Aká je daň z predaja nehnuteľnosti?

barus26
16. apr 2019

Ahojte baby.. potrebujem radu. Minuly rok na mna a na manžela moj otec prepísal pozemok kupno-predajnou zmluvou. Tento rok ho ideme predať za 63000. Viem, že musíme zaplatit daň, ale aká je vyšla tej dane? Čítala som, že 19%, a niekde zasa že keď je to nad nejakou sumou tak až 25%... Dakujem za rada 😊

biokozmetika
16. apr 2019

@barus26 ak sa nemýlim tak 19% je daň z predaja a 14% odvody do zdravotky (aspoň takto to je pri bytoch). To sa platí z rozdielu kúpnej a predajnej ceny.

barus26
autor
16. apr 2019

@biokozmetika prečo do zdravotky? Čo s tým ma ?

biokozmetika
16. apr 2019

@barus26 https://www.etrend.sk/financie/predali-ste-byt-... možno sa vás to netýka-sú tam nejaké výnimky....

peeco
16. apr 2019

@barus26 ano ano zial 33%...minuly rok sme predali byt a tento rok platili dan

barus26
autor
16. apr 2019

@biokozmetika
@peeco Kks to nemyslite vážne... toto je skurvena krajina.. konečne raz za život sa dostanes k peniaze a polku aby si dala rovno štátu...

mija22
16. apr 2019

@barus26 za kolko vam ho otec “ predal”? Lebo dan sa plati iba z rozdielu medzi kupnou a predajnou cenou...

barus26
autor
16. apr 2019

@mija22 samozjreme, že my sprostý sme si dali len symbolicku sumu.. to sme ale mysleli ze tam budeme stavať a predávať to nebudeme ...

mija22
16. apr 2019

@barus26 škoda :( vyhli by ste sa tomuto celemu keby vam si tam napisete realnu trhovu cenu, mysliˇ ze sa ale uz musi dokladat aj doklad o uhrade z banky. Alebo potom pockat kym uplynie 5 rokov od kupy a nemusite davat 1/3 statu

barus26
autor
16. apr 2019

@mija22 no veď toto že to neni take lahke.. ide ma momentálne poraziť keď viem že mi zostane niečo cez 40000... to je úplne na hlavu postavené.. čakať nemôžem, preto to aj idem predať a chcem kúpiť nejaký dom aby som mala pokoj a čo najskôr bývala 😊

fokuska
16. apr 2019

@barus26 Je to nastavene prave kvoli "spekulantom" a ludom, ktori na nehnutelnostiach zarabaju. Aby neskuzili na ksefty...
Neznalost neospravedlnuje, keby ste si zistovali vopred, tak ste to mohli kupit za trhovu cenu.

barus26
autor
16. apr 2019

@fokuska ja nemám problém zaplatit daň.. ale je otázka to koľko musíš platiť.. povedz mi že je to v pohode keď toľko peňazí máš dat štátu.. urcite nie je

fokuska
16. apr 2019

@barus26 To je relativne, co sa komu zda byt este normalne a co uz nie.

Prave preto je taja vyska - ako som pisala biznis, spekulanti, kseftovanie...

barus26
autor
16. apr 2019

@fokuska a vždy na to doplatia slušný ľudia, ktorým sa o takych peniazoch môže len snívať.. a keď sa k ním raz za život dostanem môžem len tak dosť velku časť odovzdat štátu..

mija22
16. apr 2019

@barus26 presne ako vravis... vzdy na vsetko doplacaju slusni ludia a hyeny rozkradaju stat o miliony

fokuska
16. apr 2019

@barus26 To je presne to, ze kto sa dostane k velkej sume, k zisku, tak ma zaplatit dan a odvody.
Alebo pockat 5 rokov...

mija22
16. apr 2019

@barus26 este mate jednu moznost... na papieri predat lacnejsie a zvysok dostat cash od kupujucich... ak by na to pristupili

barus26
autor
16. apr 2019

@fokuska vidím, že si pôjdeš stále svoje tak nemá význam sa o tom s tebou baviť. Dik za tvoj názor 😉

andreagartnerova
16. apr 2019

Jedina moznost dat do zmluvy mensiu sumu a osetrit si to nejakym cestnym vyhlasenim, aby bol kryty aj kupujuci.

draik
16. apr 2019

@barus26
Či 19% alebo 25% závisí od zisku a od iných Vašich príjmov, ukáže sa to pri podaní daňového priznania.

mirola
17. apr 2019

@barus26 my sme to urobili tak, ked sme predavali byt... ale to ty asi pri pozemku urobit nemozes. Ze sme do zmluvy dali, ze byt sa predava za 170 000 (rovnaka cena ako kupna) , a za dalsich 40 000 sa predava zariadenie a ine hnutelne zalezitosti. Platili sme dan len z ceny nehnutelnosti, teda ziadnu. Ale uz je to viac ako 5 rokov, neviem ci sa nieco nezmenilo, a neviem co by si na pozemku este mohla “predat” travu asi tazko.

barus26
autor
17. apr 2019

@mirola no veď toto... nevadí čo už, budeme muset zaplatit

peeco
17. apr 2019

@barus26 urcite sa este s niekym porad, co sa v tom pohybuje...mozno sa da niecomu malinko vyhnut