icon

Aké mám nároky, ak som slobodná mamička?

milagrosss20
1. mar 2013

Ahojte...chcem sa vas opytat jednu otazocku...cakame male babo s priatelom...chcela by som vediet ci mam narok na neake prispevky ak som slobodna mamicka teda budem...ale zijeme v spolocnej domacnosti a mame kupeny aj byt ...myslite ze mam na nieco narok?

milagrosss20
autor
1. mar 2013

@luna22 noo to bola...len skoda ze aj mi ju nemame a ciganom stavaju nove a oni to znicia...co mi bysme boli stastny...mi sme tak aj cely najprv byt a potom dieta...este ze sa da robit popri materskej...

sense
1. mar 2013

@milagrosss20 to bolo myslene vseobecne nie konkretne na teba....

luna22
1. mar 2013

@milagrosss20 platy sú úbohé, len zase budeš doma za 190, ak si odrátaš cestu, jedlo, oblečko + môžeš napriklad veci po malej popredať tak si skoro na tom istom. Akurát výdavky zase na dieťa.

luna22
1. mar 2013

@milagrosss20 to je síce pravda, ale aj tak. Nechcela by som tak žiť.

milagrosss20
autor
1. mar 2013

@luna22 tha ja urcite viem ze nevyzijeme s rp tak pojdem do roboty a urcite nechcem aby sa malo male zle...

luna22
1. mar 2013

@milagrosss20 a nad svadbou neuvažujete? Lebo by vám v daňovom priznaní, vrátili zaujímavú sumu. Toto sa napríklad cigáňom nestane. Tak vidíš, máš aj výhody 🙂

zivika
1. mar 2013

@milagrosss20 ale priatel zarobia asi viac ako 300eur, nie? no, to je jedno...kazdopadne, ked ste v zlej financnej situacii, mali ste sa najskor zamysliet nad tym, ci dokazete uzivit dieta bez nejakych prispevkov od statu...lebo tie sa jednak davaju socialnym pripadom, co vy nie ste, ked mate na vlastne byvanie a jednak, aj keby ste ten narok mali, tak je to taka almuzna, ze z biedy by vas nevytrhla, tak bud rada, ze ste na tom tak, ako ste...mne sa tiez nepaci, ako funguje nas socialny system a prave preto sa nan nespolieham... 😉

milagrosss20
autor
1. mar 2013

@luna22 no nie ani nie..mozno az ked bude male vacsie ale zatial sa nezenieme do toho...

vadimka
1. mar 2013

@milagrosss20

zial, musis sa zmierit, ze v tomto state davas tretinu vyplaty na dane, ze ked ale ostanes nezamestana ci chora, dostanes jedno velke H....,ze doba, ked ludia pracovali dostavali za to byt je dnes nemozna...ze ten byt si po rokoch odkupili za par a dnes ho oni alebo ich deti predavaju za 100 000 eur pripadne davaju do najmu za 500 a viac...taka je doba, ze ked nezdedis, nekradnes...mas holu rit....a odvolavat sa na to, co bolo je, hadzanie hrachu o stenu.....

...jasne, aj ja by som chcela, aby mi firma dala byt...nemusim ho vlastnit, staci, ze ma v nom necha zit....ale take uz nikdy nebude....a mestske byty sa zvacsa dostanu ludom co maju znamosti....takze nic ine ti nezostava, len sa odstahovat? 😒 alebo nahravat tomuto systemu....
nezavid ciganom, aj tak ziju jak v chlieve.. 😉

sense
1. mar 2013

@milagrosss20 a co sa tyka tych platov, mas aj krajiny kde sa zaraba este menej ako 300 e mesacne....netreba hned porovnavat len s tymi krajinami kde sa zaraba viac, nakolko tam sa aj dane platia inac a aj ine vydavky su ine, ale su krajiny aj menej vyspelejsie ako Slovensko a tiez tam maju ludia deti.....

milagrosss20
autor
1. mar 2013

@zivika ale niee ja som sa len pytala...nic ine..preco by som nemohla aj ja brat nieco ak nahodou?no nie? ale mi sme spoko mame kde byvat a mame aj na rohliky 😀 a babo bude ..keby nemalo byt tak by nebolo...vsetko ma svoj zmysel... 😀

milagrosss20
autor
1. mar 2013

@vadimka vidiss presne o tom tu hovorim 😀 vystihla si to...ale aspon pokecat o tom mozme 😀

zivika
1. mar 2013

@milagrosss20 si si to mohla pozistovat na strankach socialnej poistovne a upsvar a ani sa do teba nemusel nikto navazat 😉

milagrosss20
autor
1. mar 2013

@zivika mne to nevadi...nech sa navazaju...to je ich problem 😀 chiii

zivika
1. mar 2013

@vadimka asi to aj napriek vsetkym tymto vymozenostiam nebolo take skvele, ked v tom rezime ludia nechceli zit...vsetko ma svoje pre a proti...

