icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
11. dec 2013

@petot Asi som chcela veľa,a by si mi dal konkretne v ktorej z tých 233 študií o rubeole je uvedené, že ako ty tvrdíš

"v štúdii s 41 ženami, ktoré počas tehotenstva zaznamenali reinfekciu, nedošlo ani v jednom prípade k poškodeniu plodu." . Naopak mnohé uvádzajú poškodenia plodov a aj potraty bohužiaľ, v závislosti na tom v ktorom trimestri došlo k reinfekcii, pričom čím neskôr dôjde tým je riziko nižšie. A väčšina zdôraznuje dôležitosť očkovania proti rubeole.

Neviem prečo nenahodíš konkretne informácie, určite by to zaujímalo všetkých zúčastnených. Je to veľmi jednoduché dokázať svoje slová....daj citáciu a uved konkretnu štúdiu, nič jednoduchšie hádam ani neexistuje. Možno keby to isté žiadala kočka, ktorej si tvrdil, že rubeola dáva doživotnú imunitu, prišla by nato, že to nie je pravda a teraz by si dávala počas tehotenstva väčší pozor a upozornila by nato aj svoje neočkované dieťa.

O môj pasívny postoj sa ty báť nemusíš, tieto informácie, ktoré dávaš si budem overovať a hľadať odpovede. A myliš sa aj v tom, že mám problém rešpektovať rozhodnutia iných ľudí, nemám, jediné s čím mám problém je rešpektovať klamstvo a zavádzanie, z ktorejkoľvek strany.

nae
11. dec 2013

@adsumus Kto chce dokazy, tak si ich ľahko nájde. Ty chceš, tak hľadaj. A rovnako si to može nájsť ktokoľvek, kto číta tieto riadky.
p.s. Inak tou poslednou vetou si ma veľmi pobavila, as usual.

nikimax
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
11. dec 2013

Stanovisko prof. Buca k svojim článkom pre časopis Dieťa

"Keby bolo očkovanie škodlivé, určite by sa nevynakladali tak obrovské prostriedky na ich vývoj; podobne sa intenzívne pracuje na vývoji iných, bezpečnejších adjuvancií. Takže vývoj ide ďalej a my sa mu musíme prispôsobiť, ale rozhodne nie tak. že budeme odmietať to, čo už história preverila ako jednoznačne pozitívny medicínsky postup, snáď najús­pešnejší aký medicína v svojom repertoári vôbec má."

http://bezpecneockovanie.wordpress.com/2013/12/...

kveta
11. dec 2013

@adsumus A co pekne si sa este v tom linku naucila? Ze mu odmietol odborny casopis clanok o tom, ze nasiel dalsie NU vakcin? To tu nechcete zverejnit, ze? Aj to, ze hlinik vo vakcinach moze viest k vaznym stavom vdakaa poskodit tak zdravie ockovaneho... Aj na to prisiel pan profesor.

Poucne citanie.

sanym
11. dec 2013

@adsumus
Zabudla si zacitovať aj ďalšie zaujímavosti:
"Okrem poznatkov, ktoré som sa na sympóziu o ASIA dozvedel, som si danú problematiku preštudoval aj v literatúre a napísal článok, ktorý som ponúkol časo­pisu Interná medicína, pretože som chcel jednak informo­vať odbornú verejnosť o nových veciach a vzbudiť záujem a diskusiu. Článok v redakcii neprijali. Potom som mal ešte prednášku na seminári, ktorý usporiadala naša spoločnosť (SIMS) pri príležitosti návštevy prof. A. Ebringera z Lon­dýna, známeho odborníka na autoimunitné procesy pri reumatických chorobách. Čakal som, že bude hojná účasť už len kvôli nemu. Opak bol pravdou, bolo tam asi 15-20 kolegov, z toho tretina z nášho ústavu, takže opäť prakticky nijaká odozva. Záležitosť som odložil „ad acta” a už som sa tejto veci nevenoval ...

...Cieľom oboch mojich príspevkov bolo teda informovať odbornú i laickú verejnosť, že popri už známych poznatkoch o post-vakcinačných komplikáciách treba brať do úvahy aj ďalšie, i keď výnimočne komplikácie. Celá záležitosť napokon nie je uzatvorená. Nikto netvrdí, ani sám prof. Y. Shoenfeld. že všetko je už jasne a vyriešené, naopak výskum v tejto oblas­ti pokračuje, o. i. aj na experimentálnej úrovni. Práve prof. Y. Shoenfeld chce iniciovať celosvetovú akciu, aby sa post-vakcinačne komplikácie zaradené do ASIA začali evidovať a skúmať. Určite sa bude o tom diskutovať na nasledujúcom kongrese o autoimunite v Nice. Francúzsko..."

