icon

Vysporiadanie majetku po rozvode: Ako rozdeliť bezpodielové vlastníctvo?

mateo606
Dnes o 11:41

Poprosil by som poradiť ohľadom delenia a následného vyplatenia bývalej manželky..Nakoľko pred necelým rokom prebehol súd a rozvod teraz prichádza ďalší ešte zložitejší proces a to delenie majetku..V skratke pozemok aj dom sú v bezpodielovom spoluvlastníctve a bývalá manželka si nároku je vyplatenie polovice domu ...alebo kúpu bytu..v podobnej hodnoty...ide v podstate o to že ja dom predávať nechcem a od kúpy pozemku vybavovanie hypo a roky aj splacanie bolo výlučne v mojej réžii.. Samotná výstavba po vyčerpaní hypo tiež len z mojich usporov a financií sa dokoncovalo..Ak bol niekto v podobnej situácií poprosím nejakú radu...Som samozrejme ochotný vyplatiť nejakú čiastku manželke ale nie polovicu hodnoty domu...

anonym_52519d
Dnes o 11:44

musíš dokázať, že si mal úspory pred manželstvom, z ktorých si to financoval, pozemok aj dom sa kupovali po uzavretí manželstva?
pretože všetko, čo sa nadobudne počas manželstva je spoločné, bez ohľadu na to koľko kto zarobil

anonym_c5b7fb
Dnes o 11:45

Smola, BSM. Napoly. Ber to ako 50% manzelsku dan. Mal si trvat na tom, aby aj manzelka nieco platila ... Ona je ta sikovna, ma pol domu a nestalo ju to ani euro a ty ten blby.

anonym_3e159e
Dnes o 11:46

Splacanie hypo vo "vylucne tvojej rezii" nikoho nezaujima, lebo ak ste boli v tom case manzelia, Tvoja mzda je spolocna. Co ona zatial robila? Pracovala? Ci o decka sa starala? Akokolvek ste sa dohodli, aj jej peniaze (ci praca pre rodinu ak mate deti) su spolocne, a neriesi sa, ci z toho niekto nakupoval cestoviny alebo posielal na hypo.

Takze zmen nastavenie. Ak mas pozemok a dom v bsm a kupovali sa az po uzavreti manzelstva, je to spolocne. Mas moznost narokovat si ciastku, ktoru ako hovoris si mal z "uspor pred manzelstvom" - lenze toto musis mat dokazatelne.

Inak smola. Jednoducho - bud predas dom a vyplatite sa na polovicu a kazdy ide svojim smerom, alebo dom predat nechces a tym padom jej polovicu z toho vyplatis.

anonym_ad7182
Dnes o 11:47

Takéto veci sám ťažko poriesis
Treba ti právnika

rachel36a
Dnes o 11:47

To ze si to v manželstve splácal ty nič neznamená, v manželstve sú všetky prijmi spoločne...jedine o co môžeš znížiť jwj podiel je ak vieš dokázať ze si tam investoval peniaze ktoré si mal pred manzelstvom.
A hypo už máte splatene? Lebo podiel sa zníži aj o výšku neplatené hypo

anonym_c5b7fb
Dnes o 11:48

Pre toto sa hovori, ze sex v manzelstve je ten najdrahsi ...

anonym_d5840a
Dnes o 11:51

@mateo606 Delit sa to bude 50:50. Ak teraz rok este splacas hypo - tak polovicu splatok mozes este od ex dostat. A tvoje vnosy - musis dokazat, ze si vlozil pristreidky, ktore boli z pred manzelstva (nemiesal si ich s peniazmi zarobenymi po uzavreti manzelstva), z dedicstva, daru... ale to neznamena, ze ma manzelka narok na mensi podiel - len sa tie prostriedky pri deleni zohladnua v takej vyske, v akej boli investovane.

patrike
Dnes o 11:52

To mas smolu, aj keby manzelka bola doma a nikde nepracovala a ty si mal plat 10 000 mesacne, aj tak jej patri polovica domu a pozemku, ak to bolo kupene pocas manzelstva. Preukazat pouzitie nejakych uspor spred uzatvorenia manzelstva bude velmi tazke.

anonym_d5840a
Dnes o 11:52
@anonym_c5b7fb

Pre toto sa hovori, ze sex v manzelstve je ten najdrahsi ...

