icon

Aké príspevky môžem dostať ako tehuľka/budúca mamička?

tedina7
21. aug 2021

Teraz od štátu všetky tehulky dostanú tých cca 200€, ale sú ešte nejaké balíky pre bábätko, alebo iné príspevky?
Videla som že aj Dôvera dá nejaký balík. V Maďarsku aj od DM drogeria dostanú mamičky balík. Aké možnosti mám teraz, a aké keď sa narodí dieťa? Dakujem.

natalienka12
21. aug 2021

Na tehotenske nema narok kazda tehotna a uz vobec nie vo fixnej vyske 200 eur, odvija sa to od vymeriavacieho zakladu z ktoreho platila poistne. Co sa tyka benefitov od DM a Dovery, to su len nejake balicky so vzorkami plienok ci kremov.

marpel
21. aug 2021

@tedina7 nie každá tehotná dostane 200€. Týka sa to študentiek denného studia, alebo žien, ktoré budú mat nárok na materskú (pozor materská nie je rodičovský príspevok).

tedina7
autor
21. aug 2021

@natalienka12 Jaj áno, to som aj zabudla! Aj take balíky ma zaujímajú. 🙂

1medvedik1
21. aug 2021

@tedina7 ja som nedostala a ani nedostanem nič. Po vysokej škole som si otvorila prevádzku (živnosť), kde prvý rok som oslobodená od poplatkov do sociálnej poisťovne. Otehotnela som, a keďže neplatím do sociálnej tak nemám nárok absolútne na nič. Manžel to isté, živnostník taktiež absolútne na nič, aj keby ide na materskú on. Takto dopadnú dvaja mladí ľudia ktorí chcú aj mať titul, aj sa postarať sami o seba a makať, chodiť do práce, aj mať rodinu.. Ale takí čo ledva skončia základnú, nerobia celý život majú xy príspevkov.. Nuž 🤷🏻‍♀️

surama
21. aug 2021

@tedina7 Ja som niekedy asi po 12.tt dostala balik produktov alebo skor vzoriek v gyn. ambulancii, kde chodim. Neviem ci to davaju bezne alebo len maju zmluvu s niekym. A potom po porode dava Dovera tasku na kocik + tiez nejake produkty, ale musis tam byt poistena a po porode tam cosi vyplnit, dostanes kupon a s nim si objednas ten balicek. Dovera ma aj zverejnene, co balicek obsahuje. Vacsinou vsak sice ide o vzorky, ale aspon mas moznost poskusat rozne kremy, olejceky, cumliky... a potom vies , co ti sedi a podla toho kupujes. Potom po porode tusim aj na stranke Happybaby si vies objednat nejaky balicek.

Co sa tyka prispevkov, tak ak pracujes, tak cca 200 eur je tehotensky (pozri podmienky). Po narodeni by mali davat cca 900eur.

lucjja
21. aug 2021

@1medvedik1 tak vies, ako si sama napisala, neprispievas nic do SP, nevidim dovod aby si dostavala nieco naspat 🤷🏼‍♀️ ano, je to nefer v porovnani s takymi, co nikdy nepracovali a pod., na druhej strane ja pracujem od 15 rokov, odviedla som tisice a je to snad prva vec co dostanem spat 😅

zooeynka
21. aug 2021

@1medvedik1 tak ale nemozes sa cudovat, ty ani muz ste do socpoist.neodviedli ani cent a chceli by ste prispevky? Ono, ani ciganky co nikdy nepracovali nedostanu matersku ani ponovom tehotenske, len rodicak a na ten mas narok aj ty.

zuzanockamt
21. aug 2021

@1medvedik1 o dieťa sa ale majú starať rodičia, nie štát, ja som najskôr čo-to našetrila, pracovala, aby som mala nárok na materské a čo najskôr ešte počas RD do práce pri oboch deťoch, nech nemíňam úspory...deti nemusíš mať hneď v 25-ke...a máš nárok na RP, príspevok pri narodení dieťaťa, prídavok na dieťa a DB

uriva
21. aug 2021

Čo sa týka "vzorkových balíčkov pár produktov", tak buď u svojho gynekológa dostaneš, ak je zaregistrovaný u happybaby.sk, alebo sa môžeš registrovať sama a prídu poštou. Tam to nie je obmedzené poisťovňou ani ničím, teda, neviem o tom.

