Pomôžme Martinovi získať stabilitu a nezávislosť
Volám sa Martin, mám 26 rokov a žijem na Slovensku.
Od svojich 14 rokov sa potýkam s psychickými problémami, ktoré mi výrazne sťažili život. Na konci základnej školy som často vypadával a v triede som nedokázal fungovať. Na strednej škole som mal individuálny plán, no úzkosti a strach z ruchu a väčšieho počtu ľudí ma často paralyzovali.
Po špeciálnej diagnostike mi bol potvrdený Aspergerov syndróm – ľahšia forma autizmu. Neskôr mi psychiatri diagnostikovali aj OCD (obsedantno-kompulzívna porucha) a depresívno-úzkostnú poruchu. Odvtedy som vystriedal množstvo liečebných postupov: elektrokonvulzívnu terapiu, magnetickú transkraniálnu stimuláciu, hospitalizácie aj rôzne druhy liekov – až okolo 30 rôznych medikácií a terapií.
O svojich skúsenostiach som hovoril aj verejne – napríklad v médiách ako Nový čas a Denník N, a na vlastnom kanáli. Napriek tomu sa mi po skončení školy nepodarilo uplatniť v zamestnaní. Diagnózy a ich dôsledky často robia prácu pre ľudí ako ja veľmi náročnou alebo takmer nemožnou.
https://donio.sk/pomoc-pre-martina
@mightyplayer416
Prepac ale co tu od ludi ocakavas, ze ti budu mesacne posielat peniaze alebo cakas ponuky prace pre teba. Nepises co by si dokazal robit, co vies dobre. Aj ta chapem trochu ale aj inych ludi. Toto je mamickovske forum, bud tu su na materskej = malo penazi alebo zarobia 3-4 k mesacne. Ake preco by ti msli posielat peniaze?
Nechcem vyznieť necitlivo ale s tvojimi dg. ludia bežne pracujú, dokonca aj s ďaleko horšími. Keď nezvládaš bežnú prácu, skús chránené dielne, tam je ďaleko jemnejší prístup k ľuďom. 5k ti vystačí na 2-4mesiace a potom čo? Ty by si potreboval úplne inú pomoc, než finančnú, lebo to je len odsúvanie problému.
A co rodicia? Nezijes u nich?
@mightyplayer416 a invalidný nemáš vybavený? Či ako?
@mightyplayer416 akože sorry,ale sú ľudia s ďaleko horšími diagnózami....tiež sa pýtam,rodičia,ID??
@mightyplayer416 no nehnevaj sa, ale aspergra a OCD mám aj ja a zvládla som vyštudovať VŠ a zamestnať sa vo svojom odbore. Ani ma len nenapadlo, že by som na toto mohla brať ID. Všetko sa dá, keď sa chce.
@mightyplayer416 no nehnevaj sa, ale aspergra a OCD mám aj ja a zvládla som vyštudovať VŠ a zamestnať sa vo svojom odbore. Ani ma len nenapadlo, že by som na toto mohla brať ID. Všetko sa dá, keď sa chce.
@anonym_bec8e7 všetky tieto formy autizmu majú širokú škálu. Dievčatá to všeobecne zvládajú lepšie ako chlapci.
Napríklad u nás, psychiater tlačil na špeciálne vysetrenia a potvrdenie / vyvrátenie Aspergera, aby to bolo v zdravotnom zázname v prípade, ak by v budúcnosti sa stav zhoršil a bol potrebný invalidný dôchodok. (Dúfam že nie a dieťa bude schopné samostatného života a práce - tá je vyberaná s prihliadanim na obmedzenia a naopak využitie hendikepu)
Nie každý zvláda aj mierny stres a následne sa môžu zhoršovať záchvaty paniky alebo prechádzať až do schizofrénie.
Milý Martin, trpím depresiou ťažkého stupňa, OCD, úzkostnou poruchou, panickou poruchou, postraumatickou stresovou poruchou, poruchou spánku. Pracujem, fungujem, lebo musím. Okrem psychiatrických diagnóz nám niekoľko fyzických a sú dni, kedy od bolesti neviem vyliezť z postele. Pracujem, fungujem, musím.
@anonym_bec8e7 všetky tieto formy autizmu majú širokú škálu. Dievčatá to všeobecne zvládajú lepšie ako chlapci.
