icon

Krstná mama bez birmovky. Ktorý kňaz je benevolentný?

6. feb 2026

Ahojte, v lete plánujem krstiny, avšak sestra, ktorú chcem dať ako krstnú mamu, nemá birmovku a žije v zahraničí. Príde iba na krst a teda ani nieje možnosť aby si ju spravila. Vždy závisí od kňaza, aký je v tomto benevolentný, tak by som sa chcela opýtať, nemáte skúsenosť v Zamkoch alebo kľudne aj v okolitej dedine, či by sa dalo dohodnúť. Ja sama som krstná bez birmovky, krstily sme v Nesvadoch ale bolo to už dávnejšie a dočítala som sa, že sa menil farár. Planujem aj obvolávať, ale neviem či to nieje drzé sa toto narovinu opýtať 😅 a malá ešte ani nieje narodená, tak som to ešte nechcela aktívne začať riešiť, tak by mi pomohli zatiaľ vaše skúsenosti 🙂

Strana
z3
kivivi
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_c20a68 Odpovedám tebe, ale toto je pre všetky žienky ktoré ma tu idu rozdrapiť za nevinnú otázku. Mne nejde o to že silou mocou porušovať pravidlá, keby sestra nežije v zahraničí, mile rada by si tu birmovku spravila, ale bohužiaľ situácia je iná a nedá sa to, jej snúbenec má napríkad všetky sviatosti, chodí do kostola (aj keď v zahraničí už menej) ale to neznamená že je menej veriaci a áno asi sice ,,zije v hriechu’’ ale mali mať svadbu behom covidu a myslím že je doba totálne iná ako kedysi, sama svadba nieje jednoduchá a lacná zorganizovať a hlavne v ich situácii mimo sk a mat ju len akože na oko, bez rodiny a na rýchlo keď je podľa vás správne iba preto že sa to má, váš názor… a to čo ste tu písali že iba podplácať atd, ja mile rada by som to mala zadarmo, sám farár je rád za obáločky a nieje to náš výmysel ale ich😂 akože sama nechápem čo vám tuto vysvetľujem vlastne, keby sa to nedeje bez týchto sviatosti bežne, tak by ma asi nenapadlo to riešiť, lebo vás by som už nazvala sektou a nie veriacimi, keď sa tu takto viete vytočiť na takejto banálnej otazke ohľadom skúsenosti, príde mi to úplne choré. Okrem iného, ja čo môžem dieťaťu dať do života je práve ho pokrstiť, prečo by som mu mala odoprieť tu možnosť nech si to robi sám ako dospelý nech to má komplikovane ? Potom sa naňho budete pozerať že ten ani nebol pokrstený tak čo chce 😅 A inak ani nechcem vedieť čo si myslite o reformátoroch, tých by ste asi uplalili na hraniciach 😂😂
A hej pevne verim že ste žiadna ani nebývali spolu s mužom pred svadbou 😂 buď ani muža nemáte, zavádzate ale skôr by som to nazvala že žijete v nedobrovoľnom celibáte a trosku vám to tlači na mozog

@anonym_autor ak nezije sestra v nejakej prisne moslimskej krajine, nech sa skusi spytat tam. Nemyslim, ze by s tym bol nejaky extra problem, aby si dorobila birmovku. Skor ale by krstni rodicia mali byt pritomni na pouceni pred krstom, tak aj to by som hned na zaciatku riesila, ak planuje prist az tesne na krst.

marfra
8. feb 2026
@anonym_82ffe1

Popýtajte sa fararov. Alebo aj ludi co poznate. Je vela krsrnych rodicov co nemaju zakladne sviatosti. Dokonca aj taky su co nemali krst 😉.