vadimka
1. mar 2013

@milagrosss20

ja sa uz kvoli tejto nespravodlivosti nemienim rozculovat...boli casy, kde ma to hrozne trapilo,ze nasi rodicia mali vsetko takmer gratis..byty, novomanzelske pozicky...nenavratne..skolske pomocky...stacilo platit ROH a tabor,vylety takmer gratis....no sak ktoby nechcel takto zit....
lenze stazovat sa nam nepomoze, treba si vazit to, co mame a ze nezijeme v tych chlievoch ako cigani....

vadimka
1. mar 2013

@zivika

podla mna prosty ludia, co bezne chodili do prace, tak im ten system velmi vyhovoval...aj teraz ked sa opytas dochodcov, len spominaju na casy ked vsetko bolo za korunu....
nevyhovoval ludom co tvorili a nemohli si povedat svoj nazor, ale tych bolo malo,podla mna

milagrosss20
autor
1. mar 2013

@vadimka tak tak...a vsetko si pestovali....chodili vonku sa hrat a nevystrajali tak ako teraz ty zasrani kokos...fuuuuu mi ked ideme na chatu tak sa tesim lebo tam je iny zivot...len coho sa bojim su osi vcely a pavuky 😀

zivika
1. mar 2013

@vadimka nemyslim, ze ich bolo malo, ale to je jedno...podstatne je to, ze sice ako pises, prostym ludom to vyhovovalo, ale co je zle na tom, ze clovek si povie, ze chce od zivota viac? ze ma na viac, ako byt prosty? nemam pocit, ze ta doba by umoznila niekomu realizovat sa...je nieco zle na podnikani a na tom, ze clovek chce pre seba a svoje deti viac, ako mu umoznuju tabulky v statnom sektore? neviem, zila som v tej dobe velmi kratko, takze relevantne sa ku nej vyjadrit neviem a sice uznavam, ze mala svoje pozitiva, mala aj vela negativ...a je uplne jedno, v akom systeme zijeme, pretoze dokonaly nie je ziadny, aj demokracia je jeden velky chaos, ale podstatne je to, aby sa konecne kazdy uvedomil, aby dospel a doslo mu, ze za to, ako sa bude mat zodpoveda sam a nikto ho nebude viest za rucicku a davat mu nieco len tak, bez pricinenia...

vadimka
1. mar 2013

@zivika

suhlasim s tym...
...len pracujem so starymi ludmi a kazdy jeden si tu dobu chvalil a chce spat..urcite hlavne tie ceny a pocit istoty v byvani....dnesny clovek je sice akoze slobodny, ale v skutocnosti je prave naopak sputany roznymi uverami a pozickami...stal sa otrokom banky a mozno by aj mohol sa realizovat, ale tato financna tazoba je dost velka...zit v zadlzeni cely zivot a mat to na haku je len pre silne povahy..vacsinou su ludia z toho namakko a tak aby nestratit pravidelny prijem nevystrkuju rozky, robia to co im hovoria...na svoje plany a tuzby zabudli alebo nemyslia, vsak treba zivit rodinu a tento stat..tak o co je tato doba lepsia? slobodu musi mat clovek vnutri seba ak ju nema nepomoze mu ani demokracia a neznici ju ani socializmus...

cecil36
1. mar 2013

@milagrosss20 tak sa pokojne nastahuj do ciganskej osady, ked im zavidis. Ja totiz neviem o ziadnom ciganovi, ktory by s xy detmi zil napriklad v Starom meste v BA. To si ich nezastavam, len konstatujem. Inak medzi nami mne zas lezu na nervy "akoze" slobodne mamicky zijuce s priatelom, ktory zaraba a ta co napriklad muz pride o robotu (alebo malo zaraba....) a ona musi ist v 3 rokoch do prace, lebo nejako zit musia, ma smolu a nedostane dieta do skolky, lebo su zosobaseni. A "slobodna mamicka" s priatelom, ktory dobre zaraba ju dostane. A k tvojej otazke. Nie nemas narok na nic ine pokial zijete v jednej doamcnosti.

mima4
1. mar 2013

@milagrosss20

zaujalo ma co si napisala "preco nevyzmykat? Preco nevyuzit? preco netoto... ???" Pritom mas priatela, NIE SI OSAMELA MATKA, realne socialny pripad a hypoteka je dobrovolna u vas a asi mate na nu, ked vam ju dali.

