icon

Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?

petkamatulko
8. nov 2011

Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.

kaja73
12. feb 2012

@slniecko77 A este k tym 8 dnom pozorovania -to je podla teba dost a na vzorke myslim 267 deti-kde ani vsetky nedostali 3 davky ,tak ako deti u nas dostavaju?
Toto ti vazne staci na to , aby to mohlo byt povinne 😕 ?

slniecko77
12. feb 2012

@kaja73 Britania v EU, tak si pozri, ze aj tam sa ockuje proti pneumokokom
http://www.hpa.org.uk/web/HPAweb&Page&HPAwebAut...

..najprv studovat a potom vyryvat a hadat sa...

kaja73
12. feb 2012

@slniecko77 ja som tie 3 dni spominala prva a ty si prva použila slovo studia 😉

tin007
12. feb 2012

@slniecko77 tak prepac, toto beriem osobne; nemam pocit, ze sa spravam ako osa, skor z toho, ako sa vyjadrujes ty sa domnievam, ze sa citis akokeby "zahnana do kuta"
mimochodom, vobec nie je pravda, ze "nechcem vidiet, pocut..." laskavo nezovseobecnuj. ako si videla, citala som tvoje odkazy, aj som ti k nim napisala (myslim), logicke postrehy... lenze na tie akosi uz neodpovedas

sorciera24
12. feb 2012

@slniecko77 ja by som sa chcela spytat este ak mozem....teda ak mi vies na to lekrasky odborne to odovodnit, ze preco sa napr. hexya na SR ockuje v 3. davkach a v CR v4. davkach? podobne MMR...nasim detom staci 1. davka v 15.mes. , ceskym treba 2....?

kaja73
12. feb 2012

@slniecko77 V britanii maju ockovnie len odporucane-maju vsak svoj ocko.kalendar-na ten si dala link,ale rodic nie je povinny ockovat. Ja to viem takto.
Vela krajin nema povine ockovanie,ale maju ockovaci kalendar-ten je vsak len doporuceny- nie povinny.

kaja73
12. feb 2012

http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/porodne-pr... teta baba tam zije a pise ze ockovanie tam povinne nie je.
http://www.slobodavockovani.sk/news/kde-su-ake-... sice tvoja neoblubena stranka,ale tu mas zoznam krajin a ako to v nich funguje-zial som to nikde inde takto zosumarizovane nenasla

bobocka
12. feb 2012

@slniecko77 fuuuha,no mne pride ten nas ockovaci kalendar setrnejsi ako britsky.nechapem preco u nas je napr mmr v 15-18mesiaci a preockovanie v 11 roku (teda medzi ockovanim a preockovanim je 9 a pol rocny rozdiel) a v uk je jedna davka v 13 mesiaci a dalsia medzi 3,5-5 rokmi.nechapem preco v jednej krajine je doba medzi preockovanim kratsia a inde dlhsia. a v uk sa ockuje v druhom ,tretom ,stvrtom mesiaci-to je strasne skoro po sebe,ci nie?podla toho kalendara dostanu deticky v prvych 4 mesiacoch zivota 7 vakcin??? to je vela aj na kona,nie? a ak je napisane,ze v jednom mesiaci sa ockuje troma vakcinami,tak to ockuju naraz? alebo je tam nejaky co ja viem tyzdnovy rozdiel medzi ockovaniami? lebo mna napr pediatricka upozornila,ze mmr je ziva vakcina a preto mesiac pred a mesiac po minimalne sa nema davat ziadna ina vakcina s mmr(to som vtedy este aj hepa A zvazovala zaockovat,uz nezvazujem 🙂 ).a tam v tom ockovacom sa pise,ze v 12-13 mesiaci je priorix,prevenar i menitorix.teraz skutocne nevyryvam ani nic porobne,len ma zaujimaju tie rozdiely medzi jednym a druhym ockovacim kalendarom.lebo ja ako laik bez medicinskeho vzdelania skutocne nechapem,preco ma kazda krajina iny ockovaci kalendar.
a mne osobne veeeelmi vadi odporucat ockovanie na hpv malym dievcatkam.to je pre mna osobne silna kava.vakcina extremne zle znasana,aj s nasledkami smrti a aj tak to tresnu ako odporucane ockovanie.co tak skor poucit male slecny o tom ako sa pred nakazou chranit!
a slniecko ty si sa drzala podla ockovacieho kalendara,ci nie? podla mna je dobre,ze ockovanie je tam len odporucane,rodic tak strasne neciti tlak zhora a ma pocit,ze je na jeho rozhodnuti.

