Riešili ste zmenu správania po očkovaní s neurológom?
Ahojte mamky, babky, tety...
Chcem sa spýtať, riešili ste niekto zmenu správania po očkovaní s neurológom? Chcela by som vedieť vaše skúsenosti alebo odporúčania na detského neurológa na Západnom Slovensku (Bratislavský a Trnavský kraj). Hľadám takého, ktorý zo mňa neurobí paranodinú husu. Zmeny v správaní u syna si všimli aj iní členovia rodiny, nie je to len môj pocit. U pediatra sme boli a takéto zmeny samozrejme nie sú 😔😡
Ide o prvú dávku hexavakcíny
@verya A ako dlho uz ten stav trva? Moj mal po prvej a po druhej hexe akoby prepad vo vyvoji, zabudol to, co sa ako posledne predtym naucil a aj spravanie bolo ine. Po prvej davke to trvalo len par dni, po druhej som mala pocit, ze uplne naspat bol az tak o mesiac. Ale po tretej uz nemal nic, po MMR tiez nic taketo, len teplota a vysyp, a dalsie vakciny, co dostal, si uz ani nevsimol.
@marianarem minulú stredu bol očkovaný a prvé prejavy či príznaky som si všimla v pondelok a každý deň pribúdajú nové prejavy. Prestal sa usmievať na mňa a rodinných príslušníkov, keď sa usmieva tak akoby bez príčiny. Samozrejme sa usmeje aj na mňa, ale nie tak často a trvá to kým mám jeho pozornosť. Doteraz ma len počul a usmieval sa doslova od ucha k uchu. Pozerá ako sa hovorí do blba. Dostal novú hračku a prehliadol ju ako krajinu a doteraz sa tešil z každej novej hračky. 2 alebo 3 týždne dozadu objavil nohy a takmer nonstop si ich chytal. Teraz o ne nejaví záujem. Prebaľovanie bol boj, akonáhle som mu dvihla nohy, automaticky ich chytil a nechcel pustiť. Teraz sa snaží len občas si ich chytiť a nejde mu to. Pri prebaľovaní sa na ne pozerá s výrazom "jeeej nohy". Dokonca aj reagoval keď som sa ho spýtala "kde máš nožičky" a minimálne pohľadom ich hľadal. Pretáčať na bruško sa mu samému ešte nechcelo, ale keď som mu pomohla a naviedla ho, pohyb krásne dokončil. Teraz sa prehne v chrbáte ako luk a je takmer až hysterický a hneď sa snaží pretočiť späť na chrbát. Prepína sa takto aj v kočíku bez príčiny. Aj spánok má narušený. Už sa vedel smiať nahlas a stíchol, nič čo ho do teraz rozosmialo už nefunguje a aj to jeho blabotanie je iné, akoby sa vrátil minimálne o 2 mesiace späť. Mal aj tras rúk a hlavy a také ako tiky alebo zášklby ako keď strasie od zimy. Keby sa zmenilo len niečo z toho, tak to asi neriešim. Veď také malé bábätká sa menia každú chvíľu. Ale zmenilo sa veľa vecí a v krátkom čase.
Preto to chcem konzultovať s neurológom a s ďalším očkovaním počkať.
Má aj chvíle kedy je akoby "normálny", preto dúfam, že sa to do normálu aj vráti.
@anonym_d68c64 a hovorím niekde, že som zásadne proti očkovaniu? Očkovanie má svoje opodstatnenie. Ale keď vedia, že pribúdajú deti s vážnymi prejavmi po očkovaní, tak prečo napríklad nezrušia hexavakcínu a neočkajú napríklad len 3 choroby v jednej vakcíne ako to bolo kedysi? Aj keby bolo nutných viac očkovaní, v danej chvíli by to bola určite menšia záťaž pre organizmus. Nikto sa nepozastavuje nad tým, prečo vakcína obsahuje očkovanie proti hepatitíde typu B, ktoré v troch mesiacoch veku dieťaťa je nezmyselné. Napríklad v ČR sa dá použiť tzv. pentavalentná vakcína bez hepatitídy, ktorá sa dá zaočkovať zvlášť neskôr. U nás táto možnosť neexistuje. Ja nie som proti očkovaniu ale malo by byť bezpečné a ak sa po očkovaní niečo stane, malo by to byť akceptované a nie to zľahčovať a popierať.
