Krst a krstný rodič/svedok krstu bez sviatosti

lunicka2022
16. jan 2023

Ahojte! Mame uzasneho kamarata, ktoreho tuzime mat ako krstneho otca ci svedka krstu. To je len hra so slovickami, pre nas by to mal byt “krstny” nasej dcery. Avsak nema ziadne sviatosti, ani nie je veriaci. Viem ze mozno by sa niekde dalo ho mat zapisaneho ako svedka krstu a pripadne nejak zohnat druheho krstneho rodica co by nejake poziadavky splnal. Neviete nahodou o benevolentnom fararovi v okoli Bratislava / Senec, ktory by toto umoznil? Vopred dik!

arasidka123
16. jan 2023

@lunicka2022 aký má zmysel mať takého krstného?

janetinka27
16. jan 2023

@lunicka2022 staci najst krstnu so sviatostami (aj ked je to casto tazke), staci 1 krstny rodic. a kamarat bude svedok krstu.
ak chces benevolentneho knaza, potom taky nie je, mozes ho jedine oklamat, resp. nepriznat sa, ze kamarat nema birmovku a nezije sviatostne. a to by nebol dobry pristup ku krstu.

hsjdudhdbd
16. jan 2023

@lunicka2022 ziaden knaz neurobi krst ked nesplna krstny rodic pozaidavky a to aby mal sviatosti aby nezil v jednej domacnosti s partnerom a este tam nieco je zabudla som ˇˇˇˇ ale ako svedok krstu moze byt

radussska999
16. jan 2023

@lunicka2022 prajem pevné nervy, našu obaja krstni rodičia (mužovi súrodenci) sú úplne iná viera , takže nikde nám nechceli malú s takými krstnmy pokrstiť,až na jedného úžasného farára v Košiciach 🙏 no tiež som mala dosť ,kým som sa k nemu dopatrala. Všade nás len odbili 😱

kaktusik007
16. jan 2023

krstna mama mojich deti nie je ani pokrstena.... takze ano, vsetko sa da a vsetko ide.

pre zvedavcov - ano, oficialne je vedena ako svedok krstu, kedze iny krstny rodic nie je - pre nas je to krstna mama.

nikoho ineho sme na krste nemali, ci si tam farar dopisal nejake ovecky z jeho farnosti aby bolo vsetko tak ako ma byt - to netusim a ani ma to nikdy nezaujimalo

krstil mi deti ten isty knaz co krstil mna, a ano, je to rodina - ale nemyslim si ze by to zohralo az taku pidstatnu vec, ak by to takto urobit nemohol, neurobil by to.

123sofia123
17. jan 2023

@lunicka2022 ja som krsná tak ma malá volá ale tiež som bola len svedok krstu lebo nie som krstená

rusalinka
17. jan 2023

Ja tomuto proste nerozumiem... máte v pláne chodiť do kostola? Žiť vo viere? Krstný rodič bude dieťa viesť vo viere? Viete o čom je vôbec krst?
Tak načo ho silou mocou chcete a zrovna v katolíckom kostole, kde sú určité podmienky, ktoré odmietate splniť? Každý deň sú tu tieto debaty a otázky ako tie podmienky obísť a vlastne je cirkev zlá, že tie podmienky obchádzať nedovolí. Rozum mi to neberie.
Ale aby som teda aj odpovedala na otázku - krstný otec a svedok krstu sú dve rozličné veci a nie, nie je to len hra so slovíčkami.
Áno, tvoj kamarát môže byť svedok krstu, krstný rodič na samotnom krste by ale mal byť niekto, kto sviatosti má. (niekedy sa stáva aj to, že ako krstný rodič sa zapíše samotný kňaz).
A toho kamaráta potom dieťa a vy môžete volať akokoľvek chcete, úplne v pohode môže byť pre vás "krstný" 🙂

kaktusik007
17. jan 2023

@rusalinka za mna - je krstny rodic ten, ktory sa v pripade mojej smrti o moje deti postara akoby to boli deti jeho vlastne. Preto som krstila.

danieladeley
17. jan 2023

@lunicka2022 vies vobec, naco je krstny rodic?

janetinka27
17. jan 2023

@kaktusik007 o deti sa postara osoba urcena sudom. nie krstny rodic.

rusalinka
17. jan 2023

@kaktusik007 rozumiem... ale ako píše @janetinka27 ... na to nepotrebuješ krstného rodiča v zmysle toho, že ti drží dieťa na krste v kostole a sľubuje, ako ho povedie k viere...

