icon

19-ročný chalan nemá žiadne doklady

matej373
28. máj 2023

Zdravím, spoznal som pred nejakým týždňom jedného chalana po veľmi ťažkej životnej situácii, rodina je z inej krajiny no on ma slovenský rodný list. keď si chcel ísť vybaviť OP tak mu povedali, že ho nevedia nájsť v databázy. Keď volal na matriku tak mu bolo povedané, že ma neurčité občianstvo. Má 19 rokov a nemá žiadne doklady, jedine čo má je rodný list. Vie tu prosím niekto pomôcť ako by mal postupovať aby si vybavil OP? Ďakujem

Strana
z2
vevesh
7. jún 2023

@annm81 tak mam bohate skusenosti z okolia s tym, ze rodny list/pas/op ti do 18tky naozaj netreba. A po 18tke zalezi od zivotnych okolnosti a statusu v danom state. A samozrejme, ze mu matrika nevie odpovedat, tie tetuse tam nemaju ani paru a ponatia, ak sa nejedna o slovaka s rodicmi slovakmi (cest vynimkam).

simca06022011
7. jún 2023

@vevesh bolo to davno, ale teda bola tam so mnou mama, myslim, a vypisovala doklady aj ona.. trvaly pobyt a tak. A uz som v tej dobe mala napr. aj pas, cize som pre urady iste nebola novacik:D A vid link policie, je tam doklad o pobyte, doklad o obcianstve atd, cize asi to naozaj treba... to by mohol prist hocijaky clovek a napr. vystavit si OP na moju adresu.
AKtualne, ked som menila TP, tak som isla a obciansky mi zmenili na zaklade dokladu z uradu a aj rodny list som predkladala... Rovnako dcere som vybavovala doklady, so svojimi a jej RL a pod.
TU su velmi nejednoznacne informacie od chlapca a ja NEVERIM tomu, ze niekto tu zije cely zivot, a nema doklad. Ziadny. CIze ak chce, nech si to ide povybavovat a zistit, kedze teraz je vsade dost utecencov, budu to urcite preverovat, nevystavia len tak nieco niekomu, lebo jeden rodny list (?), 19rocny, ako teraz naozaj je to tak ako pises, ze dcera ma riadny RL, museli sme vypisovat extra papier kvoli obcianstvu atd, ale to nemuselo byt pred 20rokmi tak. Podla mna netreba sa dat odbit na urade, treba si to tam vyriesit. Nech usmernia co teda poriesit prve, preco je neurcite obcianstvo, co to pre neho znamena, ci pobyt trvaly riesit, ci obciansky.. ci vlastne co? Je to zanedbane dlhodobo, ak je to naozaj tak, ze tu zije - Na zaklade RL, bez TP, asi tazko chodil tu do skoly, k lekarovi, (nemal zdravotne poistenie? ) a pod... neviem si to predstavit a mne osobne sa to nezda. A aj autor pise ze ho velmi nepozna.. cize to kludne moze byt vymysel chlapcov.

vevesh
7. jún 2023

@simca06022011 nemusi. Ja som mala takto spoluziacku na vs- mama slovenka odstahovana roky v zahranici a ziadny kontakt s sk, otec cezhranicny a ona si zmyslela, ze ona je slovenka a ide zit na sk a studovat tu. Prisla zo zahranicia na sk iba s rodnym listom a igelitkou a rovno si dala vystavit op - ako 19rocna.😀 Veci naozaj nie su tak komplikovane ako sa zdaju...

simca06022011
7. jún 2023

@vevesh a pises, ze netreba doklad podla statusu... no chlapcovi z UA rodicmi, v cudzej krajine, s mozno dvojitym obcianstvom, ten doklad podla mna treba.. mam partnera z HU, musel kvoli strednej skole menit obcianstvo, pobyt a vsetko... a doklady vzdy musel mat v perfekt stave, ten chlapec by sa naozaj mohol pohybovat iba v okoli bydliska aby za zivot doklad nepotreboval k nicomu. Nechodit do skoly (moj by si aj strednu skolu musel hradit, este nebola EU) ,rodicia aj dieta by museli mat povolenie na pobyt tu u nas aj teraz na 100%... a do ziadosti sa dava obcianstvo, narodcnost.. vsetko.