@verya mne to lekárka vysvetlila veľmi jednoducho - ak dieťa reaguje na vakcínu "inak" ako je bežné, tak tam predispozície sú od začiatku a je len otázka času a konkrétnych situácii, kedy sa to prejaví (napríklad po chorobe, po ATB a podobne).
Odkiaľ máš, že Neskutočne veĺa detí po tejto vakcíne zostalo mimo?
@anonym_74027d staci si citat internet a zistovat informacie. Bohuzial najvacsi zastancovia ockovania si o tom nepozreli ani vetu. Velmi vela pribehov az ta mrazi. Letak u doktora sa nepocita.
@marianarem minulú stredu bol očkovaný a prvé prejavy či príznaky som si všimla v pondelok a každý deň pribúdajú nové prejavy. Prestal sa usmievať na mňa a rodinných príslušníkov, keď sa usmieva tak akoby bez príčiny. Samozrejme sa usmeje aj na mňa, ale nie tak často a trvá to kým mám jeho pozornosť. Doteraz ma len počul a usmieval sa doslova od ucha k uchu. Pozerá ako sa hovorí do blba. Dostal novú hračku a prehliadol ju ako krajinu a doteraz sa tešil z každej novej hračky. 2 alebo 3 týždne dozadu objavil nohy a takmer nonstop si ich chytal. Teraz o ne nejaví záujem. Prebaľovanie bol boj, akonáhle som mu dvihla nohy, automaticky ich chytil a nechcel pustiť. Teraz sa snaží len občas si ich chytiť a nejde mu to. Pri prebaľovaní sa na ne pozerá s výrazom "jeeej nohy". Dokonca aj reagoval keď som sa ho spýtala "kde máš nožičky" a minimálne pohľadom ich hľadal. Pretáčať na bruško sa mu samému ešte nechcelo, ale keď som mu pomohla a naviedla ho, pohyb krásne dokončil. Teraz sa prehne v chrbáte ako luk a je takmer až hysterický a hneď sa snaží pretočiť späť na chrbát. Prepína sa takto aj v kočíku bez príčiny. Aj spánok má narušený. Už sa vedel smiať nahlas a stíchol, nič čo ho do teraz rozosmialo už nefunguje a aj to jeho blabotanie je iné, akoby sa vrátil minimálne o 2 mesiace späť. Mal aj tras rúk a hlavy a také ako tiky alebo zášklby ako keď strasie od zimy. Keby sa zmenilo len niečo z toho, tak to asi neriešim. Veď také malé bábätká sa menia každú chvíľu. Ale zmenilo sa veľa vecí a v krátkom čase.
Preto to chcem konzultovať s neurológom a s ďalším očkovaním počkať.
Má aj chvíle kedy je akoby "normálny", preto dúfam, že sa to do normálu aj vráti.
@verya No hovoris, ze aj tiky, tak by som za tym neurologom sla. Ale dufam, ze sa to da este do poriadku. Moj sa pred druhou hexou staval na 4 uz a potom mu trvalo zhruba mesiac, kym sa k tomu vratil. Bol aj taky nespokojny, nebol to on. Ale do blba nastastie necumel, to skor po tej prvej, ale len par dni.
Ja som sice zastanca ockovania, vsak som ho aj dala potom zaockovat proti vsetkemu dalsiemu. Ani neverim na ziadne cipy a ze nas tu chce niekto ockovanim zlikvidovat a neviem co. Ale je to nieco, co vyprovokuje reakciu imunitneho systemu a ten vie niekedy porobit paseku.Nielen po ockovani, aj po chorobach. Naozaj niekomu, kto ma k tomu sklon, moze ockovanie sposobit problem.Ak mas velmi zly pocit, chod radsej k lekarovi, pripadne navrhne iny system ockovania alebo neodporuci dalsie, alebo naopak zisti, ze je to este v norme.
