icon

Podporte mladú študentku v štúdiu v Sydney

25. aug 2026

Veľmi nás tento príbeh doma oslovil. Verím, že slečna dosiahne najvyššie méty. Kto môže a je mu sympatické podporiť vzdelanie mladého človeka. Zdieľajte prosím, alebo prispejte. Aj keď len 50 centov. Ďakujem. 💗

https://donio.sk/pomozte-mi-studovat-kvantove-i...

autor
26. aug 2026
@anonym_c24c3b

Zachytila som tuto zbierku niekde na fb s popisom “za 4 roky popri strednej som stihla viac nez vacsina ludi za cele VS studium” co je sice pekne, ale slecna zabudla na to najpodstatnejsie - nestihla si nasetrit na svoje studium. Tak bud treba vybavit nejake stipendium, alebo ist na inu skolu, iste sa aj inde najdu kvalitne odbory, ktore jej otvoria dvere do sveta. U nas to tak bolo a ti spoluziaci, ktori naozaj chceli a dreli, mali dvere aj na prestizne univerzity otvorene. Drzim jej palce, ale nepaci sa mi sposob “dajte” na stipendium aj na zivobytie.

@anonym_c24c3b keby si čítala s porozumením, čo je problém väčšiny obyvateľov krajiny, pochopila by si, že ona pracuje, a nechce on ľudí peniaze na hlúposti. Na projektoch v medzinárodných vodách sa už podieľala, ak bude vo výskumných skupinách kde sa bude dať čistiť odpadová voda od liečiv a antibiotík, tak to je význam pre celý svet. Nuž, ale mnohí si asi myslia, že voda z batérie tečie a bude tiecť. Nechcem tu byť zlá, ale mne sa asi fakt sníva?Nie, nesníva, múdrosť, inteligencia a vyčnievanie v šedom priemere to nebolo na Slovensku nikdy vítané. Preto je táto krajina tam kde je.

anonym_e411ff
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_c24c3b keby si čítala s porozumením, čo je problém väčšiny obyvateľov krajiny, pochopila by si, že ona pracuje, a nechce on ľudí peniaze na hlúposti. Na projektoch v medzinárodných vodách sa už podieľala, ak bude vo výskumných skupinách kde sa bude dať čistiť odpadová voda od liečiv a antibiotík, tak to je význam pre celý svet. Nuž, ale mnohí si asi myslia, že voda z batérie tečie a bude tiecť. Nechcem tu byť zlá, ale mne sa asi fakt sníva?Nie, nesníva, múdrosť, inteligencia a vyčnievanie v šedom priemere to nebolo na Slovensku nikdy vítané. Preto je táto krajina tam kde je.

@anonym_autor Pracujem na VS a preto Ti znovu opakujem, ze ak by bola taka vynimocna, tak nemusi takto pytat, ale skoly jej ponuknu stipendium/granty, atd. Navyse, uplne v pohode mohla na velmi slusnej urovni kvantove technologie ist studovat na CVUT. A kazdy, kto sa aspon trochu lepsie v tomto orientuje, tak to vidi rovnako.

autor
26. aug 2026
@anonym_c24c3b

@salome123 ak si pozorne precitas vyzvu, 60000 nie je skolne, ale naklady na cely prvy rok zivota vratane administrativy a pod. Mohla minimalne rok-dva brigadovat cez prazdniny aj popri skole, nieco by nasetrila. Vynimocnej studentke o ktoru sa skoly biju, iste daju stipendium a ked je “len” (to v ziadnom pripade nemyslim v zlom, iba cisto na rozlisenie) dobra studentka ako mnoho inych, tak zial musi peniaze ziskat sama. Tak bud si este o rok odlozi studium a nasetri co sa da alebo jednoducho pojde na inu skolu. Ale chapem, najjednoduchsia moznost je pytat, to sa tu u nas celkom rozmohlo. A ak sa niekto nehrnie posielat jej peniaze na ucet, v ziadnom pripade to nemusi znamenat ze jej upiera zasluhy alebo nedopraje. Ja jej velmi fandim, robila som par rokov vo vede, viem co to obnasa, ale takto sa to podla mna nerobi.