@anonym_82ffe1 to,že krstný rodič nie je pokrstený nie je v poriadku.A nemôže sa to stať iba ,že by to zamlčal

anonym_81002b
8. feb 2026

Kydáte tu na RK cirkev, som zvedavá, či by ste boli takéto hrdinky aj pri iných cirkvách. Má určité pravidlá a zákony, keď ich nemienite rešpektovať a dodržiavať, tak dávajte deti pokrstiť, birmovať, sobášte sa a všetko ostatné inde, je predsa sloboda výberu vierovyznania. Cirkví je na Slovensku dosť. Do kostola chodia takí istí hriešnici ako sú aj všade inde, nikto sa vstupom do kostola nestáva svätým a bezhriešnym, ale je zaujímavé ako tí, ktorí tomu rozumejú najmenej, lebo tomu rozumieť ani nechcú, o tom hádžu najväčšie a "najodbornejšie" rozpravy.

luna11
8. feb 2026
@anonym_390233

@luna11 no lebo v kostole sú všetci do radu cnostni 😁

@anonym_390233 to je predmetom otazky? Pod anonymom sa hrat na pokrytecku gerojku.a nic len zlo chrlit.

armagedon2
8. feb 2026

@anonym_autor rozhodne by som hladal krstného rodiča,aktívneho katolika.Krst je aj zaväzok a nie humberto"Lebo sa patrí".Krstný rodič má byť garantom duchovnej výchovy dieťaťa.Mojim názorom je,ze hladanie nedbalého duchovného v tejto veci je zlá cesta.

anonym_94adbf
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_c20a68 Joj ake okienko svätíc sa tu našlo 😂😂 Žije so snúbencom tak dúfam že aj vy ste sa vydali, až potom začali spolu bývať a mali sex po svadbe 🤣🤣

@anonym_autor predstav si ze ano 😆😁 ziadne skusanie byvania, so sexom sme pockali, spolu sme od r. 2009, zosobaseni od 2011, mame jedno dieta, o chvilu oslavime 15 vyrocie sobasa

anonym_94adbf
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_94adbf Však aj budem😂 čo si myslíš že sa to nepôjdem opýtať teraz alebo čo ?

@anonym_autor a naco tu teda zakladas zbytocnu diskusiu a riesis, a pytas sa, ci to nie je drze? 😅🤣 ved chod, spytaj sa, bud za hlupanu a vybavene

natalka13
8. feb 2026
@anonym_9a55ef

@anonym_autor neboj sa dzigali tieto svatice z MK uz mozno v 15. TieTO svatice najsvatejsie vidis ako chrlia zlo z huby

Mali sme to tak ze muz nems nic , ja iba krst aj sestra (krsna iba krst) a mali sme svadbu v dome sv Alzbety . Chceli sme to tak pred Bohom a pozehnane . Mama na krstinach potom dala fararovi nejake € ale vobec nemal ziadnu pripomienku.

@anonym_9a55ef hlavne ze ty si svata 😁
Vyjadrovanie ako kocis, ALE ☝️svadba v kostoliku aj ked ste komplet neveriaci to uz je len vyhra😂

natalka13
8. feb 2026

Normalne budete mat svedka krstu aj tak bez birmovky sa nemoze zapisat aj ked date novu strechu na kostol.

lucia147852
8. feb 2026

V Zámkoch je kňaz pre slovenských veriacich z rodiny, tam to určite neprejde.

