19-ročný chalan nemá žiadne doklady

matej373
28. máj 2023

Zdravím, spoznal som pred nejakým týždňom jedného chalana po veľmi ťažkej životnej situácii, rodina je z inej krajiny no on ma slovenský rodný list. keď si chcel ísť vybaviť OP tak mu povedali, že ho nevedia nájsť v databázy. Keď volal na matriku tak mu bolo povedané, že ma neurčité občianstvo. Má 19 rokov a nemá žiadne doklady, jedine čo má je rodný list. Vie tu prosím niekto pomôcť ako by mal postupovať aby si vybavil OP? Ďakujem

kvietok2012
29. máj 2023

Ak ma slovensky RL, treba na vybavenie op este osvedcenie o štátnom občianstve a musi byt prihlaseny na trvaly pobyt bud tu na Slovensku alebo mimo Slovenska

annm81
29. máj 2023

@matej373 Pokiaľ viem, občiansky preukaz sa vydáva len občanom Slovenska. Ak chlapec nemá SK občianstvo (narodenie na Slovensku nezakladá právo na slovenské občianstvo), mal by sa kvôli dokladom informovať na veľvyslanectve krajiny, ktorej je občanom, alebo keď veľmi túži špeciálne po slovenskom občianskom, bude sa musieť informovať o možnostiach nadobudnutia slovenského občianstva, k čomu ale tiež bude pravdepodobne potrebovať doklady z tej "svojej" krajiny. Odkiaľ pochádzajú rodičia? Chlapec žije od narodenia na Slovensku?

matej373
autor
29. máj 2023

@annm81 áno žije od narodenia tu, a rodičia sú z UA.

annm81
29. máj 2023

@matej373 Tak by som asi odporúčala, aby sa najprv informoval na veľvyslanectve Ukrajiny. Predpokladám, že chlapec žije na ulici, lebo si neviem predstaviť, ako by inak mohol existovať bez občianskeho. Veď to snáď potrebuje aj pri nástupe na strednú školu, nie?

simca06022011
29. máj 2023

Od narodenia zije a kde? 19 rokov musi mat adresu, jeho rodicia tiez. OP by mu vydali, ked nie OP, ako obcanovi, tak pobytovy dokald urcite uz davno (tento riesi cudzinecka policia). A bez obcianstva ako mohol byt 19ropkov? do skoly nechodil?

Rodicov by mal oslovit, mali by to riesit cez velvyslanectvo a oficialne ziadat doklady. Podla mna mal mat obcianstov po rodicoch, v UA, ale teda do tohto sa nevyznam aktualne, kedysi norlane dieta malo po rodicoch. Po splneni podmienok na nadobudnutie SK obcianstva, si ho mali ziadat.
Nemyslim, ze on sam dokaze v tejto situacii ze v SR zije od malicka... a nie je tu rok.

Inak tu je postup na obcianstvo SR:
https://www.minv.sk/?udelenie-statneho-obcianst...
tuto velvyslanectvo:
https://slovakia.mfa.gov.ua/sk
Ale najskor by mal hodit rec s rodicmi, ako vlastne to maju... ake maju doklady oni, ako tu ziju, kde ho hlasili atd.

aliziana
29. máj 2023

@matej373 ak je z BA, nech sa ide informovať na Klientske centrum, sú tam 1 dvere "Štátne občianstvo", alebo tak nejak.
Ak nie je z BA, neviem poradiť...

matej373
autor
30. máj 2023

@aliziana áno je z Ba, myslíte si že to dokáže vyriešiť aj bez rodičov? Nemá s nimi dobre vzťahy takže predpokladám, že tam by z toho nič nebolí

annm81
30. máj 2023

@matej373 Problém je, že nie je občanom SR ani EÚ a nemá žiadny doklad potvrdzujúci, že je na našom území legálne. Ako cudzinec z krajiny mimo EÚ potrebuje na preukázanie totožnosti doklad krajiny, ktorej je občanom. Potom môže žiadať o pobyt, alebo ak splní podmienky, môže podať žiadosť o udelenie slovenského občianstva. K podmienkam ale patri aj nejaká doba legálneho pobytu na Slovensku. S rodným listom nech zájde na to ukrajinské veľvyslanectvo, je ich občanom a tak sa tam najskôr dočká pomoci. Odporúčam mu uviesť čo najpresnejšie pravdivé informácie, lebo si môže privodit dosť veľké problémy - vyhostenie zo SR, obvinenie z opustenia Ukrajiny vo vojnovom stave (nepoznám ich zákony). Ak je naozaj pravda, že tu žil od narodenia, asi mu pomôže akýkoľvek dôkaz, napr. školské vysvedčenia. Nedokážem uveriť, že niekto môže žiť takto mimo systému. Si si istý, že vraví pravdu?