slniecko77
12. feb 2012

@sorciera24 nekoncim prerto, ze nemam argumenty..ale ste tu skoro vsetky posadnute a ... 🙂
@kaja73 ani som nikdy a nikde netrvrdila, ze povinne je...asi si nepamatas otazky, ktore davas..pytala si sa kde sa ockuje Prevenarom resp. kde este ockuju proti pneumokokom 😉 mam chut zacitovat Dr. Strosmajera
@bobocka vyborny postreh 😉 presne to som si uvedomila aj ja..a tiez mi je to cudne
..ako som uz napisala nas syn je ockovany vsetkymi povinnymi vakcinami, ktore su na SVK..bolo to nase rozhodnutie a ockovanie beriem ako benefit
..HPV je na zvazenie z mojho pohladu, v UK sexuju uz velmi mlade dievcata (maju najviac prvorodiciek v EU v tinedzerskom veku), ockovacia latka sa preto podava v takom skorom veku, predpoklada sa, ze nemali este pohlavny styk, inak to uz velmi nema vyznam..preto v mojom veku by som sa nedala proti HPV ockovat
..v UK nebezia preventivne prehliadku ako na SVK, neberie sa cytologia kazdy rok, ani kazde dva, dokonca po prvy krat beru ster az po 25. roku zivota, v tom case mnohe uz sexuju viac ako 10 rokov..a kedze sa dokazalo, ze rakovina krcka maternice pochadza prave z HPV preto sa odporuca ockovanie

..rada odpoviem na logicke otazky, ludom, ktori neutocia 😉 pekny den

kaja73
12. feb 2012

@slniecko77 Moja otazka z 13.06 znela-kde v EU sa ockuje prevenarom POVINNE-tvoja odpoved v ockuje sa nim britanii.
Logicky z toho vyznieva ze odpovedas na moju otazku-teda odpovedas na povinne ockovanie-nie nepovinne. Na to by som sa nikdy ani nepytala.
da sa ta vyhladat-je to len stranu vzadu 😉 Ja si svoje otazky pamatam 😉

kaja73
12. feb 2012

@slniecko77 A sama o 13.00 tvrdis ,ze sa prevenarom ockuje POVINNE aj inde ako na SK.
tak som sa ta opytala na tu EU-ze kde inde to este je povinne.
takze si cituj Strosmajera-tyka sa ta to asi 😉

bobocka
12. feb 2012

@slniecko77 aj viem ako je to v uk.zila som tam pat a pol roka,otehotnela som tam a ked som sla v 7tt do nemocnice a sestra mi povedala,ze mi spravi ster na hpv a ja jej na to,ze pred polrokom som mala ,tak na mna pozrela jak na blazna.a ked som jej povedala,ze u nas je bezne,ze od cca 15-16 rokov sa robi cytologia raz rocne,tak bola v uplnom uzasne.ono v uk to dala do povedomia jade goody,lenze ockovanie nie je riesenie.v prvom rade treba mladym slecnam vyslvetlit,ze nie je najvhodnejsie rozkrocit nohy kazdemu,ze to nesie so sebou iste velke rizika a riadne ich o tom poucit.ja osobne by som svoju 12 rocnu dceru cervarixom zaockovat nedala.prilis velke riziko.je to "mlada" vakcina a doposial studie robene nie su najpriaznivejsie.fakt je to az moc riskantne . a z dcery by som tak robila len laboratornu mysku a to teda nie.su ockovania,ktore maju opodstatnenie,no toto nie.pokial nema dievca v hlave piliny,tak ju ockovat netreba.ale mas pravdu v tom,ze v uk deti maju deti.cele zle 🙄
pises,ze mas maleho zaockovaneho tym istym co je aj na svk.ale dodrziavala si pritom uk ockovaci,ci ten nas?

