icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
sanym
14. dec 2013

@adsumus a keď tá znásilnená dostane HIV a umrie na AIDS?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
14. dec 2013

@sanym A čo ked dostane HPV a umrie na rakovinu? Vieš si predstaviť koľko takých žien je na svete? AIDS sa zatiaľ ošetriť vakcínou nedá, ale ak by nato, veľmi dúfam, došli, odmietneš? Odmietla by si očkovanie proti HVP, kebyže vieš, že tvoje dieťa znásilní nejaký človek, ktorý je prenášačom? Neverím. A môže sa to stať.

adsumus
autor
14. dec 2013

@fidka79 Ty si vôbec neuvedomuješ ako píšeš od veci? Ako zhadzuješ ľudí, ktorí trpia práve preto, že zaočkovaní vôbec nemohli byť? Že nie všetci, čo majú veľmi vážne pohlavné choroby si zato môžu sami? Nehanbiš sa takto urážajúco písať?

sanym
14. dec 2013

@adsumus
"Ste riziková skupina na získanie infekcie HPV ?
Vaša sexuálna aktivita začala v skoršom veku.
Vy alebo váš priateľ máte/mali ste viacerých rozličných sexuálnych partnerov.
Vy alebo niektorý z vašich sexuálnych partnerov ste mali v minulosti pohlavne prenosné ochorenie.
Váš pohlavný partner nepoužíval pri pohlavnom styku kondóm. "
Takže poznáme lepšiu prevenciu ako očkovanie. A čo sa týka znásilnenia, je tam riziko rôznych chorôb, čo ale neznamená že sa dám zaočkovať ako prevenciu pred znásilnením. To by som prestala vychádzať z domu, veď ma predsa môže zraziť auto...
Samozrejme, keby moje dieťa niekto znásilnil, riešila by som to podľa okolností, našťastie mám dvoch synov.

adsumus
autor
14. dec 2013

@sanym Dobré ránko do reality. Chlapci sú znásilnovaní asi tak rovnako ako dievčatá.

sanym
14. dec 2013

@adsumus Ďakujem, u nás je už večer. Skús si pozrieť štatistiky - porovnanie úmrtí chlapcov pri dopravných nehodách a ako obete znásilnenia.

adsumus
autor
14. dec 2013

@sanym 95% znásilnení nie je nikdy hlásených. Veríš tomu? Ja ano.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rape_statistics

sanym
14. dec 2013

"Téměř výlučně jsou obětmi trestného činů znásilnění ženy." http://www.epravo.cz/top/clanky/trestny-cin-zna...
Na margo toho, že si napísala "Chlapci sú znásilnovaní asi tak rovnako ako dievčatá."
Samozrejme, nerátam pedofilných kňazov.

adsumus
autor
14. dec 2013

@sanym Môže byť, ale píšeš o trestnom čine, ale tu ide o zamlčané trestné činy, ktoré nikdy nikto neriešil a tie môžu byť až okolo95% a ja tomu verím, že sú. Aj tvoj syn sa ti nemusí nikdy priznať, že sa mu to stalo. Nikomu.

sorciera24
14. dec 2013

@adsumus to si teda riadne zadrela s tym znasilnovanim...myslim to, ze ved kazdy mozeme byt obetou znasilnenia, tak sa pre toto, pre istotu dajme vsetcxi ockovat proti HPV....to akoze mysis fakt? 😀 ani za nic, dakujem.......dufam, ze ty preventivne envychadzas ani z domu, lebo to, ze ta moze zabit auto je hadam aj vacsia pravdepodonost (alebo aspon rovnaka) ako to, ze ta znasilnia....cize vies, pre istotu....zabedni sa doma.... 😎

sanym
14. dec 2013

@adsumus fúha, podľa mňa to už preháňaš. Mám strach o svoje deti, ale aby ma chytala panika že mojich synov niekto znásilní... To sa fakt viac bojím nehody alebo úrazu. A keby som mala dcéry, tiež by som nad týmto očkovaním neuvažovala, keďže nechráni pred všetkými HPV typmi a má množstvo NÚ. Ale ak to niekto považuje za potrebné, mne to vôbec neprekáža.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
14. dec 2013

@sanym Jasné že ti to nevadí. Môžem sa spýtať, čo si myslíš o tej petotovej študii, ktorá mala byť o 41 ženách a ku ktorej nevedel dať link? Ty vieš, o akej študii písal? Veríš mu?

adsumus
autor
14. dec 2013

@fidka79 Nepíš kraviny, hlavne ak si zdravotačka. HPV vakcína chráni, kondom nie.

sanym
14. dec 2013

@adsumus štúdiu som nečítala. Vlastná skúsenosť - rubeola prekonaná v r. 1981, protilátky v r. 2012 prítomné. Čo sa týka týchto kedysi "bežných detských chorôb", som presvedčená o tom, že ich prekonanie v detstve zanecháva aj keď nie v každom prípade doživotnú, ale určite dlhodobú imunitu, neporovnateľnú s imunitou po očkovaní. Ja osobne by som mala v prípade dcéry strach, keďže posledné preočkovanie MMR je u nás v 11-tom roku života (konkrétne náš lekár očkuje okamžite po 10-tych narodeninách) a do prípadného tehotenstva (keďže sú dnes úplne bežné prvorodičky okolo tridsiatky) po protilátkach nebude ani stopy. Rovnaká obava v prípade mumpsu u chlapcov.

adsumus
autor
14. dec 2013

@sanym Petot vypisoval, že 41 žien prekonalo rubeolu a narodili sa imzdravé deti a ja som chcela dôkaz nedal. Čo si o tom myslíš?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
sanym
14. dec 2013

@adsumus ja ako laik si to hodnotiť netrúfam, ale podľa mňa nemá dôvod klamať. Ja osobne nemám čas prelúskavať sa toľkými štúdiami. A čo si ty myslíš o mojom predchádzajúcom príspevku? Ako vakcína MMR chráni tehotné ženy pred rubeolou, keď od posledného preočkovania po otehotnenie prejde napr. 20 rokov?

adsumus
autor
14. dec 2013

@sanym A prečo myslíš, že chlapec nedal jednu konkretnu študiu? Ved chlapec je sčítaný,500 štúdii má vo svojom kompiláte uvedených a odrazu nevie bumbum jednu študiu skonkretizovať? Takým ľudom verite? Nemá dôvod klamať? Prečo myslíš, že nemá dôvod klamať? A ak nemá dôvod klamať, prečo nedá šúdiu? A prečo tvrdil, že rubeola má doživotnú imunitu, ked NEMA?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
14. dec 2013

@fidka79 Zníženie výskytu HPV vírusu. U zaočkovaných dievčat výskyt 6,5%, u nezaočkovaných 19,1%.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pi...

sanym
14. dec 2013

@adsumus Tvoj ironický podtón sa mi nepáči. Toto sú otázky na petota, ja s ním nie som v žiadnom vzťahu, aj keď podľa jeho príspevkov ho považujem za korektného človeka. Verím hlavne svojmu zdravému rozumu a občas aj intuícii...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená