Ako čerpať dávku v nezamestnanosti celých 6 mesiacov?
Ahojte, tie, ktoré máte reálne skúsenosti s hlásením sa na úrad práce a s poberaním podpory. Ako sa vyhnúť tomu, aby som počas poberania podpory nemusela každú chvíľu chodiť na nejaký nezmyselný pohovor, ktorý mi nájde upsvar? Podporu chcem čerpať celých 6 mesiacov z viacerých dôvodov a chcem sa vopred pripraviť na to, čo nepokazit, aby ma nevyradili z evidencie. Vopred ďakujem za cielené rady.
V provom rade si treba uvedomit ze podpora nie je platene volno ale davka ktoru cerpas ak si aktivne - opakujem slovo - aktivne hladas pracu. To sa dokazujes prave tym ze pravidelne nosis potvrdenia o posielani zivotopisov pripadne chodeni na pohovory - a ano aj na tie na ktore ta posle urad. Ak odmietnes, tak sa to berie ako nespolupraca, vyradia ta a skonci ti vyplacanie davky lebo nemas zaujme o pracu. Myslim ze pravidla su celkom jasne , tam nic moc nevymyslis
@viestta Súhlasím, ale napr. Ja som momentálne na úrade prace, do augusta mám podporu a určite si hladat prácu na leto nebudem (deti a prázdniny chapeme sa). Som na úrade prvý krát, mám VS technického smeru, pracovala som vždy aj počas školy, teta mi dáva termíny každé dva mesiace, pretože vie ze sa tam dlho neohrejem. Čiže naozaj vyslovene teraz prácu prijať nemienim, donesiem papier pripadne vytlačený email s odpoveďou z nejakej prace. Autorka mozes sa popýtať aspon na kurzy, ja si chcem spravit graficky dizajn slebo nieco podobne, aj ked asi sa peniazky na mna nenájdu 🤔😉
@stormie mňa by zaujímalo, čo povedať na pohovore, aby ma nevzali. Či hrať napr. totálne blbú, alebo povedať, že väčšinou 2-3 týždne v mesiaci budem na OČR. Mám 4 deti, každú chvíľu je nejaké choré. Škôlka rieši každé zakaslanie. Keď nastúpia do školy, už to bude jednoduchšie, tam to tak prísne neberú. Homeoffice popri nich nepripadá do úvahy. Potrebujem pár mesiacov vykryť, kým nastúpia dvojicky do školy a bolo by fajn vyčerpať aj podporu za toto obdobie. Samozrejme že viem, na čo je úrad práce, ale po množstve odpracovaných rokoch je škoda nevyčerpať podporu
pytaj prilis vysoky plat, pytaj s ana moznosti OCR a PN
@viestta práve tie "stupídne" pohovory ma zaujímajú, ako na nich neuspiet 😀
@mamina7070 konečne odpoveď, na akú som sa pýtala. Ďakujem
ahoj, chodíš sa hlásiť raz za mesiac a stačí Ti poslať životopis na niektorú z ponúk na profesia.sk že si aktívne hľadáš prácu. Ak Ťa pošlú na pohovor sama začni mám toľko a toľko detí ešte sú malé a väčšinou máš pokoj.
Ja som este pridala do dotazníka ze práca max do 15:00 a ideálne homeoffice 🙂
@kylie1983 hej alebo prisposobenienprac casu na vyberanie deti v skolke
Vsak ak by si aj uspela na pohovore, nemusis pracu vziat. Napriklad kvoli noseniu deti do skolky
To zavisi na aku pracovnicku UPSVaR natrafis. Ak nejaku premotivovanu strasne dolezitu, tak ta bude posielat na pohovory kazdy tyzden. Ak na normalnu a ferovu, ta si hned pozrie v systeme, ze si evidovana este nebola a tak k tebe bude pristupovat. Popisujem svoju skusenost. Hlasit som sa chodila raz mesacne, doniesla som mail na ponuku z profesie. Za 6mes. Ma nikde na pohovor neposlala. To vsak zavisi aj od tvojho vzdelania a toho,co si vypises do formulara, o aku pracu sa uchadzas. Mne ta pracovnicka priamo povedala,ze jej je jasne,ze si pracu najdem sama. Na UPSVaR maju pracovne ponuky orientovane na nekvalifikovane zamerania, skor manualneho charakteru. Ak mas VS, tak ta na pohovory niekam za operatora ci predavacku urcite neposlu.
Na pohovore im rovno povec, ze ta poslali z UPSVaR, ale o pracu nemas zaujem.
Mna ked UP poslal na nejake 2 pohovory, upravila som si CV na nie velmi atraktivny..slabunka znalost jazyka atd. A vo firme sa ma normalne opytali ci mam realne zaujem a ja ze nie. Bez problemu mi dali razitko
"čo povedať na pohovore, aby ma nevzali"
Ja to chapem, ale aj tak sa na tom smejem. 😀
"Berieme vas!"
"No do riti."
Zalezi od sprostredkovatelky. Mne povedala, ze ma necha v pokoji cerpat si podporu a nikam ma posielat nebude. Vysvetlila som, ze som na up kvoli detom do septembra, potom pracu mam. Vobec s tym nemala problem. Akurat teraz po pol roku ma poslala na dake skolenie, aby to vykryli dakou aktivitou
Autorka - ty si sa ale v uvodom prispevku pytala ako s vyhnut pohovoru na ktory ta urad posle - tomu sa nemas ako vyhnut, ist tam musis. To ci ta prijmu je cisto na tebe ako sa odprezentujes, vies co bezne zamestnavatel ocakava a co byva prekazkou a problemom …
Ak ťa niekde pošlú na pohovor, tak ako dôvod, že odmietaš prácu, môžeš napísať, že ti nemá kto nosiť deti do/zo školy.
V tomto prípade ťa nevyradia
Ono zase nečakaj, že ťa na tie pohovory budú posielať z úradu práce pravidelne, možno absolvuješ za ten čas jeden, dva. Niekedy to býva tak, že rovno na začiatku výberového konania povedia, aby tam ostali len tí, čo majú skutočný záujem a ostatným len potvrdia papiere. Keď si budeš hľadať robotu ty, čiže keď si pôjdeš niekam dať potvrdiť ten papier z úradu, tak to tiež neznamená, že ťa zavolajú hneď na pohovor.
Ja som teraz čerpala podporu pol roka a na žiaden pohovor ma neposlali 🙂 ale teda trafila som milú pani úradníčku, ale ja som jej aj narovinu povedala, že mám malé deti a do práce kvôli nim este nechcem ísť. Za celého pol roka jej stačili dve pečiatky že som si hľadala prácu, pripadne sa dá to poriešiť aj online, ráta sa aj keď pošleš CV na pracovnú ponuku.
@54tinka54 tak to ste veľmi dobre pochodili
@jana005 to, že mi nemá kto nosiť deti do škôlky znamená, že mi nevyhovuje pracovná doba, ktorú mi ponúkli na pohovore?
V podstate áno.
Ja keď som bola na takom pohovore, tak ma chceli prijať.
Lenže som povedala, že nemám záujem.
A potom do odvodnenia som napísala, že mi nemá kto nosiť dieťa do škôlky (musí byť dieťa do desať rokov, vtedy môžeš odmietnuť).
A pracovníčka na úrade mi povedala, že to je dobrý dôvod.
A nevyradili ma z evidencie.

Podporu cerpas preto aby si preklenula obdobie kym si najdes pracu, a hladat pracu si mas sama a aj sa zucastnovat "stupidnych" pohovorov