icon

Krstná mama bez birmovky. Ktorý kňaz je benevolentný?

6. feb 2026

Ahojte, v lete plánujem krstiny, avšak sestra, ktorú chcem dať ako krstnú mamu, nemá birmovku a žije v zahraničí. Príde iba na krst a teda ani nieje možnosť aby si ju spravila. Vždy závisí od kňaza, aký je v tomto benevolentný, tak by som sa chcela opýtať, nemáte skúsenosť v Zamkoch alebo kľudne aj v okolitej dedine, či by sa dalo dohodnúť. Ja sama som krstná bez birmovky, krstily sme v Nesvadoch ale bolo to už dávnejšie a dočítala som sa, že sa menil farár. Planujem aj obvolávať, ale neviem či to nieje drzé sa toto narovinu opýtať 😅 a malá ešte ani nieje narodená, tak som to ešte nechcela aktívne začať riešiť, tak by mi pomohli zatiaľ vaše skúsenosti 🙂

prasiatko30
8. feb 2026
@anonym_390233

@anonym_c20a68 a ešte som zabudla.Aký je rozdiel v tom, že dnes nepokrstia v kostole dieťa matky, ktorá je hriešnica a keď nepokrstené dieťa sa rozhodne vo veku dať pokrstiť, už nebude problém? Nie, nebude, lebo cirkvi každá duša dobrá, či už s panenskou blanou, alebo bez. Ty úprimnosť nadovšetko.

@anonym_390233 asi dost zasadny rozdiel - v dospelom veku sa dieta rozhodne samo, ze bude zit podla katolickej viery v detskom veku su to prave rodicia a krstni rodicia co slubuju pred bohom viest deita k viere, a aby sa riadilo podla ucenia cirkvy. Ako budu viest dieta k viere ludia, ktori sami do kostola ani necuchnu, len vtedy ked treba vystrojit paradu?? Ako ma viest k viere clovek co nema ani vsetky povinne sviatosti a nie je ani ochotny si ich urobit? A to nie som ani veriaca a rozumiem tomu. Nebudem predsa ziadat rabina aby mi vystrojil bar mitzva pre mojho syna, lebo sa mi to paci, ani nebudem ziadat byt krstnou matkou ked do kostola ani nepachnem

guiseppinka
8. feb 2026

Vsade su iste pravidla. Ak chce clovek vodicak, musi splnit vsetko, co to obnasa. Chce byt sucast nejakej skupiny, musi sa riadit pravidlami. Katolicka cirkev ma tiez svoje pravidla a je na svedomi kazdeho, ako ich dodrziava.
Co sa tyku krstu, tak je to vek nad 16 rokov, sviatosti krst, spoved, prijimanie, birmovka a sviatostne manzelstvo - teda praktizujuci katolik.
Su knazi, ktori vyzaduju krstny list od krstnych rodicov a tam mas vsetky sviatosti uvedene alebo mas knazov, ktori to "neriesia" a nechavaju to "na svedomi" rodicov - rozumej - vedia, ze rodicia odrbavaju... okrem toho na papieri moze byt ako krstny uvedeny hocikto (okrem rodica) a realne to bude niekto uplne iny

anonym_390233
8. feb 2026
@prasiatko30

@anonym_390233 asi dost zasadny rozdiel - v dospelom veku sa dieta rozhodne samo, ze bude zit podla katolickej viery v detskom veku su to prave rodicia a krstni rodicia co slubuju pred bohom viest deita k viere, a aby sa riadilo podla ucenia cirkvy. Ako budu viest dieta k viere ludia, ktori sami do kostola ani necuchnu, len vtedy ked treba vystrojit paradu?? Ako ma viest k viere clovek co nema ani vsetky povinne sviatosti a nie je ani ochotny si ich urobit? A to nie som ani veriaca a rozumiem tomu. Nebudem predsa ziadat rabina aby mi vystrojil bar mitzva pre mojho syna, lebo sa mi to paci, ani nebudem ziadat byt krstnou matkou ked do kostola ani nepachnem