@verya mne to lekárka vysvetlila veľmi jednoducho - ak dieťa reaguje na vakcínu "inak" ako je bežné, tak tam predispozície sú od začiatku a je len otázka času a konkrétnych situácii, kedy sa to prejaví (napríklad po chorobe, po ATB a podobne).
@anonym_ca21fa áno, to ja viem. Tak isto je to napr. aj s vírusom herpesu alebo rakovinovými bunkami. Aj to má väčšina populácie v sebe a driemu a čakajú na svoju príležitosť prejaviť sa v plnej sile. Chorobami PAS, alergiami či atopickým exémom sa človek nenakazí z vakcíny, vakcína funguje len ako spúšťač alebo v niektorých prípadoch dochádza k rapídnemu zhoršeniu choroby, ktorá sa prejavila už skôr. Týchto prípadov však pribúda a kompetentný mlčia a tvária sa, že sa nič nedeje. Vakcíny zachraňujú životy, to nepopieram. Ale tak isto ich aj ničia a o tom sa mlčí, pre istotu aby neboli ľudia proti očkovaniu.
A rodič jednoducho musí a hotovo, bez debaty, bez možnosti výberu či už vakcíny alebo času na jej aplikáciu. Takáto je schéma, takýto je kalendár a vôbec nezohľadňujú alebo neriešia (a ak áno, tak len minimálne) individuálne potreby. Ak chce rodič očkovanie odložiť bez vážneho zdravotného dôvodu tak sa na neho pozerá ako na exota.
@anonym_d68c64 a hovorím niekde, že som zásadne proti očkovaniu? Očkovanie má svoje opodstatnenie. Ale keď vedia, že pribúdajú deti s vážnymi prejavmi po očkovaní, tak prečo napríklad nezrušia hexavakcínu a neočkajú napríklad len 3 choroby v jednej vakcíne ako to bolo kedysi? Aj keby bolo nutných viac očkovaní, v danej chvíli by to bola určite menšia záťaž pre organizmus. Nikto sa nepozastavuje nad tým, prečo vakcína obsahuje očkovanie proti hepatitíde typu B, ktoré v troch mesiacoch veku dieťaťa je nezmyselné. Napríklad v ČR sa dá použiť tzv. pentavalentná vakcína bez hepatitídy, ktorá sa dá zaočkovať zvlášť neskôr. U nás táto možnosť neexistuje. Ja nie som proti očkovaniu ale malo by byť bezpečné a ak sa po očkovaní niečo stane, malo by to byť akceptované a nie to zľahčovať a popierať.
@verya problém vakcín nie je množstvo chorôb, ktoré obsahujú, ale doplnky ktoré v nich sú a majú podnietiť imuno reakciu a tie vyvolávajú neurologické prejavy. Dieťa, ktoré je citlivejšie môže zareagovať zle. Často vzniká zápal v mozgu (áno je uvedený aj v príbalovom letaku) a záleží v akom rozsahu je. A nie, túto info nemám od uja gugla ale od neurológa. Po týchto ocko zápaloch ostávajú na mozgu lezie, ktoré sú vidieť aj na magnetickej rezonanci. A vlastne tak sme sa k tejto téme dostali. Ak ma tvoje dieťa už teraz takúto reakciu, určite by som neočkovala ďalej. Môže to pokračovať omnoho horšími následkami.
@verya No hovoris, ze aj tiky, tak by som za tym neurologom sla. Ale dufam, ze sa to da este do poriadku. Moj sa pred druhou hexou staval na 4 uz a potom mu trvalo zhruba mesiac, kym sa k tomu vratil. Bol aj taky nespokojny, nebol to on. Ale do blba nastastie necumel, to skor po tej prvej, ale len par dni.
