icon

Aké máte skúsenosti s útulkami?

6. dec 2025

Aké máte skúsenosti s útulkami? Chceli by sme psa, pôvodne sme zvażovali, že adoptujeme, ale po návšteve 2 útulkov som zmenila názor, radšej kúpim.
Išli sme s jasnou požiadavkou, ktorú nikto nemal ochotu rešpektovať a pretláčali si svoje. V druhom útulku na prvej návšteve psa nedajú, budú si preverovať rodinu, osobnou návštevou a viazať na kastráciu a kontakt so súrodencami psa. Útulok máme 70 km, naozaj nie som ochotná tam chodiť ako na klavír.
Podotýkam poplatky sa pohybovali nad 170 eur, to si fakt môžem kúpiť bez PP psa a nikto ma nebude na nič viazať a otravovať. Mali sme tak psa aj doteraz, ale chceli sme dať šancu útuláčikovi.

Strana
z2
doriiis
6. dec 2025

Toto odrádza aj mňa. Momentálne psa nechcem, ale občas preluskam stránky útulkov a keď vidím, že aké podmienky si dávajú niektoré útulky, tak to už je moc. Ako keby si si išiel dieťa adoptovať. Radšej si zoberiem nejaké nechcené stena priamo od majitela

anonym_ae36c7
6. dec 2025

Lásku viete dať aj inému nechcenému psovi nemusí byť z útulku, ale kupovať psa by som nekupovala, tak podporíte nelegálne množenie.

anonym_7ce286
6. dec 2025

Kastráciou sa predchádza ďalšiemu množeniu. Preveriť človeka, ktorému zvieratko dávajú, mi tiež príde ako samozrejmosť. S akou jasnou požiadavkou ste do útulku išli, že ju nechceli akceptovať?

janagem
6. dec 2025

Ak to bola náhodná návšteva - žiadne dohodnutie dopredu nič? Tiež by som psa nedala. Aj to je preverenie rodiny. Veď neviete ci vám ten pes sadne či nie. Ak nie tak by ste ho aj tak museli viesz späť, nie je pre vás jednoduchšie ísť a zistiť ako sa správa s vami na prechádzke? Kamoška takto brala z KE do ba - prvá prechádzka a na druhý deň ho brali. Prespali v Košiciach. Kastrácia je úplné normálna a bežná požiadavka - zabraňuje premnozovaniu (ten útulok sa stará práve o situácie, kde n to ľudia kašľu a milujem toto "príroda sa postará"), a preverenie rodiny nie je nič hrozne - viete prečo? Aby si nedoptoval psabiekto v nájme, komu prenajímateľ nedovolil zviera a o pol roka, rok ho musel vyhadzovať.

Mám dvoch psov z útulku, v zmluve ktorú som podpísala ja mám dokonca povinnosť vrátiť im psa, nech by sa stalo čokoľvek prečo si ho už viac nebudem môcť nechať.

Vám sa to možno zdá hrozne, všetky podmienky ale tu sa jedná o xyz zvieratiek, ktoré tie ozka vychovali - v niektorých prípadoch flaskovali, alebo sa starali pri iných vážnejších zraneniach a teraz ho majú dať do ruky prvému pocestnemu??? Prečo? Ja mám skúsenosť, kde bola podmienka že napríklad mačka musí byť len vo vnútri, kvôli zdravotným problémom, panička súhlasila a o pol roka som maca viezla ja na veterinu, lebo však "mačky majú byť aj von" a maca zomrelo na otravu lebo ženská nevie že nemôže len tak hocikam vonku hádzať jed. A to nebola mačka z útulku, s ktorým spolupracujem ani. Takže určite treba overovať rodiny.

anonym_8aa989
6. dec 2025

@anonym_autor tiež nás sám útulok svojim arogantným chovaním odradil od adoptovanie a radšej sme si psa kupili. Horšie alo pri adoptovaní dieťaťa ( a to sme si prešli)

janagem
6. dec 2025

Veľa ľudí netusi, aká je práca v útulkoch a ozkach zložitá a nakladá a že vo velmi veľmi veľa prípadoch to robí len jedna alebo dve dobré duše, ktoré tie zvieratká ozaj trápia.