@anonym_c24c3b ak ty budeš pozorne čítať s porozumením, zistíš, že dievča pracuje v Taliansku. A aj plánuje pracovať. Ináč by to ani nešlo. Ale mnohé ženy na MK si myslia, že našetriť 60 000 je malina. Zvlášť sa tu oháňajú aj jednorodičovstvom, že také neexistuje a má alimenty. Veď tie môžu byť 30 eur alebo sirotské minimálne. Neskutočné prízemné myslenie. Ak niekto nechce prispieť a nevidí v tom zmysel, ok. Ale argumenty hodné Horného výplachu. Lebo vôbec nie sú argumenty.

anonym_a56832
26. aug 2026
@anonym_c24c3b

@salome123 ak si pozorne precitas vyzvu, 60000 nie je skolne, ale naklady na cely prvy rok zivota vratane administrativy a pod. Mohla minimalne rok-dva brigadovat cez prazdniny aj popri skole, nieco by nasetrila. Vynimocnej studentke o ktoru sa skoly biju, iste daju stipendium a ked je “len” (to v ziadnom pripade nemyslim v zlom, iba cisto na rozlisenie) dobra studentka ako mnoho inych, tak zial musi peniaze ziskat sama. Tak bud si este o rok odlozi studium a nasetri co sa da alebo jednoducho pojde na inu skolu. Ale chapem, najjednoduchsia moznost je pytat, to sa tu u nas celkom rozmohlo. A ak sa niekto nehrnie posielat jej peniaze na ucet, v ziadnom pripade to nemusi znamenat ze jej upiera zasluhy alebo nedopraje. Ja jej velmi fandim, robila som par rokov vo vede, viem co to obnasa, ale takto sa to podla mna nerobi.

@anonym_c24c3b presne ako píšeš. Ale načo by šetrili dalsi rok, keď sa jej ľudia vyzbieraju. A o rok zbierka zase a potom zase. Ono v princípe idem študovať na to, na co mam. Teraz myslím finančné.

anonym_a56832
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_c24c3b ak ty budeš pozorne čítať s porozumením, zistíš, že dievča pracuje v Taliansku. A aj plánuje pracovať. Ináč by to ani nešlo. Ale mnohé ženy na MK si myslia, že našetriť 60 000 je malina. Zvlášť sa tu oháňajú aj jednorodičovstvom, že také neexistuje a má alimenty. Veď tie môžu byť 30 eur alebo sirotské minimálne. Neskutočné prízemné myslenie. Ak niekto nechce prispieť a nevidí v tom zmysel, ok. Ale argumenty hodné Horného výplachu. Lebo vôbec nie sú argumenty.

@anonym_autor zhnme si to. Najjednoduchšia cesta, ako sa dostať k peniazom je, že si ich jednoducho vyzobrem. Stačí sa pozrieť na rôzne zbierky, ľudia už nemajú studu pýtať na všetko, pomaly aj na hypoteky aby sa im ľudia skladali. Keď vedela, ze je taka výnimočná, mohla šetriť a pýtať peniaze už aspoň 2 roky. Ono bezne to tak v zahraničí býva, že keď chceš ísť na dráhu školu, tak predtým setris a až potom tak ideš. Plus ako ti tu píšeme, keby bola take terno, tak po nej ta uni okamžite chnapne ako pes po udenom. Je len jedna z mnohých co tam budu študovať. Takže si to musi zaplatiť sama. A tu sa z toho robí haló iba preto, aby jej to ľudia zaplatili.
A samozrejme, jednorodicovstvo spomenieme aby príbeh bol srdcervucejsi. Pritom nie je jasné, či je sirota, lebo v osobnom pripade ide o klasiku, ze otec sa iba nestará, nezaujíma.

anonym_a56832
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a ešte ta doplním, vo svojom príbehu pise, ze oslovovala rôznych vedcov, ktorí ju ignorovali. No prečo asi.
Ozvali sa jej maximálne z ceska a Maďarska. A na CVUT mohla pokojne dálej aj študovať zadarmo, a tiež pracovať ma medzinárodných projektoch, alé chápem, že to neznie tak "prestizne" ako štúdium v Austrálii. Len jej ho ľudia musia zaplatit.

anonym_7fdd62
26. aug 2026
@anonym_a56832

@anonym_autor zhnme si to. Najjednoduchšia cesta, ako sa dostať k peniazom je, že si ich jednoducho vyzobrem. Stačí sa pozrieť na rôzne zbierky, ľudia už nemajú studu pýtať na všetko, pomaly aj na hypoteky aby sa im ľudia skladali. Keď vedela, ze je taka výnimočná, mohla šetriť a pýtať peniaze už aspoň 2 roky. Ono bezne to tak v zahraničí býva, že keď chceš ísť na dráhu školu, tak predtým setris a až potom tak ideš. Plus ako ti tu píšeme, keby bola take terno, tak po nej ta uni okamžite chnapne ako pes po udenom. Je len jedna z mnohých co tam budu študovať. Takže si to musi zaplatiť sama. A tu sa z toho robí haló iba preto, aby jej to ľudia zaplatili.
A samozrejme, jednorodicovstvo spomenieme aby príbeh bol srdcervucejsi. Pritom nie je jasné, či je sirota, lebo v osobnom pripade ide o klasiku, ze otec sa iba nestará, nezaujíma.