bobocka
12. feb 2012

@slniecko77 o a este nieco.teraz by vas malo cakat ockovanie v 13 mesiaci.a tam su v uk ockovacom naraz 3 vakciny.tak ako to ockuju? naraz ,ci v nejakych intervaloch? lebo priorix by sa skutocne mal davat sam a nie v spojeni s inymi ockovaniami.aspon mna dr sama na to velmi upozornovala. a ona je za ockovanie.nesuhlasi s kazdym ockovanim,napr chripka ci kiestova encefalitida podla nej nemaju opodstatnenie,teda kliestovka mozno aj ano,lenze to si musi clovek ustriehnut a ak prepasne termin preockovania,tak si moze piskat a zacat odznova a ockovat proti chripke je blbost ,pretoze proti chripke sa da krasne chranit,ovocie,zelenina,otuzovanie a aj na v lekarnach dostupne lieky deti krasne reaguju a zaberaju,takze ockovanie je aj podla pediatricky aj podla mna pri malych detoch iste zvytocne.a aj take kiahne.to je tiez dalsia zbytocnost podla mna.noa le spat k tomu ockovaniu v 13 mesiaci.fakt by ma zaujimalo ako to tam ockuju.dakujem 🙂

slniecko77
12. feb 2012

@kaja73 viem, ze ti vyhovuje len to co najdes na oblubenej stranke, napr. aj v Irsku sa ockuje proti pneumokokom, tak dokonca aj BCG vakcina @sociera24
..dokonca aj Portugalsko http://portugal.angloinfo.com/healthcare/pregna...
http://www.immunisation.ie/en/ChildhoodImmunisa...
..tu si mozete poriet kde a ake ockovania v ramci EU sa davaju http://venice.cineca.org/Report_II_WP3.pdf
..niekde su povinne, niekde nepovinne

kaja73
12. feb 2012

@slniecko77 Asi nechapes rozdiel medzi povinne a nepovinne. 😕 😝
Portugalsko ani Irsko POVINNE ockovanie nemaju-len odporucane.
jasne ze sa ockuje prevenarom aj inde ako na SK,ale nikdy nie povinne-aspon nie v EU.
Mimo nej neviem ako to je.
Moje oblubene stranky ta zaujimat nemusia.

sorciera24
12. feb 2012

@slniecko77 ale tie ockvoania su len odporucane, nie povinne, ci?...o toto ide!......ja by som prosila vyjadrenie k tej mojej otazke z 13.22....dakujem

slniecko77
12. feb 2012

@bobocka mam rovnaky nazor, nie vsetky ockovania su potrebne, chripka, kiahne a podobne su podla mna nadbytocne, ale pre urcite rizikove skupiny maju vyznam
..a k tomu sexovaniu a rozkracovaniu noh, v UK je taka osveta, ktoru na SVK len tak skoro nedosiahneme, napriek tomu su cisla velmi vysoke...zacinaju so sexom velmi skoro
..ockuje sa presne tak ako je to napisane v Schedule 😉 maly dostal vsetky podla nas potrebne vakciny

slniecko77
12. feb 2012

@sorciera24 preco nedavas tieto otazky kompetentnym?? ja sa tu nepasujem za vseveducu, ako vacsina vas 😉
..same tvrdite, ze aj na SVK sa da odmietnut ockovanie..tak potom nerozumiem na co sa tu hras..ja s ockovanim problem nemam, keby som mala tak to riesim

sorciera24
12. feb 2012

@slniecko77 ved ty si pisala, ze mas vzdelanie v tomto smere, tak sa ta pytam z odborneho hladiska...ale asi som sa zleho odbornika spytala.....ano, u nas sa da odmietnut, pod hrozbou pokuty 330EUR.....co nie je malo n nase pomery...inak ten dokument co si dala je z r. 2007...mame 2012....dost stare, odvtedy sa naozaj ockovanie BCG porusilo.......

kaja73
12. feb 2012

@slniecko77 odmietnu za cenu sankcie-to nie je o slobodnej volbe. 😲
O slobodnej volbe je to vtedy, ked sa mozes slobodne rozhodnut a nik ta za tvoje rozhodnutie nesankcionuje.
Nie kazdy si moze dovolit vycalovat cca 300 euro za 1 dieta a ak ich ma viac....o natahovackach so sudmi ani nehovorim-na to tiež treba nervy a cas.
Slobodnu volbu si predstavujem inak.

bobocka
12. feb 2012

@slniecko77 vies,ja si myslim,ze babam ide o to,ze na svk sice mozes odmietnut ockovat,no zacvakas si za to a dr a okolie na teba za to casto pozera cez prsty ako na cloveka,co nechce svoje dieta proti chorobam chranit.ten financny postih a nesloboda je to co mnohych slovenskych rodicov stve.o to ide.ze aj ine krajiny maju ockovacie kalendare a vakciny hradene statom,no ak sa rodic rozhodne neockovat,tak je to jeho volba a jeho rozhodnutie je respektovane.

