icon

Aké priezvisko získa dieťa po rozvode rodičov?

9. mar 2024

situacia - zena ma s chlapom dieta. nie su zobrati. rozidu sa. zena sa neskor vyda a prijme priezvisko manzela. ako sa bude volat to dieta? tam ostava dietatu to priezvisko, ktore ma?

autor
9. mar 2024

*zena sa neskor vyda za niekoho uplne ineho - zabudla som dopisat

pribinak
9. mar 2024

Biologicky otec dieťaťa by musel súhlasiť so zmenou priezviska dietata

autor
9. mar 2024

@pribinak aha takze dieta ma priezvisko po biologickom otcovi a to mu ostava (bez ohladu na nove priezvisko matky). dakujem 🙂

pribinak
9. mar 2024

Ty si môžeš zmeniť priezvisko, ale jeho zmenu musí odsúhlasiť biologicky otec

gejb
9. mar 2024

A dieťa sa vola po biologickom otcovi?

hellionka
9. mar 2024

Záleží, či ma dieťa priezvisko po otcovi alebo po matke. Ak po otcovi je to horšie a platí to napísané vyššie

thereisabear
9. mar 2024

Dieťaťu sa priezvisko po svadbe matky nemení, asi to si chcela vedieť.

januska12323
9. mar 2024

Dieťaťu sa mení meno len so súhlasom otca ak ho má uvedeného v rodnom liste. Inak ostáva aké má od narodenia.

subartic
9. mar 2024

@januska12323 alebo ak súhlas otca nahradí súd .

unicornlady
9. mar 2024

Ak má to dieťa priezvisko ako jeho matka (a nie po biologickom otcovi), môže žena po svadbe zmeniť aj priezvisko dieťaťa. Na to súhlas biol.otca nepotrebuje. Ale teda, nesmie mať dieťa priezvisko po biol.otcovi.

btus
9. mar 2024

@subartic ale ak otec súhlasí zo zmenou priezviska po novom otcovi, tak biologickému otcovi odpadajú všetky práva otca a preberá ich nový otec. Tj. matka stratí nárok na výzivné. Samozrejme, ak otec chce s dieťaťom sa môže stretávať ale zase závisí od matky.

sovica
9. mar 2024

@autorka Ak ešte len dieťa čakáš, tak priezvisko môže mať Tvoje a neskôr ho môžeš zmeniť. Prečo by si dávala dieťaťu priezvisko po mužovi, s ktorým si sa rozišla? Ak už dieťa máš a dala si mu priezvisko po biologickom otcovi, tak máš smolu, ak on nebude súhlasiť so zmenou.

vroni
9. mar 2024

@unicornlady, to nie je pravda. Aj na túto zmenu potrebuje žena súhlas biootca. Prastené, ale je to tak.v okamihu, keď je biootec v rodnom liste, musí dať súhlas na každú zmenu.
@btus, a toto už je úplná konina. Nie, zmenou priezviska sa nijaké zmeny vo výživnom a otcovskych právach nedejú.

subartic
9. mar 2024

@btus nemáš pravdu . Zmena priezviska nezakladá stratu rodičovských práv otca.

autor
9. mar 2024

@thereisabear nemeni sa vobec ano?

autor
9. mar 2024

@sovica a ak ma to dieta priezvisko matky? a ta uz ma teraz sobasom nove priezvisko po muzovi?

saxana000
9. mar 2024

Tam.nejde.len o.zmenu priezviska ale.celkovono osvojenie dietata pod.svojim.menom.ho berie za svoje tym padom biologickemu otcovi odpada povinnost vyzivovat platit a starat sa.

lulu1812
9. mar 2024

Bio otec je uznany? Ak je tak meno ostava. Ak by nebol udany moze si ho novy manzel osvojit tym padom mozete zmenit

tiezjedna
9. mar 2024

svadba matky nič nemení na priezvisku jej dieťaťa, ktorého otcom je niekto iný než jej súčasný manžel

thereisabear
9. mar 2024

Samo od seba sa svadbou nezmení.

zuzanka.zuzu
9. mar 2024

ty vole, tu sú bludy 😂😂😂

januska12323
9. mar 2024

@btus žiadne práva a povinnosti otcovi neodpadajú, to sa deje len v prípade osvojenia novým otcom

luliu
9. mar 2024

Dieťaťu zostava pôvodne priezvisko, jemu sa svadbou matky nič nemení a je úplne jedno aké má priezvisko

cacianka
9. mar 2024

@btus nemáš pravdu, zmena priezviska nema nič spoločné s vyživovaciu povinnosťou.
Iba ak by si nový manžel dieťa osvojil, stráca biootec povinnosti aj práva k dieťaťu, lebo osvojením prechádzajú na osvojitela

btus
9. mar 2024

@cacianka známemu chcela matka dieťaťa zmeniť meno a toto jej bolo povedané. Ja osobne našťastie s tým nemám skúsenoť, takže môže byť, že som mala mýlne informácie.

cacianka
9. mar 2024

@btus buď jej zle povedali, nejaký amatér, alebo nepochopila súvislosti, alebo tam boli iné okolnosti

btus
10. mar 2024

@cacianka môže byť. Neviem. Fakt som sa o toto nikdy nezaujímala.