@prasiatko30 a ty fakt vidíš okolo seba tie úžasné katolícke rodiny a detičky, ktoré vzorovo žijú? Lebo ja veru nie, a v košiari sa súdržne mlči a pritakáva.
https://my.sme.sk/trnava/c/ohana-sa-duchom-svat...
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/1013251-probl...
https://my.sme.sk/nitra/c/byvaleho-ucitela-cirk...
https://www.postoj.sk/102224/cirkevna-skola-mes...
https://www.netky.sk/clanok/piestanska-cirkevna...
https://trencin.zoznam.sk/skandal-na-katolickej...
https://www.aktuality.sk/clanok/113760/skandal-...
Áno, aj bar mitzvah má svoje podmienky a pravidlá. A tvoj syn by ju neabsolvoval len tak z ulice. Počula si niekedy o ľuďoch ktorí nie sú židia, chcú sa dostať do židovskej komunity, hlavne z dôvodu ekonomického rastu? S radosťou ťa príjmu do svojej cirkvi, len ťa to bude stáť kapánek viac, ako krstiny, alebo sobáš v kostole s nekatolíkom alebo s nepanicom 😉
O tom tu ja píšem a kritizujem, v každom svätostánku bordel nad bordel a bude sa tu niekto oháňat dobrotou.

beronsche
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_c20a68 Joj ake okienko svätíc sa tu našlo 😂😂 Žije so snúbencom tak dúfam že aj vy ste sa vydali, až potom začali spolu bývať a mali sex po svadbe 🤣🤣

@anonym_autor darmo soptis, je to tak, ako ti píšu...
Krstný rodič má mať všetky sviatosti a nie, nemal by žiť v spoločnej domácnosti s partnerom bez sviatosti manzelstva.
To, že si tohto je niekto vedomí, nerobí to z neho svatca.. 🤪
A áno, je to od vás pokrytecké.

Ja chápem, že u nás je krst aj taká kultúrna záležitosť, čiže casto aj nepraktizujuci rodičia krstia svoje dieťa, lebo "sa to má". Aj to, že množstvo krstnych rodičov nespĺňa podmienky a to z rôznych dôvodov.
Ale vieš, stačí si to priznať a nezurit tu, keď to niekto spravne pomenuje..
Ak si praktizujuci veriaca, zariadis sa tak, ako sa má.
Ak nie si, môže ti to byť predsa jedno, že "klameš", nie?

prasiatko30
8. feb 2026
@anonym_390233

@prasiatko30 a ty fakt vidíš okolo seba tie úžasné katolícke rodiny a detičky, ktoré vzorovo žijú? Lebo ja veru nie, a v košiari sa súdržne mlči a pritakáva.
https://my.sme.sk/trnava/c/ohana-sa-duchom-svat...
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/1013251-probl...
https://my.sme.sk/nitra/c/byvaleho-ucitela-cirk...
https://www.postoj.sk/102224/cirkevna-skola-mes...
https://www.netky.sk/clanok/piestanska-cirkevna...
https://trencin.zoznam.sk/skandal-na-katolickej...
https://www.aktuality.sk/clanok/113760/skandal-...
Áno, aj bar mitzvah má svoje podmienky a pravidlá. A tvoj syn by ju neabsolvoval len tak z ulice. Počula si niekedy o ľuďoch ktorí nie sú židia, chcú sa dostať do židovskej komunity, hlavne z dôvodu ekonomického rastu? S radosťou ťa príjmu do svojej cirkvi, len ťa to bude stáť kapánek viac, ako krstiny, alebo sobáš v kostole s nekatolíkom alebo s nepanicom 😉
O tom tu ja píšem a kritizujem, v každom svätostánku bordel nad bordel a bude sa tu niekto oháňat dobrotou.