mimka1402
17. jan 2023

@kaktusik007 Kristepane toto čo je za logiku. Krstný rodič nemá ale ze žiadne práva z právneho hľadiska aby sa staral o tvoje deti. Táto povera možno fungovala v minulom storočí. Dnes sa má krstiť iba ak mienis dieťa viesť k viere a krstný rodič by mal pomáhať rodine pri vedeniu k Bohu. Ja dokonca ako neveriaca o tom mám informácie.😀

nevenka
17. jan 2023

@mimka1402 presne tak.
Nase 3 deti maju kazdy len 1 krstneho, ktory splna vsetky podmienky byt krstnym rodicom a potom maju este svedka krstu, moju sestru, ktora je ineho vyznania, ale deti ju volaju krstna. A stvrte dieta to bude mat tak isto.

kaktusik007
17. jan 2023

@janetinka27
@rusalinka
@mimka1402 dievcata - som rozvedena. Po mojej smrti automaticky dostane pravne deti ex. Takze mu to musim poriadne stazit - resp poriadne musim zvyhodnit osobu ktora chcem aby deti mala. Musi k nim mat inu formu vztahu a tie deti musia rovnaku formu vztahu citit k tejto osobe. Kedze je to osoba mimo rodiny - zvolili sme najschodnejsiu moznost, aby ju deti brali aj ako malicke, ze bude ich krstna. Samozrejmostou je zavet. Avsak ako cudzej by jej moje deti asi tazko zverili.... Ako ich krstna matka ma vyrazne lepsiu sancu.

loliki
17. jan 2023

@lunicka2022 Pokrstite bez krstného rodiča a úžasného kamaráta si titulujte ako chcete. Kvôli tomu sa hádať s kňazmi a behať po celej republike je nezmysel. Kňaz má napísané, ako to môže robiť a ako nie. Pravidlá sú jasné. Keď takého krstného nemáte, tak nebudete mať a úžasný kamoš zostane úžasným kamošom. Načo jemu, či vám bude nálepka krstný rodič? Ak chce kupovať vašej dcére darčeky, nech kupuje, nikto mu nebráni. Ak nie je veriaci, snáď od neho nechcete, aby rozprával vašej dcére o Bohu a učil ju modlitby? Veď sa aj vy nad sebou zamyslite, či už nie ste prehnane pokryteckí a popletení načisto.

mimka1402
18. jan 2023

@kaktusik007 Nie, nič to nemení, prepáč ale reálne žiješ v ilúzii. Keby ste boli neveriaci a ona bola len teta ktorá by mala k nim vzťah je to úplne narovnako. Súdi sa to aký mali reálny vzťah a či tie deti osobou poznajú a ako sa pri nej citia. Nemá to žiaden súvis s podpisom v kostole... Reálny podklad robí vzťah k deťom a tie ak by chcela by mala aj bez toho...

janage
18. jan 2023

@kaktusik007 veľmi sa mýliš a odporúčam tento tvoj predpoklad prediskutovať s ľuďmi, ktorí sa tejto problematike venujú. Najlepšie s právnikom, ktorý sa venuje rodinnému právu alebo UPSVAR.

letfenixa
18. jan 2023

@rusalinka presne takto prebiehajú aj mnohé svadby v kostole. Lebo je to také pekne a chce to rodina a bla bla.

rusalinka
18. jan 2023

@letfenixa presne... a tam ma tiež vždy prsty svrbia, že napíšem, že PREČO??? ... teda, niekedy aj napíšem 😀
Tomuto ale troooolilinku rozumiem, lebo áno, je to v tom kostole krajšie 🙂 Ale tiež sa zamýšľam - veď je toľko kostolov krásnych - evanjelických, iných protestantských. Tam by to možno šlo úplne hladko, ak ide len o priestor... lebo ide len o priestor... ale nie. Poďme sa pchať do katolíckeho, aj keď nespĺňame podmienky a svorne nadávajme, že zlá zlá zlá Cirkev, lebo nám nechce ustúpiť. Ach...

evkamotka
20. jan 2023

@kaktusik007 krstnym rodicom byvalemu manzelovi nic pravne nestazis. To nie preto, ze ti chcem nasilu oponovat, no si v uplnej pravnej mimoze 🙂 takto to v SR nefunguje, mozno sto rokov dozadu

portret7
20. jan 2023

@lunicka2022 my tak mame, záleží od farára, žiaľ ten farár už nežije, tak neviem poradiť, len to, že sa to da.