Určite ste chceli clena rodiny, tak skuste pochopiť aj tú druhú stranu, ktorej to malé odchadza.

katica06
6. dec 2025

@anonym_autor mňa ani nenapadlo zobrať si psa ,,na blint,, čo ak sa na druhý deň vyskytne problém podáš reklamáciu? Vrátiš psa? Chodili sme do útulku keď sme vedeli,po dobu dvoch týždňov My sme to chceli....
Keby som mala psa od inokade tak by bol kastrovaný a čipkovaný. Poplatok bol 50€. Položme si ruku na srdce kde zaplatim za očkovanie+čipovanie+ kastráciu takú sumu.
Žiadne iné podmienky nemali.
Ak más auto tak 70 km je malina

autor
6. dec 2025
@anonym_7ce286

Kastráciou sa predchádza ďalšiemu množeniu. Preveriť človeka, ktorému zvieratko dávajú, mi tiež príde ako samozrejmosť. S akou jasnou požiadavkou ste do útulku išli, že ju nechceli akceptovať?

@anonym_7ce286 povedali sme, že aké plemeno chceme, vek, plus, musí to byť pes a oni si išli svoje.

anonym_b9f62b
6. dec 2025

Mam psa uz 5rok z cestazadomovom.sk vyplnila som dotaznik, ktory poslali do MSG spravy, jeden den vencenie, o tyzden som uz brala domov. Mozem len odporucat. Poplatok vtedy bol 50€ ale odvtedy urcite sa dvihol.

anonym_7ce286
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_7ce286 povedali sme, že aké plemeno chceme, vek, plus, musí to byť pes a oni si išli svoje.

@anonym_autor akože nechcite ročného psa maltezáka, vezmite si 15 ročnú fenku SAO?
Jasné, že nevyhovujú požiadavke typu :"chceme mladého psa Čau-čau, chceli by sme ho pripúšťať, tak ho za nič na svete nevyjadrujeme"

anonym_33a5ce
6. dec 2025

Kedysi som s kolegynou v praci organizovala zbierky pre utulok v praci, zbierali sa aj veci, aj peniaze. Ani nechcem popisovat, aky bol problem umiestnit nejake veci. Pytali sme sa vopred, co by potrebovali, tak ze matrace, deky, krmivo, dezinfekciu, nieco na odcervenie a tak. Nazbierali sme a potom zrazu problem. Take krmivo nechcu, oni davaju ine (podotykam, neslo o ziadne lowcostove krmivo, ale prevazne N&D a pod) - akoze dokazem nad tym privriet oko, ze mozno maju psikov, ktori su zvyknuti na ine. Ale myslim, ze pre novo prichodzich psikov, co su z tazkeho prostredia, vyhladovani, by mohlo byt aj taketo krmivo. Nezoberu ani konzervy, ani kapsicky. Ok. Matrace nechcu take, ale ine. Deky tiez, take nie, len zateplene. Sakra. Ked kazdy tyzden davam na socialne siete srdcerevuce statusy o tom, ze zvieratka umru od hladu a umrznu, lebo nic nemaju, tak beriem, co mi ludia daju, ci? To nebola skusenost s jednym utulkom, ale s niekolkymi, pritom sme sa vopred pytali. U mna utulky tymto fakt klesli dost. Pride mi, ze niektori uz nevedia, co od dobroty a nie som si ista, ci robia vsetko len pre dobro zvierat, alebo tam ide aj o nieco ine.