@anonym_390233 tak bar mitzva ma svoje podmienky a svoje pravidla a krsta a prve prijimanie je cirkus - si to zabila. Presne tak ako ma bar mitzva svoje pravdila tak ma aj RKC ¿co je na tom take hrozne alebo zvlastne??? Takze o com sa tu vlastne hadame - ked farar povie, ze krstnou moze byt len ten clovek co ma vsetky sviatosti tak ma asi pravo to ziadat a ten co chce krstit tak sa podla toho zariadi a bodka

anonym_390233
8. feb 2026
@prasiatko30

@anonym_390233 tak bar mitzva ma svoje podmienky a svoje pravidla a krsta a prve prijimanie je cirkus - si to zabila. Presne tak ako ma bar mitzva svoje pravdila tak ma aj RKC ¿co je na tom take hrozne alebo zvlastne??? Takze o com sa tu vlastne hadame - ked farar povie, ze krstnou moze byt len ten clovek co ma vsetky sviatosti tak ma asi pravo to ziadat a ten co chce krstit tak sa podla toho zariadi a bodka

@prasiatko30 nikto sa neháda. Oponujem tým, že všade sa porušujú pravidlá, nikto sa nedrží pravidiel, len kostolné svätice sa budú biť do hrude že áno. A mnohokrát rozhodujú peniaze. To je bežná prax. A bordel v každom svätostánku

anonym_390233
8. feb 2026
@prasiatko30

@prasiatko30 nikde nepíšem, že krstiny sú cirkus. Cirkus je v tom bordeli a pravidlách. Moja kamarátka chcela okrstiť malú, v meste jej povedali, že žije v hriechu a parchantov nekrstia, áno dobre čítaš.Svadbu zrušila, lebo snúbenec ohol kolegyňu na teambuildingu. Išla o 2 dediny ďalej a zrazu Božie dieťa 😉

prasiatko30
8. feb 2026
@anonym_390233

@prasiatko30 nikto sa neháda. Oponujem tým, že všade sa porušujú pravidlá, nikto sa nedrží pravidiel, len kostolné svätice sa budú biť do hrude že áno. A mnohokrát rozhodujú peniaze. To je bežná prax. A bordel v každom svätostánku

@anonym_390233 ja ti mozem zarucit ze s kostolom nemam nic spolocne, ale poziadavku od farara na krstnych rodicov plne chapem a podporujem . Vsak krstny rodic vyslovene slubuje, ze dieta bude viest k viere a poslusnosti RKC - ak to sam nerobi ako sa moze zaviazat to plnit ??? Na darceky si mozu doma zorganizovat slavnost a je to nie davat falosne sluby pred oltarom🤷‍♀️

beronsche
8. feb 2026

Vtipné, ako si to každá vysvetľuje po svojom a ten "whataboutizmus", akým sa argumentuje..
Raz je cirkev organizácia, ktorá má pravidlá, tak jednoducho platia a bodka. Bez ohľadu na to, že to niekto nedodržiava a niekto podľa nich v nežije...
Čiže argumentovať neplnenim týchto pravidiel, je ako tvrdiť, že je v pohode kradnúť, lebo aj osoba xy to robí..
Ak teda niekto chce uprimne byť súčasťou katolíckej cirkvi, nemal byť mať problem pravidlá plniť.
Ak tam niekto chce, ale pravidlá dodržať nemieni ani nahodou, je pokrytec.
A nie, ja nie som praktizujuca veriaca. Ja som ten pokrytec, keďže deti sú pokrstene.

anonym_c20a68
8. feb 2026
@anonym_390233

@anonym_c20a68 protirečíš si. Je ti každého život ukradnutý a pritom ti vadí, kto, ako a kedy dá krstiť dieťa. To, že si vstúpila do manželstva nepoškvrnená je tvoja vec a mňa to fakt nezaujíma.Zároveň to tu nepropaguj ako svätý grál. To si fakt myslíš, že každá jedna pred oltárom je panna a ženích panic?Tak to si asi zaspala v časoch kedy sa za to upaľovalo a bičovalo na námestiach 😉 Myslieť si, že dnes ide pohlavne nepoškvrnený každý s čistým úmyslom pred oltár a do kostola je teda fakt pokrytectvo. Zo strany katolíkov. Ozaj a v zakristii pod sutanou všetci panici?

