Aké sú riziká pri poskytnutí trvalého pobytu inej osobe?
Ahojte, sú nejaké riziká, nevýhody, ak umožníme dať adresu trvalého bydliska v našom dome inej osobe, ktorá by potrebovala adresu iba "papierovo", fyzicky by však tu nebývala ? Alebo je lepšie "sa chrániť" napríklad čestným vyhlásením, že tá osoba tu fyzicky nebude bývať, iba adresu potrebuje v našom obci.
osobu ti budú posudzovať pri vypočítavaní energopomoci… inak neviem o iných rizikách… jedine že by bola zapletená do nejakých nekalých vecí a výpalníci by došli riešiť s tebou 🤷♀️
exekútor chodí do trvalého bydliska....ty budeš dokazovať,že veci v byte sú tvoje,nie dotyčného.
Nech si zriadi virtuálne sídlo alebo sa prihlási na trv.pobyt na miestnom úrade.
@rozculena a nie že exekútor musí dokázať že veci sú toho kto má exekúciu? dotyčná osoba nie je vlastník nehnuteľnosti. ja ako vlastník nehnuteľnosti som povinná pustiť exekútora k sebe aj keď to nie je moja exekúcia?
exekútor chodí do trvalého bydliska....ty budeš dokazovať,že veci v byte sú tvoje,nie dotyčného.
Nech si zriadi virtuálne sídlo alebo sa prihlási na trv.pobyt na miestnom úrade.
@rozculena a nie že exekútor musí dokázať že veci sú toho kto má exekúciu? dotyčná osoba nie je vlastník nehnuteľnosti. ja ako vlastník nehnuteľnosti som povinná pustiť exekútora k sebe aj keď to nie je moja exekúcia?
@biba_18 exekútor vychádza z domnienky, že veci nachádzajúce sa v mieste, kde býva dlžník, patria dlžníkovi, pokiaľ nie je zrejmé niečo iné. To znamená, že môže spísať aj vec, ktorá v skutočnosti patrí inému členovi domácnosti.
Kto to potom dokazuje?
V zásade ten, kto tvrdí, že vec je jeho, teda nie dlžník, ale skutočný vlastník.
Najlepším dôkazom sú:
pokladničný blok alebo faktúra,
záručný list,
výpis z účtu potvrdzujúci kúpu,
darovacia zmluva,
prípadne iné vierohodné dôkazy (napríklad svedecké výpovede).
Ak exekútor napriek tomu vec spíše alebo zaistí, skutočný vlastník sa môže domáhať jej vylúčenia z exekúcie. Ak exekútor nevyhovie, rozhoduje o tom súd.
To znamená, že dôkazné bremeno je na skutočnom vlastníkovi, nie na exekútorovi.
Ak ide o drahšie veci (televízor, notebook, šperky a pod.), je rozumné mať uschované doklady o kúpe alebo iné dôkazy o vlastníctve, najmä ak žiješ v spoločnej domácnosti s osobou, proti ktorej sa vedie exekúcia.
@monica14 kvôli čomu to potrebuje, parkovacie miesto, dieťa do škôlky?
ak nie je u teba v nájme tak načo chce mať u teba pobyt?
Tiež ma trvalý pobyt u mňa člen, čo mal exe bankrot a neriešili s bytom nič, keďže tu nebýva
@biba_18 exekútor vychádza z domnienky, že veci nachádzajúce sa v mieste, kde býva dlžník, patria dlžníkovi, pokiaľ nie je zrejmé niečo iné. To znamená, že môže spísať aj vec, ktorá v skutočnosti patrí inému členovi domácnosti.
Kto to potom dokazuje?
V zásade ten, kto tvrdí, že vec je jeho, teda nie dlžník, ale skutočný vlastník.
Najlepším dôkazom sú:
pokladničný blok alebo faktúra,
záručný list,
výpis z účtu potvrdzujúci kúpu,
darovacia zmluva,
prípadne iné vierohodné dôkazy (napríklad svedecké výpovede).
Ak exekútor napriek tomu vec spíše alebo zaistí, skutočný vlastník sa môže domáhať jej vylúčenia z exekúcie. Ak exekútor nevyhovie, rozhoduje o tom súd.
To znamená, že dôkazné bremeno je na skutočnom vlastníkovi, nie na exekútorovi.
Ak ide o drahšie veci (televízor, notebook, šperky a pod.), je rozumné mať uschované doklady o kúpe alebo iné dôkazy o vlastníctve, najmä ak žiješ v spoločnej domácnosti s osobou, proti ktorej sa vedie exekúcia.
@rozculena ale čo ak exekútora nepustím do vlastnej nehnuteľnosti. musím ho pustiť? na základe čoho by som mala?
@biba_18 príde s policajtmi a musíš pustiť
@sasa1310 možno nám to vysvetlí nejaký právnik ktorý sa tým zaoberá…teraz som sa pýtala kamošky a že podľa nej exekútor najprv zisťuje stav, teda či tam dlžník býva. pokiaľ nemá informácie že tam naozaj býva alebo že tam má veci, tak že bude hľadať majetok inde. vraj exekútor už vie z katastra že nemá k bytu vlastnícke právo… ale to je jej názor, nemala klienta ktorý by riešil neoprávnené zapísanie majetku do zoznamu exekútora…
Myslim, ze v sr si exe nebude robit velmi pracu a dobijat sa niekam, ale realne, moze. A preukazuje sa, proste obzrie ci tam dotycny byva alebo nema tam ani ponozky. Okrme toho napr poplatky za smeti, pošta ti bude chodit mozno... atd...
K exe.. ak ho nepustite, kludne moze prist so zamocnikom :D fakt. Ale teda napr nam stacilo slusne dat vediet, ze tam nik taky nebyva, a viac sme nepoculi o exe ani nik neprisiel, ako som pisala, nebudu si robit vrasky.. nehnutelnost nie je danej osoby tak co by tam hladali.