matej373
autor
30. máj 2023

@annm81 moc ho teda zatiaľ nepoznám no nevidím dôvod aby si niečo také vymýšľal, takže hovoríš že ten postup by mal ísť nejako najprv že by si mal zrejme vybaviť UA pás a následne postupovať?

annm81
31. máj 2023

@matej373 Určite by som postupovala cez ukrajinské veľvyslanectvo, ak teda skutočne okrem rodného listu nemá vôbec žiadny doklad. Tam požiada o vydanie dokladu totožnosti a s tým následne môže riešiť na cudzineckej polícii svoj pobyt, prip. aj žiadosť o slovenské občianstvo.

matej373
autor
31. máj 2023

@annm81 takže to je možné všetko riešiť tu na SK a netreba cestovať na UA?

annm81
31. máj 2023

@matej373 To na sto percent neviem, ale možnosť vybaviť pas na veľvyslanectve býva vo svete štandardná služba. Ťažko povedať, ako bude musieť postupovať, keď nemá žiadne doklady. Ale určite je rozumnejšie najprv sa opýtať na veľvyslanectve, ako kvôli tomu vycestovať na Ukrajinu (zvlášť v terajšej situácii, keď ho ako mladého plnoletého muža už Ukrajinci nemusia pustiť späť).

matej373
autor
7. jún 2023

@annm81 a nebude možno náhodou stačiť vybaviť trvalý pobyt na Slovensku, vzhľadom k tomu že ma neurčité občianstvo. Potom ísť na cudzineckú políciu a následne tam požiadať o nejaký ten pobyt alebo to že chce byť občanom?

simca06022011
7. jún 2023

@matej373 trvaly pobyt si ako vybavi? predtym ako pojde na cudzinecku policiu? nijak. Trvaly pobyt predsa dostane len ak ma doklad totoznosti.
Najlepsie je ho vyslat smer velvyslanectvo alebo policia (maju aj infolinky), a spytat sa co presne robit. Toto nevyriesis cez MK
ked ho nepoznas, nedaj sa osaliet. urcite tu zije s rodicmi odjakziva, narodil sa tu a nema doklady.. ak je evidovany niekde, kdekolvek na akomkolvek urade, tak samozrejme ho v systeme najdu. CIze ho nasmeruj na urady.

matej373
autor
7. jún 2023

@simca06022011 tak vraj mu povedali na matrike že ma neurčité občianstvo, tak tam je to také, že prečo by mal zbytočne to ťahať cez veľvyslanectvo keď by nemusel. On zrejme nie je občanom UA, rodičov ma z UA ale ako som hovoril on ma neurčité občianstvo a chce mať slovenské.

vevesh
7. jún 2023

@matej373 ma slovensky rodny list? Ak ano, tak je obcanom sk. A v tom pripade staci nahlasit pobyt na obci/mestskom urade a poziadat o vydanie obcianskeho preukazu. Pri vybavovani mozu (nemusia) od neho ziadat potvrdenie o statnej prislusnosti, ktora sa da vybavit na ministerstve vnutra za 20e.

matej373
autor
7. jún 2023

@vevesh a nevadí že nemá žiadne iné doklady ako rodný list?

fairyy
7. jún 2023

https://www.mic.iom.sk/sk/obcianstvo/podmienky-...
musi si vybavit statne obcianstvo, az potom obciansky preukaz

simca06022011
7. jún 2023

@matej373 pises ze nema ziadny doklad, co je nezmysel,ak by tu roky zil. Potrebuje ho takmer vsade si myslim. Bez dokladov neviem ako by sa vobec do skol nahlasil... co mal pisane na vysvedceniach a pod? RL nie je dostatocny doklad na nic. Keby tu teoreticky oficialne zil, mal by doklad tak ako ja a ako ty. Minimalne pobytovy. CIze nieco je tam zle a ty to nevymyslis, musi mu to vybavit urad. A ano, treba aby tam isiel a pytal sa aa j vsade.. ziadne "zbytocne". Ked to raz chce, nech sa potrapi.
Moja dcera napr. ma otca obcana inej krajiny a na matrike sme museli k rodnemu listu spisovat doklady ohladne jej statneho obcianstva, cize to nie je len tak. Pravdepodobne ho v rodnom liste nema. Inak na zaklade RL vystavuju obciansky doklad na policii.
Moze byt aj to, zeon proste nevie o tom, ze nejake doklady ma... napr. rodicia vybavili a pod.

