Oľutovali ste svoje rozhodnutie neočkovať?
je tu vela tem o ockovani ci neockovani "povinnymi" vakcinami..ale mna by zaujimalo,ci sa stalo niekomu,ze sa rozhodol odmietnut povinne ockovanie,a potom to lutoval,pretoze dieta dostalo nejaku z chorob proti ktorym mohlo byt zaockovane ale nebolo..
@desszi
islo o mumps, dieta malo brutalne opuchnute slinne zlazy, ale iba na jednej strane, hlavu malo z toho opuchu az zdeformovanu. hned sa skumali dalsie zlazy s vnutornym vylucovanim a bola chytena aj podzaludkova zlaza. takze dlhsi cas bola predpisana prisna beztukova dieta. hned nas poslali to riesit v infektologickej ambulancii a dokola sme chodili na testy, dolezite bolo, aby sa vysledky, ktore poukazuju na podzaludkovu zlazu dostali do normalu. ale potom si to lekarka overovala a v tom case bol nejaky vyskyt v CR, len my sme neprisli s nikym do kontaktu z CR, ani sme tam neboli a v tom case v nemocnici nemali uz dlhe obdobie ziadny zaznam.
@chovancova27 Ty kokso to je sila, tomu sa hovori "zbavenie sa zodpovednosti"- fakt respektuhodna doktorka... 😠
@chovancova27 na to aby sa zo zdraveho dietata po vakcine MMR stal autista to neexistuje je to vymysel na to aby dieta zostalo autisticke musi mat predpoklady a vakcina to urychli mozno nie som odbornik tak mi to povedala moja doktorka kt ma tri vysoke skoly je milion matiek ktore choroby svojich deti pripisuju prave vakcinam a tym strasia druhe mamicky proste ked je dietatko chore ma slabu imunitu skorsie narodene nech ta matka uvazi ci da zaockovat ale nie tie matky zaockovat daju a potom placu ale koho je to chyba kazde dietatko znasa inak moj syn nemal ziadne reakcie je uplne zdravy a ked kazdy den idem okolo skolky su tam uplne zdrave deti ktore ockovane su viem lebo sa pozname
Podla mna je v prvom rade blbost zovseobecovat pojem ockovanie. Cierny kasel je uplne ine ochorenie ako tetanus ci kiahne... Neda sa to len tak porovnat a s ockovanim proti chripke uz vobec nie.
Mna by zaujimalo, ci ti co neockuju vobec (moje dieta ma len proti detskej obrne, ale kde zijem je len to povinne, s ostatnym cakame a uvidime ako sa rozhodneme) neuvazuju, ze ked ich deti neprekonaju dane ochorenia do isteho veku neuvazuju nad ockovanim neskor?
Lebo ja to paradoxne citim tak, ze by som chcela neockovat, a potom verit, ze sa dieta nakazi vo vhodnom momente a po prekonani choroby je "v suchu". Mam strach, ze ak pride napriklad mumps ci rubeolla neskor, po puberte moze mat komplikacie prave preto. Podobne ovcie kiahne - podla mna je blbost ockovat male dieta, ale ak by nedostala ovcie kiahne povedzme do 15 rokov pretoze sa kvoli ockovaniu prestanu vyskytovat (ja verim, ze ockovanie chrani, ale len iste percento zaockovanych) tak je realne ze ochorenie bude prebiehat ovela nebezpecnejsie.
Plus velakrat sa vravi, ze cierny kasel je nebezpecny len prvy rok. Prvorodene dieta uchranim doma prvy rok ale ked zacne chodit do skolky a budem mat druhe uz si taka ista tym, ze z kolektivu nic neprinesie nie som...
Ale dufam, ze sa to tu zase nezvrtne v nejaku hadku, lebo kazda matka alebo myslim si, ze vacsina, a je jedno, ci da zaockovat alebo nie, to robi preto, lebo chce pre svoje dieta to najlepsie...Tak prosim naozaj diskutujme a nehadajme sa, lebo uz sa to blizi k tomu, tato tema sa mi velmi paci a bola by som nerada, keby to tu zamkli...
@renata5 a to je to, že tvoj syn nemal žiadne reakcie.... 😉 Preto je tvoj názor taký, aký je...