anonym_0dd024
8. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_c20a68 Odpovedám tebe, ale toto je pre všetky žienky ktoré ma tu idu rozdrapiť za nevinnú otázku. Mne nejde o to že silou mocou porušovať pravidlá, keby sestra nežije v zahraničí, mile rada by si tu birmovku spravila, ale bohužiaľ situácia je iná a nedá sa to, jej snúbenec má napríkad všetky sviatosti, chodí do kostola (aj keď v zahraničí už menej) ale to neznamená že je menej veriaci a áno asi sice ,,zije v hriechu’’ ale mali mať svadbu behom covidu a myslím že je doba totálne iná ako kedysi, sama svadba nieje jednoduchá a lacná zorganizovať a hlavne v ich situácii mimo sk a mat ju len akože na oko, bez rodiny a na rýchlo keď je podľa vás správne iba preto že sa to má, váš názor… a to čo ste tu písali že iba podplácať atd, ja mile rada by som to mala zadarmo, sám farár je rád za obáločky a nieje to náš výmysel ale ich😂 akože sama nechápem čo vám tuto vysvetľujem vlastne, keby sa to nedeje bez týchto sviatosti bežne, tak by ma asi nenapadlo to riešiť, lebo vás by som už nazvala sektou a nie veriacimi, keď sa tu takto viete vytočiť na takejto banálnej otazke ohľadom skúsenosti, príde mi to úplne choré. Okrem iného, ja čo môžem dieťaťu dať do života je práve ho pokrstiť, prečo by som mu mala odoprieť tu možnosť nech si to robi sám ako dospelý nech to má komplikovane ? Potom sa naňho budete pozerať že ten ani nebol pokrstený tak čo chce 😅 A inak ani nechcem vedieť čo si myslite o reformátoroch, tých by ste asi uplalili na hraniciach 😂😂
A hej pevne verim že ste žiadna ani nebývali spolu s mužom pred svadbou 😂 buď ani muža nemáte, zavádzate ale skôr by som to nazvala že žijete v nedobrovoľnom celibáte a trosku vám to tlači na mozog

@anonym_autor cely Tvoj sloh je ako od 10 rocneho dievcatka. Zbytocny. Teba v skole nenaucili citat s porozumenim. Tu vobec nejde o tie Tvoje vyhovorky preco Tvoja sestra nema birmovku a zije v hriechu a teda v oboch pripadoch nesplna podmienku krstneho rodica. A je uuuplne jedno ze sa teraz kvoli tomu zavzdusnujes. Neviem ako inak sa to da napisat, fakticky, bez emocii, tak ako to je.

Tu ide o to, ze raz ked sestra podmienky nesplna, tak sa mas prisposobit a bud krstnym rodicom nebude, alebo moze byt svedok krstu. Ze inak ako klamstvom a podvodom ju ako krstneho rodica na krst nedostanes.

Ale ako bolo uz napisane - moze Ti to byt jedno. Ty chces krst ako tradicnu oslavu a nie ako Sviatost pred Bohom, takze ci potom budes pred oltarom klamat alebo nie, Tvoje svedomie to evidentne obide.

anonym_9a55ef
8. feb 2026
@natalka13

@anonym_9a55ef hlavne ze ty si svata 😁
Vyjadrovanie ako kocis, ALE ☝️svadba v kostoliku aj ked ste komplet neveriaci to uz je len vyhra😂

@natalka13 uz si mala byt pomodlena a ulozena v postielke

anonym_41dba9
9. feb 2026
@anonym_0dd024

@anonym_autor cely Tvoj sloh je ako od 10 rocneho dievcatka. Zbytocny. Teba v skole nenaucili citat s porozumenim. Tu vobec nejde o tie Tvoje vyhovorky preco Tvoja sestra nema birmovku a zije v hriechu a teda v oboch pripadoch nesplna podmienku krstneho rodica. A je uuuplne jedno ze sa teraz kvoli tomu zavzdusnujes. Neviem ako inak sa to da napisat, fakticky, bez emocii, tak ako to je.

Tu ide o to, ze raz ked sestra podmienky nesplna, tak sa mas prisposobit a bud krstnym rodicom nebude, alebo moze byt svedok krstu. Ze inak ako klamstvom a podvodom ju ako krstneho rodica na krst nedostanes.

Ale ako bolo uz napisane - moze Ti to byt jedno. Ty chces krst ako tradicnu oslavu a nie ako Sviatost pred Bohom, takze ci potom budes pred oltarom klamat alebo nie, Tvoje svedomie to evidentne obide.

