vanilkovazmrzka ono to reálne problém je, nemá energiu na šport a to minimum sacharidov spotrebuje mozog…

biba_18
23. apr 2025

je to nastavenie tvojej hlavy, tvoje rozhodnutie, žiadne intuitívne stravovanie v tom nevidím… chlieb nie (ražný je najlepšia voľba), ryža nie, zemiaky nie, ovocie nie… tak potom čo?? 🤷‍♀️
ja veľmi prílohy nevyváram, kvôli času, ale kuskus alebo bulgur sa varia samé, a väčšinu sacharidov prijímam z ražného chleba a ovocia… a vyslovene keď mi chýba cukor - hlavne pri cvičení - pred tréningom beriem vždy hroznový cukor…

autor
23. apr 2025

@biba_18 intuitivne som myslela v zmysle, ze som si netrackovala jedlo ale mas pravdu, asi som to v tomto vyzname nepouzila spravne. Dakujem za tipy.

zmrzlinka2021
23. apr 2025

@ivinkapink a prečo škrtiť sacharidy? To bolo moderné voľakedy. Dnes vieme, že ide o to či si v kalorickom deficite alebo nie

biba_18
23. apr 2025

tiež som viac masová, takže ti rozumiem ...

biba_18
23. apr 2025

@zmrzlinka2021 lenže to nejde iba o sacharidy, myslím že ona škrtí preto aby ich nemala priveľa vzhľadom na ostatné makroživiny ...
a vyslovene na sacharidoch aj keď v deficite sa dlhodobo nedá fungovať - to ti potom chýbajú aj proteiny aj tuk ...

autor
23. apr 2025

@zmrzlinka2021 neviem ako @ivinkapink ale ja ked som este pred rokmi sacharidy neobmedzovala, tak som sa po nich citila strasne tazka. Keby som si dala na ranajky ovsenu kasu tak to si mozem rovno ist znovu lahnut do postele. Detto ryza na obed. Mam pocit, ze tych sacharidov musim zjest velke mnozstvo na objem aby som sa citila syta a mam po nich tazko v zaludku. Chcem ich zacat prijimat vyslovene kvoli tomu, ze sa venujem vytrvalostnemu sportu.

livuska124
23. apr 2025

Vravíš, že ryža ti ako príloha nechutí, tak potom zemiaky, bataty, kuskus, quinoa, proso, bulgur, amarant, pohánka, pšeno,.... nejaké ovocie na desiatu, kúsok celozrnného chleba na večeru. Keď si dáš prílohu k mäsu na obed, nebudeš musieť zjesť toľko chleba na večeru (ja si dávam na večeru tak 60g chleba, množstvo prílohy k obedu závisí od ďalšieho príjmu cez deň, ale väčšinou sa to pohybuje medzi 150 -180 g a na raňajky často ovsené vločky, takých 40g). Treba si to rozvrhnúť, ku každému jedlu niečo, aby si nemusela potom večer naháňať sacharidy. Tiež by mi nechutilo na večeru spráskať 120g chleba 😀

vakatko
23. apr 2025

Mám rada šaláty z bezlepkových obilnín pohánka, pšeno, quinoa, amarat na nete je veľa receptov.

ivinkapink
23. apr 2025

@zmrzlinka2021 lebo ja som vyslovene sacharidova, ostatne by som nepotrebovala🙈 milujem pecivo, mliecne vyrobky, ovocie....

janci27
23. apr 2025

Autorka, tiez sa ich snazim obmedzovat (u mna to chce ale velmi silnu volu, ktoru casto stracam 😀), presne z rovnakych dovodov ako pises. Obdivujem ta, ze sa ti to podarilo

autor
23. apr 2025

@janci27 Drzim palce! Mne to nejaky cas trvalo ale zas potom ked si zvyknes, tak to pojde samo. Ten pocit nasytenia bez zatazeneho brucha bol super. Aj sa mi zlepsila plet ale to bolo asi skor z celkoveho vyradenia sprocesovanej stravy. Drzim palce!

janci27
23. apr 2025

Mas pravdu s tou pletou, mam to uz odskusane, ked som vyrazne znizila sacharidy, hlavne pecivo, tak plet bola krajsia.

sense
23. apr 2025

Keď nie ryža ani zemiaky ani cestoviny tak ešte je bulgur, quinoa, sladké zemiaky, kukurica a hrášok , kuskus , pohánka.... Jeden banán a hneď máš kopec sacharidov

autor
23. apr 2025

Inak mozno smiesna otazka ale v kalorickych tabulkach zadavam gramaz pred tepelnou upravou? Konkretne napriklad pri cestovinach z cocky.

sense
24. apr 2025

Ano