icon

Pomôže ventilátor rozprúdiť chladný vzduch do spálne?

Včera o 18:33

Ahojte, máme v byte klímu. Klíma je v obývačke pri okne, spálňu máme hneď vedľa obývačky. Klíma je ale nasmerovaná opačným smerom ako je spálňa, čiže ten vzduch nefuka ako keby smerom do spálni ale smerom ku kuchyni (tam zatvárame dvere). Moja otázka je, pomôže ventilátor rozprúdiť vzduch, aby ten chladný vzduch prešiel z obývačky do spálni, alebo to nepomôže ? Ten chladný vzduch stojí v obývačke a prechádza do spálni len minimálne. V kúpeľni a na záchode takisto zatvarame dvere.

patrike
Včera o 18:38

Pomoze, ale malo. Vykon jednej vnutornej jednotky je nedostatocny na vacsi byt alebo byt, kde su rozne zakruty (chodba do L a podobne).

autor
Včera o 18:45
@patrike

Pomoze, ale malo. Vykon jednej vnutornej jednotky je nedostatocny na vacsi byt alebo byt, kde su rozne zakruty (chodba do L a podobne).

@patrike byt nie je až taký veľký, a tým, že sú zavreté 3 “miestnosti” tak som myslela, že by to zvládnuť mohlo, ale je pravda, že chlad uniká určite aj do chodby, tam dvere nie sú ..

autor
Včera o 18:47
@patrike

@patrike v podstate mne by úplne stačilo, keby sa podarí v spálni dosiahnuť tak 24 stupňov.. teraz mame okolo 27

patrike
Včera o 19:01
@anonym_autor

@patrike v podstate mne by úplne stačilo, keby sa podarí v spálni dosiahnuť tak 24 stupňov.. teraz mame okolo 27

@anonym_autor Ak to je panelak, tak mas znacny prestup tepla cez steny/ podlahy / stropy k susedom. To iste aj opacne, ked niekto u susedov v zime zatvori radiatory, tak +28 mat nebudes.
Povedzme k tebe do bytu pride z okolia 5 kW tepla a ty das klimou prec 4 kW, preto sa pocitaju vykony vnutornych jednotiek poda plochy a objemu izieb.

patrike
Včera o 19:02

Ak tam planujes byvat dalej, skoncis pri vymene a das klimy dve ...

olivieraa
Včera o 19:12

My sme dali klimu na chodbu, presne oproti spalni, takze tam fuka..a aj tak nedokazeme dosiahnut teplotu v spalni 24💁🏽‍♀️ myslim si ze v bytoch to je nerealne, iba keby isla nonstop

patrike
Včera o 19:29
@olivieraa

My sme dali klimu na chodbu, presne oproti spalni, takze tam fuka..a aj tak nedokazeme dosiahnut teplotu v spalni 24💁🏽‍♀️ myslim si ze v bytoch to je nerealne, iba keby isla nonstop

@olivieraa Vsetko je otazka vykonu, len by si smutne pozerala na ucet za elektrinu. Co pomoze : vonkajsie zaluzie, sadrokartonova predstena v spalni na stenu, ktora je k susedom, vnutri 5cm mineralnu vatu, znizene sttropy, komplet vymenit podlahy az po nosny panel, vlozit aspon 4cm polystyrenu.

biba_18
Včera o 19:30

ja vzduchu pomáham tým, že otváram dvere na chodbe a urobím vzduchu “prekážku”… ale ja nemám rada zapnutú klimu celé dni, tak mne stačí ochladenie aj o stupeň…

patrike
Včera o 19:35
@biba_18

ja vzduchu pomáham tým, že otváram dvere na chodbe a urobím vzduchu “prekážku”… ale ja nemám rada zapnutú klimu celé dni, tak mne stačí ochladenie aj o stupeň…

@biba_18 Ono svoje urobi aj zrazenie vlhkosti, hned je menej dusny pocit.

biba_18
Včera o 19:39
@patrike

@biba_18 Ono svoje urobi aj zrazenie vlhkosti, hned je menej dusny pocit.