matej373
autor
7. jún 2023

@simca06022011 tak keby teraz ide len s rodným listom na políciu tak môže sa pokúsiť požiadať o OP alebo tam budu pýtať aj trvalý pobyt?

matej373
autor
7. jún 2023

@simca06022011 jemu ide čisto o to aby mal OP...

simca06022011
7. jún 2023

https://www.mic.iom.sk/sk/obcianstvo/doklady-k-... - a tam mas aj kadejake informacie, mozno poradia aj tam ?? pre mna je tato jeho situacia neuveritelna a nejasna, a tu ti nik presne nepovie co mas robit, treba aby sa zdvihol a obehol si vsetko na uradoch, v BA mate vsetky... Ziadny doklad nedostane len tak, na zaklade nejakeho jedneho papiera ako RL, podla mna.

annm81
7. jún 2023

@vevesh Narodenie na Slovensku nezakladá právo na slovenské občianstvo. Chlapec bude mať občianstvo po rodičoch, teda ukrajinské.

vevesh
7. jún 2023

@annm81 narodenie nie, ale rodny list dostanes len vtedy, ak mas statne obcianstvo. Ak ho nemas obdrzis akurat tak potvrdenie o narodeni a rodny list vybavujes cez ambasadu...a teda, ked ma rl slovensky, ma aj obcianstvo slovenske.

vevesh
7. jún 2023

@matej373 nevadi. Vsak na obciansky potrebujes len rodny list a vyplnenu ziadost.

vevesh
7. jún 2023

@simca06022011 a ako si ziadala ty o obciansky? Tiez si len predlozila rodny list so ziadostou a vystavili ti ho🙃🙃

annm81
7. jún 2023

@vevesh Úprimne, neviem ako presne vyzerá také potvrdenie a ako sa vizuálne líši od rodného listu. A ktovie, či to vie ten chlapec - ak totiž rodičia nemajú slovenské občianstvo, nemá ani žiadny slovenský doklad totožnosti a na matrike mu povedali, že o jeho občianstve nič nevedia, tak to vysoko pravdepodobne vyzerá tak, že slovenské občianstvo nemá. Celé je to mega divné a na mieste autora (hoci je pekné, že chce pomôcť cudziemu človeku), by som bola opatrná, aby sa nezaplietol do niečoho nemilého.

vevesh
7. jún 2023

@annm81 no, nie je to okolkovany papier so specialnou vodotlacou (ak by bol vystaveny za od 2005r.), ale klasicky papier s peciatkou od nemocnice, kde sa dane dieta narodilo. A autor sa vyjadril, ze je to nejednoznacne, co pre mna pri existujucom slovenskom rodnom liste znamena, ze ma narok na viacero (v tomto pripade aj ukrajinske, aj slovenske obcianstvo). A ak je to tak, a ukrajina nevylucuje mnohostatnost (resp. nevylucovala pri narodeni), tak ma narok na obe obcianstva a kludne si moze dat tu vystavit op.

annm81
7. jún 2023

@vevesh Ak by mal nárok na dve občianstvá, prečo by ho matrika odbila s nejakou nejednoznačnosťou? (Plus ho vraj nikde v databáze nevedia nájsť). Podľa slovenského práva je dvojité občianstvo možné, ak to druhé občianstvo získal narodením. A to, či dvojité občianstvo umožňuje Ukrajina, nebudú šetriť slovenské úrady. Celkom ma zaujíma, ako to vlastne dopadne, lebo si naozaj nedokážem predstaviť, ako dokázal od 15 rokov žiť v krajine bez toho, aby mal akékoľvek doklady. Jedine ma napadlo, že je bezdomovec a nikdy nič na úradoch neriešil. Ale OP sa vydáva ešte pred dovŕšením plnoletosti a to v tej dobe nikomu nikde nechýbal? Škola, pediater...?