Napríklad u nás, psychiater tlačil na špeciálne vysetrenia a potvrdenie / vyvrátenie Aspergera, aby to bolo v zdravotnom zázname v prípade, ak by v budúcnosti sa stav zhoršil a bol potrebný invalidný dôchodok. (Dúfam že nie a dieťa bude schopné samostatného života a práce - tá je vyberaná s prihliadanim na obmedzenia a naopak využitie hendikepu)
Nie každý zvláda aj mierny stres a následne sa môžu zhoršovať záchvaty paniky alebo prechádzať až do schizofrénie.
@anonym_7ad01e ako som napísala vyššie, sama trpím týmito dg. Okrem toho som vyštudovala psychológiu a ako psychologička aj pracujem, takže viem o týchto dg. viac než dosť z oboch strán., preto opakujem ešte raz, všetko sa dá, keď sa chce.
Ďalší🙄 vari si pripútaný na lôžko?
Skús sa zamestnať tu, začneš pár hodín denne / týždenne a uvidis kde tá to posunie
@pribinak Ďakujem, ja som z Košíc ale nie z ba.
Ďalší🙄 vari si pripútaný na lôžko?
@1sally12 Treba si prečítať, môj článok alebo reportáž na reflexe, psychické problémy sú ďaleko horšie ako fyzické. Ale ten kto to nemá, asi to nepochopí...
@anonym_7ad01e ako som napísala vyššie, sama trpím týmito dg. Okrem toho som vyštudovala psychológiu a ako psychologička aj pracujem, takže viem o týchto dg. viac než dosť z oboch strán., preto opakujem ešte raz, všetko sa dá, keď sa chce.
@anonym_bec8e7 To je zaujímavé, aj ja som chcel byť psychiater napríklad ale kvôli chorobe nemôžem. To že sa to ale podarilo vám netreba zabúdať, že každý je iný, a má iné stavy, a oveľa ťažšie. Ja tým trpím roky, kopu liekov, šoky, terapie, a pracoval som len chvíľu, inač som na invalidnom. Je to v tom že asperger veľakrát, komplikuje komunikáciu,vzťahy a vysvetlenie svojich pocitov, a OCD, depresia je u mňa neskutočne náročná vec, každý deň dookola 24/7 sa opakujúce myšlienky ktoré ma terorizujú. A všetko sa dá ak sa chce, je úprimne absolutne nevhodný a zbytočný komentár, a hlavne od niekoho kto by tomu mal rozumieť pretože je psycholog...
Milý Martin, trpím depresiou ťažkého stupňa, OCD, úzkostnou poruchou, panickou poruchou, postraumatickou stresovou poruchou, poruchou spánku. Pracujem, fungujem, lebo musím. Okrem psychiatrických diagnóz nám niekoľko fyzických a sú dni, kedy od bolesti neviem vyliezť z postele. Pracujem, fungujem, musím.
@anonym_11620b Uprimne, to chápem a rozumiem tomu. K mojim stavom nebudem asi bližšie je to extrémne náročné, a aj ja by som fungoval ale nedá sa to. Keď jednoducho máte ťažké ocd, k tomu úzkosti, depresiu a všetko, tak u mňa je extrém vôbec urobiť niečo základné a nie to ešte do práce ísť...
@anonym_bec8e7 Nedá sa to tak všeobecne, lebo u každého, sú priznaky a stav odlišne, aj na základe pohlavia. Ja som dokončil strednú školu, aj to s veľkými ťažkosťami, kvôli silnému ocd, a úzkosti aj to som mal individuálny plán. To že u teba, je to tak je fakt chvályhodné ale veľakrát s tým človek nedokáže niekde pracovať, nie to keď má niečo k tomu ešte pridružené. A ID, sa normálne, dáva na psychické diagnozy, ja ho mám na konktretne OCD...
@mightyplayer416 akože sorry,ale sú ľudia s ďaleko horšími diagnózami....tiež sa pýtam,rodičia,ID??
@anonym_a79b90 Uprimne za tie roky čo to mám, môžem povedať, je je len málo chorôb,horších ako ocd, a celkovo psychické sú podľa mňa neporovnateľne tažšie ako hocičo fyzické. A rodičov, mám ešte aj invalidný, ale nerozumiem čo to s tým má spoločné...
@mightyplayer416 a invalidný nemáš vybavený? Či ako?