renesance80
6. dec 2025

@anonym_autor podporujete tym mnoziarov a utulky si davaju preto take podmienky , lebo nechcu aby sa pes opat vratil do utulku

autor
6. dec 2025
@katica06

@anonym_autor mňa ani nenapadlo zobrať si psa ,,na blint,, čo ak sa na druhý deň vyskytne problém podáš reklamáciu? Vrátiš psa? Chodili sme do útulku keď sme vedeli,po dobu dvoch týždňov My sme to chceli....
Keby som mala psa od inokade tak by bol kastrovaný a čipkovaný. Poplatok bol 50€. Položme si ruku na srdce kde zaplatim za očkovanie+čipovanie+ kastráciu takú sumu.
Žiadne iné podmienky nemali.
Ak más auto tak 70 km je malina

@katica06 nešli sme na blint, dohodli sme sa, že prídeme.
Vieš čo, boli otras arogantní a toho psa radšej kúpim. Smutné je, že chudobné a opustené deti nikoho tak netrápia, ako zvieratá. Prehnané požiadavky a to správanie. Ja som im obed nezjedla.

katica06
6. dec 2025
@anonym_autor

Vieš čo, boli otras arogantní a toho psa radšej kúpim. Smutné je, že chudobné a opustené deti nikoho tak netrápia, ako zvieratá. Prehnané požiadavky a to správanie. Ja som im obed nezjedla.

@anonym_autor s nicím takým som sa u nás nestretla

katica06
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor keď ste tam volali, tak si sa rovno pýtala na podmienky? Že kedy budete môcť zobrať psa? Atď.... Čo ti vadí na kastrácii?

autor
6. dec 2025
@katica06

@anonym_autor keď ste tam volali, tak si sa rovno pýtala na podmienky? Že kedy budete môcť zobrať psa? Atď.... Čo ti vadí na kastrácii?

@katica06 nikdy sme psa nemali na rozmnožovanie, ale ani kastrovaného. Nemienim ho dávať kastrovať do 60 dní.
Povedal mi pán, že pes sa dá zobrať, keď sme prišli slečny tvrdili opak. Bola tam 1 pani, stalo sa jej to isté.
Naozaj nie som ochotná akceptovať, aby chodili obzerať byt kde a ako žijeme, nie je to dieťa, je to pes. Ako oni nemajú dôveru voči ľuďom, ja mám mať dôveru, voči nim, cudzím v byte?
Akože nie, za mna útulok už do úvahy neprichádza.

autor
6. dec 2025
@anonym_7ce286

@anonym_autor akože nechcite ročného psa maltezáka, vezmite si 15 ročnú fenku SAO?
Jasné, že nevyhovujú požiadavke typu :"chceme mladého psa Čau-čau, chceli by sme ho pripúšťať, tak ho za nič na svete nevyjadrujeme"

@anonym_7ce286 chceme iba výlučne psa, fenku nie a chceme plemeno vhodné k dieťaťu. Okrem toho, neprichádza do úvahy čivava a yorkshire. Už je jedno, psa si kúpime. Bez PP vyjde o pár desiatok eur viac, ako tu.

pribinak
6. dec 2025
@anonym_33a5ce

Kedysi som s kolegynou v praci organizovala zbierky pre utulok v praci, zbierali sa aj veci, aj peniaze. Ani nechcem popisovat, aky bol problem umiestnit nejake veci. Pytali sme sa vopred, co by potrebovali, tak ze matrace, deky, krmivo, dezinfekciu, nieco na odcervenie a tak. Nazbierali sme a potom zrazu problem. Take krmivo nechcu, oni davaju ine (podotykam, neslo o ziadne lowcostove krmivo, ale prevazne N&D a pod) - akoze dokazem nad tym privriet oko, ze mozno maju psikov, ktori su zvyknuti na ine. Ale myslim, ze pre novo prichodzich psikov, co su z tazkeho prostredia, vyhladovani, by mohlo byt aj taketo krmivo. Nezoberu ani konzervy, ani kapsicky. Ok. Matrace nechcu take, ale ine. Deky tiez, take nie, len zateplene. Sakra. Ked kazdy tyzden davam na socialne siete srdcerevuce statusy o tom, ze zvieratka umru od hladu a umrznu, lebo nic nemaju, tak beriem, co mi ludia daju, ci? To nebola skusenost s jednym utulkom, ale s niekolkymi, pritom sme sa vopred pytali. U mna utulky tymto fakt klesli dost. Pride mi, ze niektori uz nevedia, co od dobroty a nie som si ista, ci robia vsetko len pre dobro zvierat, alebo tam ide aj o nieco ine.