Treba napísať nielen A, ale aj B...

adsumus
autor
11. dec 2013

@sanym Toto už bolo poomieľané asi stokrát v časopise dieťa a novinka je to, čo som dala. Takže bolo povedané B, nechcela som to zahlcovať celým článkom, pretože tie informácie, čo si dolepila ty už poznáme. V odkaze, čo som dala sú aj uvedené.

sanym
11. dec 2013

@adsumus Nehovor, pokiaľ viem prof. Buc aj rozhovor pre Dieťa začal týmto: " Vývoj vakcín a ich používanie patria k najvýznamnejším počinom modernej medicíny" a nikdy jeho význam nespochybnil. Takže aká novinka? Inak, zahájila som s prof. Bucom mailovú komunikáciu a jej výsledky budú určite zaujímavejšie než to čo si tu dala ty.

sanym
11. dec 2013

Inak, p. prof. nikdy nehovoril o škodlivosti vakcín ako takých, ale o škodlivosti prídavných látok v nich a o tom, že hlavným cieľom je vývoj bezpečných prídavných látok. Takže keď sú tie používané také super bezpečné ako tvrdíš, načo by sa investovalo do vývoja nových?

adsumus
autor
11. dec 2013

@sanym Ja som nikdy netvrdila, že vakcíny sú super bepečné, nepodsúvaj mi nič. Nové veci da vyvíjajú vždy a z rôznych dôvodov.

sanym
11. dec 2013

@adsumus Ja ti nič nepodsúvam, predpokladám že ako obhajkyňa povinného očkovania považuješ vakcíny za bezpečné. Bolo to na margo toho, že nechápem čo si chcela svojim príspevkom (stanovisko prof. Buca) povedať.

adsumus
autor
11. dec 2013

@sanym Ak predpokladáš, tak píš, že predpokladáš, že tvrdím a nie že tvrdím. Dikes. Treba naozaj korektne pristupovať k veci s ohľadom na partnera v diskusii a nevkladať ľudom do úst, čo nikdy nepovedali. To vyjadrenie som dala preto, aby boli veci dopovedané. Je to stanovisko prof. Buca k svojim článkom v časopise Dieťa.

petot
11. dec 2013

@adsumus Citácie dávam jednu za druhou, len je to ako blikať baterkou do tmy.

V tých dvoch štúdiách, ktoré som včera uviedol, testovali dokopy 41 žien s prirodzenou imunitou, ktoré zaznamenali reinfekciu počas tehotenstva. Deti sa narodili v poriadku. Dovolím si malú parafrázu: stačí čítať, nič jednoduchšie neexistuje.

Riziko poškodenia plodu pri reinfekcii ženy s prirodzenou imunitou autori odhadujú na menej než 5%. Riziko u očkovaných považujú za väčšie. A teraz si ešte zopakujme, že očkované ženy majú už samotné riziko reinfekcie 50-80% a neočkované 3-5%. Vynásobme si jednotlivé pravdepodobnosti a ďalej to už nepotrebuje komentár.

adsumus
autor
11. dec 2013

@petot V dvoch štúdiach alebo jednej študii, no sem s nimi, ktoré to sú?

petot
12. dec 2013

@adsumus Stranu späť a konečne začni čítať.

adsumus
autor
12. dec 2013

@petot Ja som to prečítala všetko a nič také ako tvrdíš som nenašla. Nechápem prečo máš problém dať štúdiu o ktorej tvrdíš, že "v štúdii s 41 ženami, ktoré počas tehotenstva zaznamenali reinfekciu, nedošlo ani v jednom prípade k poškodeniu plodu." alebo teda dve tie štúdie alebo koľko ich potrebuješ. Všetci sú isto veľmi zvedaví, aspon súdim podľa toho jediného lajku, ktorí si dostal za posledný vykrúcací príspevok.