@anonym_b9eab2 Mám vybavený, a ako to teraz s tým súvisí?
A co rodicia? Nezijes u nich?
@anonym_a4e843 Ano žijem, ale čo to s tým má spoločné?
Nechcem vyznieť necitlivo ale s tvojimi dg. ludia bežne pracujú, dokonca aj s ďaleko horšími. Keď nezvládaš bežnú prácu, skús chránené dielne, tam je ďaleko jemnejší prístup k ľuďom. 5k ti vystačí na 2-4mesiace a potom čo? Ty by si potreboval úplne inú pomoc, než finančnú, lebo to je len odsúvanie problému.
@a0 Chránené dielne, som neskúšal, ale chvíľu som aj normálne pracoval, ale teraz by som potreboval takú pomoc. A úprimne, nie je veľa horších diagnóz ako tie psychické, podľa mňa sú úplne najťažšie..
@anonym_11620b Uprimne, to chápem a rozumiem tomu. K mojim stavom nebudem asi bližšie je to extrémne náročné, a aj ja by som fungoval ale nedá sa to. Keď jednoducho máte ťažké ocd, k tomu úzkosti, depresiu a všetko, tak u mňa je extrém vôbec urobiť niečo základné a nie to ešte do práce ísť...
@mightyplayer416 mám OCD, ťažkú depresiu, úzkosti. Sú dni, kedy nevládzem vstať z postele. Ale musím. Nemám rodičov, nemám manžela, aby mi pomohli. Tiež mám ID, ale musím žiť, lebo by som inak zomrela. A to som chcela niekoľko krát vo svojom živote. Bola som x krát v nemocnci, beriem kvantum liekov každý deň, už 25 rokov, aby som fungovala. Mám mnoho fyzických diagnóz ( astma, CHOCHP, kraniocervikálny syndróm, blokácia stavcov s útlakom miechy, chronicka pankreatitída, atroficka gastritída, myóm na maternici, endometrióza, nízky tlak a závraty).Každý deň bojujem, sama so sebou, aby som fungovala. Ale bojujem. To všetci psychický chorí ľudia teraz urobia zbierku? Máš ID, bývaš u rodičov, nájdi si prácu z domu a funguj. Musíš sa to naučiť a nespoliehať sa na cudzích ľudí, raz tu rodičia nebudú.
@a0 Chránené dielne, som neskúšal, ale chvíľu som aj normálne pracoval, ale teraz by som potreboval takú pomoc. A úprimne, nie je veľa horších diagnóz ako tie psychické, podľa mňa sú úplne najťažšie..
@mightyplayer416 pozerám, že výzva je už ukončená. Ono to bola dosť nešťastne položená zbierka. Nikto by nebol schopný ti dlhodobo prispievať na tvoje bývanie a náklady s tým spojené, keď bývaš u rodičov a chceš sa osamostatniť. Máš diagnózy, chápem, že si si to chcel vyskúšať, ale toto dlhodobo bez práce aj tak nedáš len zbieraním peňazí cez zbierku.
@mightyplayer416 lenže čo čakáš od ľudí? Že ti budú do konca života prispievať na tvoj nájom? A áno, psychiatrické diagnózy sú náročné, o to viac, že ich nevidieť ale poznám kopec aj fyzických dg, pri ktorých je veľmi náročné, až nemožné vstať z postele. Ty si človek s kopou výhovoriek ako sa niečo nedá a dôvodov prečo to tak neurobiť a zhadzovanie všetkého na svoje diagnózy. Pritom aj ocd vieš využiť vo svoj prospech, dokonca aj pri štúdiu. A nediagnostikovaných PAS ľudí tu behá, žije a pracuje niekoľko tisíc ľudí (až desiatky tisíc). Ty si očividne dostal tieto “nálepky” už veľmi skoro a všetci ťa na ne v živote fixovali.
cela ta vyzva je urobena uplne zle. skus sa na to pozriet ocami nezainteresovaneho divaka:
mlady muz, s usmevom na tvari, sedi pri kavicke, nahrava youtube video, byva u rodicov a pyta peniaze na telefon a najom.
a hned pod tym vyzva pre male dieta, vychudnute, utrapene, s holou hlavou, ktore trpi rakovinou, ma nadej na uzdravenie, ale liek stoji xxx...
tak co myslis, komu vacsina ludi skor prispeje?
cela ta vyzva je urobena uplne zle. skus sa na to pozriet ocami nezainteresovaneho divaka:
mlady muz, s usmevom na tvari, sedi pri kavicke, nahrava youtube video, byva u rodicov a pyta peniaze na telefon a najom.
a hned pod tym vyzva pre male dieta, vychudnute, utrapene, s holou hlavou, ktore trpi rakovinou, ma nadej na uzdravenie, ale liek stoji xxx...
