Výlet do Prahy - eurá alebo kreditná karta pre dcéru

tulipanik12
17. máj 2025

Len otázka : dcéra ide v júni na koncoročný 2- dňový výlet do Prahy aj na noc s tým, že stravu si budú platiť sami. Je lepšie vymeniť eurá za koruny, keďže viem, že Česi veľmi nechcú brať eurá alebo jej založiť kreditnú kartu ?
Za odpovede vopred vďaka

pribinak
17. máj 2025

Určite kartu

maranco
17. máj 2025

@tulipanik12 lepšia je debetná karta, zbytočne jej neostanú neminuté koruny a najlepší kurz bude mať na karte Revolut.

Tu je porovnanie platby kartou v hodnote 100€ pred rokom.
Pri platbe v reštaurácii/obchode nech vyberie platiť v mene CZK nie v €, nepoužívať DCC

https://www.youtube.com/watch?v=9k301M4ZEw0
tulipanik12
autor
17. máj 2025

@pribinak
@maranco vďaka za info 😘

done
17. máj 2025

@tulipanik12 kartu neberú všade, vo veľa reštauráciách len hotovosť CZK - osobná skúsenosť

berenika39
17. máj 2025

Kartu a platit v místní měně....k tomu pár drobných vyměnit.

barka1
17. máj 2025

@tulipanik12 v ČR sa platit da aj eurom (supetmarkety, obchody v OC, McDonald atd), ale je to nevýhodné.
Dávno som sa nestretla s tým, že by som niekde nezaplatila kartou a brali len hotovost, obzvlášť v turistickej Prahe.
Ale ak nechceš zakladat účet či kartu, tak hotovost bude stačit. My naopak letíme so ziakmi do Londýna a tam už s hotovostou velmi nepochodime.

tulipanik12
autor
17. máj 2025

@done
@berenika39 to je veru pravda 🤔, založím jej kartu + nejakú hotovosť v CZK, nie všade sa dá platiť kartou, však ako aj u nás, ďakujem za pripomenutie

terezkaarthuramax
17. máj 2025

Kartu? Neviem nelákalo by to dceru minut vela pemazi? Mna osobne by to lakalo.. ja by som dala hotovost .

liz_lemon
17. máj 2025

@terezkaarthuramax ved nemusi mat na ucte vela penazi, posle jej len maximum, co je ochotna akceptovat, aby minula
obe moje deti maju ucty a k nim karty, a nikdy sa nestalo, ze by sa odtrhli z retaze pri nakupoch

zuzinka888
17. máj 2025

No kreditnu urcite nie, staci jej debetna+ par koruniek.

lila246
17. máj 2025

@maranco ja si nie som ista či nie je revolut až od 18 rokov? a ked dcera ide na škoslky vylet tak asi ešte bude na stredenj a tipujem to na menej ako 18

@autor ja odporucam zalozit dcere ucet v nejakej slovenskej banke -- viest ju tym pomaly ku financnej gramotnosti. vysvetlit jej zakladne veci, pobavit sa ako funguju pozicky, uvery, aky je vlastne rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou. financna gramotnost niektrych ludi je totiz velmi biedna, v ksole sa moc taketo veci neucia. Vo veku do 15 rkov detsky ucet, a od 15 rokov studentsky. Bude sa jej to jednoznacne hodit aj do buducna.

sevrin
18. máj 2025

Je lepšie si zameniť eurá sa koruny a platiť v národnej mene. Keď som bol v Turecku, tam si obchodníci veľmi radi upravovali kurz podľa seba (takže 1:1), prišiel by som tam aj o posledné gace, keby som nemal tie ich líry.

oliverceky
18. máj 2025

@sevrin v Turecku sme nikdy nemali líry, cenovky sú v €

viestta
18. máj 2025

Roky chodime do CR a to, ze by sa nedalo platit kartou sa nam stalo len par krat. Vyhodnejsie je vybrat z karty hotovst v bankomate rovnakej skupiny bank ako je ta, ktora kartu vydala a bez konverzie ako kupovat koruny na Slovensku. Ostatne platby kartou korunach.