Ale co som chcela. Prave ludia s takym uvazovanim ake ty mas su extremne nebezpecny, hlavne ak sa dostanu k moci, k peniazom, do politiky... pretoze nemaju ziadne moralny zabrany, nezamyslaju sa nad svojimi cinmi, povedia si "preco nevyuzit, ked aj ostatnil...?" alebo "preco si nenakradnut... ked to robia mnohi?"...

Ty si mozno z tej chudobnejsej vrstvy, nadavas na politikov, nadavas na system..na to co sa deje v spolocnosti, ale kebyze sa dostanes k moci... mas orgazmus z kradnutia, vyuzivania "moznosti"... len teraz tie moznosti nemas...

a kde je chyba? v uvazovani v tvojej mysli.... minimalne 85 % chudobnych ludi, kebyze ma moznost, kradnu...

zuksa
1. mar 2013

pane boze dievcata ved ona sa len spytala tak preco tu na nu hned vsetky utocite.... pytala si radu ked jej neviete odpovedat tak neodpovedajte a nerieste kolko zaraba a preco ma ci nema dieta... my s priatelom mame tiez hypoteku.. ja zarobim dakych trapnych 200 eur priatel okolo 600 ked je lepsie 800 ale to je v robote viac ako doma.. a dali nam aj hypoteku...neodvolavajte sa na ine krajiny pretoze tam nezarabaju take smiesne peniazky ako tu... a preco by nevyuzila tu moznost ak by na nieco narok mala.. vy by ste to nevyuzili???? a stale dokola tu citam ze ona nema narok na nic lebo jej priatel dobre zaraba a pod. a ako viete ci dobre zaraba?? a keby aj.. niesu manzelia.. on nema ziadnu vyzivovaciu povinnost voci nej..

cecil36
1. mar 2013

@zuksa nema narok nie pretoze priatel zaraba, ale preto, ze s nim zije v jednej domacnosti a nie je osamela matka. A este nieco, serie ma, ze su ine zeny diskriminovane kvoli tomu, ze sa zosobasili, kym dalsie vyuzivaju socialny system a a vobec to nepotrebuju.

mima4
1. mar 2013

@zuksa pretoze pomoc pre osamele matky je pre zeny, ktore su realne opustene a zivia seba a dietatko same. Zit na divoko s tym, ze idem cicat a chcem peniaze aj napriek tomu, ze mam partnera sa mne zda ubohe a smutne.... potom sa necudujme, ze nie su peniaze pre ludi, ktory z objektivnych dovodov su v nudzi, ako opustene mamicky, zdravotne postihnuti ludia, atd. ...

A nie, nevyuzila by som to. Mam urcite hodnoty zivota a nebudem ako dzurinda a spol... odmietam politiku klamstiev, podvodov... odmietam vyuzivat diery v systeme a potom nadavat na system, na vladu...

zuksa
1. mar 2013

@cecil36 nema narok na predlzenu matersku.. ale hmotnu nudzu by jej mozno dali... moja kamoska tiez ma hmotnu nudzu.. byva s priatelom ma tam aj trvaly pobyt a jej priatel je zivnostnik ale preto ze niesu manzelia on sa s nou neposudzuje... on ju nemusi zivit nema na to ziadny dovod zakonny... a keby dostala hmotnu nudzu mala by narok aj na prispevok na byvanie..

mima4
1. mar 2013

@cecil36 uplny suhlas, je tu snaha trestat ludi, ktori chcu tvorit rodinu, teda byt zosobaseni..

zuksa
1. mar 2013

@mima4 hmm ja nevravim len o osamelych matkach... to beriem ano na to narok nema lebo nieje osamela ale slobodna matka ale vravim aj o hmotnej nudzi.. ak na to narok ma tak jej to daju ci je biela hned zlta ci kakavkovo nebickova 😀 vies keby si bola prinutena tak by si to vyuzila aj ty.. ja nad tym tiez uvazujem.. nieje to sice vela pre tehu zeny je to myslim ze okolo 80 eur.. ale pomoze aj to.. a preco diery v systeme... ved chce len to na co ma narok ak na to narok nema tak nic nedostane logicky ciii??? a keby ten prispevok dostala nemyslim si ze bude nadavat na to ze niekto iny dostane a niekto nie...

zuksa
1. mar 2013

@mima4 a ludia co niesu zosobaseny nemozu tvorit rodinu? len tak naokraj...

cecil36
1. mar 2013

@zuksa bleeeeeeeeeeee Ale k faktom, neviem ako tvoja kamoska, ale po prve teraz je pravdepodobne zamestnana a tym padom ma prijem vyssi ako 60,50 Eura, po druhe ked bude dieta bude dostavat matersku (upss zas vyssia), potom rodicak (upss zas vyssi ako 115,10 eur na dospelu osobu + dieta). Navyse pan priatel je povinny platit vyzivne, takze zas jej nic nevyjde.