Vysporiadanie majetku po rozvode: Ako rozdeliť bezpodielové vlastníctvo?
Poprosil by som poradiť ohľadom delenia a následného vyplatenia bývalej manželky..Nakoľko pred necelým rokom prebehol súd a rozvod teraz prichádza ďalší ešte zložitejší proces a to delenie majetku..V skratke pozemok aj dom sú v bezpodielovom spoluvlastníctve a bývalá manželka si nároku je vyplatenie polovice domu ...alebo kúpu bytu..v podobnej hodnoty...ide v podstate o to že ja dom predávať nechcem a od kúpy pozemku vybavovanie hypo a roky aj splacanie bolo výlučne v mojej réžii.. Samotná výstavba po vyčerpaní hypo tiež len z mojich usporov a financií sa dokoncovalo..Ak bol niekto v podobnej situácií poprosím nejakú radu...Som samozrejme ochotný vyplatiť nejakú čiastku manželke ale nie polovicu hodnoty domu...
Smola, BSM. Napoly. Ber to ako 50% manzelsku dan. Mal si trvat na tom, aby aj manzelka nieco platila ... Ona je ta sikovna, ma pol domu a nestalo ju to ani euro a ty ten blby.
Splacanie hypo vo "vylucne tvojej rezii" nikoho nezaujima, lebo ak ste boli v tom case manzelia, Tvoja mzda je spolocna. Co ona zatial robila? Pracovala? Ci o decka sa starala? Akokolvek ste sa dohodli, aj jej peniaze (ci praca pre rodinu ak mate deti) su spolocne, a neriesi sa, ci z toho niekto nakupoval cestoviny alebo posielal na hypo.
Takze zmen nastavenie. Ak mas pozemok a dom v bsm a kupovali sa az po uzavreti manzelstva, je to spolocne. Mas moznost narokovat si ciastku, ktoru ako hovoris si mal z "uspor pred manzelstvom" - lenze toto musis mat dokazatelne.
Inak smola. Jednoducho - bud predas dom a vyplatite sa na polovicu a kazdy ide svojim smerom, alebo dom predat nechces a tym padom jej polovicu z toho vyplatis.
Takéto veci sám ťažko poriesis
Treba ti právnika
To ze si to v manželstve splácal ty nič neznamená, v manželstve sú všetky prijmi spoločne...jedine o co môžeš znížiť jwj podiel je ak vieš dokázať ze si tam investoval peniaze ktoré si mal pred manzelstvom.
A hypo už máte splatene? Lebo podiel sa zníži aj o výšku neplatené hypo
Pre toto sa hovori, ze sex v manzelstve je ten najdrahsi ...
@mateo606 Delit sa to bude 50:50. Ak teraz rok este splacas hypo - tak polovicu splatok mozes este od ex dostat. A tvoje vnosy - musis dokazat, ze si vlozil pristreidky, ktore boli z pred manzelstva (nemiesal si ich s peniazmi zarobenymi po uzavreti manzelstva), z dedicstva, daru... ale to neznamena, ze ma manzelka narok na mensi podiel - len sa tie prostriedky pri deleni zohladnua v takej vyske, v akej boli investovane.
To mas smolu, aj keby manzelka bola doma a nikde nepracovala a ty si mal plat 10 000 mesacne, aj tak jej patri polovica domu a pozemku, ak to bolo kupene pocas manzelstva. Preukazat pouzitie nejakych uspor spred uzatvorenia manzelstva bude velmi tazke.
Pre toto sa hovori, ze sex v manzelstve je ten najdrahsi ...
@anonym_c5b7fb To moze povedat sj druha strana....ja nevidim dovod, preco v tak jasnom pripade by zena alebo rovnako muz - nemal narok na 1/2
to tvrdí aj môj manžel, z jeho účtu odchádza hypo, ale stravu a dieťa financujem ja a koľkokrát dom mu platila telefón, lebo nemal …tak isto som sa finančne zúčastňovala chodu domácnosti
- chceš povedať, že tvoja manželka všetok svoj príjem investovala výlučne pre seba …🫣
@mateo606 no, na začiatok musíš pochopiť, že v manželstve to čo si zarobil a zaplatil, neboli tvoje peniaze, boli vaše spoločné. Ak si niečo dostal darom na svoje meno alebo zdedil, to sú len tvoje peniaze a samozrejme to, čo si mal pred manželstvom.
Ak sa domu nechceš vzdať, tak ju budeš musieť vyplatiť, či sa ti to páči alebo nie.
@anonym_c5b7fb To moze povedat sj druha strana....ja nevidim dovod, preco v tak jasnom pripade by zena alebo rovnako muz - nemal narok na 1/2
@anonym_d5840a Keby to bolo naopak, muz by nicim neprispel a zena mu musela dat polku svojho domu, to by si videla tie prispevky, aky je to prizivnicky haj.l. 🙂
Splacanie hypo vo "vylucne tvojej rezii" nikoho nezaujima, lebo ak ste boli v tom case manzelia, Tvoja mzda je spolocna. Co ona zatial robila? Pracovala? Ci o decka sa starala? Akokolvek ste sa dohodli, aj jej peniaze (ci praca pre rodinu ak mate deti) su spolocne, a neriesi sa, ci z toho niekto nakupoval cestoviny alebo posielal na hypo.
Takze zmen nastavenie. Ak mas pozemok a dom v bsm a kupovali sa az po uzavreti manzelstva, je to spolocne. Mas moznost narokovat si ciastku, ktoru ako hovoris si mal z "uspor pred manzelstvom" - lenze toto musis mat dokazatelne.