Mnohí tí, ktorí odmietajú očkovanie bojujú práve za to, aby sa k očkovaniu dieťaťa pristupovalo individuálne. Pretože ako píšeš, každé dieťa je iné, každé dieťa má inú imunitu, môže byť na čokoľvek alergické, čo sa ešte neprejavilo, čo lekár bez testov a vyšetrení nezistí... a ak sa náhodou niečo stane, tak sa následky kopnú pod stôl, kompetentní sa tvária, že vakcína je gloriola žiariaca nad všetkými medicínami sveta a rodič, ktorý si dovolí zauvažovať, či to nie je následok vakcíny je označený za supermoderného blázna, nevzdelanca a šarlatána, ktorý sa snaží byť za každú cenu "IN"....
A k téme...
neoľutovala. Z následkov po druhej hexe v pol roku sme ho dostávali do roka a odvtedy je zdravý ako buk.
@piacere to su spravne postoje..bojovat za take priority ako pises....ibaze ja mam inu skusenost...ludia co bojuju za neockovanie...bojuju za neockovanie pretoze je skodlive, neucinne a neprospesne a pharma firmi maju s toho biznis.... s takymi reakciami som sa stretla povecsine...ale to co pises je spravne a malo by sa za to bojovat aby sa pristupovalo k cloveku individualne s plnou bezpecnostou.... ... respektive neockovat do doby kym nebudu splnene podmienky k zaockovaniu. (lekarske vysetrenia, individualny pristup, sledovanie a odborna pomoc pri neziaducom ucinku....)...ale to neznamena neockovat.
@renata5 Určite máš pravdu, len veľakrát sa tá predspozícia k nejakému postihnutiu spôsobenému očkovaním bohužiaľ preukáže až keď už je zle a nenávratne zdravie dieťatka preč... Tak ako nám sa prejavila oslabená imunita po očkovaní ťažkým ekzémom... k tomu ešte alergia na vajco, MMR nehrozí...
@chovancova27 ja ti verim keby som videla ze moj syn je chory tiez by ockovanie nehrozilo nie som maminka ktora za kazdu cenu zaockuje pokial je dietako zdrave nech sa paci ale nedat zaockovat dietatko iba preto lebo to nespravi moja kamoska to je sebecke od nasich rozhodnuti je buducnost nasich ratolesti a kazda mamicka by za to svoje dala aj zivot
@pectore ja ti poviem ..ja som bola niekedy o tom presvedčená,aké očkovanie je dobré,až kým som sa nedala v očkovať proti chrípke a nepotratila v 6.mesiaci...a každý rok som skončila na infekčnom..a naraz- už vraj tehotné sa očkovať nesmú !!! - povedala naša "panidoktorka" ku ktorej chodili všetci,lebo bola "najlepšia " 😒 to je na dlhú debatu..
ja som spokojná,že neočkujem..malá chodí do škôlky a býva chorá 1 x do roka čo zvládame bez ATB..malý nie je očkovaný vôbec a doteraz nebol chorý...ked túto tému preberáme s kamoškami čo žijú v zahraničí,tak sa až čudujú,akí sme tu na Slovensku "obmedzení"..a prečo sa niektoré informácie taja..
Ale opýtam sa ťa - ako sa opýtal môj muž p.doktorky -
1, Ty by si si dala očkovať svoje dieťa testovacou vakcínou ?
2,Ako presne testujú vakcíny?Ved na to potrebujú deti..
3,Ktorí rodič by si to dal "skúšať na svojom dieťati "? No ja nie,ja nedovolím aby robili z môjho dieťaťa pokusného králika..
4,A kde je presne tá lekárska štúdia v ktorom časopise alebo knihe,že je to bezpečné ?
5,Tak prečo sa niektoré deti aj napriek "bezpečnosti vakcín " očkovať nesmú?
6,A prečo aj my nemáme "netoxické vakcíny " aké dáva Angela Merchelová svojim vojakom do Iraku - čo sú moje deti nejaký odpad? Ja tiež chcem pre svoje dieťa to najlepšie..
7, Ak je imunita na 100 % dieťa neochorie,očkovanie je prevencia a čo napr.prístroj Zapper - na zappertechnology.sk...aké bolo bum v lete -aj tam sú "spalničky" a nikto neochorel...