petot
13. dec 2013

@adsumus Najprv som uviedol štúdiu, ktorá to zhrnula. Odkaz číslo [496]. Keďže si si ju neráčila prečítať, ani na prvý ani na druhý raz, uviedol som pôvodné štúdie, na ktoré sa odvolávala, a to na predošlej strane. Ešte som ti aj zopakoval, že na predošlej strane. Tak sa ešte chvíľu pobavme, kto má s čím problém. Takže do tretice (resp. pätice):
J Hyg (Lond) 1981;87(2):147-54, Lancet 1985 1(8423):244-6.

adsumus
autor
13. dec 2013

@petot Normálne si priznaj, že žiadna študia s 41 ženami,ktoré prekonali rubeolu a porodili zdravé deti nie je a hotovo,načo tu balamútiš? A ked existuje sem s nou a nedávaj mi odkazy na všetky existujúce štúdie o rubeole.

adsumus
autor
13. dec 2013

Opäť správy z Austrálie. Hlavne ak nás tu sledujú príslušné inštancie. Austrálsky parlament dal možnosť ľudom vypísať svoje podnety na zavádzajúce a klamlivé informácie, ktoré sa k nim dotávajú ohľadom zdravia a hodlá sa nimi zaoberať a vyšetrovať. Čas na vyplnenie formulára je do 7. februára 2014.

http://www.parliament.nsw.gov.au/Prod/Parlment/...

nae
13. dec 2013

@petot Ja ti to napíšem teda polopate, keď si to nepochopil: treba hľadať články hlavne po slovensky, lebo čo je v cudzom jazyku, je zjavne nepochopiteľné 😉

petot
13. dec 2013

@adsumus Dobre, pre nechápavých ešte raz:

Alebo aj dva razy:

adsumus
autor
13. dec 2013

@petot Ak dám do vyhľadávača tvoj link, vyhodí mi toto http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd=Link&Lin...

233 štúdií o rubeole. V ktorej z nich je uvedené, že 41 žien prekonalo v tehotenstve rubeolu a porodilo zdravé deti?

Ak to tvrdíš, musíš predsa vedieť uviesť aj zdroj svojho tvrdenia. 233 štúdií sa rozhodne za zdroj jediného tvrdenia považovať nedá. Alebo to bude ako s tou doživotnou imunitou po prekonaní rubeloy, ktorá vlastne nie je doživotná? Stačí jediný link a ja som si istá, že to zvládneš. Veľmi ti držím palce, že sa zadarí.

petot
13. dec 2013

@adsumus Naozaj nemôžem za to, že nevieš používať referencie.

adsumus
autor
14. dec 2013

Amy Parker

"Vyrastala som v rodine "zdravotného" cvoka. Bez cukru, aspartamu,MSG, bio, organo, homeopatia, aromaterapia, osteoterapia, vitamínC, echinacea, veľa vody, šport a tanec 2krát v týždni. Mala som mumps, osýpky, rubeolu, čierny kašeľ a iné. V 20 som mala predrakovinnú HPV a 6 mesiacov som rozmýšľala ako poviem svojim deťom, že mama má asi rakovinu, ale vybrali mi ju. Pre mna teoria "prirodzenej imunity" asi neplatí. A moja životná skúsenosť mi hovorí, očkovať seba a svoje deti. Moje deti nemajú žiadne detské choroby, okrem kiahní, ktoré dostali ešte počas kojenia. Vyrastajú na organickej strave atd., obaja sú zdravší ako ja. Mám známych, ktorí ohluchli vdaka mumpsu, priateľku, kotrá sa nakazila rubeolou ešte v maminom brušku, môj ex mal zápal pľúc z kiahní a priateľov brat zomrel na meningitídu. Ak si myslíte, že imunitný systém vášho dieťaťa je dostatočne silný aby bojoval s nákazou, je dostatočne silný aby si poradil aj s vakcíanmi."

http://www.voicesforvaccines.org/growing-up-unv...

adsumus
autor
14. dec 2013

A bola neočkovaná, som nejako pozabudla uviesť.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
14. dec 2013

@fidka79 Len toľko, že je zaujímavé, že pre svoje deti nechce rovnaký osud ako jej vybrali rodičia. Ona bola neočkovaná, ale pre svoje deti vybrala očkovanie. Nedochádza?

adsumus
autor
14. dec 2013

@fidka79 A čo sa HPV týka, niektoré ženy sú aj znásilnené a nie je ich málo, a ak niekto znásilnuje nie je bez pohlavných chorôb a ak sa dá chrániť vakcínou tak prečo radšej zomrieť?