@anonym_a56832 Dakedy davnejsie ludia zakladali zbierky iba na chore deticky, neskor aj chorych dospelych. Este sa len stane nehoda a uz zbierka, prispejte na liecbu, pritom este ani nevedia aka liecba je potrebna a kolko bude stat. Ale tiez este chapem, zraneny clovek. Len tieto zbierky uz robia akualne naozaj na vsetko. Na bicykel, na vylet, na zariadenie do detskej, na vydanie knihy, na splatenie dlzob, na hypoteku, na studium atd. Ja sa velmi divim, kolko vela ludi na to prispieva, ale tak ich vec kde peniaze minu. Ja prispievam jedine na chore deticky.

anonym_a0b22d
26. aug 2026
@anonym_a56832

@anonym_a0b22d čítanie s porozumením nič? Tak este raz. Ak by bola taka výnimočná, ma to stipko hneď, od začiatku.
Ale keďže je len jednou z mnohých, za školu platí.

@anonym_a56832 🤦‍♀️

anonym_d7ccba
26. aug 2026
@anonym_a56832

@anonym_c24c3b presne ako píšeš. Ale načo by šetrili dalsi rok, keď sa jej ľudia vyzbieraju. A o rok zbierka zase a potom zase. Ono v princípe idem študovať na to, na co mam. Teraz myslím finančné.

@anonym_a56832 Ty si to aj citala? Pretoze na dalsie roky ziadna zbierka nebude, kedze pise: "Ďalšie tri roky štúdia budem financovať zo štipendia UNSW, o ktoré sa budem uchádzať po nástupe, zo štipendia Nadácie ESET v rámci programu Women in Cybersecurity, z práce popri štúdiu, ktorú mi vízum umožňuje, a z ďalších sponzorov vrátane austrálskych.". Dievca je mimoriadny talent, reprezentovala Slovensko, kde spomedzi 1700 uchadzacov skoncila na 4.mieste. To asi nie je uplne bezne i ked mame viacero velmi sikovnych studentov. Prispiet samozrejme nie je povinne.

anonym_a56832
26. aug 2026
@anonym_d7ccba

@anonym_a56832 Ty si to aj citala? Pretoze na dalsie roky ziadna zbierka nebude, kedze pise: "Ďalšie tri roky štúdia budem financovať zo štipendia UNSW, o ktoré sa budem uchádzať po nástupe, zo štipendia Nadácie ESET v rámci programu Women in Cybersecurity, z práce popri štúdiu, ktorú mi vízum umožňuje, a z ďalších sponzorov vrátane austrálskych.". Dievca je mimoriadny talent, reprezentovala Slovensko, kde spomedzi 1700 uchadzacov skoncila na 4.mieste. To asi nie je uplne bezne i ked mame viacero velmi sikovnych studentov. Prispiet samozrejme nie je povinne.

@anonym_d7ccba o to štipendium sa iba bude uchádzať. Nepise nikde, ze ďalšie roky ma pokryté z udeleneho štipendia. A to je trosku rozdiel. A opakujem znova, keďže tomu asi nechapes, keby bola taky talent, tak ma štúdium okamžite bezplatné

anonym_d7ccba
26. aug 2026
@anonym_a56832

@anonym_d7ccba o to štipendium sa iba bude uchádzať. Nepise nikde, ze ďalšie roky ma pokryté z udeleneho štipendia. A to je trosku rozdiel. A opakujem znova, keďže tomu asi nechapes, keby bola taky talent, tak ma štúdium okamžite bezplatné

@anonym_a56832 To si sa docitala na stranke univerzity, ze talentovanym detom poskytuju okamzite bezplatne studium? Pokial univerzita takuto moznost nedava, tak asi tazko tam moze studovat bezplatne, aj keby skoncila na 1.mieste. A co sa tyka dalsich rokov, ano, to pise, ze sa bude uchadzat o stipendia ale vzhladom k jej doterajsim uspechom si myslim, ze uspesna bude a stipendium ziska.