simca06022011
7. jún 2023

@vevesh ale mala matku slovenku, ze? Tento chlapec nema, ma UA rodicov, iba sa tu narodil. To je vsetko. Nema mat po kom slovenske obcianstvo,duplom ak mu ho rodicia nevybavili.

simca06022011
7. jún 2023

Alebo nemame vsetky informacie. Samozrjeme. Zisti si to chalan pekne sam. Nech si obeha urady. Policia, matrika, aj znovu, pripadne sa opyta rodicov... niekto o nom musi vediet ak tu zije cely zivot.

vevesh
7. jún 2023

@simca06022011 na slovensku ziskavas obcianstvo aj narodenim- cize podmienku ma splnenu a preto ma aj slovensky rodny list. A ano, vela ludi funguje bez papierov, len to je niektorym tazko povedat/vysvetlit. Bez papierov oficialne nemoze cestovat, ale skolska dochadzka je povinna, takisto zdravotne poistenie a osetrenie. A pri ziadnych dokladoch sa vystavuju docasne nahradne -kedysi to byval iba "zdrap papiera". Dnes je to normalna plastova karticka ako op.
Mimo temu, ale pametam si, ake bolo halo na sk v 2005 tusim- jednej romskej rodine sa narodilo dieta v bruseli a vsetci mali sk obcianstvo, len najmladsie "schytalo" belgicke (nemalo narok na sk, lebo belgicke vylucovalo sk a obcianstvo dieta ziskalo narodenim, cize muselo mat belgicke😀) a vsetci ako je to mozne, preco,naco a romovia ze dostali belgicke atd. atd.

simca06022011
7. jún 2023

@vevesh ok, nebudem sa dohadovat 🙂 moj nazor na to je iny. Dokonca aj auto- nadobudnutie obcianstva je IBA vtedy ak rodicia nedaju obcianstvo svoje,alebo ho nemaju, nie je automaticky slovenske... tj asi to co opisujem, ze vyhlasenia sme museli podpisovat na matrike
https://www.mic.iom.sk/sk/obcianstvo/sposoby-na...

Ak nedali a je nejednoznacne ako vyhlasili na matrike, tak nema chlapec o com tu maturovat, chodil u nas do skoly, ma doklady o tom predpokladam, vysvedcenia dokazy, keby niekto chcel... nahodou. Vie to dokazat, ze tu zije. Takze sup vybavovat doklady na policiu. Kde si da trvaly pobyt je dalsia otazka 🙂 Ja si myslim, ze bez dokladov nezmohol za poslednych 20rokov NIC. Inak by bol v systeme. Lekar ho bez karty poistenca neosetri. TO je fakt.
A hlavne, naozaj nemame vsetky informacie a treba brat ohlad aj na to, ze to prost emoze byt vymysel. Musi si to pozistovat a vybavit sam.

annm81
7. jún 2023

@vevesh Podľa mňa prakticky jediný spôsob, ako môže niekto získať slovenské občianstvo narodením je vtedy, ak aspoň jeden z rodičov je slovenský občan. Myslím, že sú aj nejaké veľmi výnimočné prípady, keď sa dieťa narodí na SK, a po rodičoch nemá právo na iné občianstvo, ale to rozhodne nebude prípad ukrajinských občanov.

zuzanaete
8. jún 2023

@vevesh Syn sa narodil v CR, ma cesky rodny list, ale obcianstvo slovenske podla rodicov. Dodatocne sme vybavovali slovensky rodny list. Narodenie na SK nezarucuje slovenske obcianstvo.

matej373
autor
8. jún 2023

@zuzanaete myslíte že stačí na prihlásenie na trvalý pobyt iba rodný list? Podarilo sa mu vraj nájsť osobou ktorá by ho prihlásila

Strana
z2