@anonym_390233 ty sa citias čo píšeš? Pretože tu len chrlis síru. Chod si spraviť vodicak a nedodaj doklad o spôsobilosti, alebo sa prihlás na vs bez maturity. To by ti ani nenapadlo čo? Tak sa prestaň navazat do niekoho preto, že ti povie ako to reálne je. Ak ti to tak vadí, nepchaj do rkc svoje dieťa, ale daj ho pokrstiť tam, kde ti pravidla vyhovujú. Tu sú také, aké sú.

maryetta
8. feb 2026

Kludne mozes zacat riesit uz teraz. Nech vies na com si.
Nooo a birmovku by mala mat.... noooo nech ma opravia ale ak je aspon pokrstena tak moze byt minimalne svedok krstu 😉

anonym_390233
8. feb 2026
@prasiatko30

@anonym_390233 ja ti mozem zarucit ze s kostolom nemam nic spolocne, ale poziadavku od farara na krstnych rodicov plne chapem a podporujem . Vsak krstny rodic vyslovene slubuje, ze dieta bude viest k viere a poslusnosti RKC - ak to sam nerobi ako sa moze zaviazat to plnit ??? Na darceky si mozu doma zorganizovat slavnost a je to nie davat falosne sluby pred oltarom🤷‍♀️

@prasiatko30 a koľko mužov a žien pod krížom sľubuje? A koľko farárkov sľubuje? A čo robia?
Ja sa snažím na toto poukázať, toto je tá faloš a pretvárka. A nebudem tu tvrdiť že nie, len preto, lebo sú pokropený svätenou vodou. Pravdou je, že malé dieťa neokrstia, lebo krstná mama hriešnica, o dve dediny nie je problém. A keď je dieťa bez krstu a chce krst v 19 rokoch už nie je dieťa hriešnice, lebo absolvovalo všetky ceremónie? Divné to móresy a každá duša dobrá. Alebo, prečo keď človek nežil kresťansky a keď rodina chce a otrčí milodar, už farár pochováva a kropí.vodou nad truhlou? To už nie je problém 😀 Tak ako som písala na začiatku, tam jej pokrstia dieťa, kde dá adekvátnu výšku milodaru a nebude ani prvá ani posledná. Veď Ježiš na kríži má oči privreté. S radosťou pokrstíme 😉

anonym_390233
8. feb 2026
@anonym_c20a68

@anonym_390233 ty sa citias čo píšeš? Pretože tu len chrlis síru. Chod si spraviť vodicak a nedodaj doklad o spôsobilosti, alebo sa prihlás na vs bez maturity. To by ti ani nenapadlo čo? Tak sa prestaň navazat do niekoho preto, že ti povie ako to reálne je. Ak ti to tak vadí, nepchaj do rkc svoje dieťa, ale daj ho pokrstiť tam, kde ti pravidla vyhovujú. Tu sú také, aké sú.

@anonym_c20a68 nechŕlim síru, len píšem ako to je. A chceš povedať, že absolventi autoškoly jazdia všetci ukážkovo? Alebo že všetci vodiči majú VP? Fakt si naivná.

anonym_390233
8. feb 2026
@anonym_c20a68

@anonym_c20a68 a ty si nepočula.o detičkách kedy rodičia vybavili maturitu a zaplatili VŠ? Fakt Slovensko krajina kde fungujú všetky pravidlá podĺa litery zákona. Jedine, že by tie paragrafy niekto ohýbal, ináč si neviem vysvetliť, prečo sa dejú veci ako sa dejú. Či v kostole, škole, spoločnosti, úradoch a inštitúciách.

anonym_c20a68
8. feb 2026
@anonym_390233

@anonym_c20a68 a ty si nepočula.o detičkách kedy rodičia vybavili maturitu a zaplatili VŠ? Fakt Slovensko krajina kde fungujú všetky pravidlá podĺa litery zákona. Jedine, že by tie paragrafy niekto ohýbal, ináč si neviem vysvetliť, prečo sa dejú veci ako sa dejú. Či v kostole, škole, spoločnosti, úradoch a inštitúciách.

