Zníženie zálohovej platby SBD
Ahojte. Minulý rok v auguste sme kúpili byt. Prepis kvôli kybernetickému útoku na kataster trval 2 mesiace cca skoro 3. Rozpis zálohových platieb sme dostali cca koncom októbra tam sme uhradili jednu splátku a v novembri ďalšiu už na december takže sme mali iba 2 zálohové platby ale spotreba sa nam ráta od konca augusta tým pádom nám vyšiel nedoplatok na kúrení,vode stočnom. Takže sme mali spotrebu za 4 mesiace (september-december) ale iba 2 platby (november-december) a vyšiel nám nedoplatok cca 75€ ale kvôli tomu nám zvýšili zálohové platby o 50€ mesačne. Keby máme rozpis skôr tak uhradíme viac platieb ale nedostali sme ich skôr lebo byt nebol ešte prepísaný. Samozrejme zavolám na SBD ale myslíte, že sa to dá znížiť? Cena tepla išla nižšie podľa URSO ako predošlý rok. Na začiatku sme platili 158 potom prišlo zvýšenie na 189 kvôli vyššej ceny kúrenia atď keď sa riešila aj Energopomoc ale teraz nám dali 240+ to je masaker.... myslíte že sa to dá takto argumentovať? Aby sme nepreplacali zbytočne celý rok také obrovské peniaze?
Znížiť zálohy si samozrejme môžeš, alé neodporúčam ísť veľmi dole so zálohou. V roku 2023 a 2024 bola cena pre byty dotovaná štátom cez dodávateľa tepla. Tento rok dotáciu berieš ty cez energopomoc, a tak je cena tepla pre byty v riadnej maximálnej výške podľa cenového rozhodnutia URSO o cene tepla. Takže pri maximálnej cene tepla by som zálohy neznižovala.
Znížiť zálohy si samozrejme môžeš, alé neodporúčam ísť veľmi dole so zálohou. V roku 2023 a 2024 bola cena pre byty dotovaná štátom cez dodávateľa tepla. Tento rok dotáciu berieš ty cez energopomoc, a tak je cena tepla pre byty v riadnej maximálnej výške podľa cenového rozhodnutia URSO o cene tepla. Takže pri maximálnej cene tepla by som zálohy neznižovala.
@pinkgirl keďže už pri 189 by sme mali preplatok dosť vysoký cena sa znížila oproti minulému roku tak mi príde zbytočné zvyšovať ešte. Radšej tie peniaze investujem ako ich mať bezúročne kvôli ničomu ale ďakujem krásne určite tam zavolám len som sa chcel informovať keďže stránkové hodiny sú až v utorok

@patrikx555 samozrejme, že sa to da znížiť. Nám dokonca povedali, že môžeme platiť koľko chceme a ono sa nám to v účte zbiera a z toho potom bude vyúčtovanie. My sme vždy platili viac ako bol predpis a potom sme aspoň mali preplatok namiesto nedoplatku. Treba tam zavolať a uvidíte