anonym_e411ff
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ak Ty budes mat prehlad, ako to naozaj funguje, tak nebudes vypisovat taketo hluposti.

anonym_7fdd62
26. aug 2026

Uz ma viac o 5000 eur, ako povodne chcela. A to este zbierka trva 60 dni. Mozno rovno aj na ten druhy rocnik vyzbiera 😀. Sikovna je naozaj. Tak oplati sa zalozit si zbierku aj na studium, a internat k tomu, este lepsie podnajom, stravu pocas studia atd. Tak ak mate deti, ktore idu na VS zalozte im zbierku na donio. V case ked som ja studovala VS mi vsetko platili rodicia. Deti, ktorych rodicia na to peniaze nemali brigadovali. Nova doba, staci napisat na donio 😃.

rozculena
26. aug 2026
@anonym_7fdd62

Uz ma viac o 5000 eur, ako povodne chcela. A to este zbierka trva 60 dni. Mozno rovno aj na ten druhy rocnik vyzbiera 😀. Sikovna je naozaj. Tak oplati sa zalozit si zbierku aj na studium, a internat k tomu, este lepsie podnajom, stravu pocas studia atd. Tak ak mate deti, ktore idu na VS zalozte im zbierku na donio. V case ked som ja studovala VS mi vsetko platili rodicia. Deti, ktorych rodicia na to peniaze nemali brigadovali. Nova doba, staci napisat na donio 😃.

@anonym_7fdd62 radšej prispejem jej,ako nejakej obéznej na plastiku prs,alebo cigánom na dlhy,lebo neplatili roky za byt alebo niekomu,kto nepracuje vôbec a chce sa presťahovať niekam do tepla.........

anonym_7fdd62
26. aug 2026
@rozculena

@anonym_7fdd62 radšej prispejem jej,ako nejakej obéznej na plastiku prs,alebo cigánom na dlhy,lebo neplatili roky za byt alebo niekomu,kto nepracuje vôbec a chce sa presťahovať niekam do tepla.........

@rozculena Vsak jasne prispej komu len chces. Ja prispievam len chorym detickam. Je kazdeho osobna vec komu prispeje. Ale kedze to je diskusia, tak sa tu diskutuje a kazdy si napise svoj nazor.

anonym_a56832
26. aug 2026
@anonym_7fdd62

@anonym_7fdd62 tak tak. A s prepáčením, dobrosrdecni hlupáci sa hneď nájdu...

anonym_a56832
26. aug 2026
@rozculena

@rozculena porovnávas neporovnateľne, ale ok. Takto to vyznieva krajšie.

anonym_a56832
26. aug 2026
@anonym_7fdd62

@rozculena Vsak jasne prispej komu len chces. Ja prispievam len chorym detickam. Je kazdeho osobna vec komu prispeje. Ale kedze to je diskusia, tak sa tu diskutuje a kazdy si napise svoj nazor.

@anonym_7fdd62 tu sa akceptujú názory ktoré sa páčia autorovi, resp.este uzkemu kruhu podporovateliek

anonym_a0b22d
26. aug 2026
@anonym_7fdd62

@anonym_7fdd62 keď je to také jednoduché, nechápem, prečo tu ženy vypisujú každý mesiac kedy im konečne príde materská. Veď nech si spravia kampaň na Donio…

Ja dievčine fandím. Áno, možno mohla ísť na vysokú školu kamkoľvek, ale nechápem, prečo by som mala obmedzovať na SR/ČR/EÚ. Je pochopiteľné, že mladí zo SR utekajú tak ďaleko ako sa len dá. Skúsila toto a držím palce, aby jej to vyšlo.

mirkam3
26. aug 2026
@rozculena

@rozculena už tam zbierali na kadejaké zvieratá (a to ich mam rada) a prednedávnom tam bola žena, ktorá zbierala na ďalší cyklus IVF (netuším, ako dopadla)

3009
26. aug 2026

@anonym_autor nech tu netára bludy že potrebuje 60 000 na štúdium. Ja mám šikovného vnuka a študuje v zahraničí a aj popri štúdiu tam pracuje, dostáva príspevky z daného štátu na štúdium, lenže blbí ľudia prispievajú a niektorí ako mladá šikovná študentka to zneužíva na nevedomých Slovákoch ako si bezpracne zarobiť.

julish
26. aug 2026
@anonym_7fdd62

@anonym_7fdd62 Ale sa ti mudruje, zabezpecenej studentke s prachmi od rodicov. Tusis, co ide ona studovat aspon, he?

anonym_7fdd62
26. aug 2026
@julish

@anonym_7fdd62 Ale sa ti mudruje, zabezpecenej studentke s prachmi od rodicov. Tusis, co ide ona studovat aspon, he?

