Dobré ránko prajem. Páčilo by sa mi ísť kdesi s polovičkou na výlet na nejaké 2-4 dni. Najviac by sa mi páčilo požičať si bicykle a vybrať sa cyklotrasami, zvládnem tak 40km ale naozaj nemám rada stúpania 🥲 čiže skôr nejakú takú rovnejšiu trasu. Ideálne okruh. A keby tam nebol celý národ tak by to bolo tiež fajn, aj keď viem že cez prázdniny je to nereálne očakávanie. Sme z Oravy a bolo by fajn keby to bolo do 2 hodín autom.
Dik za tipy a odporúčania
Skoda ze takuto otazku pises ako anonym. Idealne je pre partnera bajk a pre teba ebajk, resp. pre oboch ebajky. Po rovine maju dojazd (s rozumnym vyuzivanim intenzity pripomoci) aj 100 km.
@madeincssr prečo je škoda že píšem ako anonym?
Aj to mi napadlo, ale zadky a chrbty nás budú bolieť tak či tak.. a asi som zvláštna ale viac sa mi ráta sa potom obzrieť a vedieť že som to dosiahla z vlastných síl ako s pohonom. Ale jasné bolo by to pohodlnejšie a naše sily vyrovnanejšie..
Pozor, na ebajku sa mozes znicit tak, ako potrebujes . Napr. moj ma 5 stupnov pripomoci. Drvivu vacsinu rovinatej trasy idem na stupen 1 (niektori to nazyvaju len eliminaciou vyssej vahy ebajku, ale je to podla mna trosku viac). Ale do kopcov sa tesis (co na klasickom malokto). Das si vyssiu pripomoc a potom na zjazde si mozes dat kludne 0 (bez pripomoci).
No neanonymne preto, aby ti clovek mohol dat v sukromnej sprave tipy na konkretne miesta, sluzby ci weby (aby to nebola neplatena reklama).
toto o ebikoch napíše len ten čo na ňom asi nesedel ... alebo len ten čo naozaj chce jazdiť iba okolo jazierka alebo váhu...
Máte pravdu, nikdy som na ebiku nesedela, iba na kolobežke
ako som napísala - okolo jazierka alebo okolo váhu naozaj ebike nepotrebuješ. ale napísala si, citujem: "ale naozaj nemám rada stúpania" a ďalej "viac sa mi ráta sa potom obzrieť a vedieť že som to dosiahla z vlastných síl"
s ebikom by si nebola limitovaná na roviny, ale kľudne si choď svoje...
Kúpil sa tiež jeden ebike,ale sedela som na ňom iba raz... väčšiu sprostosť už vymyslieť ozaj nemohli 🤭. Bolo povedané,že keby som občas nevládala,tak preto ten ebike, normálne taká vytočená som z jazdy na bicykloch ešte neprišla,ako z jazdy na ebike . Tam bude prachom zapadať, není na klasiku a poznanie svojích vlastných limitov.
@zuzanita1609 a v com bol problem? Vaha? Zlozitost ovladania? Nevhodny typ ci geometria? Pri kupe bajku/ebajku si treba vselico postudovat a zvolit vhodny pre seba. Mne sa podarilo kupit vyborny z druhej ruky a veru ked to porovnam s kamaratovym (dal zan dvojnasobnu cenu (tiez mierne jazdeny), je zbytocne dlhy, posobiaci tazko a najma hlucny (motor aj velkopriemerove brzdove kotuce, prilis terenne "kockate" plaste)), pre mna by nebol. Ale jemu vyhovuje, lebo on rad (takmer vyhradne) do terenu.
@zuzanita1609 ale nepíšeš prečo? nevedela si to prepínať? alebo v čom bol problém?
@madeincssr
Problem od váhy po zaužívaný spôsob jazdy,trasy. Keďže som zvyknutá na poľné cesty "hore kopec,dolu kopec", sem tam kamene,sem tak konáre,korene,voda neidentifikovatelnej hĺbky,človek tým dole kopcom akokeby mal ovládať splašeneho slona,no proste obava. Neviem,čo mu to napadlo,možno ho kúpil pre seba a výhovoril sa na mňa (aj keď nikdy sa nestalo,že by musel na mňa niekde čakať) .
@zuzanita1609 hej, ja mam relativne lahko posobiaci, normalny kratky horsky ebajk (t.j. nie dlhe enduro) s plastami normalnej sirky, ktore maju v strede spojitu vzorku (tiche aj na asfalte). Ale tak na kazdy bajk/ebajk si clovek trosku musi zvyknut, zohrat sa s nim. Nezavrhuj. Ebajk ti dava cca dvojnasobne akcne radiusy (pokial nie si pravidelny, trenovany cyklista) a/alebo moznost ist na vylet aj s trenovanymi (ich rychlostou).
@biba_18 a aj to prepínanie, keďže nie som veľmi technický typ, človek má na bicykli hlavu vypnúť,nie ešte rozmýšľať,aby som niečo zle "nepoštukala". No pre mňa sú ebike sci-fi a vravím,ak niekto nevládze na bicykli,nech si kúpi cross motorku. Pre dôchodcov, ktorí sa vyberú na cyklistické trasy niekde popri Váhu a už tak nevládzu,je ebike dobrá vec,pre mňa ešte nie. Ale píšem len za seba, keď je niekto ebikeový,tak fajn.