lucka_ke
21. aug 2021

@1medvedik1 ono je to podobné ako keby si si nepoistila byt/auto a v prípade poistnej udalosti nadávala na Allianz, že ti nič nevyplatia... ale ako by aj mohli, keď si im nič neplatila... SZČO si môže dobrovoľne platiť balík poistení a potom aj čerpať príslušné dávky, vy ste sa rozhodli ušetriť tak nárok nemáte, zbytočne nadávaš

tedina7
autor
21. aug 2021

@uriva Len preto som pytala, lebo v Maďarsku dostávajú mamičky nejaké príspevky/ balíčky, myslela som že aj tu.

lucka_ke
21. aug 2021

čo s tým má Maďarsko?

sara07
21. aug 2021

@tedina7 neteš sa na nejaké baličky z dm som dostala dve vzorky kremu na zadok vrecuško a knižku zo zlavami na určite vyrobky hlavne čo im idu menej, za mna som skoro nič neminula
dôvera pri prvom som dostala skutočne kufrik plny vzoriek a časopisy teraz tam bol jeden krém na zadok a kopu reklamných letákov
mrzi ma ak som ti zobrala iluzie
tých 200 nemá nárok každá žena a nie plnu sumu

sara07
21. aug 2021

@tedina7 aké konkrétne baličky a príspevky dostavaju v madarsku napíš a ja ti napíšem čo z toho dostaneš tu
dm a dôveru som ti napisala čo som dostala
prispevok pri narodení máš a rodinné pridavky ale to su davky po narodeni dietata

sara07
21. aug 2021

@1medvedik1 však ked vieš že idete mat babo tak sa dobrovolne pripoistim a mám potom nárok to sa dá len treba chciet

surama
21. aug 2021

@1medvedik1 Prvy rok si oslobodena od soc. odvodov, to vsak neznamena, ze si ich nemozes dobrovolme platit.

Vy zivnostnici by ste chceli byt sami sebe pani, aby nad vami nikto nestal, neplatit statu nic alebo minimum, ale potom placete, ze nemozete ist ani na marodku, ani si vziat volno, ani nic, lebo nezarobite. Ved bud si plat dobrovolne alebo neplat, ale tie peniaze si odkladaj na horsie casy.

A nehovoriac o tom, ze zivnostnici dostavaju prispevky na rozbeh podnikania, ale to uz nespominas, lebo sa ti to nehodi.

evamarek77
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
tedina7
autor
21. aug 2021

@evamarek77 dakujem za radu… sme pripraveni, mame peniaze na babatko, nie o tom ide… len chcela by som dostat aj ja tie peniaze, ktore dostavaju iny…

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
natalienka12
21. aug 2021

@tedina7 Ved dostanes, si zamestnana? Ak ano, a splnas podmienky budes mat matersku + statne socialne davky.

lilinka88
21. aug 2021

@tedina7 veď dostaneš presne to, na čo máš nárok - ak spĺňas podmienky, tak tehotenské a materskú, ak nespĺňas, tak od narodenia dieťaťa rodičovský príspevok. Od narodenia prídavky na dieťa a mesiac po narodení príspevok pri narodení dieťaťa. Ak si zamestnaná, niektoré firmy dávajú zamestnancom tiež príspevok pri narodení.
Čo sa týka balíčkov, tak sa dávajú u gynekológa a v pôrodnici, ak máš dôveru, tak aj od nich

tedina7
autor
21. aug 2021

@natalienka12 ano som. Len ma zaujimala, ze okrem to co dostanem, ci existuje este nieco?

tedina7
autor
21. aug 2021

@lilinka88 dakujem!

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
surama
21. aug 2021

@evamarek77 Autorka len chcela vediet na co vsetko ma narok. Take zhrnutie, ak som dobre pochopila ;)

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
natalienka12
21. aug 2021

@tedina7 Co navyse myslis? Ved prispevok pri narodeni dietata + rodinne pridavky a muz ak je zamestnany danovy bonus. Ty samozrejme matersku, potom rodicovsky prispevok.

borabalazova
21. aug 2021

@tedina7 Skúste sa informovať aj u zamestnávateľov, niektoré firmy vyplácajú príspevok pri narodení dieťaťa zo sociálneho fondu, a rovnako na mestskom úrade, my sme napríklad dostali príspevok 100 eur od mesta.