@soldi a hraje PC hry a točí o tom videá na youtube. A tomuto chalanovi so zdravými rukami, čo vie presedieť hodiny za PC pri hraní hier máme mi ostatní ľudia prispievať?
obavam sa, ze nasledujuca generacia deti vyrastajuca len za pc bude takto ne/fungovat. Ziadna disciplina, ziadne navyky, zrucnosti, snaha, usilie. Bez socialnych zrucnosti. Budu sediet na riti a cakat, ze ich bude niekto zivit. Potulovat sa od psychologa k psychiatrovi a opacne. Bez snahy urobit nieco pre svoj zivot. Mozno sa to bude zhorsovat tou ofukujucou generaciou deti s respektujucou vychovou a bez mantinelov.
Ako fungovali takito ludia v minulosti? Nikto im zadarmo nic nedal, museli fungovat.
@mightyplayer416 mám OCD, ťažkú depresiu, úzkosti. Sú dni, kedy nevládzem vstať z postele. Ale musím. Nemám rodičov, nemám manžela, aby mi pomohli. Tiež mám ID, ale musím žiť, lebo by som inak zomrela. A to som chcela niekoľko krát vo svojom živote. Bola som x krát v nemocnci, beriem kvantum liekov každý deň, už 25 rokov, aby som fungovala. Mám mnoho fyzických diagnóz ( astma, CHOCHP, kraniocervikálny syndróm, blokácia stavcov s útlakom miechy, chronicka pankreatitída, atroficka gastritída, myóm na maternici, endometrióza, nízky tlak a závraty).Každý deň bojujem, sama so sebou, aby som fungovala. Ale bojujem. To všetci psychický chorí ľudia teraz urobia zbierku? Máš ID, bývaš u rodičov, nájdi si prácu z domu a funguj. Musíš sa to naučiť a nespoliehať sa na cudzích ľudí, raz tu rodičia nebudú.
@anonym_11620b Tomu rozumiem čo všetko máš a chápem to. Ja úplne fyzické v podstate nemám nič, ale to psychické je z tým tak prepojené že sa z človeka stane len chodiaci, bez energie, emocií, empatie, a hocijakej radosti, ustavične je len v depresii, opakujúcich sa myšlienkach, a úzkosti. To hovorím ako aj o sebe, ostatní s psych. diagnozami, môžu urobiť zbierku, to je na nich, ID mám ale fakt to s tým nič nemá. Bral som asi, 40 druhov liekov, psychických, hospitalizácie tiež veľa, a teraz mám 26, psychické problémy mám, asi od 13. rokov. Skús keď budeš chcieť, si prečítať so mnou článok na denník n, alebo reportáž na reflexe, možno ti to trochu priblíži, ale ďakujem za komentár.
@mightyplayer416 pozerám, že výzva je už ukončená. Ono to bola dosť nešťastne položená zbierka. Nikto by nebol schopný ti dlhodobo prispievať na tvoje bývanie a náklady s tým spojené, keď bývaš u rodičov a chceš sa osamostatniť. Máš diagnózy, chápem, že si si to chcel vyskúšať, ale toto dlhodobo bez práce aj tak nedáš len zbieraním peňazí cez zbierku.