@anonym_33a5ce v škole mali zbierku pre útulok, kúpila som granule strednej triedy, žiadny shit, ale ani tie najlepšie. Nechceli ich.
Tak som si povedala, že toto bolo prvý a posledný krát čo som ich podporila.

Keď sa robí zbierka pre útulky matky s deťmi, tak tam taký cirkus nerobia že aké potraviny a značku áno a aké nie

Najskôr placu že majú všetkého malo a potom ohrnu nosom. Taký havkac z ulice je naučený zrat vserko tak nech sa nehrajú že žerú tie psi tam žerú lososa a kaviarne

autor
6. dec 2025
@anonym_33a5ce

@anonym_33a5ce my sme chceli dať matrace do útulku, nechceli. Chceli peniaze, takže tiež si myslím, že to je iba nariekanie po Fb, ako sa majú zle.

janulik2008
6. dec 2025

Mne nejde do hlavy to ze pes musi byt vnutri.
Akoze chapem z akeho prostredia psy su ale nie kazdy chce dovmutra.

marsmykkok
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_7ce286 chceme iba výlučne psa, fenku nie a chceme plemeno vhodné k dieťaťu. Okrem toho, neprichádza do úvahy čivava a yorkshire. Už je jedno, psa si kúpime. Bez PP vyjde o pár desiatok eur viac, ako tu.

@anonym_autor Prosím nepodporuj množiarne. Normálne si nájdi na bazosi niekoho kto neustrážil fenku a ponúka nejaké šteniatka kríženca zadarmo alebo za veterinárny poplatok.

anonym_4851fd
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor už vidím ako si kupujete s
psika od množky, také nemajú podmienky . Lebo ty nie si ochotná. Prídeš zoberieš a dovi dopo

abbey1
6. dec 2025

Nie je útulok ako útulok. To je svätá pravda. Tiež máme rôzne skúsenosti. Keď však čítam autorku a rôzne komenty tu, tak mi je jasné, že väčšina ľudí ani netuší, aká je práca v útulku.
Skúste dávať na striedačku rôzne granulky a na druhy deň riešiť hnačky psov a upratovať to po nich.
Že cgu len určité deky a matrace? No neprajem vám vidieť, čo dokážu narobiť tie psíky s nevhodným druhmi matracov. To isté, keď im ľudia nosia paplóny a periny a rozčuľuje ich, že to útulok odmieta vziať.
Podmienka rýchlej kastracie a kontroly psíka v domácom prostredí je úplne legitímna.
Veď ide o ochranu toho psíka. Nikto nejde kontrolovať vaše zariadenie a vybavenie domácnosti.
Keby ste mali toľko zlých skúsenosti s adopcia i zvierat, tiež by ste na problém pozerali inak.
Ak prístup v danom útulku nebol ôk, skúste iný útulok. Kúpiť psa z množiarne ozaj nie je skutok hodný milovníka zvierat.