@anonym_c5b7fb To moze povedat sj druha strana....ja nevidim dovod, preco v tak jasnom pripade by zena alebo rovnako muz - nemal narok na 1/2

anonym_759015
Dnes o 11:55

to tvrdí aj môj manžel, z jeho účtu odchádza hypo, ale stravu a dieťa financujem ja a koľkokrát dom mu platila telefón, lebo nemal …tak isto som sa finančne zúčastňovala chodu domácnosti

- chceš povedať, že tvoja manželka všetok svoj príjem investovala výlučne pre seba …🫣

sissy27

@mateo606 no, na začiatok musíš pochopiť, že v manželstve to čo si zarobil a zaplatil, neboli tvoje peniaze, boli vaše spoločné. Ak si niečo dostal darom na svoje meno alebo zdedil, to sú len tvoje peniaze a samozrejme to, čo si mal pred manželstvom.
Ak sa domu nechceš vzdať, tak ju budeš musieť vyplatiť, či sa ti to páči alebo nie.

anonym_c5b7fb
@anonym_d5840a

@anonym_c5b7fb To moze povedat sj druha strana....ja nevidim dovod, preco v tak jasnom pripade by zena alebo rovnako muz - nemal narok na 1/2

@anonym_d5840a Keby to bolo naopak, muz by nicim neprispel a zena mu musela dat polku svojho domu, to by si videla tie prispevky, aky je to prizivnicky haj.l. 🙂

mateo606
autor
Dnes o 11:56
@anonym_3e159e

Splacanie hypo vo "vylucne tvojej rezii" nikoho nezaujima, lebo ak ste boli v tom case manzelia, Tvoja mzda je spolocna. Co ona zatial robila? Pracovala? Ci o decka sa starala? Akokolvek ste sa dohodli, aj jej peniaze (ci praca pre rodinu ak mate deti) su spolocne, a neriesi sa, ci z toho niekto nakupoval cestoviny alebo posielal na hypo.

Takze zmen nastavenie. Ak mas pozemok a dom v bsm a kupovali sa az po uzavreti manzelstva, je to spolocne. Mas moznost narokovat si ciastku, ktoru ako hovoris si mal z "uspor pred manzelstvom" - lenze toto musis mat dokazatelne.

Inak smola. Jednoducho - bud predas dom a vyplatite sa na polovicu a kazdy ide svojim smerom, alebo dom predat nechces a tym padom jej polovicu z toho vyplatis.

@anonym_3e159e môže mi súd nariadiť predať dom keď nemám na vyplatenie?a ja nesúhlasím z predajom keďže všetky financie som použil na stavbu ?alebo mi určí splátku?

zuzanaete
Dnes o 12:04

Dom je uz komplet vyplateny a hypo sa uz neplati?

anonym_d5840a
Dnes o 12:06
@anonym_c5b7fb

@anonym_d5840a Keby to bolo naopak, muz by nicim neprispel a zena mu musela dat polku svojho domu, to by si videla tie prispevky, aky je to prizivnicky haj.l. 🙂

@anonym_c5b7fb Akoze neprispela? Na to si ako dosiel?

anonym_d5840a
Dnes o 12:08
@mateo606

@anonym_3e159e môže mi súd nariadiť predať dom keď nemám na vyplatenie?a ja nesúhlasím z predajom keďže všetky financie som použil na stavbu ?alebo mi určí splátku?

@mateo606 No na sud urcite nechodte - okrem pravnika sa platia sudne poplatky vo vyske tusim 3% z hodnoty BSM. Splatky urcite sud neurci. Bud si vezmes hypoteku na vyplatenie, alebo ona - alebo sa dom preda. Najlepsie vyhladar pravnika, mediatora, nech aa vyhnete sudu. Aj tak tym nic neziskas.

patrike
Dnes o 12:13
@mateo606

@mateo606 Ak sa nedohodnete tak ano, moze nariadit predaj. Vzdy je lepsie dohodnut sa mimo sudu.

anonym_52519d
Dnes o 12:18

na súde zbytočne preplatíte, skúste mediátora

anonym_eee156
Dnes o 13:06

@mateo606 prispela nejakými financiami do nehnuteľnosti aj ona? Porodila ti nejaké deti? Bola s nimi doma na materskej?

anonym_3e159e
Dnes o 13:22
@mateo606

@mateo606 samozrejme, ak sa nedohodnete, sud nariadi predat dom.

eli3k
Dnes o 13:28
@mateo606

@mateo606 zaloz nehnutelnost a peniaze pouzi na vyplatenie ex. Mozno mas este inu moznost. Niekto poradi?

chrobak7
Dnes o 13:49

@mateo606 Keď ste mali BSM a dom aj pozemok je v BSM, tak jej budeš musieť vyplatiť polovicu.

