Má význam preočkovanie proti tetanu po škrabnutí v záhrade?
Caute, dnes som sa pri praci v zahrade skrabla o stare pletivo pri zemi. Je to povrchovy skrabanec na prste z ktoreho mi len trochu tiekla krv, ale aj tak mam z toho trochu obavu. Myslite ze by som mala ist rychlo na preockovanie proti tetanu? Ma to vyznam? Naposledy som dostala 2014 Imovax
Preockovanie ma zmysel. Odpoved od AI:
Áno, má to veľký zmysel, najmä ak ide o znečistenú, hlbokú alebo bodnú ranu a od vášho posledného preočkovania ubehlo viac ako 5 až 10 rokov. Tetanus je vážne ochorenie spôsobené baktériou Clostridium tetani, ktorá sa do tela dostáva cez poranenú kožu.Tu sú kľúčové informácie:Kedy očkovať: Ak máte rizikové zranenie (znečistená rana, hlboká rana, uhryznutie) a nie ste si istí, kedy ste boli naposledy očkovaní, alebo ak je to viac ako 10 rokov (pri veľmi znečistených ranách viac ako 5 rokov), posilňovacia dávka (tzv. tetanovka) je nutná.Preventívny účinok: Tetanus je smrteľný, ale vakcína poskytuje veľmi účinnú ochranu.Postup po poranení: Ak máte pochybnosti o platnosti svojho očkovania, odporúča sa vyhľadať lekára, ktorý môže odporučiť preočkovanie.Vedľajšie účinky: Po očkovaní sa môžu vyskytnúť mierne reakcie, ako je bolesť v mieste vpichu, začervenanie, zvýšená teplota alebo bolesť hlavy.
@bunicina Neviem ako to pri škrabancoch, ale rana ako rana je to vstup pre baktérie. Ja som na stavbe stupila na dosku s hrdzavym klimcom prebilo mi to topánku až do nohy, bola som na pohotovosti a pri ošetrení mi rovno šupli aj tetanovku. Zavolaj ráno obvoďákovi.
@alma34 tak tetanus potrebuje pre vstup hlboku bodnu ranu, kedze je to anaerobna bakteria. Rezna rana, ktora navyse krvaca, nie je rizikova, staci vydezinfikovat oeroxidom vodika. Autorka pise jasne - je to povrchova rana.
Áno, má to veľký zmysel, najmä ak ide o znečistenú, hlbokú alebo bodnú ranu a od vášho posledného preočkovania ubehlo viac ako 5 až 10 rokov. Tetanus je vážne ochorenie spôsobené baktériou Clostridium tetani, ktorá sa do tela dostáva cez poranenú kožu.Tu sú kľúčové informácie:Kedy očkovať: Ak máte rizikové zranenie (znečistená rana, hlboká rana, uhryznutie) a nie ste si istí, kedy ste boli naposledy očkovaní, alebo ak je to viac ako 10 rokov (pri veľmi znečistených ranách viac ako 5 rokov), posilňovacia dávka (tzv. tetanovka) je nutná.Preventívny účinok: Tetanus je smrteľný, ale vakcína poskytuje veľmi účinnú ochranu.Postup po poranení: Ak máte pochybnosti o platnosti svojho očkovania, odporúča sa vyhľadať lekára, ktorý môže odporučiť preočkovanie.Vedľajšie účinky: Po očkovaní sa môžu vyskytnúť mierne reakcie, ako je bolesť v mieste vpichu, začervenanie, zvýšená teplota alebo bolesť hlavy.
@catherin4 tak nech ti AI vygrneruje odpoved na to, ako dlho po ockovani sa zacnu tvorit protilatky a porovnaj si to s inkubacnou dobou tetanu. Preockovanie ma samozrejme vyznam, ale skor do buducna, ako pre tuto aktualnu ranu.
ak chodíš na preventivky tak mudr ti rovno povie že už je čas na preočkovanie
pre svoj klud zavolaj mudr ..
Preockovava sa kazdych 15 rokov... proste na to nezabudni a teraz si este chranena... kazdu ranu, co by vyzerala "divne" a zapalene aj tak pojdes ukazat lekarovi.
Tak ja som preockovanie mala v roku 200u. Ked som mala ist na preockovanie, vzdy som bud bola tehotna alebo dojcila a moja dr. mi to neodporucala.
A to robim v zahrade nonstop a stale sa skrabnem, pichnem, minule aom stupila na drot, stary dom, a zahrade, kde co tu vyskoci, skrabol ma na nohu, ale tu sa nehnoji konskym hnojom, v nom casto prebyvaju spory clostridii. Nasi maju velku zahradu a hnoja aj hnojom, nie konskym teda a nic sa nikomu nestalo. A to mam ruky z jari aj dopraskane do krvi. Snazim sa davat rukavice, ale aj to nie tie gumene, ale take latkove zahradne, takze ten prach sa mi na ruky predsa dostane.
Ale ocino skocil na klinec a zapichol sa mu do nohy a doktorka to dost riesila, navyse, ked je diabetik.
Takze hlboke rany bez pristupu vzduchu su rizikove, nie povrchovy skrabanec.
Jedine ak ide o hlboku ranu, co ss neda poriadne doma vycistit.
Skrabance a podobne nic, len vycistit a nechat tak - to by inak doktori nic ine nerobili len ockovali tetanus 😁

@bunicina urcite nemusis panikarit, nic sa ti nestane. Preockovanie by nepomohlo ani v pripade nakazy, kedze protilatky sa tvoria niekolko tyzdnov. Ale skrabnutie naozaj nie je rizikova rana pre vstup tetanovych spor do obehu