anonym_6ab812
6. dec 2025

@anonym_autor Podporiť mnoziaren v dnešnej dobe nikto pricetny neurobí. Tak vas naozaj prosím, toto nerobte. Mam fenku z množiarne a nie je to pekný pohľad na rodičov tých bez PP šteniatok.
A k tomu utulku. Chodím do útulku i Mam psa z útulku, zaplatila som poplatok a dala im este dvojnásobok, tie útulky musia z niečoho fungovať. A radšej tie peniaze dat útulku za psa, nez mnozitelovi. Aj osobnú návštevu u nas doma som im navrhla a absolvovala dlhu komunikaciu i cestu do tohto utulku, ktory nebol v nasom meste odkiaľ mame našu.
Taky pes v útulku ma za sebou veľa, tak sa netreba čudovať, ze ludia z utulku dávajú pozor komu psa dajú. Poznám veľa prípadov kedy si rodina vydupala konkretneho psa a nakoniec na to doplatil ten pes, či uz návratom do útulku alebo vlastným životom.
Ludia v útulku svojich utulkacov poznajú najlepšie a ak niekoho odporucaju, tak to nerobia preto, ze vám chcú nanutit konkretneho psa, ale preto, ze by sa k vám mohol hodiť. Oni nechcú zle, práve naopak, chcú aby rodina a pes k sebe pasovali.
Neviem odkiaľ ste a ani akého psa hľadáte, no môžem vám odporučiť dva útulky, ktore majú korektný prístup. Nových majiteľov si sice overia, ale to kazdy utulok a tak by to malo byt.

anonym_6ab812
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_33a5ce my sme chceli dať matrace do útulku, nechceli. Chceli peniaze, takže tiež si myslím, že to je iba nariekanie po Fb, ako sa majú zle.

@anonym_autor matrace útulky neberú. Sú im viac na oštaru nez na úžitok. A hlavne ked ich treba vyhodiť... útulky skôr využívajú deky, plachty ci uteráky nez veľké a ťažké matrace. Kedze väčšinou v útokoch pracujú hlavne zeny...

anonym_6ab812
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a prave pre toto je Slovensko veľmoc v mnoziarnach 🫣 gratulujem, dokazujete, ze je Slovensko stále zaostala krajina...

wolf_
6. dec 2025

Aj v útulku sú len ľudia - a teda niektorí sú milí a ochotní, iní arogantní, atď atď. Presne tak ako všade inde.
Ale áno, vo všeobecnosti som na strane útulkov. Každý kto ide zveriť niekomu psa, na ktorom mu záleží (či už je to pracovník útulku alebo majiteľ chovateľskej stanice) má nejaké požiadavky, aj si dopýta informácie, aj sa rozhodne komu dá alebo nedá psa. Len množiteľovi je osud toho tvora ukradnutý. A keď niekto teda kvôli tomu bez mihnutia oka kúpi psa bez PP (zvlášť v dnešnej dobe kedy tie informácie aj osveta o danej problematike je ľahko dostupná), tak čo na to povedať. Radšej nič. Stačí mi tento prístup a nie, ani ja by som psa tomu človeku nezverila.

anonym_33a5ce
6. dec 2025
@abbey1

Nie je útulok ako útulok. To je svätá pravda. Tiež máme rôzne skúsenosti. Keď však čítam autorku a rôzne komenty tu, tak mi je jasné, že väčšina ľudí ani netuší, aká je práca v útulku.
Skúste dávať na striedačku rôzne granulky a na druhy deň riešiť hnačky psov a upratovať to po nich.
Že cgu len určité deky a matrace? No neprajem vám vidieť, čo dokážu narobiť tie psíky s nevhodným druhmi matracov. To isté, keď im ľudia nosia paplóny a periny a rozčuľuje ich, že to útulok odmieta vziať.
Podmienka rýchlej kastracie a kontroly psíka v domácom prostredí je úplne legitímna.
Veď ide o ochranu toho psíka. Nikto nejde kontrolovať vaše zariadenie a vybavenie domácnosti.
Keby ste mali toľko zlých skúsenosti s adopcia i zvierat, tiež by ste na problém pozerali inak.
Ak prístup v danom útulku nebol ôk, skúste iný útulok. Kúpiť psa z množiarne ozaj nie je skutok hodný milovníka zvierat.

@abbey1 viem, co obnasa praca v utulku a vzdy sme sa vopred opytali, co potrebuju. Aj vyssie pisem, ze dokazem pochopit, ak maju psy, ktore su zvynute na urcity typ granul, ze im nechcu davat ine. Ale myslim, ze pre novych psov, ktori k nim idu z ulice, vyhladovane, ktore doteraz vyjedali kontajnery, moze byt aj krmivo, ktore im niekto daruje (ziadne shitne podotykam). Pytali sme sa aj na matrace a deky, ci potrebuju, ano, vezmu aj aj, akekolvek. Tak sme priniesli a zrazu nie, nevezmu si ich. A nestalo sa to v jednom utulku, ale v niekolkych. Mala som viacero takycho nazvyme to nedorozumeni, nielen, co sa tyka darovania. Ja si velmi cenim pracu ludi v utulkoch, viem, co je to piplat psa, viem, co je to starat sa o psa, ktory je zo zlych podmienok, viem si predstavit, aka drina to je, ked tam takych psov maju 30, cenim si, ze kastruju a ze sa staraju o zdravie psov, viem, ze mnoho tych ludi tam robi zadarmo z presvedcenia na ukor svojho volneho casu, ale uz ma nikto nepresvedci o tom, ze niektore (podotykam niektore) utulky nemaju najcistejsie zaujmy.

janagem
6. dec 2025
@anonym_33a5ce

@abbey1 viem, co obnasa praca v utulku a vzdy sme sa vopred opytali, co potrebuju. Aj vyssie pisem, ze dokazem pochopit, ak maju psy, ktore su zvynute na urcity typ granul, ze im nechcu davat ine. Ale myslim, ze pre novych psov, ktori k nim idu z ulice, vyhladovane, ktore doteraz vyjedali kontajnery, moze byt aj krmivo, ktore im niekto daruje (ziadne shitne podotykam). Pytali sme sa aj na matrace a deky, ci potrebuju, ano, vezmu aj aj, akekolvek. Tak sme priniesli a zrazu nie, nevezmu si ich. A nestalo sa to v jednom utulku, ale v niekolkych. Mala som viacero takycho nazvyme to nedorozumeni, nielen, co sa tyka darovania. Ja si velmi cenim pracu ludi v utulkoch, viem, co je to piplat psa, viem, co je to starat sa o psa, ktory je zo zlych podmienok, viem si predstavit, aka drina to je, ked tam takych psov maju 30, cenim si, ze kastruju a ze sa staraju o zdravie psov, viem, ze mnoho tych ludi tam robi zadarmo z presvedcenia na ukor svojho volneho casu, ale uz ma nikto nepresvedci o tom, ze niektore (podotykam niektore) utulky nemaju najcistejsie zaujmy.

@anonym_33a5ce ja ti poviem takto. Mám tiež skúsenosti s viacerými utulkami a oz. Preto spolupracujem asi s 5timi čo osobne poznám. Ale ani jeden z týchto neodmietol pomoc. Áno ku pieskom sú matrace nevhodné ale taki prešovskí havkaci alebo azyl domov zvierat berie macickam a matrace, aj deky, aj plachty aj obliečky. A za všetko poďakujú. Čo sa týka granuliek, tiež som sa ešte nestretla aby ich odmietli - ak už sa nájdu granulky ktoré ozaj nemôžu použiť, tak ich dajú von mačkám ktoré sa chytiť naozaj nedajú. Ale chápem aj to, že ak sa dá, tak dopredu napíšu ale granulky lebo napríklad aj u nás máme mačky spolu teda majú spoločné granule - a jedna má alergií na všetko okrem kuraciny. Ťažkú alergiu, veľmi ťažkú a nezabránim jej jesť iné granulky.

Ale ako si povedala je to od útulku k útulku. Ale v tomto prípade mne to skôr prišlo ako to, že autor sa rozhodol pre plemeno v útulku/ozku (čo je trošku tazsie), keďže väčšina je čistokrvna zmeska. A správanie psíka je tiež ťažko zaručiť naprik možným plemená nakoľko je to predsa len pes čo má niečo prežite. Ale to niektorí ľudia tiež nepochopia, že záleží od spoločných skúsenosti tiež.

michallm24
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v akom meste sa nachádza útulok?

Strana
z2