Myslíš,že doktorka povedala alebo "vysypala" z rukáva nejaké info? Nie,len povedala "Viete čo,neviem..." alebo" tak to by ma nenapadlo "a len sa dívala a čudovala čo od nej chce...a samozrejme nehovoriac o príbalovom letáku...ako sme guglili,tak sme guglili,ale nenašli sme všetky príbalové letáky vakcín,proti ktorým sa očkuje..prečo asi???
Podľa mňa informácie majú cenu zlata a všetko je to o informáciách...ak niekto aj vie,ako predchádzať chorobám,proti ktorým sa očkuje,treba ho umlčať-aj ked je to doktor-ešte že nežijeme v stredoveku 🙂
Podľa je to celé o farmabiznise a o peniazoch...ved ti poviem aj cez IP ak chceš...kamarátkin muž robí dealera liekov aj vakcín a ja sa nebudem mať v živote tak dobre ako oni...len vieš za akú cenu? že ona nespáva...lebo je magistra farmácie,tiež nemá deti očkované a ak zjdli tiež niekedy možno paralen...a on s tým chvalabohu nedávno skončil..
@bets dakujem. Ak bolo dieta ockovane, znamena to, ze ani ockovanie nie je zarukou, ze dieta neochorie. Ale nie to som chcela 🙂
Rada by som vyjadrila svoj nazor - nie, nedala som MMR, pretoze mame problemy z predchadzajucich ockovani. Svoje rozhodnutie nelutujem. Naopak lutujem 3.davku hexavakciny + pneumokokov (vtedy novozavedenej 13-valentnej uzasnej vakciny) vdaka ktorym sa nase problemy len prehlbili a to dost vyrazne.
Historiu ockovania si mozeme precitat aj na internete, dakujeme. Sucasny ockovaci system ma a bude mat za nasledok generaciu nechranenych deti a dospelych - pretoze z nasich deti vyrastu dospeli, ktori nebudu mat adekvatnu hladinu protilatok, tym padom budu nachylny na infekcie proti ktorym sa ockuje a budu hrozbou pre ich deti, ktore uz nebudu chranene materskymi protilatkami z materskeho mlieka. Zial je to tak. Pretoze imunita ziskana ockovanim nie je dlhodoba, je potrebne preockovanie, to vieme, lenze povedzme a priznajme si sami, kto z nas sa dal preockovat proti tetanu? Este za sociku sme boli pravidelne predvolavani na preockovavanie, ale teraz si to musime ustriehnut sami. A dalsia vec, nutit plnoletu svojpravnu osobu na vykon s ktorym nesuhlasi, sa neda.
Detske ochorenia sa presunu do vyssich vekovych kategorii, s naslednymi tazsimi priebehmi a komplikaciami ako sa to uz pomaly deje.
Co sa tyka vrodeneho rubeoloveho syndromu - prave sucasne ockovanie je rizikom pre jeho navrat - je tu vela aj mladych mamiciek, ktore mozno nepamataju ako to bolo pred 35 rokmi, kedze este neboli na svete. Drviva vacsina dievcat rubeolu prekonala este v obdobi skolky, zakladnej skoly, cim bola chranena na cely zivot (aj moj pripad), v 11.roku boli dievcata, ktore ochorenie neprekonali ockovane - ochranna doba bola cca 10-15 rokov, predpokladalo sa teda, ze boli chranene v plodnom veku (vtedy sa este rodilo skor). Verim, ze svet sa nezvrhe az tak, aby sme v ramci prevencie rubeoly ockovali miminka, lebo dievcence budu "sukat" uz v 10 rokoch, prepacte za expresivny vyraz. Skor sa mi vidi, ze je tendencia presuvat materstvo do vyssieho veku, takze hop, preockovanie MMR v 11. roku asi nepokryje cely plodny vek....co z toho vyplyva? V ramci prevencie je najlepsie prekonanie rubeoly v detskom veku s dozivotnou ochranou. Alebo budeme zavadzat dalsie a dalsie preockovania do nemoty a do nemoty .....
NELUTUJEM, pre mna ockovanie v AT nie je povinne, cize nicoho "skaredeho" sa nedopustam, sama som si v detstve presla tazkymi nasledkami po MMR, to svojmu dietatu nikdy NESPRAVIM!!!!!!