@anonym_a4e843 Výzva, bola ukončená áno, v podstate, neprispel skoro nikto, len pár ľudí, čo poznám zo stacionára, to je na zamyslenie dosť. Zbierka bola podľa mňa urobená dobre, ide len o ľudí.. Neviem aké máš skúsenosti so psychickými ochoreniami, ale asi 13 rokov, s tým už bojujem, bral som asi 40 druhov liekov, skús keď budeš chcieť si pozrieť, na denník n, článok so mnou, alebo reportáž na reflexe, možno ti to priblíži. A o osamostatnenie, v podstate nejde, neviem či toho niekedy budem schopní, a čo sa týka práce, pracoval som nejaký čas, ale s niečim takým je to extrémne náročne, až nemožné by som povedal. Ďakujem za komentár
@mightyplayer416 lenže čo čakáš od ľudí? Že ti budú do konca života prispievať na tvoj nájom? A áno, psychiatrické diagnózy sú náročné, o to viac, že ich nevidieť ale poznám kopec aj fyzických dg, pri ktorých je veľmi náročné, až nemožné vstať z postele. Ty si človek s kopou výhovoriek ako sa niečo nedá a dôvodov prečo to tak neurobiť a zhadzovanie všetkého na svoje diagnózy. Pritom aj ocd vieš využiť vo svoj prospech, dokonca aj pri štúdiu. A nediagnostikovaných PAS ľudí tu behá, žije a pracuje niekoľko tisíc ľudí (až desiatky tisíc). Ty si očividne dostal tieto “nálepky” už veľmi skoro a všetci ťa na ne v živote fixovali.
@a0 Som nepovedal že do konca života, bola jedna zbierka, aj to neúspešná. Ani ja neviem sa postaviť veľa krát z postele celé hodiny, a fyzické nemám, ale často je to tak prepojené zo psychikou, že ťa to paralyzuje. A nikto ma na to nefixoval, na vačsinu, vecí som si prišiel sám, a potom som ich mal diagnostikované. Od 13. rokov som mal prvé psychické príznaky, teraz mám 26, aj keď liečiť ich som začal oveľa neskôr lebo som najprv nevedel že je to choroba. Za 5 rokov, som vystriedal asi 40 druhov liekov. A neviem ako môžem využiť ocd, vo svoj prospech, keď ma to paralyzuje, úplne vo všetkom, deň za dňom, stále opakujúce sa obsesie, dookola až do zbláznenia. A asperger, som sa celkom naučil maskovať, ale aj to je často problém, keď si nevieš nájsť absolútne žiadne kontakty sociálne, ale možno je pravda že keď má človek len to je to lepšie, ale ja to mám pridružené aj s inými vecami. Neviem aké máš skúsenosti, zo psych. ochoreniami, ale skús si pozrieť so mnou reportáž na reflex, alebo článok na denník n, možno ti to priblíži. Ďakujem za komentár. Ale podľa tej vety, že ja som človek s výhovorkami, asi fakt nevieš aké je to peklo...
@soldi Ani som nechcel toto komentovať, lebo mi z toho prišlo najprv nanič, skús nabudúce rozmýšľať predtým ako niečo napíšeš, ako to niekomu s psychickým ochorením môže poškodiť, to by poškodilo aj niekomu, kto nič nemá zdravotné. A zbierka bola podľa mňa urobená dobre, ale súdiť niečo podľa jednej jedinej fotky, bez prečítania si, napríklad celého článku... Hej tá fotka, možno, vyzerá že som zdravý, ale podľa toho sa to nedá posudzovať, inač nemám, kvôli liekom, v podstate žiadne emocie, radosť, strach, plač, vôbec nič, cítim len úzkosť, bezmocnosť, a neustále sa opakujúce, myšlienky dookola v hlave. Neviem či vieš aká psychika, vie byť peklo, podľa toho komentára, skôr nie, skús si pozrieť, reportaž so mnou na reflexe, alebo článok na denník n, možno ti to niečo priblíži. A porovnávať, ma s niekym, iným je na zamyslenie, ľudia prispejú ano, podľa toho komu sa rozhodnú ale bez pozadia príbehu, keď človeka nepoznaju, a nevedia čo prežil, nemá zmysel komentovať. A k tomu, ešte porovnávaniu, tak ano som na tom oveľa horšie, pretože problémy mám od 13. rokov, bral som asi 40 druhov liekov, a človek ktorý má napríklad tú rakovinu, to trápenie, sa mu môže skončiť, ale ja roky, nevidím koniec, tej bezmocnosti, a preto sa to nedá porovnávať. A k tomu ešte, došlo to až tak, že som členom spoločnosti vo Svajciarsku, kde poskytujú Eut. aj na psychické problemy a mal som dosť blízko ku schváleniu, len tam boli nejaké komplikácie. Tak teraz asi už vieš aké to je...

Skús sa zamestnať tu, začneš pár hodín denne / týždenne a uvidis kde tá to posunie
https://lepsipribeh.sk/