Ja som sice zastanca ockovania, vsak som ho aj dala potom zaockovat proti vsetkemu dalsiemu. Ani neverim na ziadne cipy a ze nas tu chce niekto ockovanim zlikvidovat a neviem co. Ale je to nieco, co vyprovokuje reakciu imunitneho systemu a ten vie niekedy porobit paseku.Nielen po ockovani, aj po chorobach. Naozaj niekomu, kto ma k tomu sklon, moze ockovanie sposobit problem.Ak mas velmi zly pocit, chod radsej k lekarovi, pripadne navrhne iny system ockovania alebo neodporuci dalsie, alebo naopak zisti, ze je to este v norme.
@marianarem ani ja nie som proti očkovaniu. Ak by som bola, tak by nedostal ani prvú dávku. Ale keďže na ňom vidím naozaj veľkú zmenu a teda nie len ja, ďalšie očkovanie chcem určite odložiť. Rada by som to skonzultovala aj s iným lekárom, ktorý to nepopiera. Ja viem, že väčšina detí má len mierne prejavy ako je zvýšená teplota či nepokoj alebo vyrážka. Ak by mal takúto reakciu tak to neriešim. Ale takáto výrazná zmena správania nie je normálna a utvrdili ma v tom aj iné mamičky, ktoré sa normálne vyjadrili k príspevku. A mám naozaj obavy čo môže prísť po ďalších dávkach vakcíny. Je možné, že má predispozíciu. Preto by bolo fajn keby sa k tomu tak aj lekár postavil a navrhol individuálny prístup. Ale jednoduchšie je zo mňa urobiť paranodinú husu lebo veď toto sa nedeje. Po očkovaní býva len teplota, plačlivosť, nepokoj či vyrážka. S týmto som odchádzala od pediatra.
Aj ty si si všimla zmenu na svojom dieťati a som naozaj úprimne rada, že teraz nemá vážne zdravotné následky. Ale s vakcínami je to ako s lotériou, nikto nezaručí výsledok. Rodičia sú do toho viac menej donútený lebo veď je to povinné, ale ak dieťa ostane po očkovaní "nepoužiteľné", každý dá od toho ruky preč. Štát núti, ale nenesie žiadne následky a čo je ešte horšie, ani nepomáha rodičom takých detí. Skôr im hádžu polená pod nohy 😔 Viem, že je to všetko komplikovanejšie a ja sama na tom nič nezmením. Môžem sa nad týmto systémom maximálne rozčuľovať.
@marianarem ani ja nie som proti očkovaniu. Ak by som bola, tak by nedostal ani prvú dávku. Ale keďže na ňom vidím naozaj veľkú zmenu a teda nie len ja, ďalšie očkovanie chcem určite odložiť. Rada by som to skonzultovala aj s iným lekárom, ktorý to nepopiera. Ja viem, že väčšina detí má len mierne prejavy ako je zvýšená teplota či nepokoj alebo vyrážka. Ak by mal takúto reakciu tak to neriešim. Ale takáto výrazná zmena správania nie je normálna a utvrdili ma v tom aj iné mamičky, ktoré sa normálne vyjadrili k príspevku. A mám naozaj obavy čo môže prísť po ďalších dávkach vakcíny. Je možné, že má predispozíciu. Preto by bolo fajn keby sa k tomu tak aj lekár postavil a navrhol individuálny prístup. Ale jednoduchšie je zo mňa urobiť paranodinú husu lebo veď toto sa nedeje. Po očkovaní býva len teplota, plačlivosť, nepokoj či vyrážka. S týmto som odchádzala od pediatra.
Aj ty si si všimla zmenu na svojom dieťati a som naozaj úprimne rada, že teraz nemá vážne zdravotné následky. Ale s vakcínami je to ako s lotériou, nikto nezaručí výsledok. Rodičia sú do toho viac menej donútený lebo veď je to povinné, ale ak dieťa ostane po očkovaní "nepoužiteľné", každý dá od toho ruky preč. Štát núti, ale nenesie žiadne následky a čo je ešte horšie, ani nepomáha rodičom takých detí. Skôr im hádžu polená pod nohy 😔 Viem, že je to všetko komplikovanejšie a ja sama na tom nič nezmením. Môžem sa nad týmto systémom maximálne rozčuľovať.