@patrike teraz mám 50… nijak výrazne to asi nezrazím…max na 46 😏

patrike
Včera o 19:42
@biba_18

@patrike teraz mám 50… nijak výrazne to asi nezrazím…max na 46 😏

@biba_18 Mam na kondenz vedierko a denne par litrov vylejem ... zaujimave.

biba_18
Včera o 19:44
@patrike

@biba_18 Mam na kondenz vedierko a denne par litrov vylejem ... zaujimave.

@patrike neviem aké máš vetranie, okná a pod. ukazuje mi apka vlhkosť…

anonym_314956
Včera o 21:20
@patrike

@anonym_autor Ak to je panelak, tak mas znacny prestup tepla cez steny/ podlahy / stropy k susedom. To iste aj opacne, ked niekto u susedov v zime zatvori radiatory, tak +28 mat nebudes.
Povedzme k tebe do bytu pride z okolia 5 kW tepla a ty das klimou prec 4 kW, preto sa pocitaju vykony vnutornych jednotiek poda plochy a objemu izieb.

@patrike
Neviem co tu teoretizuje s volovinami, pred spanim pozatvaram dvere pustim v obyvacke na timer na 19C a idem spat po hodine sa AC vypne a spim....tak na 23 -24

autor
Včera o 21:31
@patrike

@olivieraa Vsetko je otazka vykonu, len by si smutne pozerala na ucet za elektrinu. Co pomoze : vonkajsie zaluzie, sadrokartonova predstena v spalni na stenu, ktora je k susedom, vnutri 5cm mineralnu vatu, znizene sttropy, komplet vymenit podlahy az po nosny panel, vlozit aspon 4cm polystyrenu.

@olivieraa pri vyššom výkone, keď bola dlhšie pustená, sa mi nakoniec podarilo dosiahnuť 25 stupňov, čo už nie je ďaleko od 24 🙂
@patrike my sme v bytovke, a presne mame znížené stropy, vonkajšie žalúzie mám prakticky celý deň dole.. aj bez klímy tu je znesiteľné .. skôr na to spanie by som pristala chladnejšie 🙂

anonym_8f1506
Dnes o 02:08

Mame dom U tvar. Jednu klímu v obývačke, v bode U hore. Presne na opačnej strane mame spálňu….. v spálni mám 23stupnov. Vieš prečo? Pretože klíma ide u nás 10hodin denne nastavená na 17stupnov. Takže vyklimovat sa dá všetko a všade, len to chce grády.

anonym_4da5f7
Dnes o 05:39

Rozmyslam nad stropnym ventilatorom. 🙂 Svieti to, je to led, ovlada sa dialkovym,...
https://www.sconto.sk/produkt/ventilator-s-led-...

anonym_08d3f5
Dnes o 07:03
@anonym_8f1506

Mame dom U tvar. Jednu klímu v obývačke, v bode U hore. Presne na opačnej strane mame spálňu….. v spálni mám 23stupnov. Vieš prečo? Pretože klíma ide u nás 10hodin denne nastavená na 17stupnov. Takže vyklimovat sa dá všetko a všade, len to chce grády.

Presne ako pise
@anonym_8f1506 , da sa, len treba klimovat cely den, nie len ked sa uz byt vyhreje, potom je neskoro. Zatvorit tie izby, co netreba klimatizovat a nastavit prud vzduchu ventilatora smer tam, kde chces znizovat teplotu. Mybtak robime, nakolko klimatizujeme len v tychto dlhych cykloch vysokych teplot, inak dom vydrzi a netreba klimatizovat, preto nemame klimu aj v izbach, bola by zbytocna. Vela pomozu aj bonkajsie zaluzie

minesasubu
Dnes o 08:09
@anonym_4da5f7

Rozmyslam nad stropnym ventilatorom. 🙂 Svieti to, je to led, ovlada sa dialkovym,...
https://www.sconto.sk/produkt/ventilator-s-led-...

@anonym_4da5f7 niečo podobné máme uz 3 roky v obyvacke, kuchyni a planujeme dať do chodby
je to super a ovladač tiež fajn

anonym_c0b32f
Dnes o 09:27

@anonym_autor pomoze, my tak mame ventilator nasmerovany do detskej a zenie nam studeny vzduch az do spalne, ktora je za detskou