Mám známeho, ktorý mal vlastný byt. Našiel si priateľku, tá ho presvedčila, aby byt predal a spolu si kúpili väčší byt. Ona prispela nejakými 20 tisícmi €. Presvedčila ho, aby byt bol vo vlastníctve 1/2 a 1/2 (neboli zosobášení).

Potom sa rozišli. Mali aj súd, ten sa vliekol. Nakoniec jej musel vyplatiť polovicu, lebo je jedno, ako to financovali, ona bola polovičným vlastníkom.

Ty si v podobnej situácii, povedal by som, v ešte horšej. U vás je jedno, koľko kto zarábal, kto vybavoval úver. z koho účtu sa platila hypo. Vy ste mali všetko spoločné. Takže ona je po rozvode polovičným vlastníkom. Radšej sa s ňou dohodni, lebo ťa ošklbe ešte aj o viac.

martinka17
Dnes o 14:01

Ona nemá nárok automaticky na vyplatenie polovice všetkého čo vlastníte ako ti píšu. Má nárok na istý podiel ale jeho výška závisí od mnohých veci, ktoré si tu nespomenul- stav hypo, kedy čo všetko za akých podmienok ste nadobudli, čo ste splatené a čo bolo darované ... Nema nárok na nič financované z tvojich úspor alebo osobných darov, musíš to zdokladovať. Nepíš sem, nájdi si právnika, je to istejšie.

anonym_27a9b3
Dnes o 14:01

ano sud moze nakazat predaj domu ak sa nedohodnete ... ak si malpeniaze este pred manzelstvom a mas to ako dokazat to si mozes odratat z ceny .. anka vsetko co ste mali pocas manzelstva je spolocne vratane vyplaty a penazi ... jedine ak by ti niekto nieco daroval a ty mas doaz ...

martinka17
Dnes o 14:03
@chrobak7

@mateo606 Keď ste mali BSM a dom aj pozemok je v BSM, tak jej budeš musieť vyplatiť polovicu.

Mám známeho, ktorý mal vlastný byt. Našiel si priateľku, tá ho presvedčila, aby byt predal a spolu si kúpili väčší byt. Ona prispela nejakými 20 tisícmi €. Presvedčila ho, aby byt bol vo vlastníctve 1/2 a 1/2 (neboli zosobášení).

Potom sa rozišli. Mali aj súd, ten sa vliekol. Nakoniec jej musel vyplatiť polovicu, lebo je jedno, ako to financovali, ona bola polovičným vlastníkom.

Ty si v podobnej situácii, povedal by som, v ešte horšej. U vás je jedno, koľko kto zarábal, kto vybavoval úver. z koho účtu sa platila hypo. Vy ste mali všetko spoločné. Takže ona je po rozvode polovičným vlastníkom. Radšej sa s ňou dohodni, lebo ťa ošklbe ešte aj o viac.

@chrobak7 on píše o BSM a ty o podielom vlastníctve, to sú 2 absolútne odlisne situácie.

anonym_0c1c25
Dnes o 14:22

@mateo606 s akou sumou by si bol spokojný?Niekedy sa stačí dobre vydať stále to hovorim

mateo606
autor
Dnes o 14:53
@zuzanaete

Dom je uz komplet vyplateny a hypo sa uz neplati?

@zuzanaete práveže hypo ešte není vyplatená...ako súd bude postupovať v takomto pripade

zuzanaete
Dnes o 15:05
@chrobak7

@chrobak7 Pleties hrusky s jablkami.

rachel36a
Dnes o 15:06
@mateo606

@zuzanaete práveže hypo ešte není vyplatená...ako súd bude postupovať v takomto pripade

@mateo606 z hodnoty domu sa odrata nesplatena hypotéka, ak máš dôkaz o vložení vlastných peňazí nadobudnutých pred manzelstvom, alebo získaných darom/ dedičstvom, tak sa odrataju aj tie a len zvyšok sa bude delit na polovicu