@verya však nemusíš dať ak nechceš. Lekár ťa nahlási, zaplatíš pokutu.
@verya Je to tak, ono by mnohokrat stacilo len nerobit z cliveka blba a ponuknut nejaku prijatelnejsiu formu ockovania, napr. osobitne kazdu chorobu a ked treba tak poslat k tomu neurologovi. Ja to poznam z trochu inej strany, mne zanechavaju dlhodobe nasledky niektore virusy, covid a este niektore ine, co boli uz predtym. Tiez si mnohi lekari viac menej zatukaju na celo, hoci teraz po covide je to uz lepsie, lebo to mnozstvo dlhodobo odrovnanych ludi sa uz velmi.neda prehliadnut. Co sa tyka covid vakciny, s tou mam ja skor pozitivne skusenosti, mne po nej zmizla chronicka unava, ktoru som mala 4 roky po inej viroze. Ale aj preto uznavam, ze ta vakcina s tou imunitou nieco robi, mne pomohla, niekomu moze aj uskodit. Imunita je este neprebadana. Vacsinove skusenosti s vakcinami su dobre, vacsina ludi nema ziadne dlhodobe pozitivne ani negativne ucinky, vymlatili sme vdaka tomu naozaj hrozne choroby, ale preco neuznat a nepokusit sa vyriesit problem tych, co reaguju nestandardne.
@anonym_96af9a presne toho sa bojím. Ja som so synom 24/7 a viem, že sa zmenil. Na podnety, na ktoré bežne reagoval teraz len pozerá akoby to videl prvý krát. Vždy to bolo usmiate spokojné bábo. Usmieval sa vždy a na každého. Stačilo ak len počul známy hlas. Na mňa sa smial od rána do večera a teraz je to skôr úškrn ako úsmev 😔 Zaujať jeho pozornosť je teraz fuška. Pred tým reagoval už len na môj hlas. Všetko neustále sledoval a akoby analyzoval po svojom. Teraz sa pozerá doslova nikam. Na to aby ma ignoroval keď sa s ním rozprávam má ešte 12-13 rokov čas. Má aj akoby tik. A veľa iného sa zmenilo. Viem, že môj syn nie je ani prvý a Bohu žiaľ ani posledný s takouto reakciou. Len nechápem lekárov prečo to popierajú a zľahčujú a nútia do ďalšieho očkovania 😔 Preto hľadám asi ihlu v kopke sena, lekára, ktorý to nepopiera a nenúti do ďalšieho očkovania hlava nehlava
@verya preco k tomu potrebujete lekara? Sama vidite.. skoda, ze ste sa neooucila na chybach inych.. kamoska s neocko dcerou/predcasne narodena chodi do adeli a tam same ocko deti s reakciami po ockovani.. neurobte tu chybu.. imunita sa podporuje inak, nie chemi.ihlou.. drzim palce.

@verya pre teba je hepatitída nezmysel? Však dieťa v tom veku začína všetko pchať do úst, vrátane rúk. Ja nehovorím, že si proti. Áno aj moje dieťa malo regres po očkovaní,nedávno z vakcíny vracalo.
@anonym_d68c64 samozrejme, že hepatitída typu B nie je nezmysel. Ale také malé dieťa sa ňou nenakazí tak ľahko aj keby jedlo zo zeme. Hepatitída typu B je prenosná telesnými tekutinami a to predovšetkým krvou alebo pohlavným stykom‼️
Choroba "špinavých rúk" čiže hepatitída typu A u nás nie je zahrnutá do očkovacieho kalendára. Očkovanie proti nej je čisto dobrovoľné a pacient si to hradí sám. Poisťovne len prispievajú na toto očkovanie.
Môj syn nie je upír, zatiaľ saje predovšetkým mlieko. Pevne verím, že prípadná transfúzia, ktorú by z akejkoľvek príčiny niekedy musel dostať je na toto ochorenie testovaná a taká krv sa nedostane do obehu. A dúfam, že pohlavný styk nebude mať ešte aspoň 15 rokov, takže áno, je pre mňa nezmyselné očkovanie vo veku 3 mesiacov.