@anonym_0dd024 presne, ja chcem sestru, nespĺňa čo má, nebude žiť podľa toho, nedorobí si nič, veď keď som ja nemusela, ani ona nebude. A tam ten tiež nemá a tuto tento to robí za peniaze. No tak keď druhí tak robia tak behajte s obálkami a klamte. Neviem čo sa tu ohrádzate svadbami a sexom. X ľudí si pred manželstvom dorobilo sviatosti a malo úprimnú debatu s kňazom. Malo prípravu atď. Ale každý podľa svojho svedomia.

armagedon2
10. feb 2026
@anonym_81002b

Kydáte tu na RK cirkev, som zvedavá, či by ste boli takéto hrdinky aj pri iných cirkvách. Má určité pravidlá a zákony, keď ich nemienite rešpektovať a dodržiavať, tak dávajte deti pokrstiť, birmovať, sobášte sa a všetko ostatné inde, je predsa sloboda výberu vierovyznania. Cirkví je na Slovensku dosť. Do kostola chodia takí istí hriešnici ako sú aj všade inde, nikto sa vstupom do kostola nestáva svätým a bezhriešnym, ale je zaujímavé ako tí, ktorí tomu rozumejú najmenej, lebo tomu rozumieť ani nechcú, o tom hádžu najväčšie a "najodbornejšie" rozpravy.

@anonym_81002b skvely názor

stvura
16. feb 2026

@anonym_autor nejako som nepochopila o co ti ide. Ty chces mat krstnu mamu. Co pod tym rozumies? Aby bola v RL zapisana ako krstny rodic alebo ti staci aby tam bolo: svedok krstu. Ono totizto ta osoba tak isto ponesie dieta, tak isto bude pre teba "krstny rodic" aj bez toho oznacenia v knihe. Ak je tvoja sestra pokrstena moze byt svedok krstu a ty ju budes vnimat ako krstneho rodica. Ak trvas na krstnom rodicovi, tak musi mat vsetky sviatosti.
Co sa dodrziava, nedodrziava neviem - dve moje deti krstene v NZ maju krstnu mamu ktora hoci ma prve sv. prijimanie bola v case ich krstenia rozvedena. Uplne v poho mi ju zapisali ako svedka krstu.
Ja mam krstnu mamu ktora ma vsetky nalezitosti a nevidela som ...mmt..30rokov. Takze asi tolko ku krstnym rodicom. Podstatne je aku ulohu bude hrat v zivote deti a nie to co je na papieri

marfra
17. feb 2026

ahojte,môj manžel zomrel,ked som mala 33 rokov pri autonehode ,zostala som sama s 2 malými deťmi.Krstní rodičia vstúpili do života mojich detí ako zástupcovi rodičov, krstný im nahrádzal otca ako sa len dalo a nakoniec viedol dcéru k oltáru. Celý život boli pri nich.Takže asi toľko-úloha krstného rodiča nie je len byť na papieri .Je to záväzok a sviatosti sú tým,čo pomáha,aby s Božou pomocou boli správnymi krstnými.

beronsche
17. feb 2026
@marfra

ahojte,môj manžel zomrel,ked som mala 33 rokov pri autonehode ,zostala som sama s 2 malými deťmi.Krstní rodičia vstúpili do života mojich detí ako zástupcovi rodičov, krstný im nahrádzal otca ako sa len dalo a nakoniec viedol dcéru k oltáru. Celý život boli pri nich.Takže asi toľko-úloha krstného rodiča nie je len byť na papieri .Je to záväzok a sviatosti sú tým,čo pomáha,aby s Božou pomocou boli správnymi krstnými.

@marfra krstný rodičia sa zaväzujú pomáhať v kresťanskej výchove a teda primárne ide o to, viesť dieťa k viere.
V situácii, v akej si bola ty môže byť "zástupcom rodičov", akákoľvek blizka osoba.

natalka13
17. feb 2026
@anonym_9a55ef

@natalka13 uz si mala byt pomodlena a ulozena v postielke

@anonym_9a55ef neviem sa modlit🙈 ale viem sa slusne vyjadrovat☝️.

Strana
z3