zajaciq
12. feb 2012

@slniecko77 kiezby vsetky deti na svete tak dobre tolerovali vakciny ako to tvoje dieta. kiezby nebolo vaznych vedlajsich ucinkov, ktore dokalicia zdravie dietata, kiezby vakciny boli bezpecne pre kazde dieta a nie len pre niektore. kiezby nikto nemal problem s ockovanim ako ty.

samozrejme, atopicky ekzem, skore alergicke prejavy ci priame neziaduce ucinky - to vas zrejme obislo- . avsak taka cukrovka, leukemia, ine rakoviny, tie sa zvyknu prejavovat neskor a hlavne po roku a pol. By som sa tak na tvojom mieste nevystatovala. Vies, kazdy je hrdina, ked sa to netyka jeho vlastneho decka a blizkej rodiny.

bobocka
12. feb 2012

@zajaciq ale no tak.slniecko nie je " hrdinka". nie je na mieste uprierat neockujucim rodicom slobodnu volbu ohladom ockovania,no takisto nie je na mieste podcenovat dobru volu rodicov,ktori ockovat davaju.ockujuci rodic veri v to,ze vakcina jeho dieta chrani.slniecko sa nevystatuje,je to len matka,ktora je stastna,ze jej dieta ockovanie dobre znasa,lebo veri v jeho dobro.strasenie ockujuceho rodica nie je na spravne.namiesto toho by neockujuci rodicia mali ockujuciom detom zelat len a len zdravie a ziadne neziaduce ucinky,ci uz hned po ockovani,ci dlhy cas po nom.takisto ako ockujuci rodicia zelaju neockovanym detom,aby ich choroby zdaleka obchadzali.

zajaciq
12. feb 2012

@bobocka ja nestrasim, konstatujem, to je rozdiel, ale nech @slniecko77 berie na vedomie, ze nie kazde dieta tak dobre reaguje na vakciny. s tou slobodnou volbou suhlasim @bobocka , je to len na nas, bohuzial na Slovensku zatial ziadna sloboda neexistuje, len totalita. a zelat cudzim ludom dobro ci zlo, to je uplne mimo temy. ziadna mama nebude priat "zle veci " inemu dietatu. ze, moja propozicia vyznieva realne pesimisticky, no ano, pretoze realita je naozaj taka. keby bol svet zalozeny len na imaginarnych zelaniach nas vsetkych, tak tu len trtkame ako zajacikovia, opojne pijeme bozske vino a vsetci sa milujeme. 😎

bobocka
12. feb 2012

@zajaciq kazda jedna ockujuca matka berie na vedomie aj riziko.ale pokial svoje dieta ockovat da,tak je zjavne presvedcena,ze percentualna moznost,ze prave jej dieta bude mat skarede neziaduce ucinky je tak nizka,ze pre nu je vacsie riziko neockovat.tak ako ma neockujuca matka pravo ockovanie odmietnut na zaklade osobneho presvedcenia,tak ma aj ockujuci rodic pravo byt nepodcenovany ohladom svojho rozhodnutia dat dieta ockovat.

zajaciq
12. feb 2012

@bobocka ja si myslim, ze svet sa nedeli na ockovancov a neockovancov alebo na prajnych a neprajnych ludi. ja si myslim, ze svet sa deli na informovanych a neinformovanych . aj v skupine neockujucih rodicov poznam vela jednoduchsich, "trendom ovplyvnenych" rodicov, ktori nemaju ani paru na co sa na Slovensku dnes ockuje a nenastuduju si nic. Takisto medzi tymi, co ockovat svoje deti davaju, je (podla mna) vacsina tych, co to vobec neriesia a beru to ako rutinu v ramci zakonom stanovenymi poradnami (keby nebolo tolko ockovani, ani na tie poradne by sa tak casto nechodilo).
imho, nepodcenujem nikoho pokial ho nevidim vyjadrovat sa/nepocujem hovorit. usudzujem vsak z predoslej debaty, ze @slniecko77 sa obhajuje pre mna dost slabymi argumentmi, ktore moje obavy z vakcin nemozu nijako vyvratit. vstupila som do debaty, pretoze ohanat sa tabulkami s odporucacim ockovacimi tabulkami v ramci EU nie je pre mna ziaden rozhodujuci argument v prospech ockovania .
ked mi tu niekto ukaze longitudinalnu studiu o sledovani ockovanych deti (povedzme 10 -20 rokov) s porovnavajucou skupinou deti, ktore ockovane neboli, so zaverom, ze vedlajsie ucinky su insignifikantne, potom zbystrim pozornost (este viac). ked mi tu niekto ukaze relevantnu longitudinalnu studiu ockovanych deti, ktorych krv bola pravidelne brana za cielom zistenia ziskania imunity proti danej chorobe a studia dokaze 90 % a vyssiu ucinnost ockovacich latok (aj po slubovanych 10tich rokoch alebo ako hlasaju niektore vakciny "dozivotnost" ochrany), tak budem zvedawa a precitam si ju . * studie by mali vzist z laboratorii, ktore nemaju priamu ani nepriamu spojitost s farmafirmami 😎