@anonym_390233 takže sa budem tváriť, že obchádzať pravidla a klamať je v poriadku, hej? Lebo ja niečo takto chcem a just bude po mojom! Tak potom ukazujes charakter ty, ak ti toto príde v poriadku.

anonym_390233
8. feb 2026
@anonym_c20a68

@anonym_390233 takže sa budem tváriť, že obchádzať pravidla a klamať je v poriadku, hej? Lebo ja niečo takto chcem a just bude po mojom! Tak potom ukazujes charakter ty, ak ti toto príde v poriadku.

@anonym_c20a68 ja tiež s tým nesúhlasím. Preto treba poukazovať na to, čo je nesprávne a aký bordel je všade. Lebo odkiaľ ryba smrdí?

autor
8. feb 2026
@anonym_c20a68

@anonym_c20a68 Odpovedám tebe, ale toto je pre všetky žienky ktoré ma tu idu rozdrapiť za nevinnú otázku. Mne nejde o to že silou mocou porušovať pravidlá, keby sestra nežije v zahraničí, mile rada by si tu birmovku spravila, ale bohužiaľ situácia je iná a nedá sa to, jej snúbenec má napríkad všetky sviatosti, chodí do kostola (aj keď v zahraničí už menej) ale to neznamená že je menej veriaci a áno asi sice ,,zije v hriechu’’ ale mali mať svadbu behom covidu a myslím že je doba totálne iná ako kedysi, sama svadba nieje jednoduchá a lacná zorganizovať a hlavne v ich situácii mimo sk a mat ju len akože na oko, bez rodiny a na rýchlo keď je podľa vás správne iba preto že sa to má, váš názor… a to čo ste tu písali že iba podplácať atd, ja mile rada by som to mala zadarmo, sám farár je rád za obáločky a nieje to náš výmysel ale ich😂 akože sama nechápem čo vám tuto vysvetľujem vlastne, keby sa to nedeje bez týchto sviatosti bežne, tak by ma asi nenapadlo to riešiť, lebo vás by som už nazvala sektou a nie veriacimi, keď sa tu takto viete vytočiť na takejto banálnej otazke ohľadom skúsenosti, príde mi to úplne choré. Okrem iného, ja čo môžem dieťaťu dať do života je práve ho pokrstiť, prečo by som mu mala odoprieť tu možnosť nech si to robi sám ako dospelý nech to má komplikovane ? Potom sa naňho budete pozerať že ten ani nebol pokrstený tak čo chce 😅 A inak ani nechcem vedieť čo si myslite o reformátoroch, tých by ste asi uplalili na hraniciach 😂😂
A hej pevne verim že ste žiadna ani nebývali spolu s mužom pred svadbou 😂 buď ani muža nemáte, zavádzate ale skôr by som to nazvala že žijete v nedobrovoľnom celibáte a trosku vám to tlači na mozog