A mas cestak? Ak ano, tak uplne kasli na ebike. Na Orave je pekna trasa na bike zo Zuberca do Liptovskej sielnice. Aj s cestou naspat to mas okolo tych 40km. Cez vikend to nie je az tak frekventovane ale aj tak odporucam radar. Pripadne este cyklotrasa z Trstenej, ktora ide tusim az do Noweho Targu.
@zuzanita1609 na ebajku mas radenie casto tak, ze vlavo (kde prepinas intenzitu elektrickej pripomoci tlacidlami Hore/Dole) mas ako keby nahradu predneho presmykovaca (ak este mas na svojom klasickom) a vpravo mas zadny prehadzovac (xy prevodov, presne ako na klasickom bajku). Cize az tak vela sa toho nemeni, len to chce trosku zvyk. Ale chapem a respektujem, ze kazdy sme iny.
@madeincssr Tiež rešpekt aj pre tých, ktorí sa rozhodnú pre ebike. Ja svoje limity a svoj bike poznám,na ňom sa neobávam pustiť sa aj z vysokého stupňa pomedzi kamene, konáre. Napríklad na ebiku by som sa bála a ani nevedela "zdvihnúť"predné,na mojom si aj poskáčem. Je to čisto len zvyk. O 10rokov budem možno ebike milovať .
Autorka ja tiez poradim lednicko-valticky areal. je tam vela cyklotras a krasne prostredie, vacsinou rovina. my chodime vela na moravu na bike ale teda mame ebiky vsetci, jazdime aj po viniciach a kopcoch. alebo kamosi boli parkrat pri balatone a zevraj tiez fajn.
ja nedam na ebike dopustit, jazdime napr aj na orave po kopcovitych terenoch uplne bez problemov a s radostou))
Vážska cyklomagistrála?
Pred pár rokmi sme niečo podobne absolvovali s manželom. Ale mali sme vlastne bicykle, nie elektro, takže neviem poradiť s požičaním. Ale ubytko sme mali v Demänovskej doline( vyhrala som tam pobyt) - jeden deň sme autom išli pod Permon a dali sme Tichú a Kôprovú dolinu, išli sme hneď ráno a nebolo tak ani nohy, ku obedu pribúdali ľudia, ale dalo sa to v pohode zniesť. Ale sú to aj stúpania - ja som tiež nepodávala úplne top výkony vtedy, a kopce som neznášala, ale dala som to, s miernym frflaním, ale potom dokonalými pocitom, že som to zvládla a ďalšie dni sme vyrážali priamo z demänovskej doliny, z pavčinej lehoty sme išli cez lúky len úplný miernymi kopčekmi a rovinami, odtiaľ sú inak nádherné výhľady na Tatry, po okolitých dedinách a kostolíkoch. Je tam aj nenáročný poznávací okruh ktorý sa tiež dá prejsť pekne na bicykloch. O pár dní ideme do Liptovskej Osady, tam chceme prejsť cyklokorytničku, mala by to byť cyklotrasa 22 km nenáročné mierne stúpanie, ale absolvujeme to už s juniorom v sedačke, to by mohlo vyhovovať podmienkam tiež, ale v okolí už potom ďalšie nepoznám na ďalšie dni, ale ak objavíme, dopíšem. Prípadne ak by ste navštívili kraj blizko Zvolena, tak jednoduchá trasa je Zvolen - BB, prípadne urobiť okruh Zvolen- Sliač- Kováčová- Bienska dolina a Zvolen - je tam jeden stupák do kopca, ale dá sa prežiť, pripadne chvíľu potlačiť bicykel. A potom v okolí je Masarykov Dvor, čo je veľmi pekný komplex na ubytovanie, sú tiež rôzne cyklotrasy, aj dlhšie aj kratšie, nie úplne rovinaté, ale žiadne hodinové výstupy na kopce
V takomto teple sa chce niekomu bicyklovať? Môj bože 🥵. Síce, chápem, mladým to nevadí......
V takomto teple sa chce niekomu bicyklovať? Môj bože 🙈🥵. Síce, chápem, mladým to nevadí......
@bielasovicka niektore (podhorske) cyklotrasy su takmer cele v tieni stromov. Len na dolniakoch sa nebyva kam skryt pred slnkom.
@bielasovicka niektore (podhorske) cyklotrasy su takmer cele v tieni stromov. Len na dolniakoch sa nebyva kam skryt pred slnkom.
@madeincssr to je pravda. Tu je všade slnko
Lednice CZ
@tato_ Veru Južná Morava je jednoznačne niečo nádherné a ideálne pozrieť na biku Pálavu a cestou navštíviť nádherné vinárske vesničky a ich sklepy. Odporúčam všetkými desiatimi ♀️ Niečo nádherné romantické, cítila som sa naozaj ako v Toskánsku
Všade samé vinice a Lednicko Valtický areál je prekrásny . Zamky ako z rozprávky
A nehovoriac Mikulov ten si zamiluje každý .
Ja keby ,že môžem na toľko dní tak jedine Južnú Moravu .
Ale záleží od vás, lebo cyklotrasy sú už takmer všade.
Asi zvážim tie Lednice aj keď sú trošku ďalej ako som pôvodne plánovala ďakujem za tipy
Lednice CZ