bobocka
12. feb 2012

@zajaciq ja som ockujuci rodic.je pravda,ze ockovanie som naozaj zacala riesit az pred mmr ockovanim.nastudovala som ti toho dost a napriek vsetkym negativam ktore nam ujo google ponuka som bola presvedcena,ze ockovat bude dobre.ockovat som dala,izolovala som maleho pred a po ockovani,dala som mu thuyu occidentalis 15ch a dufala,ze to moje krasne dieta zvladne.je rok po ockovani a zatial klop klop je zdravy ,uzasny.nastudovala som di toho dost a aj tak som ockovat dala.nie kazdy ockujuci rodic je neuvedomely.ale zjavne ak ockovat da,tak pre neho vyhravaju viac plusy ockovania ako minusy.
vies,takisto ako riskujue ockujuci rodic ,tak riskuje aj ten neockujuci.ockujuci riskuje neziaduce ucinky vakciny a neockujuci riskuje prepuknutie choroby a mozne neziaduce ucinky z nej.rozdiel je len v tom,ze kazdy z nas povazujeme inu vac za mensie zlo.
ja som uz opatrnejsia a aj ked nemam nejak extra zle skusenosti s ockovanim(boli aj negativa,no zvladnutelne),tak pri dalsich detoch budem opatrnejsia pri ockovani,no nedokazem tvrdit,ze sa zaradim medzi neockujucich rodicov.stale sa ucim,kazdym dnom si zistim nove a nove info-niektore proti ockovaniu ine pre.a asi az v danom momente ked bude cas zaockovat budem situaciu riesit podla tych mojich momentalnych info v tom case a podla toho sa rozhodnem.

barenka007
12. feb 2012

@slniecko77
ak si vážne myslís že pochybnosti ohľ očkovania, sú len dielom laikov (mimochodom častokrát sú viac orientovaní v problematike a informácie skômajú dohlbky) ... tak skús linky:

https://www.youtube.com/watch?v=M2X8mva7VnE

https://www.youtube.com/watch?v=23p4-4jLeh0

Je to paľba, staršieho dáta,.. máš tam vyjadrenia hlavne odbornej verejnosti z radov lekárov, a skúsenosti mamičiek ...

slniecko77
12. feb 2012

@sorciera24 ja nie som imunolog, ani biolog...takze ti to zodpovedne nemozem odpovedat na tvoj dotaz, ako som napisala nerada pouzivam ja si myslim, predpokladam a podobne

..snazite sa ma dostat do polohy, ktora sa mi vobec nepaci..od sameho zaciatku sa vam snazim vysvetlit, ze ockovanie ma neziaduce ucinky...vy ma stale staviate do pozicie svojho nepriatela, ja sa len snazim vyvratit niektore bludy co tu niektore popisali napr. klinicke studie prebiehali len tri dni, gro lekarov tvrdi, ze ockovanie nie je dobre (teraz oarafrazujem, necitujem, aby ste ma zase nechytali za slovicka), v Indii sa neockuje a podobne hluposti...vy na mna hned utocite a podaktore pouzivate aj invektivy..takto sa konstruktivny rozhovor nevedie..ale to sa zo zaslepenymi ludmi ani neda 😖
@zajaciq ja sa nevystatujem, pises bludy 😠 ...ja som len podotkla, ze sme nastatie nemali ziadnu reakciu
..skus dokazat, ze nadorove ochorenie, ktore dieta dostane je po ockovani, ci by ju nedostalo aj bez neho
..mimochodom prajem kazdej mamicke, aby nemali ziadne vedlajsie ucinky sposobene imunizaciou

ako som napisala, nema to vyznam, je mi to luto, ale toto ku konstruktivnemu rozhovoru nevedie

barenka007
12. feb 2012

@slniecko77 už len poznámka k evidence-based medecine, štúdie sponzorované výrobacami vakcín ? Tak to by som musela byť poslabšia keby som tomu mala veriť