anonym_82ffe1
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_c20a68 Odpovedám tebe, ale toto je pre všetky žienky ktoré ma tu idu rozdrapiť za nevinnú otázku. Mne nejde o to že silou mocou porušovať pravidlá, keby sestra nežije v zahraničí, mile rada by si tu birmovku spravila, ale bohužiaľ situácia je iná a nedá sa to, jej snúbenec má napríkad všetky sviatosti, chodí do kostola (aj keď v zahraničí už menej) ale to neznamená že je menej veriaci a áno asi sice ,,zije v hriechu’’ ale mali mať svadbu behom covidu a myslím že je doba totálne iná ako kedysi, sama svadba nieje jednoduchá a lacná zorganizovať a hlavne v ich situácii mimo sk a mat ju len akože na oko, bez rodiny a na rýchlo keď je podľa vás správne iba preto že sa to má, váš názor… a to čo ste tu písali že iba podplácať atd, ja mile rada by som to mala zadarmo, sám farár je rád za obáločky a nieje to náš výmysel ale ich😂 akože sama nechápem čo vám tuto vysvetľujem vlastne, keby sa to nedeje bez týchto sviatosti bežne, tak by ma asi nenapadlo to riešiť, lebo vás by som už nazvala sektou a nie veriacimi, keď sa tu takto viete vytočiť na takejto banálnej otazke ohľadom skúsenosti, príde mi to úplne choré. Okrem iného, ja čo môžem dieťaťu dať do života je práve ho pokrstiť, prečo by som mu mala odoprieť tu možnosť nech si to robi sám ako dospelý nech to má komplikovane ? Potom sa naňho budete pozerať že ten ani nebol pokrstený tak čo chce 😅 A inak ani nechcem vedieť čo si myslite o reformátoroch, tých by ste asi uplalili na hraniciach 😂😂
A hej pevne verim že ste žiadna ani nebývali spolu s mužom pred svadbou 😂 buď ani muža nemáte, zavádzate ale skôr by som to nazvala že žijete v nedobrovoľnom celibáte a trosku vám to tlači na mozog

@anonym_autor prosim ťa, vôbec to nerieš. Popýtaj sa a uvidíš. Buď povolia alebo nie. Keby sa všetci správali tak ako opisujú na koňovi. Aký sú super kresťania. Bez hriechu s čistou dušou a v obchode by sa aj pobili pre kúsok masla. Pre mňa napríklad viera znamená niečo iné ako chodiť dokostola a mať sviatosti. To z nikoho dobrého človeka nespraví.

anonym_48d1e5
8. feb 2026

Máte niekto skúsenosť, či sa dajú dať traja krstní rodičia? U manžela je zvykom požiadať súrodencov, ale ja by som chcela kamaráta, ktorý naozaj pri nás stojí vždy a je nám ako rodina.
Chcela by som, aby bol aj vlk sýty aj ovca celá 😀

anonym_9a21ab
8. feb 2026
@anonym_0dd024

@anonym_autor nie je to ustipacne, su to fakty. Len sa Ti to asi zle cita. Nikto nema rad ak sa sprava pokrytecky a druhi na to poukazu, to je prirodzene.

@anonym_0dd024 veľká pravda čo píšeš. Vy sa tiež správate pokrytecky, ale do pŕs sa bijete aký ste pobozni ľudia. S pedofilmi na čele. Že ťa huby neboli

anonym_c0e582
8. feb 2026
@anonym_0dd024

Ano je to drze, vypocitave a za mna hlavne trapne. Na co chces mat sviatost krstu pre dieta aby bolo aj sucastou Cirkvi, ak nie si ochotna tolerovat zakladne pravidla danej sviatosti? Hrozne falosne.

A kludne mozes pokrstit aj bez krstneho rodica. Tvoja sestra moze byt svedok krstu. Doma ju mozete normalne volat krstna.

Ale kludne obvolavaj, ak Ti to nie je trapne.