@julish Ty aj vies citat? Ja uz davno mam po VS a zijem s manzelom a mame deti. Studium na VS mi platili rodicia ako aj inym studentom. Ak tebe rodicia neplatili VS, mala si brigadovat, alebo napisat na donio 😀. Zavidiet niekomu, ze rodicia zaplatili VS. Tak to potom ozaj vela studentom zavidis, snad ta aj neroztrhne od zavisti. Ale studovala som na co moji rodicia mali peniaze, a nie zbierky si robit.

anonym_8ceaea
26. aug 2026
@anonym_7fdd62

@anonym_7fdd62 ty si taka trubka naozaj.

anonym_7fdd62
26. aug 2026
@anonym_8ceaea

@anonym_7fdd62 ty si taka trubka naozaj.

@anonym_8ceaea Ja som teba urazala a nadavala ti do trubiek? Nejaka si drza

anonym_8ceaea
26. aug 2026
@anonym_7fdd62

@anonym_8ceaea Ja som teba urazala a nadavala ti do trubiek? Nejaka si drza

@anonym_7fdd62 nvm kto je tu drzy 😀 su aj horsie oslovenia ;)

anonym_7fdd62
26. aug 2026
@anonym_8ceaea

@anonym_7fdd62 nvm kto je tu drzy 😀 su aj horsie oslovenia ;)

@anonym_8ceaea Snad nejdes pouzivat vulgarizmy. Ja som na nikoho drza nebola. Maj sa 😃

julish
26. aug 2026
@anonym_7fdd62

@julish Ty aj vies citat? Ja uz davno mam po VS a zijem s manzelom a mame deti. Studium na VS mi platili rodicia ako aj inym studentom. Ak tebe rodicia neplatili VS, mala si brigadovat, alebo napisat na donio 😀. Zavidiet niekomu, ze rodicia zaplatili VS. Tak to potom ozaj vela studentom zavidis, snad ta aj neroztrhne od zavisti. Ale studovala som na co moji rodicia mali peniaze, a nie zbierky si robit.

@anonym_7fdd62 Ja som si platila studium brigadovanim a bolo to mega narocne. Preto na rozdiel od teba nezavidim tejto mimoriadne sikovnej hlavicke, ze jej talent ludia podporili. Nemas potuchy, o com hovoris, sorry. A sla som studovat aj do zahranicia na doktorandskom, tiez som makala tazko, aby som to utiahla. Nesla som si pohodlne len po vackoch rodicov - sla som si za svojim snom, vies? Ale to asi nepoznas

zuzana76
26. aug 2026
@anonym_a56832

@anonym_autor mňa by zaujímalo, ako pokryje ďalšie roky studia.
A nie, nezávidím, ale je sila pýtať si peniaze na to, aby šiel človek niekde študovať. Výnimočným študentom sa automaticky udeľuju štipendia, pripadne aj odpúšťa školné, aby si ich škola udrzala. Ostatní, šikovní študenti, si to štúdium musia zaplatit. Presne ako táto dievčina.

@anonym_a56832 pise sa v clanku, na dalsie roky uz bude mat anrok na stipendium

anonym_7fdd62
26. aug 2026
@julish

@anonym_7fdd62 Ja som si platila studium brigadovanim a bolo to mega narocne. Preto na rozdiel od teba nezavidim tejto mimoriadne sikovnej hlavicke, ze jej talent ludia podporili. Nemas potuchy, o com hovoris, sorry. A sla som studovat aj do zahranicia na doktorandskom, tiez som makala tazko, aby som to utiahla. Nesla som si pohodlne len po vackoch rodicov - sla som si za svojim snom, vies? Ale to asi nepoznas

@julish Ja nezavidim nemam co. Zrejme ty zavidis. Ano studenti, ktorych rodicia na studium nemaju brigaduju. Nebola si prva ani posledna, ktora brigadovala. Ale ak zavidis zbierku, mala si si aj ty zalozit. Niektorym studium platia rodicia, teda vacsine, a zvysni brigaduju. Po novom zbierky na studium zakladaju. Ale ja som opakujem studovala na co mali rodicia peniaze, a tak to robi vacsina.