@pectore Zaujímavý koment a dĺžka vôbec nevadí 🙂 mám pocit, že Modrý koník sa začína zapĺňať pseudoodborníkmi, ktorí sú proti očkovaniu a fanaticky to obraňujú. Mám polročnú dcéru a má zatiaľ 1 očkovanie a stále bojujem so sebou, či očkovať aj ďalej. Necítim sa vôbec odborníkom v tejto téme a stále čakám na nejakú intuíciu, ktorú však oslabí raz jeden názor, raz druhý. Pri prvom synovi, ktorý má 13 som nič neriešila a ani sa nebála...je to ťažké. Ale stále som viac naklonená očkovaniu 😎 Keby som nechodila na koníka, tiež asi nič neriešim a ničoho sa nebojím...
Otazka diskusie je postavena olutovali ste rozhodnutie neockovat? Z toho vyplyva, ze maminku zaujima nazor ludi, ktori nedali svoje dieta ockovat. Neviem preco sa k teme vyryvacne a ustipacne vyjadruju osoby, ktore ockovat dali. Nemozu mat ziadnu osobnu skusenost.
Inak mne je divna jedna vec. V krajinach kde ockovanie povinne nieje sa rodicia ktori nezauckuju svoje deti nepovazuju za zlych a taketo temy sa tam ani moc neriesia tym padom. Ale tam kde je ockovanie povinne sme zrazu vsetky macochy ked neockujeme? Ja cakam svoje prve dieta a nedam ho ockovat. Diskutovala som tuto temu s viacerymi lekarmi a co ma zarazilo najviac bola skutocnost ze ti co su za ockovanie nenastudovali o ockovani nic....hovoria len to co ich ucili..ockovat ockovat...donemoty. Ti co su proti ockovaniu (ano poznam takych par doktorov) si naopak o ockovani dost precitali a venovali sa tejto problematike. Dalsia vec je, kebyze mam dat dieta vysetrit na vsetko co sa vo vakcinach nachadza, neviem kto by mu take vysetrenie spravil, pozerali by na mna ako na blba a ktovie kolko casu by to zabralo...mozno by sme testovali cely zivot.
@bets ak som spravne pochopila, tak tvoje dieta, napriek tomu, ze bolo proti mumpsu ockovane, ho dostalo a priebeh bol taky, ze malo opuchom az zdeformovanu hlavu? a ty sa tesis, ze si ho dala ockovat? ja som ako dieta prekonala mumps - vtedy to bolo uplne bezne detske ochorenie, z ktoreho nikto bububu nerobil - neockovalo sa proti nemu.. a priebeh bol taky, ze si sotva pamatam, ze som bola chora.. mala som tusim trochu napuchnutu jednu stranu tvare
nerozumiem teda, z coho sa to vlastne tesis 😕
@bets To co opisujes je podla mna dost tazky priebeh mumpsu, za nasich detskych cias to bolo trosku opuchnute hrdlo a teplota...ja neviem, pre mna to je skor dokaz neucinnosti ockovania.
@reanda tesi sa z toho ze ju nedzubali za neockovanie a nemusela zodpovednost niest sama. 😝
Ale ci nie prave preto mal taky tazky priebeh-ze bol ockovany-mohlo mu to uplne dodbrat imunitu-ako aj mojmu-je uz druha vec 😝
Ale asi by sem mal nabehnut admin a mazat ako o dusu-lebo polovica odpovedi tu nie je k teme-ani tato moja-zatial.
teda dopisem-lutujem ze sme ockovali-dosrali sme imunitu malemu na totalku. ☹
vobec nelutujem, naopak. a som rada, ze uz nepatrim do stada, ktore sa necha manipulovat reklamou a biznisom

@pectore aj ja som si to precitala a povazujem sa za normalnu a paci sa mi tvoj prispevok, lebo mam v podstate rovnake zmyslanie, nikto mi odborne nevysvetlil, co je mensie zlo a v pripade deti sa bojim nedat ockovat, lebo je to prilis zodpovedne a zavazne rozhodnutie, mozno v pripade neziaducich reakcii prehodnotim svoje rozhodnutie a len pevne dufam, ze nebudem musiet. Za samu seba sa mozem rozhodnut a povedat nie,ale v pripade mojich deti mi to nie je take jednoznacne...Ale samozrejme neodsudzujem nikoho, kto nedal zaockovat svoje deti...