@anonym_0dd024 autorka sa pýta na niečo iné. Nepíš tvoje trapnosti o nejakých svedkoch. Ak
nemáš čím prispieť, neodpovedaj.

anonym_c0e582
8. feb 2026

@anonym_autor daj si dieťa pokrstiť v evanjelickom kostole. Tam nerobia taky cirkus ako katolíci.

anonym_65c294
8. feb 2026

@anonym_autor Napíšem anonymne, aj tak ma tu všetci zvozia. Môjmu malému išla za krsnu jeho teta, aj keď nemá birmovkou. Farárovi sme povedali, že má. Nikde to nie je zapísané, nikde sa to nezistuje. Farárovi je to v podstate jedno. Povedzte že birmovkou má a hotovo.

guiseppinka
8. feb 2026
@anonym_48d1e5

Máte niekto skúsenosť, či sa dajú dať traja krstní rodičia? U manžela je zvykom požiadať súrodencov, ale ja by som chcela kamaráta, ktorý naozaj pri nás stojí vždy a je nám ako rodina.
Chcela by som, aby bol aj vlk sýty aj ovca celá 😀

@anonym_65c294 to sa mylis, ze to nie je zapisane. Vsetky absolvovane sviatosti mas zapisane v krstnej matrike. Staci, ak si knaz vypyta krstny list a mas smolu. Moze byt formalne len svedok krstu.
@anonym_48d1e5 musi to byt bud 1 muz, 1 zena alebo dvojica (nemusia byt par). Ak ma muz sestru, tak ona a kamos, ak ma brata, tak obaja muzi byt nemozu... a ako koho budete oslovovat, je uz na vas. My mame so segrami 2 pary krstnych a domiesanych kadejak. Vzdy sme volali oboch a obe krstny a krstna...

beronsche
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor čo presne da dieťaťu krst, keď vo viere nežijete? Len ma to upútalo... Lebo ak mu reálne chceš niečo z duchovného hľadiska dať, tak ho v tej viere vychovas, nie?

A platí, že keď su raz nejake pravidlá, obchádzať ich a ešte argumentovať tým, že aj iný to robia, je pokrytecké.

Tvoja sestra by nemala ani dostať od kňaza po spovedi rozhrešenie. Žije z cirkevného pohľadu v hriechu - nezosobášena v partnerstve s mužom, to je niečo, čo nemôže "oľutovať", lebo v tom plánuje pokračovať.
Toto ju vyšachováva z hry viac, než birmovka..
To len tak mimochodom..

baldinka
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no moja, poviem Ti novinku. Katolicka cikrev posobi v celom svete a birmivka sa da urobit v zahranici ovela jednoduhsie ako na Slovensku. Myslim , ze staci sa prihlasit, absolvovat nejake 3 vikendy nauk a prist na birmovku. Hotovo! Vlastna skusenost!Tvoja sesrta uz nasla katolicky kostol v tom zahranici???

anonym_199963
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor som krstná mama bez birmovky, sviatosti.Isli sme za farárom v Ba povedali pravdu, matka dieťaťa má všetko absolvovane farár povedal, že nevidí problém.Chod osobne netelefonuj

anonym_94adbf
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_0dd024 Trápny je tento tvoj uštipačný tón, a ak si ty veriaca tak toto bola excelentná ukážka toho ako sa majú ľudia k sebe správať 🙂 Úplne bežne sa toto rieši a keď to bolo v minulosti umožnené mne ako krstej, bez nátlaku a presviedčania asi to nieje pre cirkev taký ťažký hriech 🙂

@anonym_autor tak sup za knazom a rovno nadrzovku mu to takto povedz, ze co chces. Bud frajerka nazivo z oci do oci, nie tu na fore 😁

anonym_94adbf
8. feb 2026
@anonym_199963

@anonym_autor som krstná mama bez birmovky, sviatosti.Isli sme za farárom v Ba povedali pravdu, matka dieťaťa má všetko absolvovane farár povedal, že nevidí problém.Chod osobne netelefonuj

@anonym_199963 si svedok krstu nie krstna mama

autor
8. feb 2026
@anonym_94adbf

@anonym_autor tak sup za knazom a rovno nadrzovku mu to takto povedz, ze co chces. Bud frajerka nazivo z oci do oci, nie tu na fore 😁

@anonym_94adbf Však aj budem😂 čo si myslíš že sa to nepôjdem opýtať teraz alebo čo ?