Inak smola. Jednoducho - bud predas dom a vyplatite sa na polovicu a kazdy ide svojim smerom, alebo dom predat nechces a tym padom jej polovicu z toho vyplatis.
@anonym_3e159e môže mi súd nariadiť predať dom keď nemám na vyplatenie?a ja nesúhlasím z predajom keďže všetky financie som použil na stavbu ?alebo mi určí splátku?
@anonym_d5840a Keby to bolo naopak, muz by nicim neprispel a zena mu musela dat polku svojho domu, to by si videla tie prispevky, aky je to prizivnicky haj.l. 🙂
@anonym_c5b7fb Akoze neprispela? Na to si ako dosiel?
@anonym_3e159e môže mi súd nariadiť predať dom keď nemám na vyplatenie?a ja nesúhlasím z predajom keďže všetky financie som použil na stavbu ?alebo mi určí splátku?
@mateo606 No na sud urcite nechodte - okrem pravnika sa platia sudne poplatky vo vyske tusim 3% z hodnoty BSM. Splatky urcite sud neurci. Bud si vezmes hypoteku na vyplatenie, alebo ona - alebo sa dom preda. Najlepsie vyhladar pravnika, mediatora, nech aa vyhnete sudu. Aj tak tym nic neziskas.
na súde zbytočne preplatíte, skúste mediátora
@mateo606 prispela nejakými financiami do nehnuteľnosti aj ona? Porodila ti nejaké deti? Bola s nimi doma na materskej?
@mateo606 samozrejme, ak sa nedohodnete, sud nariadi predat dom.
@mateo606 Keď ste mali BSM a dom aj pozemok je v BSM, tak jej budeš musieť vyplatiť polovicu.
Mám známeho, ktorý mal vlastný byt. Našiel si priateľku, tá ho presvedčila, aby byt predal a spolu si kúpili väčší byt. Ona prispela nejakými 20 tisícmi €. Presvedčila ho, aby byt bol vo vlastníctve 1/2 a 1/2 (neboli zosobášení).
Potom sa rozišli. Mali aj súd, ten sa vliekol. Nakoniec jej musel vyplatiť polovicu, lebo je jedno, ako to financovali, ona bola polovičným vlastníkom.
Ty si v podobnej situácii, povedal by som, v ešte horšej. U vás je jedno, koľko kto zarábal, kto vybavoval úver. z koho účtu sa platila hypo. Vy ste mali všetko spoločné. Takže ona je po rozvode polovičným vlastníkom. Radšej sa s ňou dohodni, lebo ťa ošklbe ešte aj o viac.
Ona nemá nárok automaticky na vyplatenie polovice všetkého čo vlastníte ako ti píšu. Má nárok na istý podiel ale jeho výška závisí od mnohých veci, ktoré si tu nespomenul- stav hypo, kedy čo všetko za akých podmienok ste nadobudli, čo ste splatené a čo bolo darované ... Nema nárok na nič financované z tvojich úspor alebo osobných darov, musíš to zdokladovať. Nepíš sem, nájdi si právnika, je to istejšie.
ano sud moze nakazat predaj domu ak sa nedohodnete ... ak si malpeniaze este pred manzelstvom a mas to ako dokazat to si mozes odratat z ceny .. anka vsetko co ste mali pocas manzelstva je spolocne vratane vyplaty a penazi ... jedine ak by ti niekto nieco daroval a ty mas doaz ...
@mateo606 Keď ste mali BSM a dom aj pozemok je v BSM, tak jej budeš musieť vyplatiť polovicu.
Mám známeho, ktorý mal vlastný byt. Našiel si priateľku, tá ho presvedčila, aby byt predal a spolu si kúpili väčší byt. Ona prispela nejakými 20 tisícmi €. Presvedčila ho, aby byt bol vo vlastníctve 1/2 a 1/2 (neboli zosobášení).
Potom sa rozišli. Mali aj súd, ten sa vliekol. Nakoniec jej musel vyplatiť polovicu, lebo je jedno, ako to financovali, ona bola polovičným vlastníkom.
Ty si v podobnej situácii, povedal by som, v ešte horšej. U vás je jedno, koľko kto zarábal, kto vybavoval úver. z koho účtu sa platila hypo. Vy ste mali všetko spoločné. Takže ona je po rozvode polovičným vlastníkom. Radšej sa s ňou dohodni, lebo ťa ošklbe ešte aj o viac.
@chrobak7 on píše o BSM a ty o podielom vlastníctve, to sú 2 absolútne odlisne situácie.
@mateo606 s akou sumou by si bol spokojný?Niekedy sa stačí dobre vydať stále to hovorim
@chrobak7 Pleties hrusky s jablkami.
@zuzanaete práveže hypo ešte není vyplatená...ako súd bude postupovať v takomto pripade
@mateo606 z hodnoty domu sa odrata nesplatena hypotéka, ak máš dôkaz o vložení vlastných peňazí nadobudnutých pred manzelstvom, alebo získaných darom/ dedičstvom, tak sa odrataju aj tie a len zvyšok sa bude delit na polovicu

musíš dokázať, že si mal úspory pred manželstvom, z ktorých si to financoval, pozemok aj dom sa kupovali po uzavretí manželstva?
pretože všetko, čo sa nadobudne počas manželstva je spoločné, bez ohľadu na to koľko kto zarobil