Len otázka : dcéra ide v júni na koncoročný 2- dňový výlet do Prahy aj na noc s tým, že stravu si budú platiť sami. Je lepšie vymeniť eurá za koruny, keďže viem, že Česi veľmi nechcú brať eurá alebo jej založiť kreditnú kartu ?
Za odpovede vopred vďaka
@tulipanik12 lepšia je debetná karta, zbytočne jej neostanú neminuté koruny a najlepší kurz bude mať na karte Revolut.
Tu je porovnanie platby kartou v hodnote 100€ pred rokom.
Pri platbe v reštaurácii/obchode nech vyberie platiť v mene CZK nie v €, nepoužívať DCC
@tulipanik12 kartu neberú všade, vo veľa reštauráciách len hotovosť CZK - osobná skúsenosť
Kartu a platit v místní měně....k tomu pár drobných vyměnit.
@tulipanik12 v ČR sa platit da aj eurom (supetmarkety, obchody v OC, McDonald atd), ale je to nevýhodné.
Dávno som sa nestretla s tým, že by som niekde nezaplatila kartou a brali len hotovost, obzvlášť v turistickej Prahe.
Ale ak nechceš zakladat účet či kartu, tak hotovost bude stačit. My naopak letíme so ziakmi do Londýna a tam už s hotovostou velmi nepochodime.
@done
@berenika39 to je veru pravda , založím jej kartu + nejakú hotovosť v CZK, nie všade sa dá platiť kartou, však ako aj u nás, ďakujem za pripomenutie
Kartu? Neviem nelákalo by to dceru minut vela pemazi? Mna osobne by to lakalo.. ja by som dala hotovost .
@terezkaarthuramax ved nemusi mat na ucte vela penazi, posle jej len maximum, co je ochotna akceptovat, aby minula
obe moje deti maju ucty a k nim karty, a nikdy sa nestalo, ze by sa odtrhli z retaze pri nakupoch
No kreditnu urcite nie, staci jej debetna+ par koruniek.
@maranco ja si nie som ista či nie je revolut až od 18 rokov? a ked dcera ide na škoslky vylet tak asi ešte bude na stredenj a tipujem to na menej ako 18
@autor ja odporucam zalozit dcere ucet v nejakej slovenskej banke -- viest ju tym pomaly ku financnej gramotnosti. vysvetlit jej zakladne veci, pobavit sa ako funguju pozicky, uvery, aky je vlastne rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou. financna gramotnost niektrych ludi je totiz velmi biedna, v ksole sa moc taketo veci neucia. Vo veku do 15 rkov detsky ucet, a od 15 rokov studentsky. Bude sa jej to jednoznacne hodit aj do buducna.
Je lepšie si zameniť eurá sa koruny a platiť v národnej mene. Keď som bol v Turecku, tam si obchodníci veľmi radi upravovali kurz podľa seba (takže 1:1), prišiel by som tam aj o posledné gace, keby som nemal tie ich líry.
@sevrin v Turecku sme nikdy nemali líry, cenovky sú v €
Roky chodime do CR a to, ze by sa nedalo platit kartou sa nam stalo len par krat. Vyhodnejsie je vybrat z karty hotovst v bankomate rovnakej skupiny bank ako je ta, ktora kartu vydala a bez konverzie ako kupovat koruny na Slovensku. Ostatne platby kartou korunach.
@lila246 hej, tiež rozmýšľam o tom detskom účte z ČSOB a má 13 rokov, takže to bude mať zadarmo
@sevrin no lebo to su dva uplne ine svety. V CR si uz bol? Uz si si vyskusal ako to tam funguje? Tam aj ked zaplatis na pokladni v Tescu eurami v hotovosti a vydaju ti koruny, tak krurz je prepocitavany podla ceskej banky, nie z brucha ho tam nahodi pokladnicka aky sa jej hodi. Aj ked zaplatis eurami v restike, tak ti prepocitaju normalny kurz, nie z palca vycucany.
@viestta no my sme boli na Morave a veru nie všade sa dalo platiť kartou. A keď si bude. Chcieť dačo drobné tak veru hotovosť.
@katulienkax zaujímalo by ma, kde presne to bolo. Asi ste mali smolu.
Žijem na Morave a platba kartou je tu bezna, už nenosím žiadnu hotovost.
@katulienkax je rozdiel hospoda na Morave a turistické centrum Prahy
ja keď idem do Prahy tak si zoberiem aj drobnú hotovosť ale skoro vždy ju aj donesiem späť
Chodíme do Prahy pravidelne a peniaze si nikdy nezamieňame. Aj dcéra, keď bola sama, tak mala len kartu. V rámci školského výletu určite navštívia len miesta, kde sa dá platiť kartou. Ešte aj vo vlaku kartou zaplatíš.
@viestta ja som do Turecka nešiel preto aby som platil kartou pri pokladni v Tescu, to som mohol zostať rovno doma a v Grand Bazaar si nespomínam, že by sa dalo platiť kartou, to by ani nebolo vhodné. Neviem či si bola v Turecku, ale na určitých miestach sa dodržiavajú tradície, kde ti je karta na dve veci. Tým som chcel povedať, že ak ideš do cudziny, je vždy mať dobré hotovosť v mene danej krajiny, keďže na tom ťa nemajú ako ošmeknúť, ako to na mňa niektorí skúšali tam. Inak Istanbul stál za to, ani domov sa mi nechcelo ísť.
@katulienkax ale ona ide do Prahy
@sevrin mne je uplne jedno preco si siel do Turecka aj co si tam robil. Ja som len chcela upozornit, ze porovnavas Prahu, ktora je v Europe a je tam uplne bezne platit kartou s nejakym sukom v Turecku. Dve absolutne neporovnatelne destinacie s absolutne neporovnetelnymi podmienkami pri platbach. To je vsetko co som ti chcela napisat.
@tulipanik12 Naši majú kartu v slsp, bez poplatkov, nastavíš im sama limity a cez IB vidíš všetky obraty.
@motherofflower SLSP má poplatok 2% za platbu v cudzej mene, momentálne maximálny poplatok 5€ a od 9.8.2025 rušia maximálny limit poplatku
@maranco áno, má. Sú určite aj výhodnejšie, hlavne, keď človek napr. študuje v Čechách a kartu využíva pravidelne.
Určite kartu