viestta
18. máj 2025

@sevrin porovnavas Turecko s Ceskom? To naozaj?

tulipanik12
autor
18. máj 2025

@lila246 hej, tiež rozmýšľam o tom detskom účte z ČSOB a má 13 rokov, takže to bude mať zadarmo

sevrin
18. máj 2025

@viestta noa, a prečo nie

viestta
18. máj 2025

@sevrin no lebo to su dva uplne ine svety. V CR si uz bol? Uz si si vyskusal ako to tam funguje? Tam aj ked zaplatis na pokladni v Tescu eurami v hotovosti a vydaju ti koruny, tak krurz je prepocitavany podla ceskej banky, nie z brucha ho tam nahodi pokladnicka aky sa jej hodi. Aj ked zaplatis eurami v restike, tak ti prepocitaju normalny kurz, nie z palca vycucany.

katulienkax
18. máj 2025

@viestta no my sme boli na Morave a veru nie všade sa dalo platiť kartou. A keď si bude. Chcieť dačo drobné tak veru hotovosť.

barka1
18. máj 2025

@katulienkax zaujímalo by ma, kde presne to bolo. Asi ste mali smolu.
Žijem na Morave a platba kartou je tu bezna, už nenosím žiadnu hotovost.

maranco
18. máj 2025

@katulienkax je rozdiel hospoda na Morave a turistické centrum Prahy
ja keď idem do Prahy tak si zoberiem aj drobnú hotovosť ale skoro vždy ju aj donesiem späť

motherofflower
18. máj 2025

Chodíme do Prahy pravidelne a peniaze si nikdy nezamieňame. Aj dcéra, keď bola sama, tak mala len kartu. V rámci školského výletu určite navštívia len miesta, kde sa dá platiť kartou. Ešte aj vo vlaku kartou zaplatíš.

sevrin
18. máj 2025

@viestta ja som do Turecka nešiel preto aby som platil kartou pri pokladni v Tescu, to som mohol zostať rovno doma a v Grand Bazaar si nespomínam, že by sa dalo platiť kartou, to by ani nebolo vhodné. Neviem či si bola v Turecku, ale na určitých miestach sa dodržiavajú tradície, kde ti je karta na dve veci. Tým som chcel povedať, že ak ideš do cudziny, je vždy mať dobré hotovosť v mene danej krajiny, keďže na tom ťa nemajú ako ošmeknúť, ako to na mňa niektorí skúšali tam. Inak Istanbul stál za to, ani domov sa mi nechcelo ísť.

maranco
18. máj 2025

@sevrin v čínskych mestách by si s hotovosťou vzbudil pozornosť, alebo sa možno na niektoré miesta ani nedostal alebo nenakúpil kde sa platí vstup/platba len bezhotovostne

viestta
18. máj 2025

@katulienkax ale ona ide do Prahy

viestta
18. máj 2025

@sevrin mne je uplne jedno preco si siel do Turecka aj co si tam robil. Ja som len chcela upozornit, ze porovnavas Prahu, ktora je v Europe a je tam uplne bezne platit kartou s nejakym sukom v Turecku. Dve absolutne neporovnatelne destinacie s absolutne neporovnetelnymi podmienkami pri platbach. To je vsetko co som ti chcela napisat.

motherofflower
18. máj 2025

@tulipanik12 Naši majú kartu v slsp, bez poplatkov, nastavíš im sama limity a cez IB vidíš všetky obraty.

maranco
18. máj 2025

@motherofflower SLSP má poplatok 2% za platbu v cudzej mene, momentálne maximálny poplatok 5€ a od 9.8.2025 rušia maximálny limit poplatku

motherofflower
18. máj 2025

@maranco áno, má. Sú určite aj výhodnejšie, hlavne, keď človek napr. študuje v Čechách a kartu využíva pravidelne.

viestta
18. máj 2025

@maranco preto treba v cudzine platit kreditkou, nie debetkou